Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinski paraolimpijci Helena Dretar Karić i Zoran Križanec posjetili topličku školu

Objavljeno:

- dana

Paraolimpijski školski dan

Osnovna škola Antuna i Ivana Kukuljevića Varaždinske Toplice ugostila je u utorak proslavljene hrvatske i varaždinske paraolimpijce Helenu Dretar Karić i Zorana Križanca u sklopu Paraolimpijskog školskog dana.

Križanec i Dretar Karić spremno su odgovarali na brojna pitanja topličkih osnovnoškolaca. Zanimalo ih je gotovo sve, od toga što ih je potaknulo na bavljenje sportom i koliko im vremena i truda oduzimaju treninzi do toga koliko tko ima medalja i kako stignu uskladiti sve te obaveze.

Učenici su tako saznali da Zoran i Helena svaki imaju više desetaka medalja sa svjetskih kupova u stolnom tenisu te veliki broj medalja s domaćih prvenstava. Heleni su najdraže medalje s europskih i svjetskih prvenstava, a nada se da će ove godine ostvariti svoj san, osvajanje medalje na Paraolimpijskim igrama u Riju.

Na pitanje je li naporno trenirati Helena je odgovorila da samo naporan trening i puno uloženog truda dovode do rezultata. Ispričali su i kojim su se sve sportovima bavili i na kojim su natjecanjima bili u svojim bogatim sportskim karijerama.

Brojna pitanja

Nakon brojnih pitanja i odgovora učenici su pogledali kratak film o posljednjim Paraolimpijskim igrama održanim u Londonu. Nakon toga uslijedio je nastavak u sportskoj dvorani gdje su učenici imali priliku zaigrati stolni tenis s Helenom i Zoranom. Složen je i poligon na kojem su se učenici kretali uz pomoć štaka i poveza preko očiju. Na taj su način dobili barem približan dojam što znači biti paraolimpijac i koliko je potrebno truda i napora uložiti da se stigne do rezultata.

Ravnateljica topličke Osnovne škole i gradonačelnica Goranka Štefanić kao glavni cilj organizacije Paraolimpijskog školskog dana navela je senzibilizaciju učenika prema osobama s posebnim potrebama.

– Mi smo već senzibilizirani za osobe s posebnim potrebama budući da imamo arhitektonska rješenja u školama, a također i lift. Kod nas osobe s tjelesnom invalidnošću mogu doći u sve dijelove škole. Isto tako imamo poseban odjel za djecu s posebnim potrebama, poremećajem u ponašanju. No, i dalje radimo na tome da svi učenici i učitelji budu senzibilizirani za osobe s posebnim potrebama zbog čega smo i organizirali Paraolimpijski sportski dan. Svi smo isti, nismo različiti – zaključila je ravnateljica Štefanić.
Paraolimpijski sportski dan organiziran je u suradnji topličke Osnovne škole i Damira Frntića iz Hrvatskog paraolimpijskog odbora.
 

Izvor: Varaždinske Toplice
Foto:

Život i društvo

FOTO Ministrica Vučković u novomarofskom Dječjem vrtiću: Ovo je projekt po najvišim standardima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof u dogradnju i energetsku obnovu svojeg Dječjeg vrtića uložio je 13 milijuna kuna.

Dogradnja Dječjeg vrtića sufinancirana je bespovratnim sredstvima Europske unije putem Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a u subotu je vrtić posjetila ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Obišavši u društvu gradonačelnika Siniše Jenkača obnovljeni i dograđeni vrtić, ministrica Vučković je naglasila da je riječ o projektu koji se financira iz  programa ruralnog razvoja Ministarstva poljoprivrede.

– Mi imamo niz takvih projekata u Varaždinskoj županiji, a i diljem Hrvatske je gotovo dvjesto vrtića izgrađeno ili rekonstruirano ili pak je u tijeku izgradnja i rekonstrukcija u organizaciji Ministarstva poljoprivrede. Naše ministarstvo jest zaduženo za poljoprivredu, ali ima i širu funkciju za ruralni razvoj. Osnovni nam je cilj, kojem smo prilično privrženi, podizanje produktivnosti i konkurentnosti hrvatske poljoprivrede, no s tim u vezi je demografska obnova Hrvatske, preuzimanje gospodarstava od strane mladih. Da bi ti mladi ostajali u ruralnom prostoru, bavili se poljoprivredom, preuzimali nova znanja i vještine i zadržali interes, da bi nam ovaj prostor bio atraktivan, mora imati sve funkcije kao najbolje u odnosu na urbanije sredine u Hrvatskoj. Zato mi imamo i ovu mjeru u programu ruralnog razvoja i naša potpora vrtićima vrjednija je od milijardu kuna. Novomarofski vrtić je sjajan projekt po najvišim standardima, a naša je potpora gotovo 7 milijuna kuna – rekla je ministrica Vučković.

Gradonačelnik Jenkač je rekao da ova dva projekta doprinose većem standardu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja u Novom Marofu te zahvalio svima koji su sudjelovali u sufinanciranju ova dva projekta.

– Mogu samo izraziti zadovoljstvo što smo realizirali ovaj veliki projekt dogradnje i energetske obnove Dječjeg vrtića u Novom Marofu, sveukupno 13 milijuna kuna. Podignuti su standardi i povećani su kapaciteti. Zahvaljujem Ministarstvu poljoprivrede i Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, kao i Ministarstvu za demografiju jer su svi oni sudjelovali u sufinanciranju uz naše vlastito učešće. Ovo je veliki projekt za Novi Marof, a posebno je važno da smo ga većinom financirali europskim novcem – naglasio je Jenkač.

Projekt energetske obnove bio je vrijedan gotovo 3 milijuna kuna, a sufinanciran je putem Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku s 850 tisuća kuna.

Rekonstrukcija i dogradnja vrtića, „teška“ više od 9 milijuna kuna, sufinancirana je 85 posto sredstvima Europske unije.

Dječji vrtić je dograđen za četiri odgojne skupine u koje su smještena djeca jasličke dobi, što je itekako potrebno s obzirom na to da je natalitet u Novom Marofu u porastu.

Kapacitet vrtića je povećan gotovo dvostruko, a uz postojeće privatne vrtiće, u Novom Marofu su zadovoljene potrebe smještaja djece za sljedećih deset godina.

Inače, Dječji vrtić Novi Marof je započeo s radom 8. listopada 1972. godine, kada je u vrtić krenulo 36-ero djece o kojima je skrbilo pet djelatnika. Sada ima 188 mališana o kojima brine 36 djelatnika.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Varaždin poziva građane na prijavu štete od mraza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Područje Grada Varaždina je u periodu od 7. do 9. travnja bilo zahvaćeno mrazom pa je uslijed niskih temperatura došlo do oštećenja i propadanja cvjetova i plodova u dugogodišnjim nasadima.

Kako bi se utvrdili uvjeti za proglašenje prirodne nepogode od mraza, Gradsko povjerenstvo Grada Varaždina za procjenu šteta od prirodnih nepogoda poziva oštećenike na čijoj je imovini nastala šteta uslijed mraza na području Grada Varaždina, da se jave na Prethodni poziv koji je objavljen na stranicima Grada Varaždina.

Upiti u vezi prijava radnim danom od 11 do 13 sati na telefon: 042/402-523 ili putem e-pošte: [email protected]

Nastavite čitati