Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinski kuhari pripremat će jela u Luksemburgu i promovirati naš kraj u Abu Dhabiju

Objavljeno:

- dana

Udruga kuhara Varaždinske županije održala je sjednicu skupštine uz tradicionalni Božićni domjenak na kojem su se prisutni članovi uz prigodne poklone (monografija Varaždinski klipič i suvenir poklon varaždinski anđeo)  osvrnuli na rad u 2021. godini, te donijeli program rada udruge za 2022.  godinu.

Prema najavama predsjednika udruge Bojana Bohorča i tajnika udruge Damira Crlenog, u narednoj godini planirane su brojne aktivnosti.

Varaždinske kuhare očekuje primjerice nastup na Svjetskom kulinarskom kupu u Luksemburgu, te sudjelovanje članova udruge na Danima hrvatskog kulinarstva koji će se održati početkom ožujka u Varaždinskim Toplicama, .

Tu je i priprema regionalnog natjecanja Hrvatskog kuharskog kupa “Zlatna Nimfa” u organizaciji Hrvatskog kuharskog saveza u travnju kojim su obuhvaćene sljedeće županije: Varaždinska, Koprivničko-Križevačka, Krapinsko -zagorska, Bjelovarsko bilogorska, Međimurska, Sisačko-moslavačka, Zagrebačka te grad Zagreb.

Tradicionalno će se održati i već 17 po redu Kuharski piknik na ribnjacima u Beletincu i to po prvi put kao dvodnevno događanje s noćenjem u planinarskoj kućici na Čevu.

Obilježit će se i Svjetski dan kuhara 20.listopada 2022. u organizaciji Sekcije žena Hrvatskog kuharskog saveza pod vodstvom članice Varaždinske udruge Nikoline Lončar, a u suradnji s Varaždinskom županijom i dječjim vrtićima u cilju promocije zdrave prehrane, promocije zanimanja kuhar i slastičar te zaštite tradicionalnih proizvoda i namirnica Varaždinske županije.

U planu je i Zeljarijada u Vidovcu i izrada najveće sarme u rujnu u kojoj će sudjelovati članove Sekcije mladih kuhara starosti do 25 godina koja djeluje u okviru Worldchefs svjetske organizacije uz vodstvo predsjednika sekcije u Hrvatskoj Marina Samboleka. Njima će pomagati i učenici i mentori  Gospodarske škole Varaždin i Srednje škole Arboretum Opeka u Marčanu.

Varaždinska udruga kuhara pripremit će i 1000 porcija srnećeg gulaša u Sračincu za Dane Miholja.

Članovi će sudjelovati i u edukativnim radionicama za kuhare u sklopu Hrvatske kulinarske akademije u Trakošćanu.

Tajnik udruge, a ujedno i predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza, Damir Crleni će s još nekoliko kolega, mladih članova i rukovodstvom nacionalnih kulinarskih reprezentacija Hrvatske posjetiti Svjetski kongres kuhara koji će se krajem svibnja i početkom lipnja održati u Abu Dhabiju. Damir Crleni će kao predstavnik i delegat Hrvatskog kuharskog saveza sudjelovati na  radnom djelu kongresa te uz Hrvatsku i njeno kulinarstvo promovirati i Varaždinsku županiju i grad Varaždin

Planirani je i izlet krajem ožujka u Budimpeštu na prestižno natjecanje Bocuse d’Or Europe.

Članovi udruge nastavit će i s humanitarnim aktivnostima u suradnji s Varaždinskom tržnicom i obitelji Cafuk.

Život i društvo

V. Toplicama širit će miris adventskih delicija, Grad se pretvara u božićnu bajku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždinske Toplice zakoračit će u najljepše doba u godini. Centrom grada širit će se mirisi kuhanog vina, kobasica, ukusnih domaćih kolača i ostalih nezaobilaznih adventskih delicija, a bezbroj lampica unijet će poseban božićni duh i toplinu u srca svih građana.

Trg Republike Hrvatske postaje mjesto Topličke božićne priče, a uz adventske delicije, svakog vikenda do Božića i mjesto dobre zabave. Topličku božićnu priču ove nedjelje otvaraju Mirta & Emerik, tjedan dana kasnije stižu Ex Fakini, u nedjelju, 11. prosinca na redu je mali sajam KUD-a Toplice, dok će pred sam Božić, u nedjelju, 18. prosinca Varaždinskim Toplicama već tradicionalno projuriti Moto mrazovi te i ove godine razveseliti one najmlađe.

Svake nedjelje Udruga vinogradara i voćara Sveti Martin Varaždinske Toplice za sve građane i posjetitelje priprema kuhano vino i kobasice, dok će se za domaće kolače pobrinuti topličke udruge „Svibovečki zvon”, „Naši cajti” i „Biserna dolina”.

Topličku božićnu priču upotpunit će i godišnji koncert KUD-a Toplice koji je na rasporedu 3. prosinca s početkom u 17 sati u Kongresnoj dvorani Minerve, tradicionalni božićni humanitarni koncert u školskoj dvorani Osnovne škole Svibovec 18. prosinca u 15 sati te božićni koncert Glazbene škole, Područnog odjela Varaždinske Toplice koji će se održati 20. prosinca s početkom u 17 sati u Kino dvorani.

Nastavite čitati

Život i društvo

Jedinstveni kolač iz Vidovca dobio svoju monografiju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vidovečki gibanik jedan je od 15-ak zaštićenih tradicionalnih poljoprivrednih proizvoda u Varaždinskoj županiji, a najpoznatiji je i najvredniji „težački kolač“ jedinstven po jednostavnosti i „tajnovitosti“ recepture.

Sada je dobio i svoju monografiju koju su u etnokući KITEC u Domitrovcu javnosti predstavili zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec, načelnik općine Bruno Hranić i predsjednica Udruge žena Općine Vidovec Ivanka Lonjak, a u ime autora i nakladnika govorio je Kristijan Skočibušić.

Nakon monografija Varaždinsko zelje, Zagorski puran, Varaždinski klipič i Varaždinsko bučino ulje, knjiga Vidovečki gibanik peta je u nizu koja sveobuhvatno obrađuje temu zaštićenih poljoprivrednih proizvoda Varaždinske županije. Riječ je o dvojezičnom (hrvatsko-engleskom) izdanju kojeg autorski potpisuju Kristijan Skočibušić i dr. sc. Dragutin Vincek sa suradnicima, a knjiga je, uz pomoć Općine Vidovec i Varaždinske županije, objavljena u nakladi Udruge Terra vox.

Načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić nije skrivao zadovoljstvo zbog još jednog izdanja koje vidovečku tradiciju predstavlja i promovira na kvalitetan i dobro osmišljen način, a gastronomija je jedan od prepoznatljivih identiteta Općine Vidovec.

– Na tome polju u Varaždinskoj županiji nitko nama Vidovčanima nije ravan. Mi smo jedina općina koja ima tri zaštićena poljoprivredna proizvoda, Varaždinsko zelje, Varaždinsko bučino ulje i Vidovečki gibanik. Na to smo jako ponosni jer smo zahvaljujući tim proizvodima prepoznati diljem Hrvatske pa i inozemstva. Gibanik je ponos vidovečke gastronomije. On je spoj gastronomske kreativnosti, jednostavnosti, ljubavi i htijenja da se pokaže kako možemo isključivo od lokalnih namirnica, proizvedenih na našim njivama, napraviti kolač. Biti drugačiji i kad je riječ o tako, neki će reći, jednostavnom kolaču. Čestitam Udruzi žena na ustrajnosti, ljubavi, želji i radu na tome da se sačuva i promiče vidovečki gastronomski identitet – rekao je načelnik Hranić.

Priče o Vidovečkom gibaniku ne bi bilo da nije Udurge žena Općine Vidovec. Zahvaljujući članicama te udruge 2014. godine Vidovečki gibanik je zaštićen kao izvorno jelo vidovečkog kraja. Udruga je nositelj Isprave (jamstvenog) žiga i neumorno u kontinuitetu radi na istraživanju, zaštiti i promociji Vidovečkog gibanika.

– Vidovečki gibanik je gastronomska priča o iskustvu generacija, o zavičaju i obiteljskim tradicijama. Gibanik je vidovečki i varaždinski! Tko ga želi upoznati mora ga kušati, doći u Vidovec i Varaždinsku županiju, gdje će osjetiti dobrodošlicu otvorenih vrata, bogatstvo duha i nezaboravne okuse stola tradicionalnih proizvoda, na kojemu će sigurno prepoznati naš Vidovečki gibanik. Udruga žena s velikim je zadovoljstvom sudjelovala u izradi monografije o Vidovečkom gibaniku, tim više što je on jedan od središnjih stupova vidovečke tradicije prema kojoj se Udruga od samoga početka svoga djelovanja odnosi brižno, u stalnoj potrazi za rješenjima kako je očuvati i zaštiti – naglasila je Ivanka Lonjak, predsjednica Udruge.

U završnom dijelu svečanosti predstavljanja knjige priređena je degustacija Vidovečkog gibanika i drugih tradicionalnih jela koje su pripremile vrijedne članice Udruge žena Općine Vidovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje