Povežite se s nama

Kultura

Varaždinski trio Eldan – dobri duhovi hrvatske lutkarske scene

Objavljeno:

- dana

KREATIVNO

Temperament i hiperaktivnost, flegmatičnost i smirenost i „od svega pomalo“. Ovaj, naizgled spoj nespojivog, rezultirao je novom Umjetničkom organizacijom Gllugl.

Hoće li i koliko oprečni karakteri blizanaca Filipa i Nikše te njihovog oca Petra Eldana biti prednost ili mana u njihovom tek osnovanom umjetničkom projekta varaždinske nezavisne scene, Glluglu, gledatelji su imali  priliku vidjeti već danas, 21. veljače,  na premijeri dječje lutkarske predstave „Uspavanka za Bellu“ u varaždinskoj Glazbenoj školi.

Osnivački obiteljski trio i dvoje članova – glumica i lutkarica Katarina Arbanas i glumac HNK Varaždin Zvonko Zečević – paralelno  s “Uspavankom za Belu” , u koprodukciji s HNK Varaždin radili i dalje rade ii na predstavi „Kvadratura kruga“ – autorskom projektu nastalom glumačkom improvizacijom. Uslijedit će predstava „Miris dunje“, monodrama uz klavir Zvonka Zečevića.

Bogati repertoar

Gllugl je kratica triju djelatnosti – glume, lutkarstva i glazbe, govori Filip Eldan, umjetnički voditelj organizacije

Iako su tek održali  prvu premijeru, Glluglovci imaju zgotovljen kazališni repertoar za cijelu sezonu. – Gllugl je kratica triju djelatnosti – glume, lutkarstva i glazbe, govori nam Filip Eldan, umjetnički voditelj organizacije. Filip je jedini „dužnosnik“ u Glluglu i odmah je ostaloj dvojici suosnivača dao do znanja da – zaborave na nepotizam! 

Uz želju da rade što, kako i kad žele, da se umjetnički izražavaju bez tutora koji će im odabirati repertoar, cilj im je, veli Filip, pridonijeti razvoju gotovo zanemarene lutkarske scene u Hrvatskoj. – Lutkarska je scena nepravedno marginalizirana. Šteta je da se to događa i u Hrvatskoj, koja kao jedina zemlja u regiji uopće ima studij lutkarstva, na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, govori Filip. Želja mladih glumaca i lutkara je da lakše produciraju i promoviraju projekte te s njima sudjeluju na festivalima. Hrvatskoj najbliži studij lutkarstva je u petstotinjak kilometara udaljenoj Slovačkoj.

“Lutkarska je scena nepravedno marginalizirana”, Filip Eldan

Bogati, raznoliki  repertoar

Repertoar Gllugla bit će raznolik. Od glazbenih, glazbeno-scenskih i dramskih projekata, „vatreno krštenje“ prošli su već spomenutom, kako je Filip Eldan naziva, „predstavom s puno songova koja podsjeća na mjuzikl“, “Uspavankom za Bellu”. 

 

Iako su tek održali prvu premijeru, Glluglovci imaju zgotovljen repertoar za cijelu sezonu

 

– Iako ulazi u repertoar za djecu, ne bih je baš tako sigurno uvrstio u tu kategoriju. Ima tu i puno zanimljivosti koje će djeci biti zabavne, a starije podsjetiti na neka druga vremena. Inače, sveukupno je devet likova, pojašnjava zabavnu, ali, kako klincima, tako i odraslima danas poučnu priču Filip Eldan.

Predstava traje jedan školski sat, koliko je utvrđeno da djeca mogu zadržati koncentraciju. Lutkarske će se predstave igrati u Glazbenoj školi, pa je ondje trenutno i baza Glluglovaca, zahvaljujući dobrohotnosti Davora Matačića. Jednako im je tako ususret izašla i intendantica HNK-a Jasna Jakovljević, gdje će se igrati dramske predstave.

I dok je jedan premijeru očekujivao s velikim viškom adrenalina (Filip), drugi smireno odrađujivao svoje pretpremijerne zadatke (Nikša), a treći pun energije stabilno čekao prvu predstavu (Petar), jedino što je preostalo majci Renati, učiteljici “s obje noge na zemlji”bilo je da istrpi sve hirove svoje umjetničke družine.

Uspavanka za BelLu

Roli, labrador iz fine obitelji, i ulična “cura” Tonkica susreću se kad Rolija, dok vodi svoju slijepu gazdaricu u školu, djevojčicu Gretu, otme zlica. Uspije pobjeći i izgubiti se u gradu i nailazi na družinu u kojoj je i prelijepa Tonkica… Okosnica je to sadržaja premijere 21. veljače u Glazbenoj školi. Sve to, i još puno toga, Eldani su otkrili na konferenciji za novinare u “Long playu”, uz bogat glazbeno-scenski program.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Kultura

Proširena stvarnost omogućila posjetiteljima da dožive kakav je bio život u dvorcu Trakošćan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju, 21.travnja, u muzeju Dvora Trakošćan održano je uzbudljivo predstavljanje proširene stvarnosti kao novog dodatka stalnom postavu muzeju.

Posjetitelji su s oduševljenjem doživjeli ovu tehnologiju, koja je oživjela povijesni ambijent dvorca. Mnogi su iskoristili priliku za fotografiranje, stvarajući nezaboravne uspomene u ovom jedinstvenom okruženju.

Proširena stvarnost proizašla je iz uspješne suradnje Dvora Trakošćan te poduzeća Delta Reality. Posjetiteljima je omogućeno preuzimanje aplikacije „Oživjeli Trakošćan“ kojom, nakon skeniranja markera u muzeju, mogu vidjeti oživljene prikaze koji dočaravaju kakav je zapravo bio život u dvorcu.

Nastavite čitati

Kultura

Nikola Vudrag izlaže u Europskom kulturnom centru u Veneciji, a izložbu će vidjeti stotine tisuća ljudi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Proteklog tjedna, u Europskom kulturnom centru u palači Palazzo Mora u Veneciji, paralelno s otvorenjem 60. Venecijanskog bijenala, otvorena je izložba “Personal Structures – Beyond Boundaries” u sklopu koje izlaže i varaždinski kipar Nikola Vudrag.

Vudragove skulpture Prometheusa i Atlasa postavljene na samom ulazu u palaču moći će vidjeti tisuće ljudi iz cijelog svijeta koji dolaze posjetiti 60. Venecijanski bijenale, ali i brojne komplementarne izložbe koje će do 24. studenog biti održane u Veneciji.

Izložba Europskog kulturnog centra (ECC) najstarija je takva izložba suvremene umjetnosti koja se održava tijekom Venecijanskog bijenala, a iz godine u godinu privlači sve više posjetitelja. Prema riječima glavne organizatorice izložbe, Sare Danielli, do kraja studenog izložbu će posjetiti oko pola milijuna ljudi.

– Tema ovogodišnje izložbe ECC-a nastoji izraziti složenost izazova globalnih migracija i zamršene mreže nacionalnih identiteta, ali i činjenice kako je svatko od nas pod utjecajem određenih okolnosti i granica koje mora nadići. Rad Nikole Vudraga “Prometheus i Atlas” postavljen na samom ulazu u Palazzo Mora simbolično je i ulaz na putovanje kompletnom temom izložbe koja problematizira suočavanje s granicama koje su nam nametnute. Prometheus i Atlas predstavljaju pobunu protiv nepravde u mitološkom kontekstu i te dvije skulpture, visoke tri metra, na ulazu u Palazzo Mora artikuliraju glavnu poruku izložbe, a to je kako je moguće nadići svoje osobne granice, bez obzira na vanjske pritiske i izazove – istaknula je glavna organizatorica izložbe Sara Danielli.

Vudrag u Veneciji izlaže pod produkcijom Metamorphosis Art Projects s londonskom adresom, a podršku varaždinskom kiparu u Veneciji su pružili i predstavnici Grada Varaždina, gradonačelnik Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

– Izuzetno smo ponosni što smo mogli doći u znak podrške izložbi kipara Nikole Vudraga tijekom prestižnog Venecijanskog bijenala. Varaždin je grad koji cijeni kulturu, kreativnost i inovativnost, a imati umjetnika koji je prepoznat na međunarodnoj razini učvršćuje našu predanost razvoju umjetničkih nastojanja Nikole Vudraga, ali i drugih varaždinskih umjetnika. Ovakve izložbe, ne samo da povećavaju ugled našeg grada, već također potiču veze i suradnje koje mogu doprinijeti prepoznatljivosti Varaždina na inozemnoj karti kulture u godinama koje dolaze – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj nakon svečanog otvorenja izložbe.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje