Povežite se s nama

Crna kronika

U Varaždinskim Toplicama zaredale provale u kuće i vikendice, na ulicama uskoro video nadzor?

Objavljeno:

- dana

U prošloj godini u Varaždinskim Toplicama zabilježeno je čak 40 posto manje prometnih nesreća u odnosu na 2016. godinu. U 15 prometnih nesreća ozlijeđeno je devet osoba, od kojih troje teže.

Dođu, pokradu i nestanu!

– Veseli činjenica da nije bilo smrtno stradalih u prometnim nesrećama. Na tako malom broju nesreća i ozlijeđenih moramo zahvaliti Gradskoj upravi jer poduzima sve mjere da se promet na području Grada uređuje, zajedno s poduzećima koja održavaju prometnice – rekao je Robert Maltar, načelnik PP Novi Marof na nedavnoj sjednici Vijeća za komunalnu prevenciju Varaždinske Toplice.

Izvjestio je da je u prošloj godini policija evidentirala 19 prekršaja, što je u jednakoj razini kao i godinu dana ranije.

– Problem je što je većina prekršaja počinjena u ugostiteljskim objektima. U sferi kriminaliteta zabilježena su 44 prekršaja, što je za 20-ak prekršaja manje nego 2016. godine. No, problem je što se u zadnje vrijeme učestale provale u obiteljske kuće i vikendice – upozorio je Maltar.

Darko Dragičević iz PU varaždinske ističe kako je teško ući u trag počiniteljima jer dolaze iz raznih dijelova Hrvatske, učine kazneno djelo i nestanu.

– Mnogo toga bismo riješili postavljanjem video nadzora u Varaždinskim Toplicama. Policija želi stvoriti mrežu video nadzora, što bi u velikoj mjeri pomoglo u otkrivanju počinitelja – rekao je Dragičević.

Gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković istaknula je kako se traži najbolje rješenje za video nadzor.

– Svi u Gradskom vijeću se trude napraviti iskorak u tom smjeru. Video nadzorom pokrili bismo sve ulaze i izlaze iz Grada, kao i samo gradsko središte – pojasnila je gradonačelnica Ratković.

Najveći izazov kako doprijeti do mladih

Tatjana Novak iz PU varaždinske sve je informirala o projektima koje provodi policija, a kojipodrazumijevaju edukaciju i radionice s djecom i mladima.

–Provodimo nacionalne projekte poput “Živim život bez nasilja” koji uključuje predavanja i radionice, ali i kazališnu predstavu koja govori o oblicima nasilja među mladima. Drugi projekt je “Zdrav za 5″, koji ima za cilj sprečavanje ovisnosti o alkoholu, drogi i kockanju. Provodimo i nacionalni program”„Zajedno protiv govora mržnje”. Policija pruža puno mogućnosti za suradnju na programima prevencije – istaknula je Novak.

No, najveći problem je doprijeti do glava djece i mladih.

– Istraživanja su pokazala da mladi bez problema dolaze do informacija gdje koji kafić radi, kako doći do alkohola i slično. Brošure više nisu najsretnije rješenje, radimo na tome da informiranje na prihvatljivi način preselimo na društvene mreže. Mladi danas previše vremena provode kod kuće, pred mobitelima i kompjuterima. Kada se nađu vani višak energije izbacuju na negativne stvari – prokomentirao je Dragičević, dok je gradonačelnica Ratković dodala da se u Varaždinskim Toplicama puno radi u motiviranju djece i mladih da se uključe u aktivnosti brojnih udruga i klubova.

– Zaokupimo li im pažnju konstruktivnim stvarima, vjerujem da ćemo odraditi najbolju prevenciju – zaključila je gradonačelnica Varaždinskih Toplica.

Crna kronika

Muškarac (58) iz Donjeg Vratna terorizirao ženu i djecu, ima i oružje, pa Odvjetništvo traži istražni zatvor

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: ilustracija

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu je podnijelo žalbu protiv prvostupanjskog rješenja Općinskog suda u Varaždinu kojim je odbijen prijedlog državnog odvjetništva da se mjere opreza izrečene 58-godišnjaku zamijene istražnim zatvorom.

Naime, optužnicom se 58-godišnjaka iz Gornjeg Vratna tereti da je od siječnja 2015. godine pa nadalje, počinio kaznena djela nasilja u obitelji, povrede djetetovih prava i prijetnje, sve na štetu supruge i troje maloljetne djece te nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

Sud je odbio prijedlog za zamjenu mjera opreza istražnim zatvorom i rješenjem produljio trajanje mjera opreza.

– Državno odvjetništvo smatra kako se radi o pogrešnoj odluci jer je nedvojbeno utvrđeno da je okrivljenik u više navrata kršio naložene mjere opreza zabrane približavanja i udaljenja iz doma i kako njegovo ponašanje jasno ukazuje na opasnost da će ponoviti kazneno djelo ili počiniti teže kazneno djelo – ističe Državno odvjetništvo.

Nastavite čitati

Crna kronika

Prijevara na društvenoj mreži: uplatio novac prodavaču knjiga, no robu nije dobio

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

U ponedjeljak, 25. listopada, osobno je policiji pristupio 31-godišnjak s područja Međimurske županije, od koga je zaprimljena kaznena prijava zbog kaznenog djela prijevare.

Naime, u prvoj polovici mjeseca listopada ove godine na oglasniku „Facebook Marketplace“ naišao je na oglas u kojemu se osoba predstavila alias imenom i prodavala kolekciju knjiga.
Nakon dogovora kupnje kolekcije za novčani iznos od više stotina kuna oštećeni je prema uputi prodavatelja, putem „Air Cash“ usluge uplatio traženi novac, a dok je dostava trebala biti obavljena unutar dva radna dana, a što se nije dogodilo te je prekinuta sva daljnja komunikacija s oštećenim kada je shvatio da je prevaren.

Materijalna šteta procjenjuje se na više stotina kuna. Protiv počinitelja kaznenog djela podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

– Savjetujemo građane da pripaze prilikom kupnje putem interneta te da prije same transakcije provjere je li bilo sličnih prijevara, odnosno da na neki način dodatno provjere vjerodostojnost konkretnog prodavatelja. Također bi bilo najbolje kupovati putem verificiranih internet prodavatelja, jer prevaranti najčešće privlače kupce nižom cijenom, koja se na kraju pokaže skupljom varijantom – poručuju iz PU međimurske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje