Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinski paraolimpijci Helena Dretar Karić i Zoran Križanec posjetili topličku školu

Objavljeno:

- dana

Paraolimpijski školski dan

Osnovna škola Antuna i Ivana Kukuljevića Varaždinske Toplice ugostila je u utorak proslavljene hrvatske i varaždinske paraolimpijce Helenu Dretar Karić i Zorana Križanca u sklopu Paraolimpijskog školskog dana.

Križanec i Dretar Karić spremno su odgovarali na brojna pitanja topličkih osnovnoškolaca. Zanimalo ih je gotovo sve, od toga što ih je potaknulo na bavljenje sportom i koliko im vremena i truda oduzimaju treninzi do toga koliko tko ima medalja i kako stignu uskladiti sve te obaveze.

Učenici su tako saznali da Zoran i Helena svaki imaju više desetaka medalja sa svjetskih kupova u stolnom tenisu te veliki broj medalja s domaćih prvenstava. Heleni su najdraže medalje s europskih i svjetskih prvenstava, a nada se da će ove godine ostvariti svoj san, osvajanje medalje na Paraolimpijskim igrama u Riju.

Na pitanje je li naporno trenirati Helena je odgovorila da samo naporan trening i puno uloženog truda dovode do rezultata. Ispričali su i kojim su se sve sportovima bavili i na kojim su natjecanjima bili u svojim bogatim sportskim karijerama.

Brojna pitanja

Nakon brojnih pitanja i odgovora učenici su pogledali kratak film o posljednjim Paraolimpijskim igrama održanim u Londonu. Nakon toga uslijedio je nastavak u sportskoj dvorani gdje su učenici imali priliku zaigrati stolni tenis s Helenom i Zoranom. Složen je i poligon na kojem su se učenici kretali uz pomoć štaka i poveza preko očiju. Na taj su način dobili barem približan dojam što znači biti paraolimpijac i koliko je potrebno truda i napora uložiti da se stigne do rezultata.

Ravnateljica topličke Osnovne škole i gradonačelnica Goranka Štefanić kao glavni cilj organizacije Paraolimpijskog školskog dana navela je senzibilizaciju učenika prema osobama s posebnim potrebama.

– Mi smo već senzibilizirani za osobe s posebnim potrebama budući da imamo arhitektonska rješenja u školama, a također i lift. Kod nas osobe s tjelesnom invalidnošću mogu doći u sve dijelove škole. Isto tako imamo poseban odjel za djecu s posebnim potrebama, poremećajem u ponašanju. No, i dalje radimo na tome da svi učenici i učitelji budu senzibilizirani za osobe s posebnim potrebama zbog čega smo i organizirali Paraolimpijski sportski dan. Svi smo isti, nismo različiti – zaključila je ravnateljica Štefanić.
Paraolimpijski sportski dan organiziran je u suradnji topličke Osnovne škole i Damira Frntića iz Hrvatskog paraolimpijskog odbora.
 

Izvor: Varaždinske Toplice
Foto:

Život i društvo

Svi su pozvani na subotnju “Biciklijadu općine Sračinec”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Biciklijada općine Sračinec

Općina Sračinec pozvala je sve mještane i ostale zainteresirane da se u subotu, 21. svibnja, pridruže velikoj “Biciklijadi općine Sračinec”, koja se održava povodom Dana obitelji.

Kao i inače, okupljanje je kod Doma kulture Sračinec gdje u 10 sati, zatim se polako u koloni vozi kroz Sračinec, Svibovec Podravski i do cilja kod starog korita rijeke Drave.

Kod kućica je osigurano osvježenje uz hranu i prigodno družiti.

Važna napomena – djeca sudjeluju uz obaveznu pratnju roditelja.

Dođite u što većem broju, provedimo zajedno dan u prirodi, poziv je iz Sračinca.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Učenici Srednje škole Novi Marof na terenskoj nastavi posjetili NP Sjeverni Velebit, Senj i Crikvenicu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Učenici 1.G, 2.G, 3.G, 4.G i 4.E razreda Srednje škole Novi Marof sudjelovali su u petak, 13. svibnja, na terenskoj nastavi u okviru koje su posjetili NP Sjeverni Velebit, informacijski centar „Kuća Velebita“, meteorološku postaju Zavižan, vrh Vučjaki, Velebitski botanički vrt, zatim Senj s tvrđavom Nehaj i Parkom senjskih književnika te Crikvenicu, gdje su bili u Aquariumu.

U NP Sjeverni Velebit učenici su saznali o obilježjima planine Velebit, klimi, biljnim i životinjskim vrstama i staništima, kulturnoj baštini, geologiji i podzemlju. Kod planinarskog doma Zavižan su se upoznali s radom meteorološke postaje te vremenskim ćudima Zavižana.

Popevši se na vrh Vučjak otvorio se prekrasan pogled na kvarnerske otoke i prostor NP Sjeverni Velebit. U Velebitskom botaničkom vrtu naučili su o velebitskim endemima te prošetali oko Balinovačke ponikve.

Slijedio je silazak do Sjevernog hrvatskog primorja, u kojem su učenici posjetili gradove Senj i Crikvenicu. U Senju su obišli znamenitu uskočku tvrđavu Nehaj iz 16. stoljeća i Park senjskih književnika te su prošli pored Sunčanika, odnosno sunčanog sata koji je postavljen na mjestu gdje prolazi 45. paralela. U Crikvenici su posjetili Aquarium s posebno zanimljivim ribama Jadrana i tropskih mora.

 –Tijekom ove terenske nastave učenici su kroz različite oblike edukacije (stručna vodstva, vlastita izlaganja, demonstracija na terenu, materijali u terenskoj knjižici i drugo) naučili i ponovili gradiva iz geografije, povijesti, biologije i hrvatskog jezika. Terenskom nastavom kao oblikom izvanučioničke nastave učenici su u izvornoj stvarnosti i uz istraživačko učenje i raznolikost sadržaja na zabavniji način doživjeli nastavne sadržaje, a pritom se družili i međusobno bolje upoznali. Veselimo se idućoj terenskoj nastavi – objašnjavaju iz Škole.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje