Povežite se s nama

U fokusu

Varkom će biti podijeljen na dvije zasebne tvrtke

Objavljeno:

- dana

ZAKON O VODAMA

Varaždinski Varkom bit će podijeljen na dvije tvrtke najkasnije do kraja ove godine. I dok će u postojećem poduzeću, koje je u vlasništvu Grada Varaždina te 25 gradova i općina iz Varaždinske županije, ostati djelatnosti javne vodoopsrkbe i odvodnje, Radna jedinica Čistoća bit će izdvojena u posebnu tvrtku.

O tome se govori još od početka ove godine, pri čemu se kao razlog izdvajanja djelatnosti čišćenja javnih površina te skupljanja, odvoza i obrade otpada spominjalo osiguranje još jednog direktorskog mjesta za vladajuću koaliciju HNS-a i SDP-a.

Međutim, nije to razlog za “cijepanje” Varkoma, nego Zakon o vodama koji je na snagu stupio još 1. siječnja 2010. godine.

Informacije dioničarima 3. srpnja

– Spomenutim zakonom djelatnosti javne vodoopskrbe i javne odvodnje izuzete su iz nadležnosti komunalnog gospodarstva i stavljene su u nadležnost Zakona o vodama. Taj novi zakon određuje da javni isporučitelj vodne usluge ne može obavljati druge djelatnosti, osim javne vodoopskrbe i javne odvodnje. Ove odredbe zakona odnose se na komunalne djelatnosti čišćenja javnih površina i skupljanje, odvoz i obradu otpada. Prvotni rok za izdvajanje navedenih djelatnosti bio je 31. srpnja ove godine. Međutim, prolongiran je do 31. prosinca 2013. godine i Radna jedinica Čistoća bit će izdvojena sukladno tome – pojašnjava Saša Barbir, predsjednik Nadzornog odbora Varkoma.

Informacija sa svim pokazateljima poslovanja tvrtke za 2012. godinu, kao i za prethodne godine, bit će predstavljena dioničarima na glavnoj skupštini Varkoma koja je zakazana za 3. srpnja.

– U djelatnosti čistoće u proteklih nekoliko godina ostvaruje se do 23 posto ukupnih prihoda Varkoma. Ta djelatnost svojim prihodima uspijeva pokriti troškove poslovanja – izvijestili su pak iz Uprave Varkoma.

Dobit i gubitak

Prema financijskom izvješću za 2011., Varkom je te godine ostvario 6,1 milijun kuna neto dobiti, od čega se na RJ Čistoća odnosilo 1,6 milijuna kuna dobiti. Istovremeno, najveća dobit je ostvarena u RJ Vodovod (4,7 milijuna kuna), dok je RJ Kanalizacija ostvarila 211 tisuća kuna gubitka. Prethodne, 2010. godine, rezultati poslovanja bili su potpuno drugačiji: tvrtka je ostvarila 1,1 milijun kuna neto dobiti, ali je RJ Vodovod poslovala s čak 3 milijuna kuna gubitka, a RJ Kanalizacija s 2 milijuna kuna dobiti. Varkom je od manjka na kraju poslovne godine “spasila” RJ Čistoća sa svojih 2 milijuna kuna dobiti.

Iz toga ispada da bi nova tvrtka trebala poslovati s dobiti, kao što je to bio slučaj zadnjih godina. Druga je stvar s Varkomom kojem će ostati samo djelatnosti vodoopskrbe i odvodnje. Prihodi su dosad značajno varirali pa je teško reći hoće li sljedećih godina poslovati s dobiti ili gubitkom.

Kakvi su rezultati po radnim jedinicama 2012. godine, nismo doznali. No ukupno gledajući, Varkom je nastavio s dobrim poslovanjem: ostvarili su dobit od gotovo 5 milijuna kuna. Taj novac prema prijedlogu Uprave i NO-a neće biti isplaćen dioničarima kao što je to bio slučaj prošle godine, nego će 5 posto dobiti biti preneseno u zakonske rezerve, a ostatak od 4,7 milijuna kuna bit će raspoređen u zadržanu dobit.

– Nadzorni odbor prihvatio je obrazloženje Uprave i prijedlog da se dobit na taj način uloži u razvoj osnovnih djelatnosti, vodoopskrbe, odvodnje i postupanja s komunalnim otpadom. Konačna odluka je u nadležnosti Skupštine Društva – istaknuli su iz Uprave Varkoma.

Članovima NO-a po 1.800 kuna

Osim o raspoređivanju gotovo 5 milijuna kuna dobiti iz 2012. godine, dioničari – Grad Varaždin kao većinski vlasnik te 25 gradova i općina iz županije kao suvlasnici – na glavnoj skupštini Varkoma 3. srpnja odlučivat će i o davanju razrješnice Upravi i Nadzornom odboru. No dioničari su primili i prijedlog za smanjenje mjesečne naknade članovima NO-a. – Prijedlog je da za člana NO-a naknada iznosi 1.800 kuna mjesečno, a za predsjednika NO-a 2.000 kuna mjesečno. Ova korekcija visine naknade predložena je s ciljem optimalizacije troškova poslovanja Društva – navode iz Uprave Varkoma.

Izvor:
Foto: ARHIVA RT

U fokusu

Većina učenika je ispod osnovne razine znanja hrvatskog jezika: ˝To je zbog novih tehnologija˝

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, komentirao je, među ostalim, rezultate nacionalnog ispita u školama.

Nacionalni ispit iz 2023. pokazao je poražavajući podatak da je u hrvatskom jeziku najviše učenika bilo ispod osnovne razine.

-Djelom je to točno, a to je zato jer se odnosi na pisani zadatak. Zbog suvremenih tehnologija naši učenici se sve lošije pisano izražavaju, ali mi upravo na otme inzistiramo, na učeničkoj pismenosti materinskog jezika. Stvari se neće lako popraviti, na društvenim mrežama učenici, kao i svi mi, komuniciraju skraćenicama i anglizmima – rekao je Filipović u Novom danu na N1 televiziji.

I fizika je imala najgore ocijene.

-To je na državnoj maturi. To je jedan višegodišnji problem jer je ona loše stručno zastupljena u školama zbog tržišta koje je fizičare usmjerilo u neka druga profitabilnija zanimanja. Pitanje je u kojoj je mjeri težina zadataka primjeran usvojenom znanju, a treba uzeti u obzir da je ona izborni predmet i da ju polažu i oni kojima ne polaganje neće donijeti nikakvu štetu, kao što je obveznim predmetima, naveo je.

Filipović kaže da ovi rezultati nemaju nikakav utjecaj na upise u srednje škole, ali da su dobar pokazatelj.

Nastavite čitati

U fokusu

Habijan o radu na izborni dan: Neradni je dan, a oni koji žele radnike na poslu moraju platiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već neko vrijeme traju polemike o tome je li dan izbora neradni dan ili poslodavci mogu radnicima naložiti da dođu na posao.

Danas smo pisali o slučaju gdje je poslodavac, odnosno tvrtka iz Ludbrega, svojim radnicima naložila da 17. travnja dođu na posao.

Dan izbora je neradni dan? Očito ne i za radnike jedne poznate ludbreške tvrtke

O toj temi danas se oglasio i ministar gospodarstva Damir Habijan.

Izborni dan je neradni te su poslodavci obvezni osigurati radnicima ostvarivanje njihova biračkog prava, a oni koji na izborni dan 17. travnja budu radili imaju pravo na povećanu plaću za taj dan, izjavio je Damir Habijan.

Habijan naglašava da zakon propisuje da je to neradni dan, a i Državno izborno povjerenstvo je reklo da su poslodavci obvezni radnicima osigurati ostvarivanje njihova biračkog prava.

Dodaje i da zakon propisuje kako radnici koji rade u dane blagdana i neradne dane imaju pravo na povećanu plaću.

Svima treba osigurati izlazak na izbore, a onima koji rade uvećati plaću za taj dan, rekao je Habijan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje