Povežite se s nama

U fokusu

Varaždinskim balama bavit će se novi “tim pravnika”: je li i novi ministar Dobrović odbio Habuševu koncesiju?

Objavljeno:

- dana

ŠTURO PRIOPĆENJE NAKON SASTANKA

– Varaždinske bale potrebno je zbrinuti na način koji će Varaždincima biti ekološki i financijski najprihvatljiviji. S tim ciljem oformio se tim pravnika Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Fonda za zaštitu okoliša i Grada Varaždina koji će pripremiti i proanalizirati moguća rješenja – istaknuto je u zajedničkom priopćenju Ministarstva zaštite okoliša i Grada Varaždina.

Podsjećamo, u Zagrebu je održan radni sastanak na kojem su bili ministar Slaven Dobrović i gradonačelnik Habuš zajedno sa suradnicima i pravnicima.

– Napravljeni su koraci prema zajedničkom rješavanju problema varaždinskih bala smeća. Ministar Slaven Dobrović i gradonačelnik Goran Habuš složni su da se problem varaždinskih bala može riješiti jedino suradnjom i dijalogom, za što postoji dobra volja s obje strane – navodi se u kratkom priopćenju.

Prije odlaska u Zagreb, Habuš je rekao da će novom ministru predložiti jedino rješenje, a to je zbrinjavanje bala putem koncesije.

S obzirom da je priopćeno da je “oformljen tim pravnika”, čini se da u Ministarstvu nisu dali “zeleno svjetlo” za koncesiju. Ako je to tako, onda su potvrdili stav bivšeg ministra zaštite okoliša Mihaela Zmajlovića, koji je tražio da se balirani otpad riješi tako što će se raspisati javni natječaj budući da još od 2007. godine postoji rješenje inspekcije zaštite okoliša o uklanjanju bala.

Već viđeno…

S obzirom da je cijeli slučaj bale sada počeo ispočetka, sve podsjeća na vrijeme kada je na dužnost stupio Zmajlović, koji je također Gradu Varaždinu produživao rokove da izrade prijedlog na temelju kojeg će Fond moći sufinancirati uklanjanje bala.

Poznato je kako je to završilo: plan za zbrinjavanje bala u Gradu su izradili s više od godinu dana zakašnjenja, suprotno uputama iz Fonda za zaštitu okoliša, a pritom su još uspjeli predložiti rješenje koje je suprotno koncesiji. Ne treba zaboraviti ni to da je Gradsko vijeće koncesiju dodijelilo još 2013. godine, ali ugovor sa zajednicom ponuditelja ni dan danas nije potpisan. 

Iako je Zmajlović predlagao Gradu da koncesiju poništi, to se nije dogodilo. Umjesto toga, Habuš je prosvjedovao pred zgradom Ministarstva u Zagrebu, pri čemu nije uspio u naumu da sa sobom doveze i jednu balu.

Što je danas u Zagrebu zapravo rečeno i dogovoreno, nije poznato. No, iz svega se čini da gradonačelnik Habuš i njegovi suradnici opet “kupuju” vrijeme samo zahvaljujući tome što su pitanje baliranog otpada uspjeli pretvoriti u veliku pravnu zavrzlamu.

Bilo kako bilo, očito je samo to da balirani otpad neće tako skoro biti uklonjen iz Brezja.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Kaos u HNK: Predsjednik Kazališnog vijeća Marijan Varjačić podnio ostavku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predsjednik Kazališnog vijeća Marijan Varjačić podnio je neopozivu ostavku, i to ubrzo nakon što je isto učinila njegova zamjenica Snježana Tramburovski.

Njegovo priopćenje donosimo u cijelosti:

Politički pokrovitelji intendantice HNK u Varaždinu Jasne Jakovljević, i to svih političkih boja, dosjetili su se već otrcanog načina; umjesto da se govori o nezakonitostima, pogodovanjima (hrvatska riječ za korupciju), neredu i neradu koji godinama vladaju u Kazalištu, META JE KAZALIŠNO VIJEĆE koje je, zajedno sa gradskim revizorom, započelo otkrivati rabote dotične gospođe. U farsi koja se pred nama odigrava ističe se lik stanovite M., redikulozne pojave u političkom životu Varaždina, koju je izmislio bivši gradonačelnik. U tom “teatru” ne želim više sudjelovati niti kao promatrač. Dajem (neka i na veselje politikantsko-interesne bulumente čiji je eksponent J. J.) neopozivu ostavku na funkciju predsjednika Kazališnog vijeća HNK u Varaždinu, sa danom 25. listopada 2021.

Nastavite čitati

U fokusu

Broj stanovnika: u Varaždinskoj županiji izgubljen grad veličine Ludbrega

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Državni zavod za statistiku objavio je procjenu broja stanovnika po gradovima, općinama i županijama na kraju 2020. godine.

Brojke su zabrinjavajuće, piše tportal.hr.

Prema toj procjeni, Hrvatska je početkom ove godine imala oko 4.048.000 stanovnika, što je 237.000 manje nego po zadnjem popisu 2011 . godine. To znači da je u manje od 10 godina izgubila više od 5 % populacije, odnosno svakog dvadesetog stanovnika.

Neki demografi procjenjuju da je stvarno stanje još gore te da je realni broj stanovnika pao ispod četiri milijuna.

Od popisa stanovništva 2011. demografske gubitke pretrpjele su gotovo sve regije. Samo tri od 21 županije bilježe porast stanovništva, pri čemu je on osjetniji jedino u Gradu Zagrebu, u kojem živi oko 19.000 žitelja više nego 2011. U plusu su još Istarska i Dubrovačko-neretvanska županija, ali sa znatno slabijim rastom.

U depopulaciji prednjače županije s istoka Hrvatske.

Varaždinska je županija prema ovim podacima 2011. godine imala 175.951 stanovnika, a ove godine ih ima 165.357, odnosno 10.594 manje (-6,02 %).

Međimurska je županija prije 10 godina imala 113.804 stanovnika, a 2020. je procjena da ih je 108.822, odnosno 4.982 manje (-4,38 %).

Obzirom da područje koje obuhvaća Grad Ludbreg ima oko 9000 stanovnika, u Varaždinskoj je županiji u posljednjih 10 godina “izgubljen” grad veličine Ludbrega.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje