Povežite se s nama

Školstvo

Varaždinski matematičari “rasturili” i pokazali da im u matematici nema ravnih!

Objavljeno:

- dana

USPJEH NA DRŽAVNOM NATJECANJU IZ MATEMATIKE

Učenici iz Varaždinske županije rasturaju matematiku! Potvrdilo je to državno natjecanje iz matematike koje je održano u Poreču, a na kojem je sudjelovalo ukupno 24 učenika iz Varaždinske županije, odnosno 12 osnovnoškolaca i isto toliko srednjoškolaca. Od 24-ero sudionika iz naše županije, čak njih 14 osvojilo je nagrade i pohvale što je dosad najviše osvojenih nagrada i priznanja!

Prvu nagrada sa 100% riješenim testom osvojila je Aleksandra-Saša Božović, učenica 6. razreda iz VI. OŠ Varaždin (mentorice Katica Kalajdžija, Nevenka Bareta i Ivana Sukačić).

Pregršt drugih i trećih nagrada

Drugu nagradu u Poreču osvojili su Marta Mihin, učenica 5. razreda iz OŠ Ludbreg (mentorice Nada Novota, Antonija Buhiniček i Tanja Debelec) i Nikola Šalgaj, učenik 1. razreda iz Prve gimnazije Varaždin (mentori Stanko Divjak i Miroslav Smuđ). Treću nagradu su osvojili Petar Benjak, učenik 5. razreda iz VI. OŠ Varaždin mentorice Željka Šalamon i Katica Kalajdžija), Jurica Genc, učenik 8. razreda iz OŠ Šemovec (mentori Lucija Topolnjak, Branko Škiljan i Sanja Vincek), Maja Puček, učenica 1. razreda iz Druge gimnazije Varaždin (mentori Silva Čubrilo i Miroslav Smuđ), Ivana Đurđek, učenica 1. razreda iz Prve gimnazije Varaždin (mentori Stanko Divjak i Miroslav Smuđ), Filip Hrenić, učenik 3. razreda iz Prve gimnazije Varaždin (mentorice Vesna Bukal i Tamara Srnec), Nikola Vrbanić, učenik 2. razreda iz Elektrostrojarske škole (mentori Martina Novak i Miroslav Smuđ) i Marko Domiter, učenik 4. razreda Prve gimnazije Varaždin (mentor Stanko Divjak). 

Nikola Šalgaj i Filip Hrenić pozvani su na dodatna natjecanja za izbor ekipa za Međunarodnu i Srednjeeuropsku matematičku olimpijadu.

Pohvaljeni su Robert Špralja, učenik 5. razreda iz I. OŠ Varaždin ( mentorice Snježana Huđek i Tanja Debelec), Barbara Mikašek, učenica 8. razreda iz I. OŠ Varaždin (mentorice Snježana Huđek, Branko Škiljan i Sanja Vincek), Ivan Ratković, učenik 1. razreda iz Elektrostrojarske škole (mentori Aleksandra Njegovan i Miroslav Smuđ) i Ivan Brezovec, učenik 3. razreda iz Srednje škole Ivanec (mentorice Dubravka Držaić-Taourirt i Tatjana Plantak). Svi ostali su plasmanom među 25 najboljih u Hrvatskoj u svojim kategorijama, čime su postigli izniman uspjeh.

Držimo fige za olimpijadu!

Svakako treba naglasiti da su učenici Nikola Šalgaj i Filip Hrenić pozvani na dodatna natjecanja za izbor ekipa koje će predstavljati Hrvatsku na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi (IMO) i Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi (MEMO). Dodatna natjecanja će se održati 5. i 6. svibnja 2012. u Zagrebu.

Nakon državnog natjecanja i velikog uspjeha za Varaždinsku županiju, mentori i učenici zahvaljuju se Varaždinskoj županiji na podršci. Jer, ovi su rezultati plod rada svih učitelja i nastavnika u školama na redovnoj nastavi, dodatnoj nastavi i u Centru izvrsnosti za matematiku, navode u svom priopćenju o postignutim uspjesima.

Izvor:
Foto:

Školstvo

Maruševčani Maja Hanžek, Borna Možanić, Dorian Halamek i Renato Hum “rasturili” na natjecanju iz engleskog jezika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Početkom srpnja ove godine, već nakon završetka nastave, u Osnovnu školu „Gustav Krklec“ Maruševec stigle su sjajne vijesti o uspjehu učenika engleskog jezika na međunarodnom natjecanju Willkommen!

Natjecanje je organizirano za učenike engleskog jezika kao prvog stranog jezika (od 3. godine učenja) te njemačkog i francuskog kao drugog stranog jezika, priopćili su iz Općine Maruševec.

Zbog epidemioloških prilika održano je u online obliku, 22. svibnja. Osim pismene provjere poznavanja rječnika i gramatike, pisao se i kratki sastavak, koji je ponekad presudan kod kandidata s jednakim brojem bodova na testu.

Sudjelujući treću godinu zaredom na natjecanju, učenici iz Osnovne škole Gustav Krklec Maruševec ostvarili su dosad najbolji uspjeh: čak 4 prva mjesta (zlatne medalje), 2 druga mjesta (srebrne medalje) i jedno 3. mjesto (brončanu medalju). Od ukupno 21 učenika koji su se ove godine prijavili na natjecanje, 7 ih je osvojilo medalju!

Prva mjesta su osvojili: Maja Hanžek iz 4. razreda, Borna Možanić iz 5., Dorian Halamek iz 6., te Renato Hum iz 7. razreda. Uz njih, 2. mjesto osvojili su Jelena Štrlek u kategoriji 3. razreda i Fran Kumrić u kategoriji 4. razreda, a 3. mjesto iz 4. razreda pripalo je Loreni Sekačić.

Ove su godine na devetom po redu natjecanju Willkommen sudjelovali učenici iz šest zemalja; Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Hong Konga i Hrvatske iz koje je bilo više od 100 natjecatelja.

Svi prijavljeni učenici pokazali su u prvom redu hrabrost da se okušaju u ovakvom tipu natjecanja, a uz to i zavidno znanje, a učenici koji su osvojili prva mjesta plasirali su se i u drugi krug natjecanja koji će se održati 25. i 26. rujna ove godine. Ovisno o daljnjoj epidemiološkoj situaciji smiješe im se primamljive nagrade, budući da je prijašnjih godina za pobjednike u finalnom krugu natjecanja bilo organizirano višednevno nagradno putovanje u Beč.

– Općina Maruševec čestita učenicima, njihovim mentorima i roditeljima na trudu, radu i posljedično uspjehu koji su pokazali na međunarodnom natjecanju, te vjerujemo da će upravo učenici naše škole ostvariti najbolje rezultate i u drugom krugu natjecanja u rujnu ove godine, stoji u priopćenju Općine Maruševec.

Nastavite čitati

Međimurje

Edukativno druženje na sajmu knjiga „MESAP LIBAR“ u organizaciji mladih međimurskih informatičara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruge Mladi informatičari Strahoninca (MIS) i Međimurski informatički klub Čakovec (MIK) iskoristili su ovogodišnji sajam knjiga „MESAP LIBAR 2018.“ kako bi javnosti predstavile svoj rad.

Posjetitelji sajma, prije svega djeca i mladi, imali su priliku sjesti za računala te vođeni stručnom podrškom upoznati se s tehnološkim novitetima na području informatike, robotike i internet stvari (IoT). Roditelji su pak dobili informacije o mogućnostima koje udruge nude djeci kroz razne tečajeve i radionice vezane uz stjecanje novih vještina i kompetencija, s naglaskom na razvoj izvrsnosti.

Kako bi zainteresirali osnovnoškolce da što ranije počnu upotrebljavati računala na ispravan način, učeći kako ih programirati, udruge su organizirale natjecanje u računalnoj igri „Microbit(ka) kuglica”. Igrica je proizvod čakovečkih informatičkih udruga koja za cilj ima popularizaciju micro:bit računala. Riječ je o računalu koje omogućava svakom korisniku kodiranje, uređivanje i korištenje raznih dijelova hardvera, odnosno kompjuterskog sklopovlja putem softvera, odnosno programa.

Cilj igre bio je upoznavanje djece s mogućnostima micro:bit računala te motivacija da se uključe u svijet kodiranja. Svi sudionici uživali su u igri, a osam najsretniji i najspretniji ušlo je u finale u kojem su se borili za jedno od prva tri mjesta.

Prvo mjesto u konačnici je osvojio Bruno Benčik, učenik 4. razreda. Drugo mjesto pripalo je Vedranu Novakoviću (6. razred), a treće Samuelu Sobočanu (6. razred).

Nastup na sajmu dio je projekta „Škola mladih programera“ koji se sastoji od niza povezanih tečajeva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje