Povežite se s nama

Događanja

Varaždinu Strategija razvoja visokog obrazovanja ili tek skupljanje glasova uoči izbora?

Objavljeno:

- dana

KOJI SU PROBLEMI RAZVOJA VISOKOG OBRAZOVANJA U VARAŽDINU?

Kojim smjerom će se razvijati visoko obrazovanje na području Varaždina, koji su glavni problemi, kako će se riješiti, je li budućnost u osnivanju sveučilišta i hoće li u njegovo osnivanje Varaždinci ići sami ili u suradnji s drugim županijama?

To su samo neka od pitanja za koja se očekuje da će odgovore dati Strategija razvoja visokog obrazovanja. Gradsko vijeće Grada Varaždina na zadnjoj sjednici u utorak podržalo je inicijativu dekana pet visokoškolskih ustanova koje djeluju na području Varaždina i Studentskog centra (SC) za izradu i donošenje ove strategije, a prema prihvaćenom zaključku gradonačelnik Varaždina trebao bi osnovati radno tijelo koji će pristupiti njezinoj izradi.

Programe ne prati adekvatan prostor

– Ovakav zamah koji se dogodio u Varaždinu u području visokog obrazovanja nema ni jedan drugi grad u Hrvatskoj i zato je potrebno utvrditi smjer daljnjeg razvoja – smatra Marin Milković, dekan Veleučilišta Varaždin (VELV) koji podržava to što se krenulo u donošenje strategije. Istaknuo je kako se u zadnjih deset godina puno dobrog dogodilo u području visokog obrazovanja, međutim, upozorio je kako te promjene nisu praćene uvjetima i odgovarajućom insfrastrukturom. Najbolji primjer za ove tvrdnje vjerojatno je upravo institucija kojoj je na čelu, a koja, unatoč obećanjima, muku muči s prostorom.

– Radimo na šest lokacija, od kojih je pet u najmu – rekao je Milković. S obzirom da je prostor za postojeće studijske programe već sada problem, pitanje je što će tek biti kada krenu tri nova dodiplomska studija koja je VELV pokrenuo s Medijskim sveučilištem u Koprivnici, a koji će se odvijati u Varaždinu, a to će biti od ožujka iduće godine.

Grad u svojoj javnoj funkciji ne smije zatirati druge fakultete, provoditi monopole i selektivnu politiku.

Svoje probleme s prostorom Fakultet organizacije i informatike (FOI), koji trenutno djeluje na dvije lokacije, u naredne tri godine planira riješiti gradnjom dvije zgrade iza bivše vojne pekare kroz projekt Sveučilišnog kampusa Varaždin.

– Svoje postojeće programe smjestili bi na novu lokaciju, dok bi sadašnju zgradu pretvorili u Centar za poslijediplomske studije za područje cijele Hrvatske – rekao je dekan varaždinskog FOI-a Vjeran Strahonja.

Uz adekvatni prostor koji bi pratio razvoj studijskih programa, jedan od ključnih problema razvoja visokog školstva i studentskog standarda je studentski restoran. Krajem kolovoza raspisan je natječaju za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja studentskog restorana od 300 mjesta koji će se nalaziti na prostoru između Studentskog doma i Željezničkog kolodvora.

– Zadnji rok za predaju dokumenata je 22. listopada, a dosad je pristiglo 107 ponuda – rekao je Nenad Milijaš, ravnatelj SC-a na sjednici Gradskog vijeća koji vjeruje da bi studenti već iduće jeseni mogli imati restoran. No, to nije kraj s projektima na tom području gdje se planiraju izgraditi dva paviljona sa 600 mjesta, te popratni sadržaji za studente.

Ideja ima, ali nisu dovoljne

Ipak, iako postoje projekti i ideje, dekan FOI-a upozorova da to nije dovoljno.

– Mislim da se ne shvaća da je izrada jednog takvog dokumenta vrlo ozbiljan posao. Takve se strategije rade prema priznatoj metodologiji, koja bi, nakon što se definiraju naši potencijali, potrebe, prepreke i rizici, trebala reći kako bi se to trebali razviti. Bojim se da ćemo mi imati problema već kod definiranja potreba. Primjerice, studenti koji završe FOI kratko su na burzi. Je li isto tako i s drugim profilima koje ovdje kanimo razvijati? Druga stvar, za koga radimo strategiju? Je li to granica grada, županije, regije? Smatram da je osnivanje regionalnog sveučilišta legitiman interes i cilj grada Varaždina, Varaždinske županije, kao i susjednih županija, no kriteriji po kojima se procjenjuje opravdanost ovog projekta moraju biti kvaliteta, održivost i objektivna potreba za kadrovima i samo u tom kontekstu FOI je spreman pridonijeti ovom projektu – rekao je Strahonja koji je upozorio na to da će se u budućnosti pojavljivati i nove ideje o razvoju visokih učilišta, veleučilišta i sveučilišta te je teško vjerovati da se na ovom području neće otvarati nove visokoškolske ustanove.

Stoga je važno rasčistiti odnose Grada i visokoškolskih institucija.

– Kad se radi o visokom obrazovanju, Grad ima sada dvije uloge: s jedne strane je poduzetnik koji osniva vlastito sveučilište, ali Grad ima i onu drugu, javnu funkciju brinuti za to da postoje uvjeti za razvoj visokog obrazovanja i u toj javnoj funkciji ne smije zatirati druge fakultete, provoditi monopole i selektivnu politiku. Visoko školstvo nije i ne smije biti poduzetnički poduhvat – poručio je Strahonja.

Treba napomenuti da ovo nije prvi pokušaj utvrđivanja smjera razvoja visokog obrazovanja u Varaždinu. Hoće li i ovog puta ova inicijativa poslužiti samo kao skupljanje političkih bodova uoči izbora ili će se njezinoj izradi pristupiti ozbiljno, pokazat će vrijeme.

Strahonja: Kadrova za sveučilište – nemamo

Nedvojbeno je da daljnji razvoj visokog školstva u Varaždinu mora pratiti odgovarajuća infrastruktura, no ono o čemu treba razmišljati je i to tko će predavati budućim studentima. Dekan varaždinskog FOI-a Vjeran Strahonja upozorava da su osnovni problem u visokom školstvu kvalitetni, stručni ljudi na što se uvijek zaboravlja.

– Za jedno suvremeno sveučilište morate imati ljude koji neće zbog novca dolaziti jedan dan predavati na fakultet, nego kvalitetne ljude koji će ovdje živjeti i svojim razmišljanjima biti vezani uz ustanovu koju rade. Želimo li ozbiljno sveučilište, ne možemo raditi na način da urede budućeg sveučilišta popunjavamo s rodbinom i prijateljima. Mi sada kadrova za sveučilište nemamo. Trebamo ih dovesti, a njih moramo privući – rekao je Strahonja.

Izjavu gradonačelnika Gorana Habuša da je Varaždin postao sveučilišni grad koju je dao nakon kupnje udjela u Medijskom sveučilištu komentirao je dekan FOI-a Vjeran Strahonja. – Gradonačelnik je to rekao u euforiji, s tim nemam problema, ali je problem što je rektor tog Medijskog sveučilišta sad opet to ponovio na Gradskom vijeću. Očito postoji određena razina neshvaćanja. Varaždin je sveučilišni grad u modernom smislu već 50 godina, a akademici su još prije 20, 30 godina govorili o Varaždinu kao sveučilišnom gradu, pa me takve izjave čude – komentirao je Strahonja.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

Događanja

Zlatne Gorice: Loza je “potkupljena” darovima i pjesmom, fino se jelo i pilo i nova godina u vinogradu počinje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zlatne Gorice na Varaždin Bregu bile su danas nezaobilazan domaćin za sve koji vole Vincekovo.

Udruga vinogradara i voćara „Varaždinbreg“, u suradnji sa Turističkom zajednicom Općine Gornji Kneginec, organizirala je ovo tradicionalno obilježavanje „Svetog Vinka“, zaštitnika vinogradara i vinograda.

Ceremonija obilježavanja početka još jedne marljive godine rada u vinogradu popraćena je glazbom tamburaša, finom hranom i jasno, najukusnijim kaljicama.

Da bi se umilili trsovima za najbolje grožđe, gosti su svi zajedno, praćeni tamburašima, otpjevali pučku „Trsek moj zbudi se”. Na trsje su povješani darovi, svećenik je blagoslovio lozu i nova vinogradarska godina službeno je započela.

Nastavite čitati

Događanja

Topličanci uživaju u svojoj Božićnoj priči, a mališani s nestrpljenjem čekaju sutrašnji dolazak Motomrazova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

“Toplička Božićna priča” jutros se nastavila u najljepšoj mogućoj vizuri u ovo doba godine – snježni pokrivač prekrio je grad.

Prava je to atmosfera za brojna događanja Božićne priče.Tijekom trodnevne priredbe Toplićanci i njihovi gosti mogu razgledavati Mali sajam eko proizvoda i rukotvorinama kao stvorenima za originalne božićne poklone.
U predahu šetnje u kućici restorana “Bernarda” nudi se kuhano vino, bezalkoholni i onaj jači, alkoholni punč, Križevačko craft pivo, domaća pita, hrana s roštilja i vrući, šarf gulaš.
Sinoć su posjetitelje zabavljali Neven i Leo, a večeras je na redu iznova jedan duo, Mirta i Emerik.
Poslijepodne će klinci, ali i svi koji se tako osjećaju sjesti u toplo kino i pogledati predstavu “Patuljci pojma nemaju pa se Djedici hitro spremaju”.
Nedjelja je rezervirana za svima one najdraže na Topličkom Božićnom sajmu – u 15  sati stižu Motomrazovi, čija je uzajamna ljubav s djecom velika.
Kakvi bi to Motomrazovi bili bez darova, pa će iz svojih vreća na motorima slatkim poklonima darivati mališane.
Paljenjem treće adventske svijeće u 16 sati završava se službeni dio ovogodišnje “Topličke Božićne priče”.

 

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje