Povežite se s nama

U fokusu

Varaždinski Prekršajni sud prvi u Hrvatskoj “odbacio” papire, stigli ministri Šprlje i Orepić

Objavljeno:

- dana

PILOT-PROJEKT E-PODNESAK

U slučaju kršenja javnog reda i mira ili obiteljskog nasilja policijski službenici PU varaždinske na Prekršajni sud u Varaždinu optužne prijedloge više ne šalju papirnatom obliku.

Od početka ovoga mjeseca policija i taj sud podatke razmijenjuju elektroničkim putem, i to zahvaljujući pilot-projektu ePodnesak.

Riječ je o servisu elektroničke razmjene podataka između Ministarstva unutarnjih poslova i prekršajnih sudova putem koje MUP može elektronički podnositi optužne prijedloge, prigovore protiv prekršajnog naloga te izjave za donošenje odluke o prekršaju na temelju sporazuma.
 

Pilot-projekt će se u Varaždinu provoditi tri mjeseca, a do kraja godine bi elektronička razmjena podataka trebala zaživjeti u svim policijskim upravama i prekršajnim sudovima u Hrvatskoj.

Najavili su to u Varaždinu ministar pravosuđa Ante Šprlje i ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić te istaknuli da je osnovni cilj procesa informatizacije rasteretiti službenike od administriranja, a papire izbaciti iz prekšajnih sudova.
 

– Projektom ePodnesak želimo ubrzati provedbu postupaka na prekršajnim sudovima, kao i provoditi prekršajne postupke „bez papira“. Time ćemo službenicima uštedjeti vrijeme, a samim time omogućiti građanima brži i učinkovitiji pristup sudovima – istaknuo je Šprlje.
 

Ministar unutarnjih posla Orepić je pak istaknuo da je riječ o iznimnom iskoraku.

– Mi u MUP-u najviše pišemo prekršajnim sudovima, a sustav ePodnesak će omogućiti brži i racionalniji rad – naveo je.

Varaždinski Prekršajni sud je prošle godine zaprimio 4.420 premeta, od čega je više od 3.400 predmeta ili 77,5 posto stiglo iz Ministarstva unutarnjih poslova. U cijeloj Hrvatskoj su svi prekršajni sudovi lani primili gotovo 150.000 predmeta, od čega više od 115.000 ili 78,23 posto iz MUP-a.
 

Varaždinsko pravosuđe – Prekršajni sud, Trgovački sud, Općinski sud i Županijski sud u Varaždinu – jedno je od najučinkovitijih.

– Nije slučajno da pilot-projekt provodimo upravo ovdje u Varaždinu. Naime, ovo jedno od uspješnijih pravosudnih područja u Hrvatskoj – rekao je Šprlje i istaknuo da je cilj informatizacije da u budućnosti razmjena elektronskih podnesaka bude uobičajena praksa na svim sudovima u Hrvatskoj.

Da je početak provođenja ePodneska u Varaždinu veliki iskorak za hrvatsko pravosuđe, dovoljno govori podatak da je ovo prvi put da Ministarstvo pravosuđa ima mogućnost automatizirane komunikacije s drugim tijelima državne uprave.

 

 

Izvor:
Foto: RT

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje