Povežite se s nama

U fokusu

Varaždinski Prekršajni sud prvi u Hrvatskoj “odbacio” papire, stigli ministri Šprlje i Orepić

Objavljeno:

- dana

PILOT-PROJEKT E-PODNESAK

U slučaju kršenja javnog reda i mira ili obiteljskog nasilja policijski službenici PU varaždinske na Prekršajni sud u Varaždinu optužne prijedloge više ne šalju papirnatom obliku.

Od početka ovoga mjeseca policija i taj sud podatke razmijenjuju elektroničkim putem, i to zahvaljujući pilot-projektu ePodnesak.

Riječ je o servisu elektroničke razmjene podataka između Ministarstva unutarnjih poslova i prekršajnih sudova putem koje MUP može elektronički podnositi optužne prijedloge, prigovore protiv prekršajnog naloga te izjave za donošenje odluke o prekršaju na temelju sporazuma.
 

Pilot-projekt će se u Varaždinu provoditi tri mjeseca, a do kraja godine bi elektronička razmjena podataka trebala zaživjeti u svim policijskim upravama i prekršajnim sudovima u Hrvatskoj.

Najavili su to u Varaždinu ministar pravosuđa Ante Šprlje i ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić te istaknuli da je osnovni cilj procesa informatizacije rasteretiti službenike od administriranja, a papire izbaciti iz prekšajnih sudova.
 

– Projektom ePodnesak želimo ubrzati provedbu postupaka na prekršajnim sudovima, kao i provoditi prekršajne postupke „bez papira“. Time ćemo službenicima uštedjeti vrijeme, a samim time omogućiti građanima brži i učinkovitiji pristup sudovima – istaknuo je Šprlje.
 

Ministar unutarnjih posla Orepić je pak istaknuo da je riječ o iznimnom iskoraku.

– Mi u MUP-u najviše pišemo prekršajnim sudovima, a sustav ePodnesak će omogućiti brži i racionalniji rad – naveo je.

Varaždinski Prekršajni sud je prošle godine zaprimio 4.420 premeta, od čega je više od 3.400 predmeta ili 77,5 posto stiglo iz Ministarstva unutarnjih poslova. U cijeloj Hrvatskoj su svi prekršajni sudovi lani primili gotovo 150.000 predmeta, od čega više od 115.000 ili 78,23 posto iz MUP-a.
 

Varaždinsko pravosuđe – Prekršajni sud, Trgovački sud, Općinski sud i Županijski sud u Varaždinu – jedno je od najučinkovitijih.

– Nije slučajno da pilot-projekt provodimo upravo ovdje u Varaždinu. Naime, ovo jedno od uspješnijih pravosudnih područja u Hrvatskoj – rekao je Šprlje i istaknuo da je cilj informatizacije da u budućnosti razmjena elektronskih podnesaka bude uobičajena praksa na svim sudovima u Hrvatskoj.

Da je početak provođenja ePodneska u Varaždinu veliki iskorak za hrvatsko pravosuđe, dovoljno govori podatak da je ovo prvi put da Ministarstvo pravosuđa ima mogućnost automatizirane komunikacije s drugim tijelima državne uprave.

 

 

Izvor:
Foto: RT

U fokusu

Bosilj o smeću i Batiniću: Ne potpirujte niske strasti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj također je reagirao na vijest da je Ivkom kažnjen jer ne želi primiti na svom odlgalištu smeće iz Varaždina.

Ivkom kažnjen zbog varaždinskog smeća, no Batinić odbija podići rampu u Jerovcu!

Podsjetimo, Bosilj je Batinića već ranije zbog ovog problema nazivao lokalnim šerifom.

– Javnosti je poznato kako je namjerno stvoren problem odlaganja otpada od strane bivšeg gradonačelnika problem koji smo zatekli i koji je eskalirao odmah po preuzimanju upravljanja Gradom. Uvidom u zakonsku regulativu i nakon konzultacija s pravnicima bilo je očito da Jerovec mora preuzeti otpad. Nažalost, gradonačelnik Batinić se, sakupljajući političke poene, oglušio na sve naše pokušaje da se dogovorom riješi odlaganje 700 t otpada koji od grada Varaždina i 14 drugih jedinica lokalne samouprave prikuplja Čistoća. Izražavam žaljenje što je došlo do penalizacije Ivkoma i njihovog direktora, ali odgovornost za to snosi isključivo gradonačelnika Batinić koji je javno pozivao na nepoštovanje zakona i drugih pozitivnih propisa kojima je ovo područje regulirano. Nema govora ni o kakvim političkim i inim pritiscima. Zakoni i propisi se moraju poštivati, tako i u ovom slučaju. Drago mi je da pravna država funkcionira, a samovolja i politikanstvo nikako ne smiju biti opcija jer će u konačnici upravo građani koje se iskorištava i kojima se manipulira platiti izrečene kazne. Ne stoje niti optužbe da građani trpe štetu zbog pada cijene zemljišta, jer se kao i u svim drugim jedinicama lokalne samouprave plaća ekološka renta te gradonačelnik ima sredstava da obešteti građane.
Pozivam sve da poštuju odluke nadležnih državnih tijela, odnosno inspekcija te očekujem da će ubrzo, bez ikakvih tenzija krenuti i prvi kamioni prema Jerovcu. Kako bi gradonačelnik Batinić reagirao da mi, kada bude gotova, zatvorimo kompostanu u koju se u okviru aglomeracije bude primao mulj iz pročistača u široj regiji? Ili što učiniti kad će za par godina biti zatvoren Jerovec? Sav otpad iz 4 županije SZ Hrvatske tada će ići u Piškornicu, a otpad će se pretovarivati u Poljani. Zar bi onda Varaždin, po toj logici, trebao zatvoriti pretovarnu stanicu za otpad s ivanečkog područja? Kako bi to objasnio građanima? – zaključio je gradonačelnik Bosilj i pozvao političare da postanu odgovorni, poštuju zakone i prestanu sakupljati jeftine političke poene potpirujući niske strasti.

Nastavite čitati

U fokusu

Župan Stričak: “Žalosti me da je Ivkom kažnjen zbog varaždinskog smeća“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinski župan Anđelko Stričak osvrnuo se kratkom izjavom na problematiku zbrinjavanja miješanog komunalnog otpada u Varaždinu te još 14 gradova i općina. Podsjećamo, ivanečka komunalna tvrtka Ivkom d.d. ne želi ga deponirati na odlagalištu u Jerovcu.

>> Ivkom kažnjen zbog varaždinskog smeća, no Batinić odbija podići rampu u Jerovcu!

Stričak ističe da ga žalosti ovakav scenarij s kažnjavanjem bilo koje komunalne tvrtke s područja Varaždinske županije.

– S obzirom na to da smo, nažalost, godinama svjedoci prijava, sudskih sporova, ali ne i rješavanja slučaja „varaždinskog smeća“, smatrao sam da smo svi nešto naučili iz tog iskustva te da smo kao političari dovoljno zreli da sjednemo za stol i zajednički nađemo najbolje rješenje. Osobno sam uvijek i svugdje za dijalog i suradnju, a ne za prijave i prijetnje koje nam sigurno neće omogućiti da nađemo sustavno i cjelovito rješenje kakvo jedino i trebamo. Varaždinska županija nema nadležnost nad inspekcijom zaštite okoliša, dok je prema zakonskim odredbama, gospodarenje komunalnim otpadom u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, odnosno gradova i općina – podsjeća Anđelko Stričak.

I dodaje:

– Podržat ću sva nastojanja, svaki sastanak i razgovor koji može doprinijeti rješavanju problematike preuzimanja miješanog komunalnog otpada s područja grada Varaždina i 14 okolnih gradova i općina na najprihvatljiviji mogući način – zaključio je varaždinski župan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!