Povežite se s nama

U fokusu

Međunarodni stručnjaci stigli u varaždinske Parkove i naučili nešto novo

Purgari, husari i Pume Linz

Objavljeno:

- dana

Varaždinski Parkovi ugostili su predstavnike deset najvećih gradskih komunalnih poduzeća Hrvatske i Slovenije. Oni su u Varaždin stigli kako bi im stručnjaci Parkova prenijeli svoja iskustva u hortikulturnom uređenju, po čemu je varaždinska tvrtka međunarodno prepoznata.

Osim za uređivanje zelenih površina,  Parkovi su u branši i sinonim za modernizaciju poslovanja i inovativnost.

Dokaz za to su brojne nagrade struke, od kojih su zadnje dvije dobivene na međunarodnoj konferenciji u Zadru, a na kojoj su se okupili predstavnici velikog broja europskih zemalja.

Tijekom posjeta Parkovima, gosti su  studijski posjetili Gradsko groblje Varaždin, službeno priznato kao jedno od najljepših u Europi i učlanjeno u asocijaciju Znamenitih europskih groblja, a s domaćinom Alenom Runcom, direktorom Parkova, obišli su i Stari Grad.

Na varaždinskom su se groblju sudionici upoznali sa hortikulturnim, agronomskim i tehnološkim rješenjima u upravljanju grobljem, a dobili su i jedinstvenu priliku upoznati se sa zaokruženim sustavom elektromobilnosti na groblju, koju su Parkovi razvili uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša.

Parkovi, naime, imaju vlastitu solarnu elektranu i punionicu električnih vozila te četiri radna električna vozila za obavljanje svakodnevnih poslova. Cilj modernizacije je očuvanja groblja,  zaštićenog kao prirodna baština.

Uprava groblja je uslugu za korisnike unaprijedila digitalnom tehnologijom – mobilnom aplikacijom VaraždinCemetery i info stupom na groblju.

Budući su Parkovi član Asocijacije znamenitih groblja Europe, posjet je bio prilika i za edukaciju gostiju o provođenju turističko – promotivnih aktivnosti na groblju, te kako u suradnji s lokalnom zajednicom široj javnosti približiti groblja i povijest grada na drugačiji način.

Šetnjom varaždinskom gradskom jezgrom, gosti su se mogli uvjeriti zašto su Parkovi po inovativnim rješenjima uređivanja gradskih zelenih površina, poznati u međunarodnim razmjerima.

Ovaj je susret ujedno bio prilika za razgovor o najnovijim izazovima upravljanja komunalnim tvrtkama i iskustvima Parkova na tom području.

Ove je godine aktualna pojava agresivnih štetnika pa se traže načini kako se s njima izboriti. Osobito je agresivan tujin potkornjak, koji sustavno uništava tuju, a razmjeri štetnosti mogu se vidjeti u Osijeku, gdje je na Centralnom groblju posječeno 10.000 stabala tuje. Zbog najezde opasnog štetnika i na varaždinskom groblju se obavlja pojačani monitoring, a pojačane su i zaštitne mjere.

Budući je 120.000 četvornih metara tuja simbol Gradskog groblja Varaždin uvelike zaslužno za njegov današnji status, Parkovi su brzo reagirali i od Hrvatskog šumarskog instituta naručili izradu studije zdravstvenog stanja tuja na groblju.

Parkovi su dosad uspješno rješavali problem nametnika, a dokaz tome je  i višegodišnje suzbijanje šimširovog moljca, zahvaljujući čemu su na varaždinskom groblju očuvani šimširi stari pola stoljeća, Istovremeno je nametnik gotovo iskorijenio šimšir u Austriji  i Njemačkoj.

Takvi su dobri rezultati brige za hortikulturu i doveli vodeće stručnjake s tog područja u posjet Parkovima.

Direktor Parkova, Alen Runac, zadovoljan je kako kotira njegova tvrtka u branši, ali kaže da uvijek može i bolje.

– Jasno da nam imponira kad stručnjaci iz najvećih groblja u Hrvatskoj i Sloveniji dođu u Varaždin s namjerom da ovdje nešto nauče. Ali istovremeno je to velika odgovornost koja nas tjera da se stalno uspinjemo stepenicu više. Varaždinsko je groblje bilo simbol ljepote, ali i dobrog održavanja, što je uzajamno zavisno jer jedno bez drugo ne ide, a naša je misija sačuvati tu ljepotu. Zbog toga nam je stalna intencija osmisliti i dodatne korake u modernizaciji i funkcionalnosti. Pratimo svjetske trendove, ali ne idemo slijepo za njima jer upravo je originalnost  ono što Varaždinsko groblje čini jednim od najljepših u Europi, ali i svijetu – zaključio je Runac.

U fokusu

Ministar Božinović bacao drogu na spaljivanje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u ponedjeljak je u Našicama sudjelovao na drugom po redu spaljivanju droge u ovoj godini.

U visoku peć tvrtke Nexe bačeno je oko 2140 kilograma droge, čija je procijenjena vrijednost 9,5 milijuna eura.

Policija se na nacionalnoj i međunarodnoj razini neumorno posvećuje suzbijanju krijumčarenja droga, kaže ministar.

Više od dvije tone uništene droge otpada na marihuanu i hašiš, a uništeno je i 28 kilograma amfetamina, 12,41 kilogram heroina, 15,39 kilograma kokaina, gotovo 20 kilograma MDMA-a i derivata te 6,34 kilograma novih droga.

Među najprofitabilnije kriminalne aktivnosti na globalnoj razini spadaju aktivnosti vezane za kokain. U Hrvatskoj je u 2020. bilo zaplijenjeno 60 kilograma kokaina, a u prvih osam mjeseci ove godine više od 667 kilograma kokaina u 289 pojedinačnih zapljena, piše Božinović

Nastavite čitati

U fokusu

Unutarstranački izbori u HDZ-u: Stričak i dalje vodi stranku na razini županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Više od 200.000 članova Hrvatske demokratske zajednice u nedjelju je, 17. listopada, biralo predsjednike i potpredsjednike u 428 općinskih, 127 gradskih i 20 županijskih organizacija stranke.

Redoviti unutarstranački izbori održani su po načelu jedan član – jedan glas, a članovi stranke mogli su birati između ukupno 658 kandidata.

U Varaždinskoj županiji HDZ je na ovim unutarstranačkim izborima imao ukupno 32 kandidata za predsjednike županijske te gradskih i općinskih organizacija stranke.

Županijsku organizaciju Hrvatske demokratske zajednice Varaždinske županije i dalje će voditi dosadašnji predsjednik, ujedno i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, dok su potpredsjednici Nadica Dreven Budinski, Željko Dvekar, Josip Križanić i Damir Poljak.

– Danas smo po model jedan član – jedan glas odradili prvi dio unutarstranačkih izbora, birali županijskog, gradske i općinske predsjednike i njihove potpredsjednike. Svima koji su se upustili u tu unutarstranačku izbornu utakmicu se zahvaljujem, a svima kojima je članstvo dalo povjerenje čestitam te im želim puno uspjeha u radu. Drugi dio izbora odraditi ćemo u narednih mjesec dana gdje na izbornim skupštinama biramo stranačka tijela – rekao je Stričak.

– Pred nama su veliki izazovi, kako što bolje odgovoriti na prijetnje današnjice – epidemiju koronavirusa, migrantsku krizu i slično, a isto tako kako što bolje iskoristiti financijska sredstva programa oporavka i otpornosti te redovne financijske omotnice Europske unije. Na svečanoj sjednici županijske skupštine premijer Plenković je naglasio da sjever Hrvatske može očekivati oko 15 milijardi kuna, odnosno svaka županija po milijardu i pol za svoje projekte, a ostalo će biti usmjereno na zajedničke kao što su izgradnja brzih cesta, željezničkih pruga, regionalnog centra za gospodarenje otpadom i slično. Maksimalno smo posvećeni tim investicija i siguran sam da će upravo trudom dužnosnika HDZ-a ovaj mandat biti bogat projektima. Hvala vam na povjerenju – dodao je predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije.

Gradske organizacije HDZ-a u narednom će mandatu voditi Damir Habijan u Varaždinu, Zdenko Đuras u Ivancu, Robert Dukarić u Lepoglavi, Goran Križanić u Ludbregu, Siniša Jenkač u Novom Marofu te Josip Hajduk u Varaždinskim Toplicama.

Kad je riječ o općinskim organizacijama HDZ-a Varaždinske županije, predsjednici u narednom mandatu bit će Vladimir Kramarić u Bednji, Silvija Mekota u Beretincu, Tomislav Ledinski u Breznici te Marko Fišter u Brezničkom Humu.

Tomislav Lazar vodit će općinsku organizacija HDZ-a u Cestici, Zlatko Kanjir u Donjoj Voći, Goran Kaniški u Gornjem Knegincu, a Josip Križanić u Jalžabetu, dok će u Klenovniku predsjednik biti Martin Pintarić, a u Ljubešćici Nenad Horvatić.

Općinsku organizaciju HDZ-a u Malom Bukovcu vodit će Ivana Šafarek, u Martijancu Dubravko Besek, u Maruševcu Snježana Cerjan te u Petrijancu Mario Kiđemet, dok će predsjednik HDZ-a u Sračincu biti Ivica Rojc, u Svetom Đurđu Ivana Bedeković te u Svetom Iliji Marin Bosilj.

Željko Racanović bit će na čelu HDZ- a u općini Trnovec Bartolovečki, Dražen Đurašin u Velikom Bukovcu, Silvija Zagorec u Vidovcu, Mirjana Jambriško u Vinici te Dragutin Mateković u Visokom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje