Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinski V. mjesni odbor tijekom cijele godine radi za dobrobit svih mještana

Objavljeno:

- dana

U varaždinskom V. mjesnom odboru kroz godinu se radi na brojnim projektima kako bi se mještanima ovog dijela grada omogućili što bolji uvjeti za život.

Sluha za probleme svojim susjeda i sumještana ima potpredsjednica odbora iz redova HNS-a Marina Kaniški koja je vrlo angažirana oko uređenja kvarta.

Vrijedi istaknuti da je očišćeno Harambašićevo šetalište, a kod Dravske poljane i Dječjeg vrtića „Bajka” postavljeni su uspornici prometa kako bi se povećala sigurnost svih sudionika prometa.

Uređen je i okoliš objekta u kojem se nalaze prostorije mjesnog odbora. Na zgradi je postavljena nova zastava Hrvatske te znak za parkiranje ispred zgrade. U dvorištu su postavljeni tlakavci, a uređene su klupe i stolovi.

Uređena su i dječja igrališta Štuk i Pakračka, a završava se i rotor kod groblja koji će uskoro i službeno biti otvoren.

– Također, posebna se briga vodi za građane starije životne dobri. Uz viseću kuglanu naručili smo i pikado kako bi imali još jednu aktivnost kojom mogu kratiti slobodno vrijeme i družiti se – istaknula je Kaniški.

Osim toga, u prvom valu pandemije koronavirusa, Kaniški je s još 22 ljudi u V. mjesnom odboru bila koordinator Stožera civilne zaštite, pomažući u kontroli provedbe mjera Stožera s ciljem očuvanja zdravlja mještana.

Istim tempom ovaj vrijedan mjesni odbor planira nastaviti i dalje. Naime, u 2021. godini cilj je riješiti problem s kanalizacijom koji stanovnici ulica Dravska Poljana i Ulice Vide Sokola imaju pri obilnim kišama te postaviti rasvjetu na prolaz kod Ulice Đure Kuhara. Riječ je o potrebi građana koji svakodnevno prolaze tim putem, a koji nije osvijetljen, kako bi sigurno stigli na odredište.

– Posebna molba za Gradske vlasti dolazi od strane umirovljenika, da se kupi donji dio zgrade u kojem se nalaze i prostorije mjesnog odbora. Naime, prostorije Udruge umirovljenika nalaze se na katu, što onemogućuje bolesnim ljudima te onima u kolicima da dolaze na druženja, ali i da se odazovu redovitom vađenju krvi te kontroli tlaka i šećera koji medicinska sestra provodi jednom mjesečno. Već se godina pokušava nešto učiniti po tom pitanju, no nažalost, za to se nema sluha – istaknula je Kaniški.

Potpredsjednica V. mjesnog odbora ističe i nužnost nogostupa koji između Krapinske ulice i Ulice Franje Račkog, kuda djeca svakodnevno idu u školu, te nogostup na Dravskoj poljani koji se čeka već 5 godina. Postoji i potreba za rasvjetom na igralištu Štuk na kojem se djeca i mladi vole družiti ljeti u večernjim satima igrajući košarku i nogomet.

Kaniški ukazuje i na potrebu optičkog interneta na Dravskoj Poljani, čemu svjedoče brojni potpisi građana koje je prikupila.

Sve spomenute inicijative i projekti prvenstvena su zasluga potpredsjednice mjesnog odbora koja ima sluha za potrebe građana i trudi se biti kanal koji ih prenosi gradskim vlastima i ukazuje na potrebe stanovnika.

– Mogli bi se učiniti puno više kada bi vijećnici dolazili na sjednice i brinuli o svojem odboru. Nažalost, svega dvoje ili troje vijeka dolazi i to je najveći problem. Kada bi svaki od njih donio konkretne prijedloge, mogli bi o njima raspravljati i razmotriti eventualna rješenja, odnosno što mi kao mjesni odbor možemo učiniti. Puno bi se više toga moglo realizirati jer smo mi drugi po veličini mjesni odbor i dvije, tri osobe same ne mogu – kazala je Marina Kaniški.

Predsjednik podružnice HNS-a Varaždin Dejan Težak istaknuo je kako mjesnim odborima treba i pomoć lokalnih medija kako bi građani dobili informaciju da su odbori aktivni i da rade na korist zajednice.

– Velika većina građana zna da mjesni odbori postoje i da imaju svoja vijeća, ali kao da ne vjeruju da svojim prijedlozima mogu nešto promijeniti. Želimo poručiti građanima V. mjesnog odbora da se aktivnostima prema Gradu Varaždinu i ostalim nadležnim institucijama može nešto konkretno napraviti za lokalnu zajednicu – istaknuo je Težak.

Život i društvo

FOTO Učenici Srednje škole Novi Marof na terenskoj nastavi posjetili NP Sjeverni Velebit, Senj i Crikvenicu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Učenici 1.G, 2.G, 3.G, 4.G i 4.E razreda Srednje škole Novi Marof sudjelovali su u petak, 13. svibnja, na terenskoj nastavi u okviru koje su posjetili NP Sjeverni Velebit, informacijski centar „Kuća Velebita“, meteorološku postaju Zavižan, vrh Vučjaki, Velebitski botanički vrt, zatim Senj s tvrđavom Nehaj i Parkom senjskih književnika te Crikvenicu, gdje su bili u Aquariumu.

U NP Sjeverni Velebit učenici su saznali o obilježjima planine Velebit, klimi, biljnim i životinjskim vrstama i staništima, kulturnoj baštini, geologiji i podzemlju. Kod planinarskog doma Zavižan su se upoznali s radom meteorološke postaje te vremenskim ćudima Zavižana.

Popevši se na vrh Vučjak otvorio se prekrasan pogled na kvarnerske otoke i prostor NP Sjeverni Velebit. U Velebitskom botaničkom vrtu naučili su o velebitskim endemima te prošetali oko Balinovačke ponikve.

Slijedio je silazak do Sjevernog hrvatskog primorja, u kojem su učenici posjetili gradove Senj i Crikvenicu. U Senju su obišli znamenitu uskočku tvrđavu Nehaj iz 16. stoljeća i Park senjskih književnika te su prošli pored Sunčanika, odnosno sunčanog sata koji je postavljen na mjestu gdje prolazi 45. paralela. U Crikvenici su posjetili Aquarium s posebno zanimljivim ribama Jadrana i tropskih mora.

 –Tijekom ove terenske nastave učenici su kroz različite oblike edukacije (stručna vodstva, vlastita izlaganja, demonstracija na terenu, materijali u terenskoj knjižici i drugo) naučili i ponovili gradiva iz geografije, povijesti, biologije i hrvatskog jezika. Terenskom nastavom kao oblikom izvanučioničke nastave učenici su u izvornoj stvarnosti i uz istraživačko učenje i raznolikost sadržaja na zabavniji način doživjeli nastavne sadržaje, a pritom se družili i međusobno bolje upoznali. Veselimo se idućoj terenskoj nastavi – objašnjavaju iz Škole.

Nastavite čitati

Život i društvo

Duga ulica u Varaždinskim Toplicama dobiva modernu rasvjetu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždinske Toplice nastavlja s kontinuiranim ulaganjem u uređenje komunalne infrastrukture na svojem području, pa je tako u ponedjeljak, 16. svibnja, potpisan ugovor za izvođenje radova na modernizaciji rasvjete u Dugoj ulici u Varaždinskim Toplicama.

Riječ je o projektu za koji je Grad Varaždinske Toplice osigurao 476.137,50 kuna s PDV-om, a ugovor su potpisale toplička gradonačelnica Dragica Ratković i direktorica tvrtke Elda Project d.o.o. iz Varaždina Ljerka Herega.

– Suvremenom LED rasvjetom u Dugoj ulici postići će se energetska učinkovitost i ostvariti ušteda, što i jesu ciljevi ovakvih projekata – kazala je Herega.

Radovi bi trebali početi za mjesec dana, a postavit će se ukupno 19 dekorativnih segmentnih rasvjetnih stupova visine 3,2 m s LED modulima.

– Ovo je još jedan dokaz da sve obećano i ostvarujemo te da nastavljamo s investicijama, kako bi našim građanima podigli kvalitetu života. Vrijedi svakako naglasiti da zamjena postojeće suvremenom LED rasvjetom u Dugoj ulici znači ne samo uštedu energije, već i veću sigurnost naših stanovnika – izjavila je gradonačelnica Ratković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje