Povežite se s nama

U fokusu

Varaždinskom otpadu ulazak na deponij u Jerovcu doslovno zapečaćen!

Objavljeno:

- dana

Ivanečko Gradsko vijeće na svojoj je sjednici jednoglasno reklo „ne“ odlaganju  varaždinskog smeća u Jerovcu, te je svoj stav formaliziralo donošenjem Zaključka o utvrđivanju stava o osnovanom pravu građenja u svrhu sanacije odlagališta u Jerovcu.

Pojednostavljeno, riječ je o aktu kojim Gradsko vijeće odbija bilo kakvu mogućnost za prihvaćanje i odlaganje otpada iz Varaždina i 14 okolnih JLS-ova na odlagalištu u Jerovcu.

Nitko, uključujući i direktora Ivkoma d.d., nema dozvolu ni suglasnost da u Jerovcu digne rampu za ijednu kantu smeća koja nije s područja bivše Općine Ivanec. S obzirom na toda je svaki akt Gradskog vijeća obvezujući, i da faktički predstavlja lokalni zakon, ovakvim zaključkom sada je rampa na jerovečkom deponiju zapečaćena za dovoz vanjskog otpada.

Donošenju ovakvog zaključka prethodila je široka rasprava.

Otvorio ju je gradonačelnik Milorad Batinić, koji je vijećnike informirao o genezi problematike, o pritiscima koji se vrše na Grad i Ivkom za prihvaćanje vanjskog otpada, o prijavi koju su Grad Varaždin i Čistoća protiv Ivkoma podnijeli inspekciji, o rigoroznim kaznama izrečenim Ivkomu i njegovu direktoru, o ultimativno intoniranom pismu i zahtjevima koje je Grad Varaždin uputio Gradu Ivancu, o upućenoj žalbi na rješenje inspektora zaštite okoliša koju je Ministarstvo gospodarstva odbacilo te o pravnoj bitki koju Grad i Ivkom nastavljaju na Upravnom sudu RH!

Batinić je na sjednici izvijestio gradske vijećnike o sastanku koji je u utorak, 1. prosinca, u Gradskoj vijećnici Ivanec održao s varaždinskim gradonačelnikom Nevenom Bosiljem, u čijoj su pratnji bili direktor Čistoće i pravna zastupnica Grada.

Došli sa sporazumom

– Pozvao sam čelnika susjednog grada na sastanak u želji da ga iz prve ruke upoznam i informiram o trenutačnom stanju te o drugim aspektima ove tematike, jer je iz njegovih medijskih izjava bilo očito da o problematici Jerovca nije dovoljno informiran ili je pogrešno informiran. Iako sam očekivao da će to biti otvoren razgovor dva gradonačelnika, to na žalost, nije bilo tako. Od strane Grada Varaždina glavnu riječ vodila je odvjetnica, koja je na samom početku izjavila da su, s obzirom na rješenja inspekcije i Ministarstva gospodarstva koje je odbacilo žalbu Ivkoma, na sastanak došli s uvjerenjem da ih zovem radi potpisivanja sporazuma o zbrinjavanju otpada iz Varaždina i 14 okolnih JLS-ova te da su sa sobom donijeli sporazum kojim su predvidjeli da im „uzmemo“ 1.500 do 2.000 tona smeća – izvijestio je Batinić.

Osvrćući se na daljnji tijek sastanka, Batinić je kazao da je – što se tiče upravnog spora koji je Ivkom pokrenuo na Upravnom sudu – odvjetnica Grada Varaždina izjavila da dosadašnja sudska praksa u Hrvatskoj pokazuje da su se u sličnim slučajevima i drugi gradovi i općine bunili protiv smeća i pokretali postupke pred Upravnim sudom, ali da ih je on u pravilu odbacivao.

– Ono što nas je neugodno iznenadilo jest izjava odvjetnice da je u međuvremenu od Ministarstva gospodarstva zatraženo povećanje kapaciteta odlagališta u Jerovcu u cilju prihvata i dovoza tzv. varaždinskog otpada te da je u ministarstvu već u tijeku revizija s ciljem povećanja kapaciteta tamošnjeg deponija. To je nešto o čemu Grad Ivanec, kao vlasnik deponija, nije informiran. Stoga se postavlja pitanje da li je na temu Jerovca održan neki novi sastanak u ministarstvu? Ako jest, tko ga je sazvao i tko je na njemu bio? Tko ima pravo tražiti da se u Jerovcu povećaju kapaciteti, a da se o tome Grad Ivanec ni ne pita? – pitao je Batinić.

Pri tomu je naglasio da Jerovec nije rješenje za varaždinski otpad jer se time Ivanec i ostalih pet JLS-ova dovode u poziciju da za kratko vrijeme više neće imati kamo s vlastitim otpadom.

„Pravna država“

– Na žalost, odgovor na sve to od strane predstavnika Grada Varaždina bio je: „Moramo štititi interese Grada Varaždina i ostalih JLS-ova jer oni nemaju definiran svoj deponij. Imamo ministarstvo kao krovnu instituciju i viši autoritet koji nam govori što trebamo raditi i po tomu i Grad Ivanec treba postupiti jer će u protivnim inspekcija i dalje nabijati kazne“ – prepričao je Batinić te istaknuo neprihvatljivim da Grad Varaždin inzistira na zaštiti interesa svojih građana nauštrb interesa građana Grada Ivanca.

I dodao:

– Međutim, dok se s jedne strane pozivaju na pravo i na viši autoritet te ističu da smo pravna država čija se rješenja moraju poštivati, što da kažemo o „pravu“ koje zastupa pravna zastupnica Grada Varaždina koja nam ponudila i opciju da se varaždinski otpad u Jerovcu odlaže iza leđa naših građana i to tako da se varaždinsko smeće pretovaruje u kamione Ivkoma?! Dakle, toliko o pravnoj državi – otkrio je ivanečki gradonačelnik te kazao da ga je neugodno iznenadio i pokušaj licitiranja po pitanju količina dovoza otpada koje su išle od 1000 tona, 1200, 1500, 2000 tona itd., a koje bi im, prema izjavama predstavnika Grada Varaždina, otvorile opcije zbrinjavanja na drugim odlagalištima.

– Sve ove činjenice iznio sam zato što smatram svojom obvezom informirati gradske vijećnike i građane o tome s kim smo suočeni i tko im što sprema iza njihovih leđa – naglasio je Batinić.

Kako je izvijestio, predstavnicima Grada Varaždina jasno je rečeno da Grad Ivanec ostaje pri svojim dosadašnjim očitovanjima i stavovima te da u Jerovcu neće dopustiti odlaganje ijedne kante smeća iz 15 JLS-ova Varaždinske županije.

Osvrnuo se i na neprihvatljivost omalovažavajućeg tona koji je odvjetnica izrazila spram stava građana Jerovca, koji kategorički odbijaju dovoz otpada i spremni su na javni bunt i građanske prosvjede.

Grad Varaždin: Vaše „ne“ pobijat ćemo svim pravnim sredstvima!

Unatoč svemu iznesenom i unatoč tomu što je predstavnike Varaždina gradonačelnik informirao o tome da protivljenje dovozu njihova otpada izražavaju i međustranačko vijeće i članovi Skupštine Ivkoma d.d., gosti su ostali pri svojem te izjavili da će ivanečko „ne“ pobijati svim pravnim sredstvima.

Nakon što je na sjednici Gradskog vijeća sve vijećnike izvijestio o konačnom stavu Grada Varaždina, M. Batinićpozvao ih je da podrže donošenje Zaključka o utvrđivanju stava o osnovanom pravu građenja u svrhu sanacije odlagališta Jerovec, kao dokumenta kojim najviše gradsko predstavničko tijelo dodatno potvrđuje i formalizira svoj stav prema statusu deponija u Jerovcu.

Zaiskrilo na relaciji HDZ – SDP

Iako je u raspravi u nastavku sjednice malčice zaiskrilo na relaciji HDZ-SDP po pitanju tko je sve to „zakuhao“ i tko je iz čije stranačke kvote te kako je moguće da resorno ministarstvo u jednom uredu donosi jedne, a u drugom – druge odluke, predstavnici političkih stranaka svoj su stav na krajuartikulirali vrlo jasno, a to je jedinstveno „ne“ smeću iz 15 JLS-ova Varaždinske županije.

Ujedno su izrazili podršku gradonačelniku M. Batiniću u nastavku pravne bitke za interese Grada Ivanca i svih građana.

U provedenom glasovanju svih 13 nazočnih vijećnika jednoglasno je podržalo Zaključak o utvrđivanju stava o osnovanom pravu građenja u svrhu sanacije odlagališta Jerovec.

U fokusu

Rasprava vijećnika: u OB Varaždin nakon obnove i dalje plahte na prozorima, a u Toplicama već otpada fasada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vijećnici Županijske skupštine Varaždinske županije na sjednici održanoj 18. svibnja jednoglasno su prihvatili svih 20 točaka dnevnog reda, među kojima je i točka vezana uz rad i poslovanje zdravstvenih ustanova kojima je osnivač Varaždinska županija.

Podsjetimo, riječ je o šest zdravstvenih ustanova, od kojih su s viškom prihoda na kraju 2021. godine poslovali Zavod za javno zdravstvo, Dom zdravlja, Ljekarna i Zavod za hitnu medicinu, dok su Opća bolnica Varaždin i Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice ostvarile manjak. 

– Kada promatramo rezultat poslovanja svih zdravstvenih ustanova u prošloj godini, vidljiv je manjak prihoda od 57 milijuna kuna, a pribroje li se tome rezultati poslovanja iz prijašnjih godina, ustanove su na kraju 2021. ostvarile ukupni minus od 456 milijuna kuna, što je doista značajan iznos. Riječ je o problemima koji se vuku desetljećima i jasno da Županija ne može sama iznaći sredstva potrebna za sanaciju manjka prihoda. Resorno ministarstvo priprema mjere za sanaciju zdravstvenih ustanova, među kojima se razmatra i prelazak bolnica u državno vlasništvo. Naravno da će bolnice ostati na istom mjestu, kao i svi zaposlenici, no na državnoj razini će se pokušati naći model zajedničkog upravljanja. U Hrvatskoj su danas 63 bolnice na četiri milijuna stanovnika, što je, složit ćemo se svi, puno – rekao je župan Anđelko Stričak, ujedno apelirajući na uprave bolnica i sve zaposlene u zdravstvu da se liste čekanja smanje.

U ime kluba vijećnika Reformista Robert Vugrin naveo je da aktualni financijski rezultat od oko 390 milijuna kuna minusa nije nikakvo iznenađenje za OB Varaždin te da Bolnica ne može biti odgovorna za taj iskazani dug koji je isti kao, navodi, četverogodišnji izvorni proračun Županije.

Izazovno vrijeme je i pred novim ravnateljem Doma zdravlja, kazao je Vugrin, i dodao da je su pretprošle godine Ljekarne poslovale pozitivno jer su najprofitabilnije vraćene u okrilje Varaždinske županije. Za poslovanje Zavoda navodi da je pozitivno i zbog testiranja na COVID-19, „što pokazuje da su krize ponekad prilike“, te smatra da Specijalna bolnica ima dobru budućnost, posebice zbog djela vezanog uz ugostiteljstvo koje je u vrijeme pandemije nestalo.

Potom se u raspravu uključio Marijan Škvarić u ime Kluba HNS-a, navodeći da minus od 400 milijuna kuna ne pokazuje optimizam, te da bi se višak prihoda u proračunu od pozitivnog poslovanja zdravstvenih ustanova također trebao utrošiti na zdravstvo.

– Smeta me da kada govorimo o zdravlju, previše govorimo o fasadama, objektima, a zaboravili smo na ljude. Hajdemo vratiti zdravstvo ljudima, investirati u ljude. Poradimo na listi čekanja i opremi kako bi naši građani imali dostojnu zdravstvenu skrb – pozvao je Škvarić, govoreći za župana Stričaka „da mu nije lako jer postoji mnogo stvari o kojima treba voditi brigu“.

Potom je replicirao Robert Vugrin, ironično navodeći da se „mora sažaliti nad županom jer mora preuzeti projekte teške 850 milijuna kuna“.

– Ova mantra koja se iznosi „vratimo se ljudima“. Dajte ideje, nemojte filozofirati, ljudima treba osigurati adekvatne uvjete rada. U bolnicama su na prozorima bile plahte, ručnici, treba napraviti ono što možete sa sredstvima koja su na raspolaganju i to sada. Spomenuli ste opremu, očito niste upoznati s projektima. Samo objedinjeni hitni prijem 20 milijuna kuna opreme, Centralni operacijski blok 200 milijuna kuna opreme, dajte ljudima adekvatne uvjete rada. Ja sam za da se povećaju plaće, ali tko povećava plaće? Država, koja zaboravlja zdravstvenim ustanovama „spustiti“ novce. Točno se zna tko što može napraviti, neka Županija napravi što može u situaciji kada je dobila jako lijepi miraz – replicirao je Vugrin.

Marijan Škvarić mu je potom uzvratio protupitanjem koliko je liječnika otišlo iz Bolnice dok su oni bili na vlasti zbog loših investicija u ljude i skrbi, kao i zapošljavanja po „nekim“ kriterijima, a replicirala je i Spomenka Kiđemet-Piskač.

– Vratimo se na prvu sjednicu Županijske skupštine kada smo dobili materijale, koliko smo novaca za OB Varaždin dobili iz EU fondova i koliko su probijeni ti fondovi i koliko OB Varaždin ima dodatnih troškova na to što je kao „dobiveno“ iz EU fondova. Krasno je raditi u obnovljenim prostorima, ali, primjerice, 2019. godine kada je obnovljena Neurologija, iz nepoznatog razloga, zaposlenici su tražili rolete, tada smo imali plahte na prozorima u vrijeme kada je vani bilo 40 stupnjeva. Tada se postavljalo pitanje hoće li nas iz Neurologije netko tužiti zbog uvjeta u kojima su bili ti pacijenti – kazala je Kiđemet-Piskač, koja također tvrdi da kao liječnica ima konkretne informacije da s niti jednim liječnikom koji je napustio Bolnicu tadašnje ravnateljstvo nije pokušalo razgovarati kako bi ostali u Bolnici.

Mario Lešina pozom je upitao u kakvim uvjetima rade liječnici i medicinsko osoblje te gdje je onih 400 polaznika Sestrinstva na Sveučilištu Sjever.

– Završe fakultet u Hrvatskoj, gdje su? Plaće liječnika jesu male, ali za hrvatske okvire su solidne, medicinsko osoblje i liječnike ne možete nikada dovoljno platiti, oni rade s entuzijazmom. Mogu li Grad ili Županija ponuditi liječnicima stanove uz mogućnost otkupa? Stručno napredovanje? O tome ovdje trebamo razgovarati – mišljenja je Lešina.

Za govornicu je potom došao Goran Kaniški, koji se osvrnuo na miraz koji je spomenuo Vugrin.

– Istina, on je velik, ali u negativnom financijskom smislu. Zdravstveni djelatnici vele da je dobro da je došlo do prekida građevinskog upravljanja zdravstvenim ustanovama jer zdravstvo nije građevina. Jer, i nakon energetske obnove imamo plahte na prozorima. Fasade nisu „core business“ zdravstva. Mislim da je u javnosti stvorena zabluda zbog fasada, izvana je sjaj – iznutra jaj, otpada fasada, ima i neispravna oprema, mislim da moramo imati zadovoljne korisnike, a da bismo to postignuli moramo imati stručne i zadovoljne djelatnike, ne samo u financijskom smislu, nego da imaju ispravnu opremu i da se ugodno osjećaju – naveo je Kaniški.

U raspravi je sudjelovala i vijećnica Ruža Jelovac, kao i vijećnica Snježana Cerjan. Jelovac je apelirala na župana da im dostavi na uvid nacrte pravaca reforme zdravstvenog sustava, a sve u cilju da pacijenti budu zadovoljni. Zanimao ju je i stav Županije vezano uz transfer vlasništva sa županijske na državnu razinu, dok se Cerjan osvrnula na ljudstvo u OB Varaždin.

– Novi ravnatelj je krenuo s predbrojem izvršitelja radnih mjesta, za što prošlo Upravno vijeće nije imalo sluha. Od 2017. do 2021. mi smo uposlili 400-ak ljudi bez ikakvog plana zapošljavanja, iako je to propisano. Nažalost, mi danas imamo sve manje srednjih sestara, sve više prvostupnica, magistra sestrinstva. Vjerujem da ćemo znati po kojim odjelima je koliko kadra. Znači, svaka čast zdravstvenom osoblju, ali ondašnje Upravno vijeće nije napravilo posao kako je trebalo – zaključila je vijećnica Cerjan.

Dragutin Kranjčec također se nadovezao na zapošljavanja u bolnicama – „najmanje onih koje je potrebno“.

– Prije 15 godina zaposliti se u Toplicama, tada samja bio gradonačelnik, to je bio pritisak, vijećnik ti neće dolaziti na Gradsko vijeće ako mu ženu ne zaposliš. Danas je situacija drukčija, to se okrenulo, danas nema ljudi, ne žele raditi zbog plaća. Lijepo je da smo počeli obnavljati, ali zidovi ne čine ništa, čine to ljudi. Tko će doći raditi u Spinalni centar dok će biti gotov? Država je istovremeno s time trebala graditi stanove i kuće. Kolega Vugrin je bio šef kada se radila energetska obnova u Toplicama i zaboravio je reći da već otpadaju fasade dolje, da danas u Minervu curi više nego prije, i zabrinjavajuće je za mene, mi smo prihvatili studije, svi smo svjesni kako se u Hrvatskoj događala pretvorba. Kupovala su se poduzeća, gdje nije bilo dobiti uništili su ih, bojim se da će do toga doći i u Minervi. Što sada? Predlagati nove ideje. Ne bih htio da mi ostanemo bez Minerve, a sumporna voda koja je stoljećima lijek, više se ne koristi. Kako opravdati da pločice s bazena otpadaju, a otvorit će se za mjesec dana. Mislim da u Hrvatskoj nakon tako loših radova za pet godina ćemo morati više platiti nego sve što smo uštedjeli kroz energetske radove – upozorio je Kranjčec.

Na to je Vugrin izjavio da nikad nije radio u građevinskoj tvrtki, niti bio šef radova. – Ako radovi nisu izvedeni, postoje garancije, treba to riješiti i sanirati – navodi.

Nino Ivanuša potom je kazao da se u izvješću Doma zdravlja nigdje ne spominje ludbreški Dom zdravlja, podsjetivši sve okupljene na tamošnji manjak pedijatra, nakon čega je za govornicu zaključno stao župan Anđelko Stričak.

– Prvo, vijećnica Jelovac je predložila da ubuduće izvješća budu standardizirana, s čime se slažem. Okupite ravnatelje i dogovorite šablonu. Kada je riječ o centralizaciji, najavljena je centralizacija dijela zdravstvenih ustanova, i vijećnica Jelovac je rekla da imamo 63 bolnice u Hrvatskoj, to dovoljno govori da je situacija neodrživa. Sve zdravstvene ustanove imaju 456 milijuna kuna duga, gubitke, a da bi sanirali OB Varaždin tu je jasno – to Varaždinska županija kao osnivač ne može podnijeti, ni sanirati. Ali, bit će još riječi o tome, vodimo se i dalje konstruktivnom raspravom i brojkama – zaključio je Stričak.

Nastavite čitati

U fokusu

Grad Varaždin: „Regionalni centar civilne zaštite i spašavanja je naš zajednički prioritet“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon jučerašnjih izjava na sjednici Županijske skupštine Varaždinske županije od strane župana Anđelka Stričaka, a vezano uz izgradnju Regionalnog centra civilne zaštite i spašavanja, cijeneći važnost projekta, ali i potpunost informacija o istom, gradonačelnik Neven Bosilj dao je danas, 19. svibnja, dodatne informacije o ovom projektu važnom za Varaždin, Varaždinsku županiju i cijelu sjevernu Hrvatsku.

Ideja izgradnje Regionalnog centra za civilnu zaštitu i spašavanje stara je dvadesetak godina i Grad Varaždin je u tu svrhu osigurao zemljište uz istočnu obilaznicu iza tvrtke Gumiimpex koje je u vlasništvu Javno vatrogasne postrojbe Grada Varaždina.

Sve do prošle godine i promjene vlasti u Županiji, na toj lokaciji se planirao graditi Regionalni centar svih žurnih službi i službi civilne zaštite, koji je trebao uključivati i Centar vatrogasne djelatnosti Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina. Novi župan Stričak je prošle godine odlučio da se Regionalni centar izmjesti na novu lokaciju koja obuhvaća katastarsku općinu Varaždin i Gornji Kneginec – na poziciju između tvrtke Solvis i željezničke pruge prema Zagrebu na kojem je zemljište u većinskom vlasništvu Republike Hrvatske, ali ima i nekoliko parcela u privatnom vlasništvu koje je potrebno otkupiti od strane Grada Varaždina. Imajući u vidu važnost tog projekta za cijelu sjevernu Hrvatsku, Grad je podržao novu lokaciju župana Stričaka uz izdvajanje Javne vatrogasne postrojbe te smo nastavili s projektom izgradnje izdvojenog Centra vatrogasne djelatnosti na prije predviđenoj lokaciji u Varaždinu, zbog brzine i odaziva naših vatrogasaca na moguće ugroze koje su definirane analizom procjene rizika na području grada Varaždina.

Sukladno dogovoru s Varaždinskom županijom, Grad Varaždin je poduzeo sve potrebne korake za otkup zemljišta, osigurao je sredstva u proračunu, angažiran je sudski vještak i napravljena je procjena vrijednosti zemljišta, a za sljedeći tjedan je organiziran sastanak na koji su pozvani svi vlasnici zemljišta gdje bi se trebao dogovoriti mogući otkup tih parcela kako bi se projekt Regionalnog centra mogao nesmetano nastaviti.

Za sve informacije i pitanja o tijeku postupka, stručne službe Grada Varaždina uvijek stoje na raspolaganju županu Stričaku i Varaždinskoj županiji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje