Povežite se s nama

U fokusu

Varaždinski vrtići uštedjet će na energentima, u planu je izgradnja novog – u Hrašćici

Arhiva RT/Grad Varaždin

Objavljeno:

- dana

U vrtićkom objektu u Dravskoj danas, 16. ožujka, održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljeni pokazatelji uspješnosti energetskih obnova dječjih vrtića Trakošćanska, Dravska, Kozarčeva i Aleja.

Prema riječima ravnateljice Gradskog vrtića Varaždin Jasenke Husnjak, osim što su svi novi objekti dobili novo ruho, postali vizualno značajno ljepši i približili se izgledu vrtića za 21. stoljeće, još su važniji obavljeni radovi koji su podigli kako energetsku učinkovitost objekata tako i njihovu vrijednost.

– Objekti Trakošćanska, Dravska i Aleja danas imaju termo ovojnice na svim vanjskim zidovima, ali i hidro i termo ovojnice na krovištima. Također su u objektima Trakošćanska, Dravska i Kozarčeva izmijenjena stara postrojenja za centralno grijanje. Učinak svih ovih radova je značajnija ušteda energenata, posebice plina, iako za veliku uštedu tijekom 2020. godine treba povezati i s „lock down-om“ radi epidemije/pandemije izazvane virusom Covid 19 – istaknula je Husnjak.

Kada je riječ o uštedi u potrošnji struje – ona postoji, ali nije toliko velika kao za plin zbog ugradnje i aktivacije novih klima uređaja u svim objektima.

– Tijekom 2019. godine ugrađena su dva veća klima uređaja u dvorani objekta Aleja, jedan u Trakošćanskoj i u Dravskoj. Samim time, upravo radi energetski obnovljenih objekata nismo povećali potrošnju nego je ona i smanjena za oko 10 % – rekla je ravnateljica.

Smanjeni troškovi

– Energetska obnova vrtića najavljivala se od 2012. godine i nije bila provedena do onog trenutka kad smo mi preuzeli upravljanje Gradom. Prema podacima iz samo jednog objekta, primjerice Kozarčeva, možete vidjeti da se do obnove godišnje trošilo 50.000 kuna, a nakon obnove prošle godine 15.000 kuna. Trostruko i više smanjili smo potrošnju energenata i račune. Ono što je važno jest da je djeci sad puno ugodnije i da nismo obnavljali samo izvana već, u suradnji s vrtićima, obnavljamo i iznutra. Uredili smo i okoliš te dopunili dječja igrališta. Vrtić u Gortanovoj smo obnovili još ranije, tako da je zapravo svih pet vrtića sad energetski obnovljeno i smanjeni su im troškovi – rekao je gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok.

Osvrnuo se i na troškove novog dječjeg vrtića u Kućanu, koji su također puno manji s obzirom na trostruko povećanje broja korisnika. Najavio je rješenje za vrtić u Koprivničkoj te novi vrtić koji je nužno izgraditi, vjerojatno u Hrašćici.

– Ostaje nam još vrtić Koprivnička, najveći vrtić. Moramo prvo djecu preseliti jer se vrtić mora srušiti do temelja. Ove godine iz ostatka kredita ćemo preurediti dio V. osnovne škole Varaždin, gdje je nekad i postojao vrtić, da se djeca iz Koprivničke presele tamo. Također, u planu je novi vrtić, vjerojatno u Hrašćici, koji bi izgradili putem mjera, poput vrtića u Kućanu. U tri godine uspjeli smo energetski obnoviti sve objekte, nakon 40 godina sagraditi novi vrtić i osigurati sredstva da počnemo s Koprivničkom, odnosno s preuređenjem dijela V. osnovne škole kako bi djecu mogli prebaciti na tu lokaciju. To je bio veliki podvig, i građevinski i financijski – naglasio je Čehok. Zahvalio je ravnateljici i svim djelatnicima što su i u otežanim, pandemijskim uvjetima, uspješno radili s djecom.

Razlike u potrošnji plina:

Objekt Dravska

2018. – 2019. ušteda 12,57%

2018. – 2020. ušteda 24,38%

Objekt Kozarčeva

2018. – 2019. ušteda 29,58%

2018. – 2020. ušteda 48,76%

Objekt Aleja

2018. – 2019. ušteda 12,53%

2018. – 2020. ušteda 41,45%

Objekt Trakošćanska

2018. – 2019. ušteda 11,11%

2018. – 2020. ušteda 21,86%

U fokusu

Visoki kazneni sud srušio odluku optužnog vijeća u slučaju Agrokor

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U predmetu Agrokor protiv bivšeg vlasnika Ivice Todorića i još 14 okrivljenih osoba koje se tereti za zloporabe teške stotine milijuna kuna došlo je do velikog obrata – ne samo da optužnica državnog odvjetništva nije potvrđena, nego je postalo upitno je li ključni dokaz uopće zakonit.

Naime, vijeće Visokog kaznenog suda pod predsjedanjem suca Ivana Turudića djelomično je uvažio žalbe obrane na odluku Optužnog vijeća i to u pogledu ključnog dokaza u ovom predmetu – knjigovodstveno financijskog nalaza koji je izradila poljska podružnica KPMG-a, piše jutarnji.hr.

Sve ostale prigovore obrane VKS je odbio kao neosnovane, pri čemu se nije ulazilo ni u ocjenu sadržaja vještačenja, odnosno njegove vjerodostojnosti i prihvatljivosti, uz napomenu da je to zadaća raspravnog vijeća, ako dođe do suđenja. Međutim, što se tiče zakonitosti vještačenja, VKS je smatrao kako uopće ne može ispitati odlučne činjenice ni utvrditi postoje li razlozi da se ovaj dokaz izdvoji kao nezakonit.

Sporno je to, smatra VKS, da nije jasno tko je i u kojoj mjeri sudjelovao u izradi predmetnog vještačenja, pa stoga nije bilo moguće ni provjeriti jesu li osobe koje su sudjelovale u izradi nalaza i mišljenja bile u sukobu interesa, kako to prigovara obrana, što bi mogao biti zakonski razlog za njihovim izuzećem.

VKS je u ukidnoj odluci dao Optužnom vijeću Županijskog suda jasnu uputu da prilikom ponovnog odlučivanja provede tzv. suđenje o zakonitosti dokaza te pozove Ismeta Kamala kao svjedoka.

Tek nakon što se utvrdi tko je sve sudjelovao u izradi vještačenja, razmatrat će se jesu li te osobe obavljale neke druge poslove, primjerice za izvanrednu upravu, te jesu li ti poslovi mogli utjecati na njihovu pristranost. Ukratko, postoji li sukob interesa zbog kojeg bi se dovela u pitanje zakonitost izrađenog vještačenja.

Nastavite čitati

U fokusu

Ministar Božinović bacao drogu na spaljivanje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u ponedjeljak je u Našicama sudjelovao na drugom po redu spaljivanju droge u ovoj godini.

U visoku peć tvrtke Nexe bačeno je oko 2140 kilograma droge, čija je procijenjena vrijednost 9,5 milijuna eura.

Policija se na nacionalnoj i međunarodnoj razini neumorno posvećuje suzbijanju krijumčarenja droga, kaže ministar.

Više od dvije tone uništene droge otpada na marihuanu i hašiš, a uništeno je i 28 kilograma amfetamina, 12,41 kilogram heroina, 15,39 kilograma kokaina, gotovo 20 kilograma MDMA-a i derivata te 6,34 kilograma novih droga.

Među najprofitabilnije kriminalne aktivnosti na globalnoj razini spadaju aktivnosti vezane za kokain. U Hrvatskoj je u 2020. bilo zaplijenjeno 60 kilograma kokaina, a u prvih osam mjeseci ove godine više od 667 kilograma kokaina u 289 pojedinačnih zapljena, piše Božinović

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje