Povežite se s nama

U fokusu

Varaždinskoj Bolnici sav novac od ovogodišnjih donacija otišao na “intelektualne usluge” pravnika

Objavljeno:

- dana

Nakon što su još u srpnju ove godine svjetlo dana ugledale presude kojima je dosuđeno da se zdravstvenim radnicima Opće bolnice Varaždin moraju isplatiti svote od 40.000, pa i više od 60.000 kuna za prekovremene sate sa svim dodacima, kao i kod obračuna redovnih sati, ispostavilo se da je Varaždinska županija između ostaloga propustila ojačati pravnički tim ove ustanove.

Lani je dubioza Opće bolnice Varaždin iznosila vrtoglavih 31 milijun kuna

Bogomdana ročišta

Podsjećamo, Vrhovni sud je krajem prošle godine donio odluku koja bi državu mogla stajati i do 1,5 milijardi kuna. Naime, pravno shvaćanje Vrhovnog suda je da zdravstveni radnici za vrijeme važenja Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, koji u redovnom radu imaju pravo na uvećanje plaća za posebne uvjete rada i pravo na uvećanje plaća za iznimnu odgovornost za život i zdravlje ljudi, imaju pravo na te dodatke (kumulativno) i za prekovremeni rad. No, to što će OBV medicinarima kraj svih dubioza morati isplatiti ukupno oko 15,8 milijuna kuna nije pravo ogledalo toga godinama urušavanog sustava. Štoviše, upada u oči da od pokretanja prvih tužbi Bolnicu u unaprijed izgubljenim sudskim postupcima zastupa Ana Petrić iz Odvjetničkog društva Petrić i dr. Slučajno ili ne, riječ je o bivšim pravnim zastupnicima Grada Varaždina, koji su našli novu nišu, a njihov dosadašnji angažman Bolnicu u krizi već košta 832.496 kuna! Slikovito, ti vanjski odvjetnici uspjeli su iz proračuna Opće bolnice Varaždin „izvući“ protuvrijednost doslovno sveg novca koji je ova zdravstvena ustanova uspjela prikupiti od ovogodišnjih donacija. Naime, iz dokumenta „Pregled donacija Općoj bolnici Varaždin“ može se iščitati da je Bolnica u novcu i naravi do 30. studenoga 2020. godine prikupila 750.000 kuna. Pravni stručnjaci ne gledaju blagonaklono na ovakvu situaciju u kojoj bolnice u dubiozi nepotrebno gube novac u sudskim sporovima kod kojih „nema puno filozofije“.

“Moralno upitno…”

– Tražbine od Bolnice se korigiraju temeljem nalaza financijskog vještaka. Riječ je o stručnjacima koje angažira Općinski sud u Varaždinu u svakom pojedinom slučaju. Iznimka je jedino ako se tužitelj i tuženik slože da je iznos tražbine korektan. Nema sumnje da odvjetnicima svaki taj predmet donosi određenu svotu novaca. No, ako stranka u parničnom predmetu vidi da gubi, ona može tarifne stavke smanjiti i do 50 %. Odvjetnici koji zastupaju tuženika u bilo kojoj varijanti imaju pravo na naknadu, ali je pitanje što je moralno, ako se zna da je sve poznato unaprijed – smatra naš sugovornik, od kojeg doznajemo da ovakvi predmeti uopće nisu teški.

Ravnatelj koprivničke bolnice još je u lipnju priznao da im je trošak za odvjetnička zastupanja dominantan

Stoga ne čudi da su neke bolnice cijeli posao prepustile svojim stručnim zaposlenicima, koji uglavnom rade u službama za opće, pravne i kadrovske poslove.

– Naša je bolnica dvostruko manja od varaždinske, ali je pravni tim od troje ljudi uspješno zastupa u ovakvim sporovima. Istina je da nam ponekad i pola radnog vremena odlazi na pripremu sve potrebne dokumentacije za svaki pojedini spor. To bismo ionako morali raditi čak i u slučaju da našu ustanovu zastupa ugovorno odvjetničko društvo. Bolnica u kojoj radim morat će medicinarima “na kraju balade“ isplatiti oko 20 milijuna kuna. Stoga smo iznimno ponosni na činjenicu da je dosad naš pravni tim poslodavcu na sudovima u predmetnim parnicama uštedio više od 2,5 milijuna kuna – ističe pravnica (podaci poznati redakciji), od koje doznajemo i to da će bolnice ubrzo zapljusnuti „drugi val“ tužbi za osnovice plaća.

I u tom slučaju zacijelo ćemo vidjeti kako neupućeni prstom upiru u ravnatelje bolnica, ali pritom zaboravljaju da je na lokalnoj razini Županija stvarni poslodavac općim i specijalističkim bolnicama.

“Tužbe liječnika su privremeni i izvanredni posao za koji Bolnica nema izvršitelja”

U Općoj bolnici Varaždin ističu da su prvi tužbeni zahtjevi liječnika i drugih zdravstvenih djelatnika na ime prekovremenog rada i dodataka na plaću za posebne uvjete rada podneseni sredinom 2018. godine. Dodaju i da je punomoć za zastupanje u predmetnim sporovima dana odvjetnici Ani Petrić iz Odvjetničkog društva Petrić.

Varaždinska županija je iz nepoznatih razloga propustila ojačati pravni tim OBV-a

– Dosad je pravomoćno okončano 35 sporova, u 84 predmeta postoji prvostupanjska presuda te 64 spora koja su u tijeku. Ukupno 183 liječnika i drugih zdravstvenih djelatnika su sudskim putem zatražili svoje pravo. Na ime zastupanja u razdoblju od tri godine dosad je isplaćen ukupan iznos od 519.450,89 kuna s uključenim PDV-om, te je preostala obveza u iznosu od 313.046,89 kuna s uključenim PDV-om. Tužbe liječnika su privremeni i izvanredni posao za koji Bolnica nema izvršitelja da ih obavlja u okviru svojih redovnih poslova i radnih zadataka. S te osnove je legitimno angažiran odvjetnik, uz napomenu da je i samo Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske u to vrijeme izdalo dokument kojim se zastupa ispravnost načina obračuna plaća u zdravstvu zbog kojeg liječnici ne bi imali pravo na potraživano. Iz tog vremena postoje presude koje prihvaćaju osnovanim tužbene zahtjeve liječnika uz umanjenje utuženog iznosa te presude kojima se odbijaju tužbeni zahtjevi liječnika kao neosnovani. Važno je napomenuti da su se u pravilu tužbenim zahtjevima od bolnica potraživali za oko 50 % veći iznosi nego što su suđeni od strane suda, tako da je zastupanje, kao i vođenje spora, bilo neophodno – ukazuje ravnatelj Nenad Kudelić, dr. med. spec. neurokirurg.

Postupci su, napominje, nakon presude Vrhovnog suda analizirani i razmotrene su opcije: zapošljavanje na određeno vrijeme jednog izvršitelja pravnika na tim poslovima ili smanjenje broja radnji u postupku koje poduzima opunomoćeni odvjetnik.

– Smanjenjem radnji u zastupanju obveze po tome su manje od iznosa plaće pravnika koji bi se zaposlio na određeno vrijeme za izvršenje tog posla.

O tom pitanju raspravljalo je i Upravno vijeće Opće bolnice Varaždin. Zauzelo je stav da je potrebno svim zaposlenicima, a ne samo liječnicima i ne samo onima koji su pokrenuli spor, isplatiti ono što im po presudi Vrhovnog suda pripada po definiranju stava od strane Ministarstva zdravstva i po osiguranju sredstava. Upravo sada je važno da se što prije postigne dogovor oko tog pitanja kako bismo i na taj način dali potporu zdravstvenim djelatnicima naše bolnice u sada za nas teškoj situaciji vezanoj uz bolest COVID-19, a kada se snaga zdravstvenog sustava velikim dijelom postiže njihovim radom – naglašava Kudelić.

I dodaje:

– Opća bolnica Varaždin zapošljava četiri magistra, odnosno diplomirana pravnika na poslovima za koje je uvjet završen pravni fakultet i koji u okviru svojih opisa poslova i radnih zadataka iste obavljaju upravo zato što su pravnici. Na poslovima Službe projekata i fondova EU-a raspoređen je još jedan izvršitelj struke diplomiranog pravnika za koju je uvjet završen fakultet društvenog smjera. Svi zaposlenici Bolnice imaju svoje poslove i radne zadatke određene za svoje puno radno vrijeme te se na analizi postojećih potreba donosi Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta i broju izvršitelja. Sukladno tomu zaposlenici se rasporede, odnosno zaposle se izvršitelji određenih poslova. Želimo napomenuti da je svako zapošljavanje u javnim službama već dugi niz godina ograničeno te da je za isto prethodno potrebna odluka Upravnog vijeća, suglasnost osnivača te na kraju kumulativno i odobrenje nadležnog ministarstva. Da bismo uspoređivali bolnice, nije dovoljno pobrojati koliko pravnika u njima radi i donositi samo na temelju toga sud, već je potrebno tom prilikom uzeti u obzir i određene korektivne faktore kako bismo dobili objektivnu sliku ima li „bolnica puno ili malo pravnika“, odnosno mogu li oni uz poslove za koje su sklopili ugovor o radu i zastupati bolnicu u velikom broju sudskih sporova. Smatramo potrebnim spomenuti da bi bilo najbolje da se predmetni sudski sporovi nisu ni dogodili, odnosno da su se mirno riješili između strana koje se nisu mogle usuglasiti oko određenog prava, kako se na kraju i dogodilo sklapanjem Kolektivnog ugovora, te se od travnja 2020. godine plaće obračunavaju sukladno presudi Vrhovnog suda. Sada se formalno dogovara o načinu osiguranja sredstava koja bi se trebala osigurati izvan redovnog poslovanja bolnica za podmirenja tih nastalih obveza za sve zaposlenike koji ostvaruju predmetno pravo – objasnio je ravnatelj OBV-a.

Opseg poslova bilo kojeg radnika određen je, uvjetno rečeno, veličinom bolnice; primjerice, brojem zaposlenika, površinom i tipom bolnice, brojem službi, odjela, brojem ugovorenih bolesničkih kreveta i poliklinika i dijagnostika te razvojnih projekata i povlačenja sredstava fondova Europske unije.

– Opća bolnica Varaždin je peta po veličini bolnica u Republici Hrvatskoj, ugovara 963 bolnička kreveta, 76 stolica dnevne bolnice, specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu, dijagnostiku, odnosno pruža zdravstvenu zaštitu u 31 medicinskoj grani (vrste specijalizacija) te ima prateće djelatnosti dimenzionirane prema zahtjevima osnovne djelatnosti (praonica, kuhinja, Tehnička služba, Računski centar, Uprava s administrativnim službama – knjigovodstveno-računovodstveni dio, pravni dio, javna nabava i nabava, projekti i fondovi EU-a i druge prateće djelatnosti). Primjerice, Opća bolnica Varaždin zapošljava oko 1900 zaposlenika te ugovara 963 bolnička kreveta, tako da na oko 250 kreveta i 475 zaposlenika zapošljava jednog pravnika, dok primjerice, uzmimo nam najbližu susjednu opću bolnicu u Čakovcu, koja zapošljava jednog pravnika na 115 kreveta i na 260 zaposlenika. Možemo reći da nam je susjedna bolnica po veličini tri puta manja od Opće bolnice Varaždin. Kako smo uzeli susjednu nam bolnicu za primjer, dužni smo se ograditi napomenom da ne raspolažemo egzaktnim podacima o njihovu broju zaposlenika na današnji dan – zaključio je Nenad Kudelić.

U fokusu

Tvrtka NTH Mobile u Hallerovoj aleji kupila površinu od 3000 četvornih metara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok u ponedjeljak, 12. travnja, potpisao je ugovor s tvrtkom NTH Mobile, kojim je prodano gradsko zemljište u Hallerovoj aleji površine 3000 četvornih metara.

Time je Grad Varaždin postao bogatiji za 3.397.410,00 kuna, kolika je kupoprodajna cijena zemljišta.

– Ovaj potpis ugovora za već petu veću investiciju na gradskom zemljištu, rezultat je uspješne suradnje Grada Varaždina s investitorima. Riječ je o tvrtki koja duže vrijeme posluje u Varaždinu, zapošljava 100-ak visokoobrazovanih mladih ljudi i proistekla je iz Tehnološkog parka Varaždin kao jedna od prvih stanara. U Varaždinu namjerava i dalje širiti svoje poslovanje te s vremenom uspostaviti i mali inkubacijski centar te dovesti i druge švicarske tvrtke – ističu iz Grada Varaždina.

– Drago mi je što će ova investicija pridonijeti još većem zapošljavanju visokoobrazovanih mladih stručnjaka u Varaždinu, da će tvrtka za sobom povući i druge investitore i zadovoljan sam činjenicom da u ovakvim okolnostima, kad gospodarstvo stagnira, Grad Varaždin stječe prihode iz osnove prodaje zemljišta za informatičku industriju – izjavio je Čehok.

Nastavite čitati

U fokusu

Umirovljenicima će se isplatiti COVID-dodatak, evo o kojim je iznosima riječ

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poznat je novčani iznos COVID dodatka koji će se uskoro isplaćivati umirovljenicima.

Naime, najviši COVID-dodatak dobit će umirovljenici s najnižim mirovinama, tako da će se onima kojima je iznos ukupnog mirovinskog primanja do 1500 kuna isplatiti jednokratno novčano primanje u iznosu od 1200 kuna, piše Index.hr.

Onima kojima je iznos mirovine između 1500 i 2000 kuna isplatit će se 900 kuna. Oni koji imaju primanja u rasponu od 2000 do 3000 kuna dobit će 600 kuna, a onima s mirovinom od 3000 do 4000 kuna isplatit će se 400 kuna. 

Objavio je to premijer Andrej Plenković, ističući da će ova odluka obuhvatiti oko 850.000 umirovljenika, a ukupan iznos koji će biti isplaćen je oko 600 milijuna kuna.

Nastavite čitati