Povežite se s nama

Kultura

Varaždinski trio Eldan – dobri duhovi hrvatske lutkarske scene

Objavljeno:

- dana

KREATIVNO

Temperament i hiperaktivnost, flegmatičnost i smirenost i „od svega pomalo“. Ovaj, naizgled spoj nespojivog, rezultirao je novom Umjetničkom organizacijom Gllugl.

Hoće li i koliko oprečni karakteri blizanaca Filipa i Nikše te njihovog oca Petra Eldana biti prednost ili mana u njihovom tek osnovanom umjetničkom projekta varaždinske nezavisne scene, Glluglu, gledatelji su imali  priliku vidjeti već danas, 21. veljače,  na premijeri dječje lutkarske predstave „Uspavanka za Bellu“ u varaždinskoj Glazbenoj školi.

Osnivački obiteljski trio i dvoje članova – glumica i lutkarica Katarina Arbanas i glumac HNK Varaždin Zvonko Zečević – paralelno  s “Uspavankom za Belu” , u koprodukciji s HNK Varaždin radili i dalje rade ii na predstavi „Kvadratura kruga“ – autorskom projektu nastalom glumačkom improvizacijom. Uslijedit će predstava „Miris dunje“, monodrama uz klavir Zvonka Zečevića.

Bogati repertoar

Gllugl je kratica triju djelatnosti – glume, lutkarstva i glazbe, govori Filip Eldan, umjetnički voditelj organizacije

Iako su tek održali  prvu premijeru, Glluglovci imaju zgotovljen kazališni repertoar za cijelu sezonu. – Gllugl je kratica triju djelatnosti – glume, lutkarstva i glazbe, govori nam Filip Eldan, umjetnički voditelj organizacije. Filip je jedini „dužnosnik“ u Glluglu i odmah je ostaloj dvojici suosnivača dao do znanja da – zaborave na nepotizam! 

Uz želju da rade što, kako i kad žele, da se umjetnički izražavaju bez tutora koji će im odabirati repertoar, cilj im je, veli Filip, pridonijeti razvoju gotovo zanemarene lutkarske scene u Hrvatskoj. – Lutkarska je scena nepravedno marginalizirana. Šteta je da se to događa i u Hrvatskoj, koja kao jedina zemlja u regiji uopće ima studij lutkarstva, na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, govori Filip. Želja mladih glumaca i lutkara je da lakše produciraju i promoviraju projekte te s njima sudjeluju na festivalima. Hrvatskoj najbliži studij lutkarstva je u petstotinjak kilometara udaljenoj Slovačkoj.

“Lutkarska je scena nepravedno marginalizirana”, Filip Eldan

Bogati, raznoliki  repertoar

Repertoar Gllugla bit će raznolik. Od glazbenih, glazbeno-scenskih i dramskih projekata, „vatreno krštenje“ prošli su već spomenutom, kako je Filip Eldan naziva, „predstavom s puno songova koja podsjeća na mjuzikl“, “Uspavankom za Bellu”. 

 

Iako su tek održali prvu premijeru, Glluglovci imaju zgotovljen repertoar za cijelu sezonu

 

– Iako ulazi u repertoar za djecu, ne bih je baš tako sigurno uvrstio u tu kategoriju. Ima tu i puno zanimljivosti koje će djeci biti zabavne, a starije podsjetiti na neka druga vremena. Inače, sveukupno je devet likova, pojašnjava zabavnu, ali, kako klincima, tako i odraslima danas poučnu priču Filip Eldan.

Predstava traje jedan školski sat, koliko je utvrđeno da djeca mogu zadržati koncentraciju. Lutkarske će se predstave igrati u Glazbenoj školi, pa je ondje trenutno i baza Glluglovaca, zahvaljujući dobrohotnosti Davora Matačića. Jednako im je tako ususret izašla i intendantica HNK-a Jasna Jakovljević, gdje će se igrati dramske predstave.

I dok je jedan premijeru očekujivao s velikim viškom adrenalina (Filip), drugi smireno odrađujivao svoje pretpremijerne zadatke (Nikša), a treći pun energije stabilno čekao prvu predstavu (Petar), jedino što je preostalo majci Renati, učiteljici “s obje noge na zemlji”bilo je da istrpi sve hirove svoje umjetničke družine.

Uspavanka za BelLu

Roli, labrador iz fine obitelji, i ulična “cura” Tonkica susreću se kad Rolija, dok vodi svoju slijepu gazdaricu u školu, djevojčicu Gretu, otme zlica. Uspije pobjeći i izgubiti se u gradu i nailazi na družinu u kojoj je i prelijepa Tonkica… Okosnica je to sadržaja premijere 21. veljače u Glazbenoj školi. Sve to, i još puno toga, Eldani su otkrili na konferenciji za novinare u “Long playu”, uz bogat glazbeno-scenski program.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Kultura

U 19. kolu Biblioteke “Insula” objavljena djela Erike Nađ, Slavice Gazibare i Branimira Vurušića

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U utorak, 26. listopada, u Multimedijalnoj dvorani Knjižnice „Nikola Zrinski“ u Čakovcu, održana je promocija 19. kola Biblioteke „Insula“. Riječ je o projektu Grada Čakovca koji se provodi 18 godina zaredom te je zahvaljujući njemu dosad svjetlo dana ugledalo 59 knjiga.

Čakovec je jedan od rijetkih hrvatskih gradova koji ima vlastitu biblioteku. Njezin je cilj poticanje građana na literarno izražavanje, omogućujući najboljima plaćanje izdavanja knjige. Sve godine u veljači raspisuje se natječaj, na njega pristiže podosta rukopisa, a komisija odabire one najbolje.

Ove godine izabrali su tri rukopisa: zbirke pjesama Erike Nađ pod nazivom „ Pjesme opće prakse“ i Branimira Vurušića „Iza ugla“ te priče Slavice Gazibara naslovljene „Dva novčića za savjest“.

Pozdravljajući okupljene na promociji, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini naglasila je da je ova biblioteka omogućila mnogim autorima da se odvaže na pisanje, ali i da se njihovi radovi približe sugrađanima. Čestitala je autorima čija su djela ove godine odabrana za izdavanje te pozvala sve koji se bave pisanjem da se ohrabre i pošalju svoje rukopise na natječaj koji će se objaviti početkom iduće godine.

Postojanje ove biblioteke Čakovec svrstava među gradove koji shvaćaju važnost poticanja građana na pisanje i čitanje, razvijanja kreativnosti kod djece i mladih te ono što je posebno važno, one koji ulaganje u kulturu smatraju veoma važnim, završila je gradonačelnica.

Ovogodišnja djela predstavili su urednik biblioteke Miroslav Gakić te same autorice Erika Nađ i Slavica Gazibara.

Biblioteka inače kontinuirano izlazi od 2003. godine, a među ostalima u njoj je svoj prvijenac objavio i Kristian Novak. U „Insuli“ su otisnuta i djela dr. Andrijane Kos Lajtman, prof. dr. sc. Zvonka Kovača te dr. sc. Krunoslava Mikulana.

Nastavite čitati

Kultura

Udruga “Gardruža” ove godine napunila dva desetljeća: “Se čega se primemo, oddelamo kak spada!”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga “Gardruža” Gardinovec osnovana je zadnjeg dana ožujka 2001. godine.

Dvadeseti rođendan, u duhu odgovornosti, nisu posebno obilježavali, već su “proslavili” u klasičnome međimurskom stilu: radno, s tim da su sredstva predviđena za obilježavanje uložili u uljepšavanje lokalnog parka.

– Tako smo financirali izradu mosta i bunara u parkiću. Zato ćemo sljedeću sjednicu Skupštine nastojati organizirati u ponešto svečanijem tonu – objašnjava predsjednica Udruge Marija Prekupec.

Promocija i zaštita

Udruga djeluje na području kulture, sporta, zaštite zdravlja, kao i zaštite okoliša i prirode s ciljevima organiziranja aktivnog provođenja slobodnog vremena građana i postizanja bolje kvalitete života, unapređivanja zdravlja i rekreacije građana, osobito djece i starijih osoba.

– Puno naših projekata povezano je sa školom i vrtićem, tako da smo ove godine u tom smislu bili ograničeni. Uvijek nastojimo osmisliti neke aktivnosti i uz događanja kao što su Božić, Uskrs, advent, maškare i slično, a u naših dvadeset godina zaista smo sudjelovali u obilježavanju i proslavi mnogobrojnih manifestacija.

Općina Belica, kojoj Gardinovec pripada, bila je, primjerice, domaćin na Noći muzeja u Muzeju Međimurja 2014. godine. Članovi i članice “Gardruže” tada su počastili posjetitelje starinskim kolačima, a prezentirali su i pletenje cekara te izradu svatovske jabuke od papira. U takva se događanja nastojimo uključiti, s obzirom na činjenicu da smo i čuvari narodne baštine. Na Noći muzeja zamijetio nas je gospodin Bagarin, skupljač narodnih običaja, i pozvao nas na sudjelovanje na 48. Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu. Rado smo se odazvali! – dodaje Marija.

Svojim zalaganjem vrijedni Gardinovčani i Gardinovčanke zaradili su i hrpu nagrada. Tako su dobili službena priznanja “Zeleni cvijet s brončanim znakom” Turističke zajednice Međimurske županije u okviru edukativne akcije “Volim Hrvatsku” za uređenost parka čak tri godine zaredom: od 2008. do 2010.! Od ove godine park krasi i velika kopija grba Općine od buksusa, odnosno pušpana: nadaju se da će stimulirajuće djelovati i na zaštitu okoliša. Na svečanom otvorenju sportske dvorane i sjednici OV-a 2012. za zalaganje Udruge na lokalnoj razini i uspješan rad uručena im je Zlatna plaketa – Grb Općine Belica, dok su tri godine kasnije od općine dobili i zahvalnicu, a 2016. i pohvalnicu.

– Na Danima kruha i zahvalnosti za plodove zemlje na Belici i u Gardinovcu uključujemo se s kolačima, proizvodima lokalnih OPG-ova, uz ples i pjesmu u pratnji tamburaša, u narodnim nošnjama koje nastojimo prezentirati svugdje gdje je prikladno. Jedan od projekata na koji smo najponosniji je “staro pralo”, to jest prikazivanje pranja rublja na način na koji su to radili naši stari. O uspjehu projekta najbolje su posvjedočili izrazi lica svih koji su vidjeli prikaz i s nostalgijom se prisjetili kako je to nekad izgledalo, a prikazale smo sve detalje – od kuhanja sapuna do upotrebe korita i nošenja autentičnih nošnji – uglas su nam ispripovijedale članice “Gardruže”. U rujnu 2018. običaj gardinovskoga potočnog prala dobio je i spomen ploču.

Niz nagrada

Od Međimurskog saveza sportske rekreacije “Sport za sve” Udruzi je dodijeljen niz zahvalnica, priznanja i medalja. Izdvajamo tako Godišnju medalju za razvoj sportske rekreacije, koju je 2009. dobila predsjednica Udruge Marija Prekupec. Njoj je Hrvatski savez sportske rekreacije “Sport za sve” dodijelio i godišnju nagradu za razvoj sportske rekreacije “Mirko Relac” za 2015. godinu. Udruga je pak dobitnica više zahvalnica i priznanja za obilježavanje Svjetskog dana sporta i Svjetskog dana pješačenja na lokalnoj i nacionalnoj razini, kao i Priznanja Hrvatskog olimpijskog odbora za organizaciju natjecanja na lokalnoj razini.

Članice i članovi na ovogodišnjim “Bakinim kolačima” u Čakovcu

– Na manifestaciji “Bakini kolači”, koju organizira Udruga “Međimurska gruda”, sudjelujemo od 2017. godine, kada smo u Prelogu predstavili repliku eko-etno kuće i veliku svatovsku jabuku. Godinu kasnije u Svetome Martinu na Muri istom prigodom prezentirali smo kolače od maka i tikve, 2019. na Belici smo dobili Lentu za izvorno međimursko, a na posljednjem izdanju koje se zadnjeg vikenda u rujnu ove godine održalo u atriju Staroga grada u Čakovcu promovirali smo se pletenom ogradom od lijeske i bogatim štandom s kolačima i drugim jesenskim plodovima – nabrajaju članice Udruge.

Kruna njihova rada pristigla je neposredno prije Dana međimurske županije 2019., kad je “Gardruži” dodijeljena Povelja Međimurske županije u znak priznanja za nesebičan društveni rad i doprinos kulturnom amaterizmu, unapređenje zdravlja i rekreacije građana, osobito djece i starijih osoba, te očuvanje prirode i zaštitu okoliša. Vidljivo je, dakle, da su članice i članovi aktivni u mnogobrojnim aktivnostima koje vjerojatno ne bismo mogli pobrojiti ni na nekoliko stranica novina.

Stalno su u potrazi za novim snagama koje bi im se htjele priključiti i pomoći im da na najljepši mogući način predstavljaju svoje mjesto, općinu i međimurski zavičaj. “Držimo im fige” da u tome budu uspješni i nastave s odličnim radom, a Udruzi želimo još mnogo puta po dvadeset godina!

Neumoran rad

Osim navedenih aktivnosti, članice i članovi “Gardruže” sudjelovali su, sudjeluju i planiraju sudjelovanje u: procesijama povodom Tijelova, organizaciji druženja za mještane nakon mise polnoćke, sportskim općinskim susretima, Danu srca, informatičkim radionicama, Festivalu žena, Obiteljskom festivalu, izgradnji odbojkaškog igrališta u Gardinovcu, hodočašćima na Mariju Bistricu na biciklima, BIMEP-u, aerobiku, izradi ručnih radova povodom blagdana i drugih događanja, humanitarnim akcijama (Dan narcisa), božićnim sajmovima, nordijskom hodanju…

Pomogli su u radovima na obnovi i uređenju vrtića i okoliša kad je to bilo potrebno, organizirali odbojkaške turnire, seoske igre “med vulicami”, promotivne događaje, obilježavali “Move week” (Tjedan kretanja), Dane Međimurske županije i Dan sv. Blaža (zaštitnika oboljelih od bolesti grla) biciklirali do Vukovara, izrađivali velike adventske vijence, bili dijelom projekta “Ftrgni od zaborava” u suradnji s učenicima PŠ Gardinovec, radili na promociji djela i lika pučkog književnika Stjepana Jankovića-Štefa…

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje