U varaždinskoj gradskoj komunalnoj tvrtki Varkom iznimno su zadovoljni postignutim poslovnim rezultatima u prošloj godini, koje će, kako ističe njezin direktor Željko Bunić – teško moći ponoviti. Naime, nakon što se Varkom uspješno riješio balasta propale Aquatehnike, tvrtka danas vrijedi više od milijarde kuna i ne namjerava povećati cijenu vode za piće.

Štoviše, u Varkomu su uspjeli ostvariti značajne prihode uz istovremenu provedbu brojnih projekata i povećanje ukupne imovine društva. Podsjećamo, Varkom grupa, u kojoj je bila i Aquatehnika, je tri godine imala negativne financijske rezultate, koji su lani nakon dugotrajnog čišćenja bilanci rezultirali tvrtkinim poslovnim rekordom u hrvatskom vodnom sektoru.

– Lani smo došli do pozitivnog rezultata koji je nešto manji od četiri milijuna kuna. Uspjeli smo preuzeti 48 milijuna kuna vrijednu lokalnu vodovodnu i kanalizacijsku mrežu, te ugovoriti 655 milijuna kuna tzv. sekundarnih ugovora u Aglomeraciji, što je apsolutno najviše u Hrvatskoj. Time je Varkom danas peto veliko poduzeće u vodnom sektoru, duplo veće od onih u Zadru ili Slavonskom Brodu, koji su veći od Varaždina – istaknuo je dr. sc. Željko Bunić na konferenciji za medije koja je u petak, 14. veljače, održana u prostorima tvrtke

Govoreći o projektima na Aglomeraciji Varaždin i Varaždinske Toplice, pojasnio je da je Varkom jedina tvrtka u Hrvatskoj koja ima potpisane sve sekundarne ugovore, te je u odnosu na kompletnu Aglomeraciju iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., najdalje otišla.

– Završetak svih predviđenih radova sasvim izgledno bit će krajem 2021. godine, i konačno su nestale moje dvojbe o sposobnostima izvođača. Naime, ove godine su uspjeli „uhvatiti ritam“ i tijekom veljače ostvarili su oko 14 milijuna kuna realizacije, što je najviše dosad – rekao je Bunić.

I dodao:

– Za razliku od nekih drugih hrvatskih gradova, u Varaždinu neće biti nikakvog poskupljenja vode za piće, kao ni u ostalim sredinama u kojima je Varkom snabdjevač. Neće to promijeniti nikakvi regulacijski ili inflacijski „udari“, jer smo cijenu osigurali našim uspješnim restrukturiranjem. Priče o tome kako će „voda poskupjeti radi gubitaka u vodoopskrbnom sustavu“, u slučaju Varkoma ne prolaze. Naime, naša mreža je jako dobro razvijena i naši gubici su neovisno o metodi izračuna, daleko manji od onih koji bi uvjetovali korisnicima poskupljenje računa za vodu pojasnio je direktor ove tvrtke pred kojom su brojni izazovi.

Primjerice, pred njom je usklađivanje s nizom različitih odredbi Zakona iz oblasti vodnog gospodarstva, kao i nastavak Aglomeracije koji bi ove godine trebao rezultirati s barem 50 % obavljenih ugovorenih radova.

– Tu je i treći, veliki izazov kojeg predstavlja balirani miješani komunalni otpad u Brezju. Ne smije se zaboravljati da je Varkom nositelj Ugovora o interventnom zbrinjavanju otpada iz 2008. godine, koji je prema stavu Vrhovnog suda RH još uvijek važeći. Tvrtke vlasnice MBO postrojenja više puta su tražile od Varkoma da preda bale čiji je posjednik na obradu i za nas je rješavanje tog problema velik izazov. Naime, samo pet kilometara od ploha na kojima je već 14 godina odložen otpad nalazi se najveće varaždinsko vodocrpilište Bartolovec. Na njemu je, nažalost došlo do povećanja koncentracije nitrata u vodi. Neću reći da je situacija alarmantna, niti da je razlog za to otpad u Brezju, ali indicije postoje. Stoga ćemo zatražiti da Grad Varaždin problem s otpadom riješi sam ili u suradnji s Varkomom – istaknuo je Željko Bunić.

Na njega se nadovezao varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, pohvalivši za ostvarene rezultate Upravu i sve zaposlenike Varkoma.

– Nakon što smo preuzeli vlast i dolaskom Marijana Cesarca na čelo Uprave, a potom i Željka Bunića, počela je konsolidacija tvrtke. Otkad je Aquatehnika otišla u stečaj i Varkom preuzeo sve obveze, ova gradska tvrtka postiže dobre rezultate. Prevladali smo i probleme s Aglomeracijom, pa radovi idu dobro. Čuli smo da Varkom radi daleko najviše EU projekata u državi, te da Varaždinci imaju kvalitetnu vodu i nema velikih gubitaka u vodoopskrbnim sustavu. Uvjeren sam kako će Varaždin do kraja 2021. biti jedini hrvatski grad sa 100 posto uređenim vodovodom, plinofikacijom, kanalizacijom i odvodnjom, optičkom i električnom mrežom – ustvrdio je Čehok.

Na kraku dodajmo i to da je uspješnim poslovanjem lani ukupna aktiva Varkoma povećana za 150 milijuna kuna, čime je i Grad Varaždin značajno povećao vrijednost gradske imovine.

Komentari

Komentara