Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinski vitezovi, streličari i kmetovi mobilizirani zbog Seljačke bune

Objavljeno:

- dana

Već desetu godinu zaredom stubičkim će se krajem oriti poklič: „Buna traje“. Naime, u organizaciji lokalne vlasti i Turističke zajednice, Družba Vitezova Zlatnog Kaleža u subotu, 11. veljače obilježit će najveći seoski ustanak iz 1573. godine.

U „Bitci kod Stubice“ sudjeluje 25 udruga iz hrvatske i inozemstva, a već pet godina u projekt je uključen varaždinski Viteški red Svetog Nikole.

– Nama je čast sudjelovati i ove godine u ovom velikom događaju i biti dio oživljene povijesti naše zemlje. Iz našeg kraja u boj odlazi preko dvadeset naoružanih i oklopljenih vitezova, kmetova te streličara koji će pridonijeti velikom ustanku seljaka – ističu članovi Viteškog reda.

Ujedno pozivaju sve zainteresirane da u subotu dođu u Donju Stubicu u kojoj u 11 sati počinje seljački ustanak. Svojim bodrenjem pomažete borbu za pravdu i slobodu.

Za one koji propuste događaj uživo, u nedjelju, 11.veljače s početkom u 15.40 sati na HRT1 bit će prikazan dokumentarni film „Buna traje“, kojim ovjekovječen desetogodišnji trud ove manifestacije.

Život i društvo

FOTO Mališani iz Dječjeg vrtića Bajka pripremali čips od jabuke, razne voćne salate…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Dječjem vrtiću Bajka Varaždin, u srijedu, 20. listopada, obilježen je Međunarodni dan kuhara, manifestacija koja promiče profesiju kuhara i zdrav način prehrane.

Djeca svakodnevno unose zdrave namirnice i time hrane svoje tijelo i mozak s ciljem pripreme za zdrav život. Kuharice DV Bajka svoj su dan obilježile pripremajući i prezentirajući djeci zdrave obroke.

Vodeći se motom „Zdrava hrana za budućnost“ djeca su na prigodan način učila o zdravim namirnicama, utjecaju hrane na tijelo i okoliš. Djeca su pripremala i konzumirala svoje zdrave obroke kao što je: čips od jabuke, razne voćne salate i razne smoothie napitke.

Od recepata koje su djeca prikupila od svojih roditelja, djedova i baka, te i sami osmislili neke od njih uz pomoć odgojitelja, izradit će „Zdravu kuharicu“.

Nastavite čitati

Život i društvo

Svjetleći objekt obasjao nebo iznad Varaždinske i Međimurske županije: Izgledalo je kao raketa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

suze svetog lovre, kiša meteora, perzeidi

U redakciju Regionalnog tjednika javili su se čitatelji iz svih dijelova Varaždinske županije koji su vidjeli svjetleći objekt na nebu, a pretpostavlja se da je riječ o meteoru.

– Iza 18 sati vidjeli smo svjetlo koje je izgledalo kao raketa plavkaste boje – javlja čitateljica iz Varaždina.

Svjetlo se vidjelo i na ludbreškom području, ali i u dijelovima Međimurja.

Astronom Korado Korlević potvrdio je pak za 24sata da je viđeno nebesko tijelo oko 18 sati.

– Mogu potvrditi da je poslije 18 sati viđeno nebesko tijelo. Vidjeli su ga i ljudi u Zadru. Pregledat ćemo snimke i napraviti triangulaciju pa ćemo vidjeti gdje je prošao – rekao je kratko astronom Korado Korlević.

Danas u večernjim satima na Facebooku se oglasio i Hrvatski astronomski savez.

– Obzirom na mnoge upite i dojave o vrlo sjajnom meteoru bolidu koji se iz Hrvatske vidio večeras oko 18:28, želimo izvijestiti javnost da je pojačana meteorska aktivnost očekivana obzirom da je prognozirani maksimum aktivnosti meteorskog roja Orionida u ranim jutarnjim satima 21. listopada – napisali su na Facebooku.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje