Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinsko bučino ulje dobilo monografiju na hrvatskom i engleskom jeziku

Foto: Varaždinska županija

Objavljeno:

- dana

Varaždinsko bučino ulje, vrhunski proizvod svjetske kvalitete, dobio je svoju monografiju koja je predstavljena 19. svibnja u Županijskoj palači.

– Ovo je doista remek-djelo, i to na više razina. Usudio bih se reći da ovakva monografija u svijetu ne postoji, jer se radi o pitkom štivu, lijepog i reprezentativnog izgleda, zanimljiva je i privlači pažnju čak i djeci, a istovremeno je napisana iznimno stručno – ustvrdio je Rene Bakalović, najpoznatiji hrvatski stručnjak za gastronomiju.

Jedinstvena monografija na 212 stranica na hrvatskom i engleskom jeziku donosi baš sve podatke o Varaždinskom bučinom ulju. – Riječ je o sveobuhvatnom djelu kroz koje smo nastojali odgovoriti na brojna pitanja, od toga koje su zdravstvene blagodati bučinog ulja i zašto se smatra prirodnim antioksidansom, pa do toga koje sve izazove treba savladati u proizvodnji, od polja do kvalitetnog proizvoda u ambalaži. Posebna je i po tome što su je recenzirali ugledni stručnjaci, prof. dr. sc. Toni Nikolić s PMF-a u Zagrebu, prof. dr. Zlatko Šatović s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, najcitiraniji hrvatski znanstvenik agronomske struke, te muzejska savjetnica Spomenka Težak iz Gradskog muzeja Varaždin – rekao je dr. sc. Dragutin Vincek, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj i jedan od autora monografije.

Urednik i glavni autor monografije je dr. sc. Roman Ozimec s Instituta Ruđer Bošković, a uz njega dr. sc. Sandra Balbino s Prehrambeno-biološkog fakulteta u Zagrebu, nutricionist Davor Hostić, dr. sc. Mara Bogović, voditeljica podružnice Savjetodavne službe u Varaždinskoj županiji, kuharski majstor Davor Crleni i dizajner Ivan Goričanec. Na predstavljanju su bili i zamjenik župana Robert Vugrin i predsjednik Turističke zajednice Varaždinske županije Željko Bedeković.

Veliki napor, u znanstvenom smislu te u segmentu popularizacije ovog prvorazrednog proizvoda, doveo je do izdavanja ove monografije, koja je sada svakome dostupna na uvid i na korist, napomenuo je župan Radimir Čačić.

Urednik dr. sc. Ozimec otkrio je da prilikom istraživanja došao do podataka koji su i njega iznenadili.

– Buča kao vrsta potječe s područja današnjeg Teksasa u SAD-u, a primarno se počela širiti zbog sjemenki. Njih su Indijanci počeli koristiti kao energetski visoko vrijedno gorivo, hranu koja im je bila potrebna na dugom putu dok su išli u lov. U to vrijeme buča je bila plod veličine naranče, što je danas teško zamisliti kad imamo buče teške i nekoliko stotina kilograma. Otkrićem Novog svijeta ta kultura je došla u Europu, a mi smo vrlo brzo počeli koristiti buče. Tekst o proizvodnji bučinog ulja na području Varaždinske županije objavljen je 1834. godine te je jedan od najstarijih tekstova koji o tome postoje. Jedan od prvih proizvođača bučinog ulja u Hrvatskoj bio je varaždinski barun Metel Ožegović Barlabaševački, a današnji župan Radimir Čačić nastavlja tu tradiciju putem popularizacije i brendiranja bučinog ulja. Varaždinska županija je imala prvu poznatu uljaru koja je proizvodila bučino ulje, po čemu se vidi da „putujemo“ linijom tradicije. Imamo povijesni temelj i razvojni put koji trebamo slijediti – zaključio je dr. sc. Ozimec.

Nakladnik monografije „Varaždinsko bučino ulje“ je ADIPA: Društvo za istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Hrvatske, a sunakladnik Varaždinska županija.

Život i društvo

Zajednica Cenacolo u Varaždin djeluje već 25 godina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Varaždinska biskupija

Bratstvo sv. Josip Radnik zajednice Cenacolo proslavilo je, u nedjelju 19. rujna, svoju 25. obljetnicu postojanja odnosno otvaranje kuće i dolaska zajednice Cenacolo u Varaždin.

Ovo bratstvo nastalo je zahvaljujući velikodušnosti kongregacije Časnih sestara uršulinki, koje su, cijeneći sestru Elviru, zajednici Cenacolo dale na korištenje kuću s terenom na samom ulazu u Varaždin. Bratstvo danas vodi Cenacolo obitelj Dobranić darujući velikodušno svoj trud i vrijeme mladima koji su u ovo bratstvo došli u potragu za novim životom.

Stotinjak uzvanika okupilo se na ovom slavlju koje je započelo svetom misom koju je predslavio mons. Bože Radoš, varaždinski biskup, objavila je Varaždinska biskupija. Suslavili su don Ivan Filipović, duhovnik zajednice Cenacolo, preč. Franjo Biškup duhovnik varaždinskog Bratstva, zatim vlč. Marko Domiter, biskupov tajnik, vlč. Zoran Gložinić i fra Goran Malenica.

Prije samog misnog slavlja riječi pozdrava i dobrodošlice svima okupljenima je uputio don Ivan Filipović, a osim aktualnih i bivših članova zajednice, i njihovih roditelja, tu su bile i varaždinske časne sestre uršulinke, te podupiratelji i dobročinitelji.

Biskup Radoš je u svojoj homiliji najprije rekao kako svi okupljeni ovog dana u ovoj kući žele s bratstvom slaviti, ponajprije, čestitati 25 godina života ove Kuće. Bogu zahvaliti na svakome članu koji je prošao kroz ovu zajednicu te moliti da zajednica bude trajno otvorena za sve one koji dolaze, koji imaju potrebu topline Božje blizine i zajedništva s Bogom koji liječi i koji daje snagu.

Riječi zahvale na kraju je uputio voditelj Bratstva u Varaždinu Ivica Dobranić, a nakon mise, troje bivših članova zajednice Cenacolo, a koji su dio svog puta u Zajednici živjeli i u Varaždinskom bratstvu, Mateo Mičić, Ivana Jaška i Zdravko Nikolić, podijelili su s okupljenima svoja svjedočanstva.

Voditelji varaždinskog Bratstva Josipa i Ivica Dobranić podijelili su s prisutnima emocije koje ih prate s obzirom na srebrni jubilej djelovanja bratstva sv. Josipa Radnika zajednice Cenacolo u Varaždinu.

U dvorištu zajednice bila je postavljena i retrospektivna izložba fotografija od samih početaka zajednice odnosno bratovštine u Varaždinu do današnjih dana.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ministrica Obuljen Koržinek i župan Stričak razgovarali o prioritetnim kulturnim projektima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Očuvati kulturna dobra, ali ih istovremeno staviti u funkciju održivog razvoja te otvoriti posjetiteljima, glavni je cilj projekata Varaždinske županije na području kulture, istaknuto je u petak, 17. rujna, na radnom sastanku župana Anđelka Stričaka s ministricom kulture i medija Ninom Obuljen Koržinek u Županijskoj palači.

– Dvorac Šaulovec u Črešnjevu bit će edukativno-kulturni centar u kojem će biti sjedište Europskog centra za darovite – Centara izvrsnosti Varaždinske županije, a ujedno će postati mjesto popularizacije znanosti te brige o darovitim učenicima i izvan formalnih obrazovnih sustava. Cilj je program posjeta dvorcu Šaulovec i budućim edukativnim sadržajima uvrstiti u kurikulum za drugi razred gimnazije. S druge strane, vrijedna palača Erdödy-Patačić u samom centru Varaždina sjedište je Glazbene škole u Varaždinu, koju pohađa 870 učenika. U sklopu projekta umjetničko-obrazovnog centra sjeverne Hrvatske, palaču bismo obnovili, a cijeli kompleks proširili, čime bismo stvorili uvjete za uspostavu konzervatorija. Već je izrađena urbanističko-arhitektonska valorizacija, a sve će se odvijati u skladu s uvjetima konzervatora – rekao je župan Stričak.

Osim o obnovi vrijednih povijesnih zdanja za potrebe obrazovanja, na sastanku se razgovaralo o projektima obnove i prezentacije arheološkog nalazišta Gomila, Pavlinskog samostana u Lepoglavi, utvrda Grebengrad i Čanjevo, arheoloških iskopina u Varaždinskim Toplicama te nizu drugih projekata.

Ministrica Nina Obuljen Koržinek dala je punu podršku tim projektima.
– Posebno mi je drago da imate projekte kojima se kulturna baština želi očuvati i staviti u funkciju obrazovanja, što je zalog budućnosti – istaknula je Obuljen Koržinek, koja je naglasila i važnost ulaganja u nematerijalnu kulturnu baštinu na području Varaždinske županije.

Na radnom sastanku bila je i zamjenica župana Silvija Zagorec, saborski zastupnici Damir Habijan i Siniša Jenkač, pročelnica Konzervatorskog odjela u Varaždinu Vesna Pascuttini Juraga, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek i zamjenica pročelnice Upravnog odjela za poslove Skupštine i župana Renata Skoko.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje