Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinsku županiju posjetile stručnjakinje za rad s darovitom djecom iz Nizozemske

Objavljeno:

- dana

Rad s darovitom djecom, rana identifikacija darovitih i visokomotiviranih učenika, važnost edukacije odgojno-obrazovnih djelatnika te ocjena dosadašnje i mogućnosti buduće suradnje, bile su teme nedavnog radnog sastanka župana Anđelka Stričaka s predstavnicama Sveučilišta Radboud iz Nizozemske.

Na radnom sastanku bile su Monic Schijvenaars, direktorica Centra za društvene znanosti Sveučilišta Radboud, i prof. dr. Lianne Hoogeveen, direktorica programa RITHA – Radboud International Training on High Ability (međunarodni trening za edukaciju darovitih) na tom nizozemskom sveučilištu, koja je ujedno predsjednica Europskog vijeća za darovite (European Council for High Ability – ECHA).

Sveučilište Radboud je rangirano među prvih 30 sveučilišta u svijetu i već više od 30 godina se bavi edukacijom stručnjaka za rad s darovitim učenicima. Varaždinska županija je od 2020. godine jedini partner Centra za društvene znanosti Sveučilišta Radboud za izvođenje programa edukacije „RITHA Specialist“ i „RITHA Practitioner“ za Republiku Hrvatsku. S druge strane, Centri izvrsnosti Varaždinske županije jedini u Hrvatskoj nose titulu Europskog centra za darovite, što je titula koju dodjeljuje Europsko vijeće za darovite (ECHA).

U Regionalnom obrazovnom centru u Prvoj gimnaziji Varaždin prošli vikend je održan seminar u sklopu programa edukacije „RITHA Practitioner Croatia“ u kojem je sudjelovalo 20 odgojno-obrazovnih djelatnika iz cijele Hrvatske, uključujući i šest polaznika koji su uključeni u rad Centara izvrsnosti Varaždinske županije.

Predavanja su održali stručnjaci Sveučilišta Radboud prof. dr. Lianne Hoogeveen i Liesbet Stam-Gommans, a prvi puta i petero ECHA specijalista za rad s darovitima iz Hrvatske koji su završili dodatnu edukaciju za predavače, Julija Kukec, Snježana Pejnović, Ksenija Ranogajec Benaković, Tomislav Goldin i mr. sc. Robert Kelemen.

Od sljedeće godine program edukacije „RITHA Practitioner Hrvatska“ provodit će se kao redoviti program edukacije Javne ustanove Europski Talent Centar Hrvatska – Centri izvrsnosti Varaždinske županije – ustanove za obrazovanje odraslih. Riječ je o jednogodišnjem programu koji obuhvaća 620 sati, od kojih je 200 sati prakse, pri čemu se 80 posto programa odvija on-line, a seminari se u pravilu odvijaju uživo.

Život i društvo

Varaždinska županija donirala Caritasovoj pučkoj kuhinji pedeset litara bučinog ulja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska je županija i ove godine donirala Pučkoj kuhinji Caritasa Varaždinske biskupije pedeset litara kvalitetnog bučinog ulja različitih proizvođača.

Radi se o ulju koje su dali proizvođači za nedavno održanu Međunarodnu izložbu bučinih ulja Alpe Adria.

Bučina ulja je ravnatelju biskupijskog Caritasa Anti Šoli predao pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije Dragutin Vincek.

Zahvalivši se na donaciji, ravnatelj Šola je naznačio kako je ovo već tradicionalna gesta Varaždinske županije kojom se potvrđuje izuzetno dobra suradnja Županije i biskupijskog Caritasa.

Nastavite čitati

Život i društvo

Otvorenje glavnog napora požarne sezone planira se za 13. lipnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Hrvatska vatrogasna zajednica

U prostorijama JVP-a Grada Požege 18. svibnja je održan sastanak Vatrogasnog stožera kojem su prisustvovali županijski zapovjednici na čelu s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem, objavila je Hrvatska vatrogasna zajednica.

Na sastanku se razgovaralo o pripremama za protupožarnu sezonu temeljem Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku, kao i o pripremama za predstojeću vježbu “Sigurnost 22”. Planirano vrijeme održavanja vježbe je 9. i 10. lipnja dok se otvorenje glavnog napora požarne sezone planira 13. lipnja.

Osim angažiranja sezonskih vatrogasaca, na sastanku je bilo govora i o dislociranju operatera u DVOC-a tijekom požarne sezone.

Na sjednici Vatrogasnog stožera su definirane i dislokacije na priobalju kao i izmještanje DVIP-ova Šibenik i Split izvan grada čime će se omogućiti njihova bolja i brža operativnost na terenu, ukoliko dođe do požara. Također, razgovaralo se i o Planskim izvanrednim dislokacijama te o Planskim sezonskim postrojbama na Korčuli i Pelješcu.

Sigurnost 22

Dvodnevna međuresorna vježba održat će se 9. i 10 lipnja, pri čemu je prvog dana planirana kao vježba za stolom dok je drugi dan rezerviran za vježbe na terenu u što je uključeno nekoliko županija: Zagrebačka, Varaždinska, Karlovačka, Osječko-baranjska i Splitsko-dalmatinska županija.

Ovom će se vježbom obaviti provjera operativnog djelovanja vatrogasnih postrojbi i zračnih snaga te prekogranična suradnja s Republikom Slovenijom. Ona također obuhvaća gašenje požara na otvorenom prostoru, tehničke intervencije spašavanja u prometu uslijed masovne nesreće, tehničke intervencije radova na vodi i pod vodom te provjera i uspostavljanje sustava veze i komunikacije.

Vatrogasno vježbalište

Nakon sastanka prezentiran je kratki film o vatrogasnom angažmanu u sanaciji prošlogodišnjeg olujnog nevremena na području Požeško-slavonske županije te je svečano otvoreno vatrogasno vježbalište za koje su najzaslužniji upravo pripadnici Javne vatrogasne postaje Grada Požege.

O sjednici Vatrogasnog stožera, ali i otvaranju vježbališta zapovjednik Tucaković rekao je da je danas odrađen jedan od završnih sastanaka za pripremu protupožarne sezone 2022. temeljem Programa aktivnosti Vlade RH: “Na njemu smo definirali dislokacije vatrogasnih snaga, ali i razmotrili sve one probleme koji se još uvijek pojavljuju u vatrogasnim zajednicama priobalnog područja. Definirali smo dislokacije na otocima, u priobalnom djelu, izmještanje interventnih postrojbi iz Divulja, Šibenika i Zadra u zaleđe Dalmatinske zagore”.

Dodao je i kako su pripreme do sada napravljene jako dobro, zahvaljujući ne samo vatrogascima, nego i jedinicama lokalnih samouprava.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje