Povežite se s nama

U fokusu

Varaždinski župan i dalje ima četiri puta višu plaću od prosječne plaće radnika

Objavljeno:

- dana

Kolika su primanja župana i gradonačelnika

Na koji način se u Varaždinskoj županiji obračunavaju plaće župana, gradonačelnika i njihovih zamjenika te koliko iznose? To smo provjerili nakon što je Ministarstvo uprave svim jedinicama lokalne samouprave naložilo da do kraja rujna usklade svoje odluke s njihovim mišljenjem i zakonom.

Župan Predrag Štromar mjesečno prima 24.896 kuna bruto plaće, koja je još uvećana za radni staž. To je i dalje svega 100-tinjak kuna manje od maksimalnog iznosa propisanog zakonom. Njegov kolega, međimurski župan Matija Posavec prima 22.095,20 kuna bruto plaće plus uvećanje za staž.

Iako su u obje županije nedavno mijenjali odluke o plaćama dužnosnika, propustili su priliku solidarizirati se s onima koji daju novac za njihove plaće. Župan Štromar i dalje ima četiri puta višu plaću od prosječne radničke plaće, koja u Varaždinskoj županiji iznosi 6.118 kuna bruto i najniža je u državi.

U Međimurju su koeficijent za županovu plaću morali smanjiti, no povećali su osnovicu

Ništa skromnija nisu ni primanja varaždinskog gradonačelnika, čija bruto plaća (bez uvećanja za staž) iznosi gotovo 23.000 kuna. I Varaždin je mijenjao svoju odluku, a gradonačelnik je čak predlagao da se njemu i zamjeniku od siječnja 2016. godine plaće još i povećaju.

Pa što su onda uopće mijenjali u odlukama? U slučaju Varaždinske županije i Varaždina, dužnosnici su ostali bez prava da im se na plaću isplaćuju još i dodaci. Stav Ministarstva uprave je jasan: dužnosnici imaju pravo isključivo na plaću i dodatak na radni staž, i to 0,5 posto po godini staža, ali ukupno najviše do 20 posto. Više nemaju pravo primati dodatke na znanstveni stupanj obrazovanja, uskrsnice, božićnice ili regres.

Kao što je poznato, zamjenik gradonačelnika Varaždina je ostao bez dodatka na magisterij, a gradonačelnik bez „cipelarine“. Župan Predrag Štromar je na pitanje HDZ-ovog vijećnika Anđelka Stričaka pak odgovorio da on i njegovi zamjenici nisu ni primali nikakve dodatke na plaću.

Kad je u pitanju Međimurska županija, oni su svoju odluku zapravo morali uskladiti sa zakonom. Koeficijent za obračun plaće župana iznosio je 9, a propisano je da ne smije biti iznad 6,42. No županu Posavcu plaća nije smanjena. Iako je Skupština koeficijent smanjila na 5,68, osnovicu su s 2.445 kuna povećali na 3.890 kuna (osnovica za obračun plaće državnih dužnosnika). Rezultat je 16,85 kuna viša plaća u odnosu na dosadašnju.

Viši koeficijenti

Kad su u pitanju gradovi u Varaždinskoj županiji, izmijenjene odluke su ovaj mjesec na snagu stupile u Ivancu i Ludbregu. U Ivancu je osnovica s 5.108 kuna smanjena na 3.890 kuna. Međutim, plaća gradonačelnika je svega 750 kuna bruto manja, jer je koeficijent s 3,65 povećan na 4,6.

Najniže plaće među šest gradova imaju u Novom Marofu i V. Toplicama

Za razliku od toga, plaća gradonačelnika Ludbrega je povećana za 4.000 kuna bruto. Osnovica je ostala ista, 3.890 kuna, ali je koeficijent s 3,5 povećan na 4,55. Aktualni gradonačelnici Milorad Batinić i Dubravko Bilić su saborski zastupnici, pa ne primaju plaću iz gradskih proračuna, no u slučaju da ne izbore novi mandat u Saboru, primat će oko 17.500 kuna bruto plus uvećanja za staž.

U Lepoglavi odluku nisu mijenjali: tamo se plaća obračunava po višoj osnovici (5.108,84 kn), ali nižem koeficijentu (3), pa bi Marijan Škvarić, kada više ne bi bio saborski zastupnik, dobivao 15.326 kuna bruto plus staž.

U Novom Marofu je nakon izvanrednih izbora smanjen koeficijent za obračun plaće gradonačelnika, ali je osnovica od 3.890 kuna povećana za 277 kuna, pa plaća gradonačelnika Jenkača (bez uvećanja za staž) iznosi 14.584 kuna bruto.

Konačno, u Varaždinskim Toplicama plaća gradonačelnika iznosi 14.000 kuna bruto. Aktualna gradonačelnica ne prima plaću iz proračuna, nego je zaposlena u školi.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Bunić nudi sporazumni raskid ugovora s Varkomom, Bosilj tvrdi da će tvrtka tako uštedjeti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Željko Bunić uskoro će biti bivši direktor Varkoma, a pod kojim uvjetima odlazi za sad ostaje nepoznanica. Pitanje vezano za uvjete odlaska, odnosno hoće li zamjena na direktorskoj fotelji Varkoma podrazumijevati i izdašnu isplatu postavili smo prošlog tjedna Gradu Varaždinu, ali do danas nismo dobili odgovor. Međutim, o tome se raspravljalo i na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

– Pitanje se odnosi na medijski istup gradonačelnika Bosilja u kojem je naveo da je s aktualnim direktorom Varkoma postigao sporazumni raskid njegove funkcije. Pitanje je tko je taj sporazumni raskid dogovorio i pod kojim uvjetima – upitao je Hrvoje Petrić iz platforme Budimo.

Gradonačelnik Bosilj na pitanje nije odgovorio konkretno.

– Gospodin Bunić je zatražio prijem kod mene kao član skupštine i većinskog dioničara i zamolio da se sporazumno raziđemo. Ja sam rekao da je to stvar Nadzornog odbora, da ja mogu Nadzornom odboru predložiti. Vjerujem da će u utorak, kada je Nadzorni odbor Varkoma, prihvatiti takav prijedlog i inicijativu s obzirom da bi gospodinu Buniću moglo pripasti puno više otkazivanjem ugovora, nego sporazumno,  tako da vjerujem da će Nadzorni odbor vidjeti na ovaj način popriličnu uštedu – objasnio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Petrić nije bio zadovoljan odgovorom.

– Na moje pitanje i njegovu nagodbu nisam dobio odgovor. Dobio sam odgovor da će biti povoljnije pa zanima me koliko je to povoljnije i po čemu ako je sam stupio u kontakt da želi ići pa zašto bi mu se platilo – rekao je Petrić.

Prošlog tjedna Gradu Varaždinu postavili smo konkretna pitanja, ima li trenutni direktor pravo na otpremninu i koliko bi iznosila s obzirom na njegov ugovor.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinci sve više mijenjaju imena, a sklopljeno je nešto manje brakova nego prošle i pretprošle godine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mladenci diljem Varaždinske županije s veseljem su, ali i nestrpljenjem dočekali ljetne mjesece kako bi konačno izrekli sudbonosno “da”, s obzirom na to da su neki unazad dvije godine zbog koronavirusa i aktualnih epidemioloških uvjeta svadbenu svečanost odgađali nekoliko puta.

Ljubav kroz statistiku

Je li stoga ljetos, prije dva do tri mjeseca, u ovom kraju obavljen rekordan broj vjenčanja, crkvenih i građanskih, provjerili smo kod matičnih ureda Varaždinske županije, odnosno nadležnoga Upravnog odjela za opću upravu, na čijem je čelu privremeni pročelnik Miljenko Plukavec.

Naime, ove je godine sklopljeno 245 crkvenih i 271 građanski brak. Građanski oblik braka podrazumijeva sklapanje braka pred matičarem, dok se u vjerskom obliku s učincima građanskog braka sklapa pred službenikom vjerske zajednice koja s Hrvatskom ima uređene pravne odnose. Tako je ukupan broj svih brakova sklopljenih 2019. godine 752, dok je u 2020. godini sklopljeno nešto manje, 676 brakova.

Nadalje, pročelnika Plukavca upitali smo i o najvećem dnevnom broju sklopljenih brakova u Varaždinskoj županiji, na što odgovara da je ovoga kolovoza u jednom danu vjenčano čak sedam parova. Nevjesta i ženik mogu se vjenčati i u inozemstvu, a ukupan broj brakova sklopljenih izvan granica Hrvatske u 2021. godini iznosi 62.

Izvan službenih prostorija, odnosno matičnih ureda, u ovoj je godini održano ukupno 10 vjenčanja, što se, naravno, i dodatno naplaćuje. Cijena se izračunava prema prosječnoj bruto plaći zaposlenih u Hrvatskoj za mjesec u kojem se radi zapisnik za vjenčanje, prema danu u tjednu i satu održavanja vjenčanja, a raspon cijena je od 2500 do čak 6500 kuna.

U Varaždinskoj županiji trenutno djeluje 10 matičara, a ako želite da vas jedan od njih vjenča, za upravne pristojbe potrebno je izdvojiti 210 kuna (70 kuna za prijavu sklapanja braka i 140 kuna za čin sklapanja braka pred matičarem).

Odlučite li se na brak u vjerskom obliku s učincima građanskog braka, to će vas stajati nešto manje – 90 kuna (70 kuna za prijavu sklapanja braka, odnosno upravnu pristojbu propisanu za sastavljanje zapisnika prijave o sklapanju braka, te 20 kuna za izdavanje dviju potvrda o ispunjenju pretpostavki za sklapanje braka u vjerskom obliku).

Ove godine je izdano i 245 potvrda o ispunjenju pretpostavki za sklapanje braka, a brakova stranih državljana nije bilo. Unutar tri godine sklopljena su i dva životna partnerstva, oba u 2020. godini, a riječ je o hrvatskim državljanima.

Zanimljiv je i podatak da je ove godine zabilježen jedan slučaj u kojem je ženik uzeo prezime nevjeste, s obzirom na to da u većini slučajeva nevjesta uzima prezime ženika ili dodaje svom prezimenu i prezime ženika, izvijestio je Plukavec.

Promjena imena

Osim što nadležni upravni odjel obavlja djelatnosti vezane uz maticu vjenčanih, izdaje i druge isprave i dokumente, poput zahtjeva za promjenu osobnog imena. U 2019. godini takvih je zahtjeva bilo 83, u 2020. godini 89, a do 30. rujna 2021. godine upućen je čak 121 zahtjev za promjenu osobnog imena.

– Razlozi promjene osobnog imena su različiti, najčešći razlog je vraćanje na prezime prije sklapanja braka (ako je prošao rok od godine dana od dana razvoda) – objašnjavaju iz matičnih ureda Varaždinske županije.

Pritom napominju da nema određenog popisa zabranjenih imena u Hrvatskoj te da se promjena osobnog imena neće odobriti ako se, primjerice, predloženim osobnim imenom vrijeđaju i ugrožavaju prava i slobode drugih ljudi, pravni poredak i javni moral i slično.

Ove je godine provedeno i 1119 upisa djece u maticu rođenih. Unazad tri godine dvoje djece je rođeno kod kuće (jedno 2020. godine i jedno ove godine), a ostala u nadležnim ustanovama, bolnicama. Provedena su i ukupno 93 upisa djece rođene u inozemstvu u ovoj godini.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje