Povežite se s nama

U fokusu

Varaždinski Prekršajni sud prvi u Hrvatskoj “odbacio” papire, stigli ministri Šprlje i Orepić

Objavljeno:

- dana

PILOT-PROJEKT E-PODNESAK

U slučaju kršenja javnog reda i mira ili obiteljskog nasilja policijski službenici PU varaždinske na Prekršajni sud u Varaždinu optužne prijedloge više ne šalju papirnatom obliku.

Od početka ovoga mjeseca policija i taj sud podatke razmijenjuju elektroničkim putem, i to zahvaljujući pilot-projektu ePodnesak.

Riječ je o servisu elektroničke razmjene podataka između Ministarstva unutarnjih poslova i prekršajnih sudova putem koje MUP može elektronički podnositi optužne prijedloge, prigovore protiv prekršajnog naloga te izjave za donošenje odluke o prekršaju na temelju sporazuma.
 

Pilot-projekt će se u Varaždinu provoditi tri mjeseca, a do kraja godine bi elektronička razmjena podataka trebala zaživjeti u svim policijskim upravama i prekršajnim sudovima u Hrvatskoj.

Najavili su to u Varaždinu ministar pravosuđa Ante Šprlje i ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić te istaknuli da je osnovni cilj procesa informatizacije rasteretiti službenike od administriranja, a papire izbaciti iz prekšajnih sudova.
 

– Projektom ePodnesak želimo ubrzati provedbu postupaka na prekršajnim sudovima, kao i provoditi prekršajne postupke „bez papira“. Time ćemo službenicima uštedjeti vrijeme, a samim time omogućiti građanima brži i učinkovitiji pristup sudovima – istaknuo je Šprlje.
 

Ministar unutarnjih posla Orepić je pak istaknuo da je riječ o iznimnom iskoraku.

– Mi u MUP-u najviše pišemo prekršajnim sudovima, a sustav ePodnesak će omogućiti brži i racionalniji rad – naveo je.

Varaždinski Prekršajni sud je prošle godine zaprimio 4.420 premeta, od čega je više od 3.400 predmeta ili 77,5 posto stiglo iz Ministarstva unutarnjih poslova. U cijeloj Hrvatskoj su svi prekršajni sudovi lani primili gotovo 150.000 predmeta, od čega više od 115.000 ili 78,23 posto iz MUP-a.
 

Varaždinsko pravosuđe – Prekršajni sud, Trgovački sud, Općinski sud i Županijski sud u Varaždinu – jedno je od najučinkovitijih.

– Nije slučajno da pilot-projekt provodimo upravo ovdje u Varaždinu. Naime, ovo jedno od uspješnijih pravosudnih područja u Hrvatskoj – rekao je Šprlje i istaknuo da je cilj informatizacije da u budućnosti razmjena elektronskih podnesaka bude uobičajena praksa na svim sudovima u Hrvatskoj.

Da je početak provođenja ePodneska u Varaždinu veliki iskorak za hrvatsko pravosuđe, dovoljno govori podatak da je ovo prvi put da Ministarstvo pravosuđa ima mogućnost automatizirane komunikacije s drugim tijelima državne uprave.

 

 

Izvor:
Foto: RT

U fokusu

Pregovori završili: 30 milijuna kuna uštede na zakupu Arene Varaždin do isteka JPP-a 

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U varaždinskoj Gradskoj vijećnici održan je sastanak gradonačelnika Neven Bosilja i njegovog zamjenika Miroslava Markovića s Christianom Schrödlom, članom uprave Max Bögl – Tehnobeton d.o.o.

Tema sastanka bila je realizacija aneksa Ugovora o Javno-privatnom partnerstvu (JPP) tj. smanjenje zakupnine za Gradsku sportsku dvoranu Arenu Varaždin.

-Uz smanjenje zakupnine koje je stupilo na snagu s računom za srpanj 2022. razgovaralo se i o modelu ulaganja u dva preostala prazna prostora u Areni Varaždin kako bi se i oni priveli svrsi te o aktualnoj energetskoj krizi i mogućnostima zajedničkog ulaganja u izgradnju solarne elektrane na krovu Arene kao i o mogućnosti izgradnje toplovoda od energane koja se nalazi u blizini. S obzirom na pravnu kompleksnost JPP-a te mogućnosti će provjeriti pravne službe svih partnera u JPP-u  – javljaju iz Grada Varaždina.

Gradonačelnik Bosilj istaknuo je dobru suradnju između Grada i Upravitelja Arene Varaždin te  da, za razliku od nekih drugih dvorana izgrađenih po JPP modelu, Arena Varaždin posluje pozitivno zahvaljujući dobrom upravljanju njemačkog partnera Max Bögl – Tehnobeton d.o.o. i njihovog upravitelja Nevena Buljana.

Christian Schrödl je također izrazio zadovoljstvo suradnjom i ocijenio da je došlo do značajnog poboljšanja u komunikaciji s gradskom upravom te da se radi na ostvarivanju zajedničkih ciljeva.

-S druge strane, važno je naglasiti da je ova gradska uprava je napravila ono što su propustile prethodne gradske uprave – mirno je riješila jednostrani prekid plaćanja najma  i u isto vrijeme pokrenula i dovršila pregovore o smanjenju najamnine uslijed ukidanja određenih standarda kvalitete dogovorenih početnim ugovorom iz 2007. Time je mjesečno uštedjela gradskom i državnom proračunu 246.656,24 kn što u slijedećih 10 godina do kraja Ugovora znači uštedu od minimalno 29.598.748,80 kn milijuna kuna – ističu u Gradu.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Zvjezdana Pofuk iz Ivanca u 24 godine otkako ima vozačku nije napravila ni jedan prometni prekršaj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tijekom noći sa subote na nedjelju, 24./25. rujna, policijski službenici Policijske uprave varaždinske proveli su u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave međimurske, operativnu akciju „Alkohol“.

Za vrijeme provođenja akcije ukupno je alkotestirano 85 vozača kojom prilikom su utvrđena 23 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, i 17 ostalih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Za vrijeme provođenja akcije u vožnji pod utjecajem alkohola svi vozači zatečeni  su prilikom upravljanja osobnim automobilom.

Najviša koncentracija alkohola utvrđena je kod vozača osobnog automobila starosti 25 godina, a iznosi 2,23 promila, a on zatečen u subotu, 25. rujna u 00.45 sati u mjestu Sudovčina. Tijekom akcije u vožnji pod utjecajem alkohola zatečene su i tri ženske osobe.

– Svi zatečeni vozači u vožnji pod utjecajem alkohola su isključeni iz prometa, dok  su 3 vozača osobnog automobila radi postojanja opravdane bojazni daljnjeg činjenja prekršaja privedeni u Policijske postaje i smješteni u posebnu prostoriju za zadržavanje, dok uhićenih vozača nije bilo – ističu

Također, tijekom provođenja akcije, jedna uzorna vozačica Zvjezdana Pofuk u gradu Ivancu darivana je od PU varaždinske prigodnim poklon paketom pribavljenim iz sredstava Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa.

Kod navedene vozačice prilikom nadzora nije utvrđena prisutnost alkohola u organizmu, te u 24 godine otkad posjeduje vozačku dozvolu nije evidentirana kao počiniteljica prometnih prekršaja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje