Povežite se s nama

U fokusu

Varaždinski SDP-ovci za hitnu promjenu cjenika Čistoće i referendum oko bala

Objavljeno:

- dana

Nakon ljetne stanke, oporbeni vijećnici spremni su „napasti“ vladajuću većinu na predstojećoj sjednici Gradskog vijeća Grada Varaždina, što se može iščitati iz izjava Miroslava Markovića podastrtih na današnjoj konferenciji za medije Gradske organizacije SDP-a.

Naime, predsjednik GO SDP-a uvodno je ustvrdio da varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok hvali građane da odvajaju otpad, a za to ih „nagrađuje“ računima koji će, kad se počne naplaćivati i bio otpad, po njemu biti viši i 150 posto za pojedine kategorije građana.

– Umirovljenik koji živi sam u stanu morat će platiti oko 800 kuna godišnje više. To je polovica nečije mjesečne mirovine za razliku u cijeni računa za otpad.  To je pljačka, a ne briga o građanima koji su se 1. srpnja susreli s katastrofalnom organizacijom odvoza otpada. Polovica Varaždinaca bilo je na moru i tek sada im se dijele kante za odlaganje bio otpada – rekao je Marković.

Potom je spomenuti „udar“ na džepove umirovljenika ilustrirao primjerom jedne umirovljenice kojoj je račun Čistoće s 42 kune porastao na 79 kuna, a zatim je njezinu imovinsku situaciju komparirao s gradonačelnikovom.

– Lako je gradonačelniku Čehoku, njemu njegova saborska mirovina očito nije dovoljna pa je, postavši gradonačelnik, zamrznuo mirovinu i uzeo duplo veću neto plaću od 17.000 kuna na račun proračuna Grada – rekao je čelnik gradskog SDP-a i najavio kako će vijećnici iz redova ove stranke tražiti hitnu promjenu cjenika Čistoće, poglavito fiksnog dijela naknade za odvoz i zbrinjavanje miješanog komunalnog otpada.

Ukazao je i na to da je fiksni dio naknade trenutno najviši u Hrvatskoj te napomenuo da ona destimulira građane da rade primarnu selekciju otpada.

– Uz to, tražimo hitno osiguravanje uvjeta za zaštitu kontejnera od zlouporabe. Grad je trebao osigurati efikasan sustav, a ne pozivati stanare zgrada da se samoorganiziraju. Osim povećanih računa za otpad uskoro se očekuje i povećanje cijene vode, koje je odgođeno u zadnji tren. Ali i to će se uskoro dogoditi – upozorava Marković.

Za financijske probleme Varkoma, prozvao je direktora Željka Bunića, te gradonačelnika Čehoka i njegovog zamjenika Zlatana Avara. Izjavio je da smatra da su napravili krive poteze oko Aquatehnike, nenamjenskog trošenja novca Varkoma za Dravske bazene i obustave dijela projekta Aglomeracije.

– Sve to bi u konačnici moglo dovesti do financijskog kraha Varkoma. Te greške već plaćaju radnici Varkoma kojima su plaće sada smanjenje gotovo 10 posto. Trebalo je prodati Aquatehniku kada je ona imala tržišnu vrijednost od 15 milijuna kuna, a ne to stopirati pa još potrošiti 11 milijuna kuna na otpremnine njezinih radnika – ustvrdio je Marković.

Na njega se nadovezao Neven Bosilj, predsjednik Kluba vijećnika SDP-a, rekavši da oporba neće podržati izvješće gradonačelnika za prethodnih 6. mjeseci.

– Trebali smo 10 dana uoči sjednice Gradskog vijeća dobiti materijale za sve točke o kojima će se raspravljati. No, to se nije dogodilo, a Grad Varaždin sam prijavio povjerenstvu za informiranje jer mi nisu dostavljene informacije o financiranju obnove i kupnje Dravskih bazena – istaknuo je Bosilj.

Dodajmo da varaždinski SDP-ovci smatraju da će građani doživjeti pravi šok tek kada vide koliko će ih koštati „integralno“ rješenje problema bairanog otpada u Brezju.

– Nevjerojatno je da se gradski oci trude uvjeriti javnost da je loša pravna pozicija Grada u pravosudnim sporovima s bivšim T7 VIS-om i Zajednicom ponuditelja na čelu s CE-ZA-R-om. SDP ima argumente temeljem kojih se ugovori o koncesiji mogu osporavati, ali moramo vidjeti i pravno tumačenje problema od strane gradskih odvjetnika. Nama je neprihvatljiva opcija da Gradsko vijeće odlučuje kako riješiti taj problem. To je preteška odluka za 25 vijećnika i najbolje bi bilo da konačnu odluku donesu Varaždinci na referendumu – zaključio je Miroslav Marković.

U fokusu

Liga za Varaždin: Ukidanje prireza je uvjet za sastavljanje gradske većine! I točka.

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Liga za Varaždin izlazi na predstojeće lokalne izbore i najavljuje potpuno ukidanje prireza u Gradu Varaždinu.

PRIREZ U VARAŽDINU = NULA KUNA

— Ili ćemo samostalno sastavljati gradsku većinu ili ćemo onome koji će ju sastavljati našu podršku uvjetovati potpunim ukidanjem prireza. I točka — rekao je prvi čovjek Lige za Varaždin, gospodarstvenik Davor Patafta.

Objasnio je i zašto:

— Aktivacija trenutno neaktivne imovine Grada Varaždina, koja otprilike vrijedi tri milijarde kuna, godišnje može nositi prihod od jednog cijelog proračuna. Zašto da onda građani plaćaju prirez? Nekome to svake godine može biti novi televizor, a nekome jednom godišnje nova investicija.

U gradu s prosječno najnižim plaćama, a onda i mirovinama, prirezom se građanima dodatno izbija iz džepova još najmanje dva milijuna eura. Sramotno i točka.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinka Marta Divjak nakon smrti djevojčice: Oduzeti roditeljska prava na vrijeme

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinka je također posvojeno dijete. Njezini biološki roditelji odrekli su je se i posvojena je s tri i pol godine.

Cijelu Hrvatsku šokirao je slučaj malene Nikoll iz Nove Gradiške. Ova dvoipolgodišnja djevojčica podlegnula je ozljedama u zagrebačkoj Klinici za dječje bolesti nakon što ju je premlatila vlastita majka.

Višednevni napori liječnika, nažalost, nisu bili uspješni. Ozljede glave bile su preteške. Preminula je na Uskrs. Malenu Nikoll roditelji su prije dvije godine ostavili u Centru za socijalnu skrb u Novoj Gradiški. U studenome prošle godine zatražili su da je Centar vrati u obitelj, čemu je udovoljeno.

Dosadašnjom istragom utvrđeno je da su malenu Nikoll roditelji mjesecima zlostavljali i zanemarivali, a Centar za socijalnu skrb za sve je to znao. Njezini roditelji su uhićeni, a ravnatelj Centra je smijenjen.

Slučaj je pokazao svu manjkavost sustava.

Reakcija

Zbog toga se na noge podignula javnost, ali i mnoge inicijative i udruge.

Varaždinka Marta Divjak iz inicijative „Moramo vam nešto reći“ sa svojom kolegicom Antonijom Skender sudjelovala je na sastanku s ministrom rada i socijalne politike Josipom Aladrovićem i premijerom Andrejom Plenkovićem.

– Na sastanku s premijerom Plenkovićem i ministrom Aladrovićem dogovorili smo izmjenu Zakona o udomiteljstvu. Važno je pokrenuti izmjene tog zakona i sve nelogičnosti koje u praksi otežavaju udomljavanje relaksirati i osnažiti mogućnost udomiteljstva – ističe Marta Divjak.

Dodala je da je važno žurno pojednostaviti i maksimalno ubrzati postupke udomljavanja i posvajanja, a kao preduvjet za to provesti obuku djelatnika centara te nadležnih sudova.

– Za djecu koja su ranjiva oformiti stručne nadzorne timove koji će se sastojati od psihologa, medicinskog djelatnika i socijalnog radnika. U zakone i postupke vezane za djecu unijeti stroga vremenska ograničenja da djeca ne bi godinama odrastala u domovima ili, još gore, u nasilnim obiteljima. Neophodno je raslojiti rad centara za socijalnu skrb tako da se odvoje odjeli za slučajeve vezane za djecu te da djelatnici tih odjela budu maksimalno angažirani. Također, nužno je osnovati sustavan nadzor rada i svih oblika djelovanja socijalnih radnika i drugih stručnjaka te samih centara za socijalnu skrb – objasnila je Marta zahtjeve koje su iznijele premijeru Plenkoviću i ministru Aladroviću.

No, je li možda rješenje da biološki roditelji koji ga se odreknu nikad više ne mogu ponovno dobiti svoje dijete?

Pravovremena reakcija

– Oduzimanje roditeljskih prava na vrijeme onim biološkim roditeljima koji nisu roditelji, nego zlostavljači. Otac pokojne djevojčice imao je više od 20 prijava za nasilje, nakon prve je dijete trebalo oduzeti – objasnila je Varaždinka.

Inače, Marta je također posvojeno dijete. Njezini biološki roditelji odrekli su je se i posvojena je s tri i pol godine.

– Nije bilo natezanja s biološkim roditeljima i oduzimanjem roditeljskih prava. Naravno, i dalje je predugo da dijete čeka dvije godine u sustavu, a i sama činjenica da su moji roditelji čekali dijete tri i pol godine je poražavajuća. Potrebe djeteta na koje roditelji odgovaraju tijekom ranog razvoja čine osnovu za više razine emocionalnih, socijalnih i intelektualnih sposobnosti, te je stoga socioemocionalni razvoj u prvim godinama od presudnog značaja. U najranijoj dobi uspostavlja se snažan emocionalni odnos između djeteta i roditelja, koji je za ovu dob primaran i u kojem su ovi emocionalni odnosi ključni za djetetov psihički, ali i fizički razvoj. Uvijek volim napomenuti da sam ja imala sreće te da prilagodba nije dugo trajala – otkriva Marta, koja je pokrenula inicijativu „Moramo vam nešto reći“.

Važna platforma

– Inicijativu sam pokrenula jer sam željela platformu koja će educirati javnost o posvajanju i udomljavanju. Drugi razlog je bio da bivša djeca iz sustava mogu podijeliti osobna iskustva i tako pomoći drugima, ali i potaknuti promjene u sustavu brige o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Kad sam ja odrastala, nisam znala nijednu osobu koja je posvojena i nisam se imala ni s kim usporediti i povezati, a što mi je zapravo bilo potrebno, tako da sam napravila i grupe na Facebooku za posvojene i udomljene kako bi mogli izmjenjivati iskustva i podijeliti emocije. Zbog te zajednice sam upoznala i Tonku (Antoniju Skender), koja mi je prvo bila suradnica, a danas mi je najbolja prijateljica. Želimo senzibilizirati javnost, ukloniti stigmu s djece koja nemaju uobičajene životne putove te urediti sustav kako bi bilo manje djece u domovima, a više u obiteljima – rekla nam je Divjak, koja vjeruje da će u Hrvatskoj doći do zaokreta u sustavu socijalne skrbi.

– Mislim da hoće, zapravo nadam se da hoće. Ako je njihov interes bio zbog medija i javnosti, to je na njihovu savjest jer oko 4200 djece nema odgovarajuću roditeljsku skrb i nema vremena čekati. No, Tonka i ja smo rekle ministru i premijeru da ne mislimo odustati – zaključila je Varaždinka.

Nastavite čitati