Povežite se s nama

Kultura

Varaždinski zbor Chorus angelicus izdao novi CD inspiriran božićnom tradicijom

Objavljeno:

- dana

Varaždinski zbor Chorus angelicus izdao je novi nosač zvuka, odnosno CD „Glasi veseli“ s autorskim skladbama Anđelka Igreca inspiriranima božićnim popijevkama i običajima.

– U ovoj izazovnoj godini nismo uspjeli realizirati sve želje i planove, no uspjeli smo se povezati i ostati zajedno te istražiti nove načine dijeljenja i stvaranja glazbe. Kao dar svima vama (i nama) izdan je nosač zvuka „Glasi veseli“ s autorskim skladbama Anđelka Igreca koje su inspirirane božićnim popijevkama i običajima ovoga kraja – poručili su varaždinski zboristi.

Ciklus „Glasi veseli“ nastao je na narudžbu Zbora HRT-a za ciklus „Sfumato“ 2015. godine te je praizveden u Muzeju Mimara i crkvi u Belcu.

Kako sugeriraju izvori za kojima je na poticaj župnika preloške crkve posegnuo skladatelj Anđelko Igrec, riječ je o božićnim pjesmama s područja Preloga – zapisima Jelene Horvat i Vinka Žganca, ujedno glavnim izvorima za taj manje poznati i gotovo zamrli dio hrvatske božićne narodne tradicije.

Kultura

Art Forest vas zove u Nedelišće: umjetnici, prijavite se do 16. svibnja!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tijekom prvog lipanjskog vikenda, točnije 5. i 6. lipnja, prvi put će se svim zainteresiranima predstaviti Art forest, umjetnički festival u organizaciji skupine umjetnika i zaljubljenika u umjetnost pod nazivom “Artisto” i Turističke zajednice Općine Nedelišće.

Lovački dom Nedelišće pretvorit će se u privremenu galeriju na otvorenom za izložbu slika, ambijentalne instalacije, izvedbene radove, te predavanja i performanse. Cilj ovog dvodnevnog festivala je spojiti umjetnost i prirodu te potaknuti pojedinca na šetnju kroz neobičan obraz šume, u kontekstu suvremene umjetničke prakse, zasnivajući se na razmjeni iskustava, suradnji umjetnika i radu unutar lokalne zajednice.

– Očekuju vas umjetnički performansi, predavanja, raznorazne besplatne radionice i dječje radionice, a imat ćete priliku sudjelovati i u interaktivnom oslikavanju velikog platna, te još mnogo toga. Više detalja slijedi uskoro…

Ovim putem pozivamo sve umjetnike koji žele sudjelovati na našem Art forest festivalu da nam se slobodno jave! – kažu iz Turističke zajednice Općine Nedelišće.

POVEZNICA ZA PRIJAVU

Prijave se primaju zaključno s 16. svibnjem u 23.59.

– Veselimo se vašem odazivu! – poručuju iz TZO Nedelišće.

Nastavite čitati

Kultura

FOTO Potpisani ugovori između Grada Varaždina i udruga u kulturi te samostalnih umjetnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Gradskoj vijećnici grada Varaždina je jučer, 19. travnja, održano potpisivanje ugovora između Grada Varaždina i udruga u kulturi te samostalnih umjetnika. 

Ukupno 760.000 kuna rezervirano je za udruge i samostalne umjetnike u proračunu Grada Varaždina za 2021. godinu te je nakon raspisivanja javnog poziva i nakon završenih prijava te evaluacije taj iznos i dodijeljen.

U ime Grada ugovore je potpisao gradonačelnik Ivan Čehok. Gradonačelnik je naglasio kako Grad Varaždin prošle godine nije smanjio udrugama ni kunu za programe, a tako je bilo i ove godine te je s udrugama njegovao partnerski odnos povjerenja.

Naime, zbog pandemije i neizvjesne situacije prepušteno je udrugama da same procjene hoće li i kako moći organizirati programe, a gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo ostvarenim te svima zaželio puno uspjeha u ostvarenju programa ove godine.

Nastavite čitati