Povežite se s nama

U fokusu

Varkom će biti podijeljen na dvije zasebne tvrtke

Objavljeno:

- dana

ZAKON O VODAMA

Varaždinski Varkom bit će podijeljen na dvije tvrtke najkasnije do kraja ove godine. I dok će u postojećem poduzeću, koje je u vlasništvu Grada Varaždina te 25 gradova i općina iz Varaždinske županije, ostati djelatnosti javne vodoopsrkbe i odvodnje, Radna jedinica Čistoća bit će izdvojena u posebnu tvrtku.

O tome se govori još od početka ove godine, pri čemu se kao razlog izdvajanja djelatnosti čišćenja javnih površina te skupljanja, odvoza i obrade otpada spominjalo osiguranje još jednog direktorskog mjesta za vladajuću koaliciju HNS-a i SDP-a.

Međutim, nije to razlog za “cijepanje” Varkoma, nego Zakon o vodama koji je na snagu stupio još 1. siječnja 2010. godine.

Informacije dioničarima 3. srpnja

– Spomenutim zakonom djelatnosti javne vodoopskrbe i javne odvodnje izuzete su iz nadležnosti komunalnog gospodarstva i stavljene su u nadležnost Zakona o vodama. Taj novi zakon određuje da javni isporučitelj vodne usluge ne može obavljati druge djelatnosti, osim javne vodoopskrbe i javne odvodnje. Ove odredbe zakona odnose se na komunalne djelatnosti čišćenja javnih površina i skupljanje, odvoz i obradu otpada. Prvotni rok za izdvajanje navedenih djelatnosti bio je 31. srpnja ove godine. Međutim, prolongiran je do 31. prosinca 2013. godine i Radna jedinica Čistoća bit će izdvojena sukladno tome – pojašnjava Saša Barbir, predsjednik Nadzornog odbora Varkoma.

Informacija sa svim pokazateljima poslovanja tvrtke za 2012. godinu, kao i za prethodne godine, bit će predstavljena dioničarima na glavnoj skupštini Varkoma koja je zakazana za 3. srpnja.

– U djelatnosti čistoće u proteklih nekoliko godina ostvaruje se do 23 posto ukupnih prihoda Varkoma. Ta djelatnost svojim prihodima uspijeva pokriti troškove poslovanja – izvijestili su pak iz Uprave Varkoma.

Dobit i gubitak

Prema financijskom izvješću za 2011., Varkom je te godine ostvario 6,1 milijun kuna neto dobiti, od čega se na RJ Čistoća odnosilo 1,6 milijuna kuna dobiti. Istovremeno, najveća dobit je ostvarena u RJ Vodovod (4,7 milijuna kuna), dok je RJ Kanalizacija ostvarila 211 tisuća kuna gubitka. Prethodne, 2010. godine, rezultati poslovanja bili su potpuno drugačiji: tvrtka je ostvarila 1,1 milijun kuna neto dobiti, ali je RJ Vodovod poslovala s čak 3 milijuna kuna gubitka, a RJ Kanalizacija s 2 milijuna kuna dobiti. Varkom je od manjka na kraju poslovne godine “spasila” RJ Čistoća sa svojih 2 milijuna kuna dobiti.

Iz toga ispada da bi nova tvrtka trebala poslovati s dobiti, kao što je to bio slučaj zadnjih godina. Druga je stvar s Varkomom kojem će ostati samo djelatnosti vodoopskrbe i odvodnje. Prihodi su dosad značajno varirali pa je teško reći hoće li sljedećih godina poslovati s dobiti ili gubitkom.

Kakvi su rezultati po radnim jedinicama 2012. godine, nismo doznali. No ukupno gledajući, Varkom je nastavio s dobrim poslovanjem: ostvarili su dobit od gotovo 5 milijuna kuna. Taj novac prema prijedlogu Uprave i NO-a neće biti isplaćen dioničarima kao što je to bio slučaj prošle godine, nego će 5 posto dobiti biti preneseno u zakonske rezerve, a ostatak od 4,7 milijuna kuna bit će raspoređen u zadržanu dobit.

– Nadzorni odbor prihvatio je obrazloženje Uprave i prijedlog da se dobit na taj način uloži u razvoj osnovnih djelatnosti, vodoopskrbe, odvodnje i postupanja s komunalnim otpadom. Konačna odluka je u nadležnosti Skupštine Društva – istaknuli su iz Uprave Varkoma.

Članovima NO-a po 1.800 kuna

Osim o raspoređivanju gotovo 5 milijuna kuna dobiti iz 2012. godine, dioničari – Grad Varaždin kao većinski vlasnik te 25 gradova i općina iz županije kao suvlasnici – na glavnoj skupštini Varkoma 3. srpnja odlučivat će i o davanju razrješnice Upravi i Nadzornom odboru. No dioničari su primili i prijedlog za smanjenje mjesečne naknade članovima NO-a. – Prijedlog je da za člana NO-a naknada iznosi 1.800 kuna mjesečno, a za predsjednika NO-a 2.000 kuna mjesečno. Ova korekcija visine naknade predložena je s ciljem optimalizacije troškova poslovanja Društva – navode iz Uprave Varkoma.

Izvor:
Foto: ARHIVA RT

U fokusu

Ivan Čehok kaže da je gradilište u Trakošćanskoj i dalje otvoreno

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Građevinska inspekcija zatvorila je gradilište u Trakošćanskoj ulici u Varaždinu, na temelju prijava koje je dobila.

Građevinska inspekcija zatvorila je radove na parkiralištu u Trakošćanskoj

Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok danas je rekao novinarima da gradilište danas ponovno otvoreno.

– Mi smo postupili prema onome što je inspekcija od nas tražila. Grad ima sve i glavne projekte i sve potrebne dokumente. Mi inače imamo i glavne projekte i za stvari koje ne trebamo imati. Ovdje je nedostajao jedan dokument, čini mi se prijava gradilišta ili tako nešto. Dakle jedan dokument je nedostajao i zbog toga je inspekcija to tražila da dostavimo, mi smo to dostavili, gradilište je dalje otvoreno – rekao je Čehok.

Dodao je da ljudi koji prijavljuju gradilišta mogu zakočiti radove, ali ne i zaustaviti radove.

Danas oko 12 sati snimljene ove su fotografije radova u Trakošćanskoj.

Nastavite čitati

U fokusu

Sjednica Vlade: premijer najavio otvaranje terasa i dodatno popuštanje mjera u sportu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

U 10 sati i 20 minuta danas je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici započela sjednica Vlade RH.

Na Dnevnome redu je uz informacije o aktualnostima povezanima s koronavirusom i potresom bila i odluka o raspodjeli donacija financijskih sredstava uplaćenih na račun državnoga Proračuna tijekom akcije “Pomoć za obnovu nakon potresa”.

Premijer Plenković govorio je o brojkama oboljelih i spomenuo da postoji blagi porast u odnosu na prošli četvrtak. Dodao je da valja biti oprezan, ali i da je Hrvatska uz Dansku zemlja s najmanjom incidencijom u EU.

– Stožer će sutra govoriti, intencija je da se od 1. ožujka omogući rad na terasama i otvorenim prostorima. Smatramo da je to dobro, ali uz epidemiološke mjere – rekao je Plenković, dodavši i da će se omogućiti održavanje treninga u zatvorenim prostorima.

– Tu će biti nekih specifičnosti s obzirom na kontakt sportove – istaknuo je.

Govorio je i o produženju pomoći poduzetnicima.

– Ako se situacija pogorša, uvijek se može donijeti restriktivnije mjere. Nastojimo čuvati zdravlje, gospodarstvo, stabilnost, plaće, mirovine, radna mjesta – poručuje premijer.

Nastavite čitati