Povežite se s nama

U fokusu

Varaždinski Prekršajni sud prvi u Hrvatskoj “odbacio” papire, stigli ministri Šprlje i Orepić

Objavljeno:

- dana

PILOT-PROJEKT E-PODNESAK

U slučaju kršenja javnog reda i mira ili obiteljskog nasilja policijski službenici PU varaždinske na Prekršajni sud u Varaždinu optužne prijedloge više ne šalju papirnatom obliku.

Od početka ovoga mjeseca policija i taj sud podatke razmijenjuju elektroničkim putem, i to zahvaljujući pilot-projektu ePodnesak.

Riječ je o servisu elektroničke razmjene podataka između Ministarstva unutarnjih poslova i prekršajnih sudova putem koje MUP može elektronički podnositi optužne prijedloge, prigovore protiv prekršajnog naloga te izjave za donošenje odluke o prekršaju na temelju sporazuma.
 

Pilot-projekt će se u Varaždinu provoditi tri mjeseca, a do kraja godine bi elektronička razmjena podataka trebala zaživjeti u svim policijskim upravama i prekršajnim sudovima u Hrvatskoj.

Najavili su to u Varaždinu ministar pravosuđa Ante Šprlje i ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić te istaknuli da je osnovni cilj procesa informatizacije rasteretiti službenike od administriranja, a papire izbaciti iz prekšajnih sudova.
 

– Projektom ePodnesak želimo ubrzati provedbu postupaka na prekršajnim sudovima, kao i provoditi prekršajne postupke „bez papira“. Time ćemo službenicima uštedjeti vrijeme, a samim time omogućiti građanima brži i učinkovitiji pristup sudovima – istaknuo je Šprlje.
 

Ministar unutarnjih posla Orepić je pak istaknuo da je riječ o iznimnom iskoraku.

– Mi u MUP-u najviše pišemo prekršajnim sudovima, a sustav ePodnesak će omogućiti brži i racionalniji rad – naveo je.

Varaždinski Prekršajni sud je prošle godine zaprimio 4.420 premeta, od čega je više od 3.400 predmeta ili 77,5 posto stiglo iz Ministarstva unutarnjih poslova. U cijeloj Hrvatskoj su svi prekršajni sudovi lani primili gotovo 150.000 predmeta, od čega više od 115.000 ili 78,23 posto iz MUP-a.
 

Varaždinsko pravosuđe – Prekršajni sud, Trgovački sud, Općinski sud i Županijski sud u Varaždinu – jedno je od najučinkovitijih.

– Nije slučajno da pilot-projekt provodimo upravo ovdje u Varaždinu. Naime, ovo jedno od uspješnijih pravosudnih područja u Hrvatskoj – rekao je Šprlje i istaknuo da je cilj informatizacije da u budućnosti razmjena elektronskih podnesaka bude uobičajena praksa na svim sudovima u Hrvatskoj.

Da je početak provođenja ePodneska u Varaždinu veliki iskorak za hrvatsko pravosuđe, dovoljno govori podatak da je ovo prvi put da Ministarstvo pravosuđa ima mogućnost automatizirane komunikacije s drugim tijelima državne uprave.

 

 

Izvor:
Foto: RT

U fokusu

Za kaznena djela na štetu novinara u obavljanju radnih zadaća, do 5 godina zatvora!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak , 22. rujna u sjedištu Ministarstva unutarnjih poslova, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović je, zajedno s predsjednikom Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvojem Zovkom te predsjednicom Sindikata novinara Hrvatske (SNH) Majom Sever, potpisao Sporazum o suradnji te dva prateća protokola.

Riječ je o protokolu o postupanju policije, novinara i drugih medijskih djelatnika na javnim okupljanjima od interesa javnosti te protokolu o postupanju policije prilikom saznanja o kaznenom djelu počinjenom na štetu novinara i drugih medijskih djelatnika u obavljanju radnih zadaća.

Također, potpisivanju je iz Ministarstva kulture i medija prisustvovala ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija, Jasna Vaniček-Fila, ujedno i nacionalna koordinatorica kampanje Vijeća Europe za zaštitu medijskih djelatnika.  

Naime, radi se o implementaciji Preporuke Europske komisije od 16. rujna 2021. o jamčenju zaštite, sigurnosti i jačanja položaja novinara i drugih medijskih djelatnika u Europskoj uniji.

Navedena Preporuka podsjeća da države članice Europske unije poštuju slobodu i pluralizam medija, uključujući slobodu mišljenja te primanja i širenja informacija i ideja bez uplitanja tijela javne vlasti,     da se prostor Europske unije smatra jednim od najsigurnijih prostora za novinare i druge medijske djelatnike, ali i da u izgradnji otpornijih demokracija u cijeloj Europskoj uniji značajnu ulogu imaju neovisni i pluralistički mediji.

Oni građanima omogućavaju donošenje informirane odluke i sudjeluju u borbi protiv dezinformacija,  ali se želi poduzeti još više u pogledu zaštite, sigurnosti i jačanja novinara i drugih medijskih djelatnika, a sve kako bi se osiguralo i očuvalo poticajno okruženje za novinare i druge medijske djelatnike.

Tom je prilikom ministar Božinović istaknuo kako se policija obvezuje kontinuirano planirati i poduzimati neophodne aktivnosti za siguran i neometan rad medijskih djelatnika:

– Ova prateća dva protokola pobliže definiraju, odnosno razrađuju – svaki zasebno – postupanje policijskih službenika i medijskih djelatnika na javnim okupljanjima za koja postoji interes javnosti, odnosno u drugom je slučaju pobliže definirano postupanje policijskih službenika prilikom saznanja o kaznenom djelu počinjenom na štetu novinara i drugih medijskih djelatnika u obavljanju radnih zadaća, a s ciljem stvaranja pretpostavki za učinkovito provođenje kriminalističkih istraživanja kaznenih djela – ističe Božinović.

Prema dostupnim podacima, do 1. rujna 2023. godine policija je evidentirala pet događaja u vezi s osobama koje obavljaju novinarsku djelatnost. Tijekom prošle 2022. godine, policija je evidentirala deset, a godinu prije, odnosno 2021. godine, evidentirala je 15 događaja u vezi s osobama koje obavljaju novinarsku djelatnost.

– Prilikom postupanja po saznanju za ovakve događaje kaznenog djela prijetnje, policijski službenici pristupaju profesionalno i s dužnom pažnjom, budući da se radi o kaznenom djelu protiv osobne slobode, a pogotovo ako se radi o težem obliku, odnosno ukoliko je djelo počinjeno na štetu službene ili odgovorne osobe ili prema novinaru u vezi s njegovim poslom, za što se može izreći kazna zatvora do 5 godina. Policija u takvim slučajevima reagira žurno te u suradnji s oštećenom osobom započinje kriminalističko istraživanje, policijske izvide, a sve s ciljem utvrđivanja identiteta počinitelja i svih okolnosti kaznenog djela – objasnio je ministar Božinović.

– Naša su očekivanja da ćemo Sporazumom doprinijeti razvoju međusobne suradnje, uvažavanju i razumijevanju te unaprjeđenju ugleda i profesionalnog integriteta policijske i novinarske struke, a s ciljem osiguranja i očuvanja poticajnog i sigurnog okruženja te otklanjanja opasnosti u obavljanju radnih zadaća. Naime, navedeni Sporazum, između ostaloga, potiče na međusobno poštivanje etičkih načela policijske i novinarske struke, ali i uvažavanje specifičnosti tih dvaju poslova – zaključio je ministar Božinović.

Nastavite čitati

U fokusu

S područja Maruševca nestala je dvogodišnja Anastasia, policija traga za njom i bakom!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: NENO

Nestala je dvogodišnja Anastasia Ficher, potvrdili su nam iz PU varaždinske.

Policija je nestanak objavila i u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba.

Djevojčica inače živi u Maruševcu, na adresi Cerje Nebojse 14, a nestala je 20. rujna, kada se zajedno s bakom udaljila u nepoznato oko 22 sata.

Anastasia je visoka 92 centimetra, ima smeđu kosu i smeđe oči, a na lijevoj šaci ima ožiljak od opekline.

U tijeku je i policijska potraga.

Obzirom da baka nije među nestalim osobama, moguće je da policija istražuje da je ona odvela djevojčicu iz nekog razloga.

U slučaju da posjedujete informacije o ovoj osobi molimo vas da obavijestite najbližu policijsku postaju ili nazovete na broj 192. Također, informacije možete dostaviti i putem e-mail adrese: [email protected].

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje