Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinskoj županiji će država napokon platiti preostali dug za JPP

Objavljeno:

- dana

Varaždinskoj županiji će država napokon platiti preostali dug za 32 škole i dvorane izgrađene po modelu javno-privatnog partnerstva (JPP).

Ukupni preostali dug iznosi 31,5 milijun kuna, od čega se 26 milijuna kuna odnosi na glavnicu, a 5,5 milijuna kuna za preostale zatezne kamate.

Rebalansom državnog proračuna za 2020. godinu, koji je 29. listopada prihvatila Vlada i takav prijedlog uputila Saboru, Ministarstvu znanosti i obrazovanja osigurano je 38 milijuna kuna za podmirenje duga Varaždinskoj županiji za 32 školska objekta te Koprivničko-križevačkoj županiji za jedan školski objekt.

Ministarstvo želi sklopiti izvansudsku nagodbu, pri čemu su uputili zamolbu da se Varaždinska županija odrekne preostalih zateznih kamata.

– Pred kraj ove izuzetno teške godine za sve građane ove zemlje, pa tako i Varaždinske županije, jedna dobra vijest. Pred nama je završetak nepotrebne i štetne političke trakavice, koja nije prva ni zadnja, ali za nas izuzetno važna jer je riječ o iznosu koji doseže polovicu izvornog županijskog proračuna. Ova Vlada je donijela odluku i isplatit će nam dug za JPP. Zamolili su nas da ne naplaćujemo zateznu kamatu od 5,5 milijuna kuna, ali o tome neću odlučiti sam, nego ću prijedlog teksta izvansudske nagodbe uputiti na odlučivanje vijećnicima Županijske skupštine na prvoj sljedećoj sjednici. Da budem iskren, tih 5,5 milijuna zateznih kamata, za koje su svojim maksimalnim angažmanom zaslužni bivši ministri iz naše županije, Blaženka Divjak i Predrag Štromar, ne bismo se odricali da nemamo jasnu poruku Ministarstva da žele surađivati i da nemamo određenu garanciju u prisustvu Tomislava Paljaka na funkciji državnog tajnika u Ministarstvu znanosti i obrazovanja – istaknuo je župan Radimir Čačić na konferenciji za novinare u petak, 30. listopada, u atriju Županijske palače.

Podsjetio je da se radi isplate duga za najamnine za škole i dvorane, Županija je protiv države, odnosno Ministarstva znanosti i obrazovanja od 2016. do 2019. podnijela ukupno pet tužbi, a pravomoćno ili nepravomoćno je već pobijedila u četiri tužbe te presudu u svoju korist očekuje i po posljednjoj, petoj tužbi.

– Dolaskom Divjak i Štomara u Vladu ne samo da dug za JPP nije plaćen, nego su u 3,5 godine učili sve da se Varaždinskoj županiji ne plati ništa. Isplatu su sprečavali po prvostupanjskim presudama, a u prosincu 2019. Divjak je bila prisiljena Županiji platiti 18,6 milijuna kuna po pravomoćnoj presudi po prve dvije tužbe. No, ni tada nisu stali, nego su takvu presudu pokušali srušiti revizijom na Vrhovnom sudu RH. Čak i nakon što je Vrhovni sud odbio reviziju, dvojac je sprečavao isplatu duga – podsjetio je Čačić.

Istaknuo je da su se sada stvari promijenile.
– Ovog trenutka je u Vladi Tomislav Paljak kao državni tajnik u Ministarstvu, u čijem resoru su osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje. Zato danas možemo konstatirati da je ova Vlada, unatoč svim problemima s kojima je suočena naša zemlja, prepoznala nužnost da se ne nanosi daljnja šteta građanima Varaždinske županije, ali i da izađe iz prostora kaznene odgovornosti za nesavjesno raspolaganje javnim novcem. Kao što znate, najavili smo tužbu za nesavjesno raspolaganje javnim sredstvima jer svi građani Hrvatske moraju plaćati zatezne kamate, što ne bi morali da se postupa po zakonu – naveo je župan Čačić.

Tomislav Paljak, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, naveo je da je ova odluka rezultat dobre političke suradnje.

Natalija Martinčević, saborska zastupnica i predsjednica Odbora za informiranje, informatizaciju i medije, istaknula je da je sad potpuno jasno da se radilo o čisto političkom, a ne pravnom pitanju.
– Svega nekoliko mjeseci nakon odlaska resorne ministrice Divljak i njezinog mentora Štromara iz Vlade, Varaždinska županija dobiva povrat svog novca. Žalosno je da su cijeli svoj mandat potrošili da opstruiraju i nanose štetu Varaždinskoj županiji, županiji iz koje dolaze, što će, nažalost, biti zapamćeno kao njihov ključan doprinos Vladu u čijem su radu sudjelovali – istaknula je Martinčević.

Predrag Štromar

U HNS Varaždinske županije pak se ne slažu s time što je rekao župan Čačić.

– Predsjednik HNS-a i saborski zastupnik Predrag Štromar je taj koji je osigurao trajno rješenje za JPP, a kojim će se Varaždinskoj županiji do 2038. godine isplatiti 274 milijuna kuna dok je upravo župan Radimir Čačić taj koji je, zbog nerealiziranog dogovora iz 2006. stvorio problem s troškovima JPP-a te još jednom, za vrijeme kada je bio potpredsjednik Vlade, propustio riješiti taj problem. Podsjetimo, 2015. i 2016. godine Predrag Štromar, tadašnji župan, pokrenuo je spor protiv države odnosno Ministarstva obrazovanja te je u travnju prošle godine stigla i nepravomoćna presuda Trgovačkog suda u Varaždinu. Prema presudi, Predrag Štromar bio je u pravu – Ministarstvo je Varaždinskoj županiji dužno isplatiti zaostale rate za JPP – stoji u propćenju HNS-a.

Život i društvo

Ivan Čehok se na plakatima izrazito pomladio

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novi izbori, nova kampanja i već dobro poznata lica. Osim međusobnih prepucavanja kandidata, neizostavni dio kampanje su i plakati.

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok na svojim se plakatima pomladio. Je li cijela kampanja vjerodostojna kao i fotografije na plakatima, procijenite sam.

Nastavite čitati

Život i društvo

Bučina ulja OPG-ova Kurtek, Vidaček i Kolenko dobila zlatne medalje u Bruxellesu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinsko bučino ulje je na prestižnom, 60. po redu, svjetskom natjecanju u kvaliteti prehrambenih proizvoda Monde Selection u Bruxellesu osvojilo čak tri zlatne medalje za kvalitetu.

Zlata su osvojili OPG Kurtek iz Šemovca, OPG Vidaček iz Seljanca i OPG Kolenko iz Nedeljanca.

Za svoje proizvode dobili su niz pohvala od članova Ocjenjivačke komisije koju čine vrhunski stručnjaci – kuhari s Michelinovim zvjezdicama, članovi francuske kulinarske akademije “Académie culinaire de France”, članovi Euro-Toque zajednice kuhara i drugih prestižnih organizacija.  

– Želimo se pohvaliti ovim uspjehom koje se može usporediti s dobivanjem Michelinove zvjezdice. U prvi plan dolazi kvaliteta proizvoda našeg bučinog ulja. Ocjenjivanje je provedeno prema 25 kategorija, a kod varaždinskog bučinog ulja senzorika, miris i okus iskaču, a komisija je dala odlične ocjene za dizajn pakiranja, koje je unikatno – istakao je Dragutin Vincek, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije.

U Varaždinskoj županiji vrlo su ponosni na zlatne medalje, a župan Čačić je istaknuo da se niti jedna druga europska regija ne može pohvaliti takvim uspjehom. Čestitao je nagrađenima i predao im diplome.

Vladimir Kurtek i njegova obitelj već se 15 godina bave poljoprivredom i obrađuju više od 35 ha poljoprivrednog zemljišta. U posljednje tri godine udvostručili su površine na kojima uzgajaju tikvu te ih sada imaju posađene na 10 ha.

– To je mirisno ulje prženih sjemenki buče ljupke arome lješnjaka – napisala je komisija o ulju OPG-a Kurtek.

Branko Vidaček i njegova supruga se na svojem OPG-u u Seljancu uzgojem tikvi i proizvodnjom bučinog ulja bave već 20-ak godina.

– Naš cilj je maksimalna kvaliteta bučinog ulja, a nju kupci već godinama prepoznaju. Zbog toga smo iznimno ponosni što su tu kvalitetu sada prepoznali i svjetski stručnjaci. Vjerujemo da će to dodatno potaknuti potražnju za našim vrhunskim bučinim uljem, čiju proizvodnju posljednjih godina povećavamo – istaknuo je Vidaček.

I Stjepan Kolenko iz Nedeljanca se poljoprivredom bavi više od 20 godina.

– Obrađujemo 3,5 hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega se na tikve odnosi 2,5 hektara. Sretni smo što smo nakon dva desetljeća bavljenja poljoprivredom primili zlatnu medalju na prestižnoj izložbi Monde Selection, to nam puno znači i daje nam još veću motivaciju za dalje – naveo je Kolenko. 

Dobitnici su se zahvalili Varaždinskoj županiji na pomoći i istakli da se njihovo bučino ulje odlično prodaje, nešto slabije zbog koronakrize, ali najvažnije je održati visoku kvalitetu.

Nastavite čitati