Povežite se s nama

U fokusu

Varkom će biti podijeljen na dvije zasebne tvrtke

Objavljeno:

- dana

ZAKON O VODAMA

Varaždinski Varkom bit će podijeljen na dvije tvrtke najkasnije do kraja ove godine. I dok će u postojećem poduzeću, koje je u vlasništvu Grada Varaždina te 25 gradova i općina iz Varaždinske županije, ostati djelatnosti javne vodoopsrkbe i odvodnje, Radna jedinica Čistoća bit će izdvojena u posebnu tvrtku.

O tome se govori još od početka ove godine, pri čemu se kao razlog izdvajanja djelatnosti čišćenja javnih površina te skupljanja, odvoza i obrade otpada spominjalo osiguranje još jednog direktorskog mjesta za vladajuću koaliciju HNS-a i SDP-a.

Međutim, nije to razlog za “cijepanje” Varkoma, nego Zakon o vodama koji je na snagu stupio još 1. siječnja 2010. godine.

Informacije dioničarima 3. srpnja

– Spomenutim zakonom djelatnosti javne vodoopskrbe i javne odvodnje izuzete su iz nadležnosti komunalnog gospodarstva i stavljene su u nadležnost Zakona o vodama. Taj novi zakon određuje da javni isporučitelj vodne usluge ne može obavljati druge djelatnosti, osim javne vodoopskrbe i javne odvodnje. Ove odredbe zakona odnose se na komunalne djelatnosti čišćenja javnih površina i skupljanje, odvoz i obradu otpada. Prvotni rok za izdvajanje navedenih djelatnosti bio je 31. srpnja ove godine. Međutim, prolongiran je do 31. prosinca 2013. godine i Radna jedinica Čistoća bit će izdvojena sukladno tome – pojašnjava Saša Barbir, predsjednik Nadzornog odbora Varkoma.

Informacija sa svim pokazateljima poslovanja tvrtke za 2012. godinu, kao i za prethodne godine, bit će predstavljena dioničarima na glavnoj skupštini Varkoma koja je zakazana za 3. srpnja.

– U djelatnosti čistoće u proteklih nekoliko godina ostvaruje se do 23 posto ukupnih prihoda Varkoma. Ta djelatnost svojim prihodima uspijeva pokriti troškove poslovanja – izvijestili su pak iz Uprave Varkoma.

Dobit i gubitak

Prema financijskom izvješću za 2011., Varkom je te godine ostvario 6,1 milijun kuna neto dobiti, od čega se na RJ Čistoća odnosilo 1,6 milijuna kuna dobiti. Istovremeno, najveća dobit je ostvarena u RJ Vodovod (4,7 milijuna kuna), dok je RJ Kanalizacija ostvarila 211 tisuća kuna gubitka. Prethodne, 2010. godine, rezultati poslovanja bili su potpuno drugačiji: tvrtka je ostvarila 1,1 milijun kuna neto dobiti, ali je RJ Vodovod poslovala s čak 3 milijuna kuna gubitka, a RJ Kanalizacija s 2 milijuna kuna dobiti. Varkom je od manjka na kraju poslovne godine “spasila” RJ Čistoća sa svojih 2 milijuna kuna dobiti.

Iz toga ispada da bi nova tvrtka trebala poslovati s dobiti, kao što je to bio slučaj zadnjih godina. Druga je stvar s Varkomom kojem će ostati samo djelatnosti vodoopskrbe i odvodnje. Prihodi su dosad značajno varirali pa je teško reći hoće li sljedećih godina poslovati s dobiti ili gubitkom.

Kakvi su rezultati po radnim jedinicama 2012. godine, nismo doznali. No ukupno gledajući, Varkom je nastavio s dobrim poslovanjem: ostvarili su dobit od gotovo 5 milijuna kuna. Taj novac prema prijedlogu Uprave i NO-a neće biti isplaćen dioničarima kao što je to bio slučaj prošle godine, nego će 5 posto dobiti biti preneseno u zakonske rezerve, a ostatak od 4,7 milijuna kuna bit će raspoređen u zadržanu dobit.

– Nadzorni odbor prihvatio je obrazloženje Uprave i prijedlog da se dobit na taj način uloži u razvoj osnovnih djelatnosti, vodoopskrbe, odvodnje i postupanja s komunalnim otpadom. Konačna odluka je u nadležnosti Skupštine Društva – istaknuli su iz Uprave Varkoma.

Članovima NO-a po 1.800 kuna

Osim o raspoređivanju gotovo 5 milijuna kuna dobiti iz 2012. godine, dioničari – Grad Varaždin kao većinski vlasnik te 25 gradova i općina iz županije kao suvlasnici – na glavnoj skupštini Varkoma 3. srpnja odlučivat će i o davanju razrješnice Upravi i Nadzornom odboru. No dioničari su primili i prijedlog za smanjenje mjesečne naknade članovima NO-a. – Prijedlog je da za člana NO-a naknada iznosi 1.800 kuna mjesečno, a za predsjednika NO-a 2.000 kuna mjesečno. Ova korekcija visine naknade predložena je s ciljem optimalizacije troškova poslovanja Društva – navode iz Uprave Varkoma.

Izvor:
Foto: ARHIVA RT

U fokusu

Gradit će se treći krak na autocesti od Zagreba do Karlovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Godinama se priča o gradnji trećeg traka autoceste A-1, od Zagreba do Karlovca, a čini se da se uskoro kreće i u realizaciju projekta.

Najavljen je na lokalnoj razini, u Skupštini Karlovačke županije, a od glasnogovornice Hrvatskih autocesta Kate Kuprešak Jutarnji je dobio i službenu potvrdu da će se za desetak dana učinjiti prvi konkretni korak – HAC će raspisati natječaj za projektiranje prometnice.

Nakon što se sagradi dionica od Zagreba do Karlovca, gradit će se i treći trak dionice – od Karlovca do Bosiljeva.

Više pročitajte na Jutarnjem.

Nastavite čitati

U fokusu

Habijan o glasanju za ostanak bala u Brezju: “Riječ je o djetinjastoj i blago rečeno – ucjenjivačkoj izjavi gradonačelnika Bosilja“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinski gradski vijećnici na 13. sjednici Gradskog vijeća trebali bi odlučivati pod točkom 7. i o kreditnom zaduženju Grada za sanaciju odlagališta otpada u Brezju. Riječ je o zaduženju kod ERSTE&STEIERMÄRKISCHE BANK d.d. Rijeka „teškom“ 15.926.740 eura. Podsjećamo, gradonačelnik Bosilj tu očekuje podršku Budimo grad i HDZ-a, te je u jednom od zadnjih intervjua poručio da „Svi koji ne podrže proračun glasaju za ostanak bala u Brezju“.

>>Bosilj očekuje podršku Budimo grad i HDZ-a: Svi koji ne podrže proračun glasaju za ostanak bala u Brezju

Ovu Bosiljevu izjavu sinoć je za Regionalni tjednik komentirao predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Damir Habijan

– Riječ je o djetinjastoj i blago rečeno – ucjenjivačkoj izjavi gradonačelnika Bosilja jer dosad smo imali barem 5 ili 6 ovakvih situacija gdje su se predlagala određena rješenja koje gradski vijećnici iz različitih razloga nisu prihvaćali. Prema tome, svaka vijećnica ili vijećnik imaju svoju samostalnost odlučiti po tom pitanju kako smatraju da treba – rekao je Habijan.

Dodao je kako se vijećnike na ovakav način diskreditira i dovodi u pitanje njihov zdrav razum i prosudbe.

– Svaki od njih ima pravo odlučiti o prijedlogu gradonačelnika onako kako smatra da je ispravno. Ako gradonačelnik smatra da je nešto po njemu ispravno i Bogom dano, ne znači da drugi moraju dijenliti njegovo mišljenje – zaključio je Damir Habijan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje