Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinski psiholozi: “U odgoju djece roditelje danas najviše muči postavljanje granica”

Objavljeno:

- dana

U Društvu psihologa Varaždin počinje novi ciklus radionica Akademije za roditelje A+. Psihologinje Monika Melnjak i Tea Bukvić pripremaju nove radionice za roditelje djece predškolskog uzrasta, a svi zainteresirani mogu doći na uvodno predavanje u subotu, 3. studenog.

U Varaždinu uskoro kreće novi ciklus edukativnih radionica o odgoju namijenjenih roditeljima djece predškolskog uzrasta. Riječ je o Akademiji za roditelje koju su proljetos u Varaždinu pokrenule psihologinje Monika Melnjak i Tea Bukvić. Nakon prvog ciklusa edukativnih predavanja i radionica o odgoju namijenjenih roditeljima djece svih uzrasta, ovoga su puta fokus stavile na roditelje djece predškolskog uzrasta. Edukacija za roditelje nosi naziv Akademija za roditelje A+, a prva, uvodna radionica planirana je za subotu, 3. studenog, te je otvorena za sve zainteresirane kako bi vidjeli o čemu je riječ i nakon toga se mogu odlučiti hoće li sudjelovati u cijelome ciklusu.

Monika Melnjak je iz Varaždina, a Tea Bukvić iz Koprivnice, obje su članice Društva psihologa Varaždin pod čijim su okriljem pokrenule Akademiju, a radionice se održavaju u prostorijama Društva u Graberju (bivši Centar Tomislav Špoljar).

Obje su psihologinje stažirale na Odjelu pedijatrije Opće bolnice Varaždin. Tamo su se upoznale i uočile probleme s kojima se danas suočavaju roditelji.

– Roditelji nisu znali kako se u određenim situacijama postaviti prema djeci. Već smo tada znale da želimo nešto napraviti za njih, ali nismo znale što točno – govori Monika Melnjak.

I krenule su od samih roditelja. Putem Facebooka provele su istraživanje kako bi saznale ima li roditelja zainteresiranih za radionice o odgoju djece i koje ih teme najviše zanimaju. Na temelju rezultata ankete osmislile su radionice te su na zadnjem PsihoŠpanciru održale prvo uvodno predavanje koje je bilo iznimno posjećeno.

– Po tome smo vidjele da je zanimanje roditelja veliko i u prvom je ciklusu sudjelovalo 12 stalnih polaznika i još nekoliko njih koji su sudjelovali u pojedinim radionicama. Među polaznicima su bila dva para dok su ostale bile majke – kaže Tea Bukvić dodajući da su u tom prvom ciklusu sudjelovali roditelje djece različitih uzrasta.

Zanimalo nas je koji su to problemi koji najviše muče današnje roditelje.

– To je u prvome redu postavljanje granica i komunikacija s djecom – odgovaraju uglas naše sugovornice ističući da osim predavanja radionice imaju i praktični dio u kojemu roditelji razmjenjuju svoja iskustva, ali i vježbaju kako ono što su čuli mogu primijeniti u direktnom kontaktu sa svojom djecom.

– Svaki puta bi dobili domaću zadaću i zatim bi nam prenosili kakve su bile reakcije djece na neke njihove drukčije modele odnosa prema njima. Naši su polaznici uglavnom roditelji koji nemaju nekih ozbiljnih problema s djecom i u teoriji mnoge stvari znaju o odgoju ali su možda nesigurniji u primjeni nekih odgojnih mjera. Također su visokomotivirani da nešto novo nauče i unaprijede svoj odnos s djecom – objašnjava Monika Melnjak ističući kako je i suvremeni način života uvelike utjecao na promjene u načinu odgoja djece.

– Nekad se smatralo da se djecu može oblikovati kao glinu prema roditeljskim željama, što je rezultiralo autoritarnim odgojem, a danas je dijametralno suprotno, dijete se drži pod staklenim zvonom i mnogi su roditelji zbunjeni u postavljanju granica – smatraju naše sugovornice. U novom ciklusu radionica roditelji će također dobiti više informacija o fazama razvoja djece, zatim o tome kako pomoći djeci da se nose sa svojim osjećajima, kako ih pripremiti za polazak u školu, ali i o važnosti zajedničke igre s djecom jer je ona nužna za razvoj privrženosti i povjerenja.

Život i društvo

Agilni, atraktivni, adaptivni i interaktivni na trećem danu Tjedna karijera na FOI-ju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: FOI

Na trećem danu Tjedna karijera Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu studenti su se vratili u najveću dvoranu i popunili sva raspoloživa mjesta.

Na zabavnoj panel diskusiji [email protected] – Agilni, atraktivni, adaptivni i interaktivni, Vedrana Miholić (CROZ), Goran Kanižaj (Mobilisis) i Moreno Grgurić (ecx.io), uz moderatora Karla Kukeca (Tehnološki park Varaždin) podijelili su sa studentima svoja iskustva zapošljavanja i trikove kako biti bolji u planiranju svoje karijere.

Naglasili su važnost adaptivnosti i agilnosti koja dolazi i od zaposlenika samog, ali i od poslodavca. Studentima su poručili da oni zapošljavaju studente već od druge ili treće godine preddiplomskog studija i da je veoma važno da budu motivirani, no da svakako ne odustaju od fakulteta već da planiraju svoje obrazovanje i svoj obrazovni put.

Poduzeće Haix na FOI je dovelo zanimljivo gostujuće predavanje prof. dr. ing. Andreasa Syske koji je studentima govorio o temi „Fascinating Factories – When Production meets IT“.

Uz brojne radionice, studenti u dvorištu FOI-ja razgovarali su s poduzećima Axilis; Barrage d.o.o.; CROZ; DignetSoftware d.o.o.; ecx.io; Ericsson Nikola Tesla; FIVE; Televend by INTIS; minus5 d.o.o.; MOBILISIS d.o.o.; Omega software d.o.o.; TECH PARK Varaždin / Makerspace; Udruga poslovnih analitičara – IIBA te Visage Technologies.

Nastavite čitati

Život i društvo

Učenici i studenti, prijavite se: Općina Petrijanec daje stipendije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Arhiva RT

Općina Petrijanec u školskoj/akademskoj 2021./2022. godini daje stipendije nadarenim učenicima srednjih škola i studentima. Za školsku/akademsku 2021./2022. godinu dodijelit će se stipendije u visini mjesečnog iznosa:

Učenici srednjih škola:

– učenici srednjih škola sa sjedištem na području Varaždinske županije – visinu mjesečnog iznosa naknadno će odrediti Odlukom općinski načelnik po završetku natječaja

– učenici srednjih škola sa sjedištem na području Međimurske županije – visinu mjesečnog iznosa naknadno će odrediti Odlukom općinski načelnik po završetku natječaja

– učenici srednjih škola sa sjedištem izvan Varaždinske županije i Međimurske županije ili stranoj državi – visinu mjesečnog iznosa naknadno će odrediti Odlukom općinski načelnik po završetku natječaja

Studenti:

– studenti polaznici visokih učilišta sa sjedištem na području Varaždinske županije – 300 kuna

– studenti polaznici visokih učilišta sa sjedištem na području Međimurske županije – 350 kuna

– studenti polaznici visokih učilišta sa sjedištem izvan Varaždinske županije i Međimurske županije ili stranoj državi – 600 kuna

Konačan broj stipendija utvrdit će se utroškom sredstava iz proračuna Općine Petrijanec, a prema utvrđenoj rang listi kandidata.

Na internetskim stranicama Općine Petrijanec mogu se preuzeti tekst natječaja i pripadajuće obrasce koji se ispunjavaju prilikom prijave na natječaj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje