Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinskoj vještici s glavom na panju život spasio – miš!

Objavljeno:

- dana

Iz žene istjerivali vraga

Noć vještica idealno je vrijeme za podsjećanje na lakovjerne i praznovjerne žitelje varaždinskog kraja radi čije gluposti su bezbrojne tobožnje coprnice, stavljane na muke, da bi nakon toga žive završile na lomači ili ispod sjekire krvnika.

U progonu vještica, kolikogod u njemu bilo tragike, ponekad se ipak može pronaći smiješnih i veselih trenutaka. Dakako, i oni očituju ljudsku opčinjenost vradžbinama kojima su se bavile štrige.

Prigodom ispitivanja jedne vještice uz nezaobilazno mučenje, sirota žena komisiji na čelu s kapelanom nikako nije htjele priznati da je ortačila s vragom.

U trenutku kad ju je krvnik po tijelu ubadao tražeći pečat (najčešće madež ili bradavica), gdje se tobože đavo sakrio, odjednom je ispod daske na kojoj je ležala vještica iskočio miš.

Na to je iznenađeni krvnik doslovno zaurlao: ˝Eto vraga“! i svi prisutni potrčali su koliko ih noge nose da ga uhvate i ubiju. Nastalu gungulu iskoristila je nesretna žena, te je hitro neopažena pobjegla i tako se spasila.

Sudac i krvnik više se nisu zamarali ni s vješticom ni s njezinim bijegom. Naime, njihovoj radosti nije bilo kraja, jer su uhvativši miša, uhvatili i ubili pravog pravcatog vraga.

Izvor:
Foto: ilustracija

Život i društvo

Igračke iz Vinice otišle bolesnoj djeci u KBC-u Zagreb

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dječji vrtić Vinica je u suradnji s roditeljima, na inicijativu gospođe Matijašec, majke djevojčice oboljele od spinalne mišićne atrofije, polaznice vrtića organizirao prikupljanje igračaka za KBC Zagreb.

“Igračkom do dječjeg osmjeha” je projekt koji traje već neko vrijeme i pokazalo je pozitivne rezultate. Dolaskom u bolnicu dijete bira doniranu igračku koja mu umanjuje prisutan stres i barem nakratko usreći dijete.

Ovim projektom igračke su izmamile osmjeh na mnoga dječja lica, zahvaljujući voditeljici projekta Bernardici Pavić Pračić.

Ovo je pravi primjer da onaj koji ima ljubavi u sebi ima uvijek nešto za darovati, a roditelji djece polaznika vrtića Vinica to su pokazali svojim djelima. Cilj ove hvalevrijedne akcije bio je potaknuti djecu na darivanje, osvijestiti kod njih važnost pomaganja jedni drugima, te razvijati empatiju.

– Zahvaljujemo svima koji su se na bilo koji način uključili u akciju, a za prijevoz do Zagreba hvala gospodinu Božidaru Šipek. Svaki izmamljen dječji osmjeh naš je uspjeh – poruka je organizatora.

Nastavite čitati

Život i društvo

Akcija “Alkohol” za vikend na području Varaždina i Novog Marofa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske i ovog će vikenda, na svim dionicama cesta na području Varaždinske županije pojačano nadzirati promet svih sudionika u prometu.

Tom će prilikom provoditi mjere i radnje na sprječavanju prekršaja iz tzv. skupine „četiri glavne ubojice u prometu“ i zaštite najugroženijih skupina sudionika u prometu.

Tijekom noći s petka na subotu, 28./29. siječnja, provodit će se operativna akcija „Alkohol“ na području Policijske postaje Novi Marof, a tijekom noći sa subote na nedjelju, 29./30. siječnja, na području Postaje prometne policije Varaždin.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje