Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinski srednjoškolci sudjelovali su na 22. jedriličarskoj floti mira

Objavljeno:

- dana

PROJEKT

U organizaciji Udruge Mirno more Varaždin, a pod pokroviteljstvom Varaždinske županije, 13-ero varaždinskih srednjoškolaca iz deset škola  su po 5. puta sudjelovali na humanitarnom međunarodnom projektu “Mirno more – flota prijateljstva” koji je održan od 17. do 24. rujna. 

Srednjoškolci su se na dvije jedrilice, s profesionalnim skiperima i dvije pedagoške voditeljice, pridružili  floti od preko 100 jedrilica. Polazište je bila JK marina Kaštela, a plovilo se Jadranskim morem upoznavši prirodne ljepote i kulturno povijesne znamenitosti otoka Visa,  Paklinskih otoka i otoka Brača.  Učenici su sudjelovali u radu tribine “Peace tolk”,  na kretivnoj olimpijadi, odbojkaškom turniru te na  Svečanoj večeri sa  scenskim nastupom koji su uvježbali i izveli zajedno sa sudionicima iz Čakovca, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Plovili i trubili u znak prijateljstva i mira

U četvrtak, 21. rujna sudionici flote su u Kaštelskom zaljevu  u formaciji svih jedrilica  istovremeno su simbolično zatrubili u znak prijateljstva i mira. Mladi iz Varaždinske županije su stekli osnovna znanja o jedrenju, mornarskim čvorovima te na kraju dobili juniorske skiperske iskaznice.

Inače, ove godine je održana  22.  jedriličarska flota u kojoj je sudjelovalo  više od 900 djece i mladih iz različitih država.  Riječ je o socijalno- pedagoškom projeku udruženja Mirno more iz Austrije, a namijenjen je  djeci i mladima različitih nacionalnosti, različitog socijalnog podrijetla i statusa te različitih fizičkih i psihičkih sposobnosti. Glavni cilj je stjecanje socijalnih kompetencija, vrline ophođenja, druženja, sposobnosti timskog rada, uvažavanja različitosti te mirnog rješavnja konflikata.

Projekt  godinama podupiru Veleposlanstvo RH u Republici Austriji, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture RH, Ministarstvo turizma RH, a od  2010. godine  Projekt ima i službenu podršku  Ban Ki-moona, glavnog tajnika UN-a. Cijelo vrijeme sa sudionicima se družila ambasadorica projekta, brončana olimpijka, plivačica Mirna Jukić.  

Tko su sudionici?

U projekt su ove godine sudjelovali: Ivana Cikać, Vedran Dubravec, Teodora Gerbus, Ivan Jovanović, Josip Kelava, Elena Kocijan, Lara Kunić, Monika Mešnjak, Tomislav Stanko, Benyamin Taourirt, Monika Škreb, Dijana Šteingel i Emilly Zember. Pedagoške voditeljice bile su nastavnice Diana Polančec sa Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole i Dubravka Kunić sa Gospodarske škole Varaždin.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

Život i društvo

Gradi se cesta u poslovnoj zoni u Novom Marofu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na području Grada Novog Marofa nastavljaju se ulaganju u infrastrukturu, a ovoga puta riječ je o gradnji prometnice u poduzetničkoj zoni.

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač i predsjednik Uprave PZC-a Varaždin Saša Varga potpisali su ugovor o nastavku radova na građenju prometnice u zoni malog i srednjeg poduzetništva kod autobusnog kolodvora u Novom Marofu. Vrijednost radova je 1.047.296,05 kuna s PDV-om.

Gradonačelnik Jenkač naglasio je da je ovo samo nastavak ulaganja u razvoj gospodarstva na području grada osiguravanjem primjerenih infrastrukturnih uvjeta.

– Na gradilištu te dionice ceste završena je kanalizacija i završava se vodovod. Ukupna vrijednost tih radova je 600 tisuća kuna. Financiraju ih Hrvatske vode s 80 %, a 20 % ide iz proračuna Grada Novog Marofa. Naručitelj tih radova je Varkom. S gradnjom prometnice od milijun kuna, ukupna je vrijednost investicije u poslovnu zonu iza autobusnog kolodvora 1,6 milijuna kuna – kazao je Jenkač.

Gradonačelnik je dodao da su slobodne parcele u poslovnoj zoni već prodane.

– Ova cesta je nadogradnja, a povezat će budući rotor na državnoj cesti. Taj pravac će biti glavni ulaz u zonu, ali također i izlaz s obilaznice prema Novom Marofu – rekao je Jenkač.

Nastavite čitati

Život i društvo

U akciji u Maruševcu prikupljena 31 doza krvi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U utorak, 7. prosinca, uspješno je provedena još jedna akcija dobrovoljnog darivanja krvi koja je održana u prostorijama Općine Maruševec za darivatelje sa šireg maruševečkog područja i sve ostale koji su se htjeli pridružiti akciji.

Akciji je pristupilo 36 darivatelja i prikupljena je 31 doza dragocjene tekućine.

– Velika obitelj darivatelja dobila je još jednog novog darivatelja. Čestitke našem novom darivatelju. Pozivamo vas da se pridružite i našim budućim akcijama DDK i na taj način napravite nešto pozitivno za svoje i tuđe zdravlje! – rekli su iz GDCK-a Ivanec, zahvalivši svima koji daruju krv.

Iduća akcija održat će se 14. prosinca od 8:30 do 13 sati za muškarce šireg ivanečkog područja, kao i sve ostale darivatelje koji se žele priključiti akciji darivanja krvi, najavili su iz Crvenoga križa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje