Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinski vatrogasci ove godine na dislokaciji na Lastovu, a međimurski na Braču

Foto: JVP Čakovec

Objavljeno:

- dana

Vatrogasci s područja Varaždinske i Međimurske županije i ove su godine na dislokaciji na jadranskoj obali.

Međimurski vatrogasci ove godine pomažu na Bolu na Braču, a na dislokaciju su 4. srpnja otišli Matej Obadić iz JVP-a Čakovec, Denis Makar iz DVD-a Belica, Ivan Šoštarić iz DVD-a Selnica i Roko Kregar iz DVD-a Kuršanec.

Vatrogasci iz Varaždinske županije od 20. lipnja ove godine su na dislokaciji na Lastovu, isto kao i lani. Smješteni su u mjestu Ubla na Lastovu.
Noćas je na dislokaciju otputovala druga grupa vatrogasaca JVP-a Varaždin, a prva, srećom, nije imala intervencija. U drugoj grupi otputovala je šest vatrogasaca, a s njima je i jedno navalno vozilo, jedno šumsko i jedno zapovjedno vozilo.

Rotacije vatrogasaca trajat će do 26. rujna, a do tada pomagati sedam grupa vatrogasaca iz JVP-a Varaždin, rekao je Ivica Labaš, zapovjednik JVP-a Varaždin.

Život i društvo

U Vrazovoj ulici u Varaždinu počela modernizacija javne rasvjete

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Ulici Stanka Vraza u ponedjeljak su, 22. srpnja, započeli radovi na modernizaciji javne rasvjete.

Prva faza radova od Hallerove aleje do Ulice Vatroslava Lisinskog započela je demontažom zastarjelih svjetiljki i dotrajalih stupova te na spomenutoj dionici u sljedeća tri tjedna neće biti javne rasvjete.

U tom razdoblju bit će zamijenjeni podzemni elektroenergetski kablovi, postavljeni novi temelji stupova javne rasvjete, novi stupovi i nove energetski učinkovite LED svjetiljke, objavio je Grad Varaždin.

Nastavite čitati

Život i društvo

Kukci ovih dana zbunjuju građane: nisu žohari, nego…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Posljednja dva do tri tjedna, a posebice posljednjih dana u zagrebačkom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar dobili su veliki broj upita građana zbog iznenadne pojave crnih kukaca u stanovima, kućama te zatvorenim prostorima općenito.

– Građani sumnjaju da se radi o crnim žoharima, no najčešće su u pitanju trčci (Carabidae), kukci iz skupine kornjaša ili tvrdokrilaca (red Coleoptera), a jedna od čestih vrsta koju uočavaju je Harpalus rufipes. Trčci su predatorski kukci iz prirode, polja i okućnica, s tvrdim tamnim oklopom, okretni i brzi, s dobro razvijenim nogama za trčanje. Slučajno ulete u naše prostore, ne nastanjuju se i ne zadržavaju u njima i nisu štetni. Imaju dobro razvijene čeljusti, hrane se manjim kukcima, puževima i ličinkama kukaca. S obzirom na to da se zadnjih dana često pojavljuju u našim domovima, zasigurno su im uvjeti ove godine pogodovali u razvoju – pojasnila je Marcela Curman Posavec, mag. biol. et chem., Odjel za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju.

Ako se pojave u nekom prostoru nije potrebno provoditi mjere dezinsekcije. Iz prostorija ih možemo ukloniti mehaničkim metodama (sakupljanjem i puštanjem natrag u prirodu ili jednostavno usisavanjem).

Kako razlikovati trčka i crnog žohara? Crni žohar (Blatta orientalis) ima duga ticala, brzo se kreće (uglavnom noću), ali ne leti. Vrste roda Harpalus imaju puno kraća ticala u odnosu na crnog žohara, zadak im je prekriven čvrstim krilima (kao oklopom), brzo se kreću i lete. Na slici 1. prikazana je vrsta Harpalus rufipes, trčak, a na slici 2. Blatta orientalis, crni žohar.

Ako imate nedoumica o kojoj se vrsti kukaca radi, pogledajte i usporedite prikazane fotografije.

Harpalus rufipes, trčak

Blatta orientalis, crni žohar

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje