Povežite se s nama

U fokusu

Varaždinsko smeće prosvjed prijavilo policiji: “Kotrljat ćemo bale gradskim ulicama do Korza, a onda…“

Objavljeno:

- dana

Nezadovoljni građani koji se ne slažu s visokom cijenom odvoza i zbrinjavanja komunalnog otpada svoje djelovanje s fejsa definitivno sele na gradske ulice i trgove.

Tako su na društvenoj mreži svoje članove i javnost jučer obavijestili da je PU varaždinskoj prijavljen mirni prosvjed nezadovoljnih građana.

Prosvjed će se održati u subotu, 5. prosinca, od 10 do 12 sati na glavnom gradskom trgu. Organizatori su se probrinuli i za osebujni performans kojeg će snimiti i emitirati HTV.

– Naš sugrađanin Matija, aktivist koji studira režiju, sa svojim kolegama osmislio je performans tijekom kojeg će, svima poznatu balu smeća improvizirati od folije. Napunit će je plastičnim bocama, vrlo vjernu originalu. Kotrljat će je ulicama grada sve do velikog finala, dok ne stignu pred gradsku vijećnicu… – piše u statusu kojeg je objavio Ivo Šprem.

Organizatori prosvjeda najavljuju da će postaviti razglas kako bi svaki „nezadovoljni Varaždinac i Varaždinka mogli reći što im je na srcu…“

– Sve će se izreći na jedan uljuđen, gospodski način, bez osobnih uvreda. Svi su dobrodošli, i staro i mlado, doslovno svi dragi Varaždinci koji bi željeli prozboriti istinu o politici gradske vlasti i gospodina Čehoka… – ističe Šprem i napominje da „materijala ima“.

Dodajmo da je ovih dana na FB stranici Varaždinsko smeće, koja ima nešto manje od 4000 članova, objavljen i informativni letak o predstojećem prosvjedu s javnom porukom gradskim čelnicima.

 

U fokusu

Za manje od dva mjeseca nema više ograničenih cijena struje. Što nas čeka ovog proljeća?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Za manje od dva mjeseca prestaju Vladine mjere kojima se ograničava cijena struje za kućanstva i tvrtke.

Građane i gospodarstvo stoga čekaju veliki izazovi. Za većinu potrošača cijena električne energije ograničena na 59 eura po megavatsatu. No, Vladine mjere pomoći na snazi su do 1. travnja.

Trenutačno su se cijene na veleprodajnom tržištu stabilizirale – između 150 i 170 eura, što je znatno niže nego prije godinu dana kada su povremeno prelazile 400 eura, a u prosjeku su bile oko 270 eura po megavatsatu.

Iz Vlade kažu, već se analizira situacija kako bi se na vrijeme odlučilo što dalje, nakon 31. ožujka, javlja HRT.

– Ono što mi kao poslodavci očekujemo je da na vrijeme dobijemo što se događa s cijenama energenata nakon 31. ožujka. Kao što sam više puta naglašavala, okruženje sigurnosti i izvjesnosti je neophodno za sve poslodavce, rekla je Irena Weber, direktorica Hrvatske udruge poslodavaca.

Građani koji imaju ugovore s privatnim opskrbljivačima, već dobivaju najave o poskupljenju od 1. travnja, te ih se upućuje da se prebace u HEP.

Što će biti od 1. travnja s cijenama električne energije, Vlada tek treba odlučiti.

– Mi smo zadužili nadležne ministre, prije svega ministra gospodarstva i ministra financija da pripreme i analiziraju situaciju za nakon 1.travnja – rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Zbog tople zime i povoljnih hidroloških uvjeta, cijene struje na tržištu su niže nego prije godinu dana, ali su još znatno više od onih prije krize i kreću se oko 160 eura po megavatsatu.

– Analize pokazuju i neka predviđanja da će takve cijene ostati barem sljedeće dvije do tri godine, rekao je Dražen Jakšić, ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinska županija: poslodavci u prosincu najviše tražili radnike u proizvodnji, vozače taksija i konobare

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Krajem prosinca 2022. godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu
Varaždin evidentirane su 2133 nezaposlene osobe.

U odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih je manji za 0,9 % ili za 20 osoba, a u usporedbi
s istim mjesecom 2021. godine broj nezaposlenih veći je za 110 osoba, odnosno 5,4 %.

Ujedno je evidentirano i 249 osoba kao tražitelja zaposlenja. Tijekom prosinca evidentirano je 300 novih nezaposlenih osoba.

POdaci HZZ-a Područnog ureda Varaždin pokazuju da je tijekom prosinca 2022. godine prijavljeno je 504 slobodnih radnih mjesta, što je za 29,6 % (212 slobodnih radnih mjesta) manje nego u proteklom mjesecu, te 19 % (118 slobodnih radnih mjesta) manje nego u prosinac 2021.

Najtraženija zanimanja tijekom prosinca 2022. godine u Varaždinskoj županiji bila su radnik na proizvodnoj liniji (tražilo se 35 djelatnika), vozač taksija (30), konobar (24), odgojitelj predškolske djece (21) i kuhar (21).

Tijekom prosinca 2022. godine, iz evidencije nezaposlenih osoba PU Varaždin zaposleno je
ukupno 195 osoba na temelju radnog odnosa. To je 25,6 % manje nego u prethodnom mjesecu i 4,9 % manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Stopa nezaposlenosti prema administrativnim izvorima za Varaždinsku je županiju iznosila za prosinac 3.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje