Povežite se s nama

U fokusu

Varkom ne povećava cijenu vode, a i zašto bi kad su rekorderi u vodnom sektoru

Objavljeno:

- dana

U varaždinskoj gradskoj komunalnoj tvrtki Varkom iznimno su zadovoljni postignutim poslovnim rezultatima u prošloj godini, koje će, kako ističe njezin direktor Željko Bunić – teško moći ponoviti. Naime, nakon što se Varkom uspješno riješio balasta propale Aquatehnike, tvrtka danas vrijedi više od milijarde kuna i ne namjerava povećati cijenu vode za piće.

Štoviše, u Varkomu su uspjeli ostvariti značajne prihode uz istovremenu provedbu brojnih projekata i povećanje ukupne imovine društva. Podsjećamo, Varkom grupa, u kojoj je bila i Aquatehnika, je tri godine imala negativne financijske rezultate, koji su lani nakon dugotrajnog čišćenja bilanci rezultirali tvrtkinim poslovnim rekordom u hrvatskom vodnom sektoru.

– Lani smo došli do pozitivnog rezultata koji je nešto manji od četiri milijuna kuna. Uspjeli smo preuzeti 48 milijuna kuna vrijednu lokalnu vodovodnu i kanalizacijsku mrežu, te ugovoriti 655 milijuna kuna tzv. sekundarnih ugovora u Aglomeraciji, što je apsolutno najviše u Hrvatskoj. Time je Varkom danas peto veliko poduzeće u vodnom sektoru, duplo veće od onih u Zadru ili Slavonskom Brodu, koji su veći od Varaždina – istaknuo je dr. sc. Željko Bunić na konferenciji za medije koja je u petak, 14. veljače, održana u prostorima tvrtke

Govoreći o projektima na Aglomeraciji Varaždin i Varaždinske Toplice, pojasnio je da je Varkom jedina tvrtka u Hrvatskoj koja ima potpisane sve sekundarne ugovore, te je u odnosu na kompletnu Aglomeraciju iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., najdalje otišla.

– Završetak svih predviđenih radova sasvim izgledno bit će krajem 2021. godine, i konačno su nestale moje dvojbe o sposobnostima izvođača. Naime, ove godine su uspjeli „uhvatiti ritam“ i tijekom veljače ostvarili su oko 14 milijuna kuna realizacije, što je najviše dosad – rekao je Bunić.

I dodao:

– Za razliku od nekih drugih hrvatskih gradova, u Varaždinu neće biti nikakvog poskupljenja vode za piće, kao ni u ostalim sredinama u kojima je Varkom snabdjevač. Neće to promijeniti nikakvi regulacijski ili inflacijski „udari“, jer smo cijenu osigurali našim uspješnim restrukturiranjem. Priče o tome kako će „voda poskupjeti radi gubitaka u vodoopskrbnom sustavu“, u slučaju Varkoma ne prolaze. Naime, naša mreža je jako dobro razvijena i naši gubici su neovisno o metodi izračuna, daleko manji od onih koji bi uvjetovali korisnicima poskupljenje računa za vodu pojasnio je direktor ove tvrtke pred kojom su brojni izazovi.

Primjerice, pred njom je usklađivanje s nizom različitih odredbi Zakona iz oblasti vodnog gospodarstva, kao i nastavak Aglomeracije koji bi ove godine trebao rezultirati s barem 50 % obavljenih ugovorenih radova.

– Tu je i treći, veliki izazov kojeg predstavlja balirani miješani komunalni otpad u Brezju. Ne smije se zaboravljati da je Varkom nositelj Ugovora o interventnom zbrinjavanju otpada iz 2008. godine, koji je prema stavu Vrhovnog suda RH još uvijek važeći. Tvrtke vlasnice MBO postrojenja više puta su tražile od Varkoma da preda bale čiji je posjednik na obradu i za nas je rješavanje tog problema velik izazov. Naime, samo pet kilometara od ploha na kojima je već 14 godina odložen otpad nalazi se najveće varaždinsko vodocrpilište Bartolovec. Na njemu je, nažalost došlo do povećanja koncentracije nitrata u vodi. Neću reći da je situacija alarmantna, niti da je razlog za to otpad u Brezju, ali indicije postoje. Stoga ćemo zatražiti da Grad Varaždin problem s otpadom riješi sam ili u suradnji s Varkomom – istaknuo je Željko Bunić.

Na njega se nadovezao varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, pohvalivši za ostvarene rezultate Upravu i sve zaposlenike Varkoma.

– Nakon što smo preuzeli vlast i dolaskom Marijana Cesarca na čelo Uprave, a potom i Željka Bunića, počela je konsolidacija tvrtke. Otkad je Aquatehnika otišla u stečaj i Varkom preuzeo sve obveze, ova gradska tvrtka postiže dobre rezultate. Prevladali smo i probleme s Aglomeracijom, pa radovi idu dobro. Čuli smo da Varkom radi daleko najviše EU projekata u državi, te da Varaždinci imaju kvalitetnu vodu i nema velikih gubitaka u vodoopskrbnim sustavu. Uvjeren sam kako će Varaždin do kraja 2021. biti jedini hrvatski grad sa 100 posto uređenim vodovodom, plinofikacijom, kanalizacijom i odvodnjom, optičkom i električnom mrežom – ustvrdio je Čehok.

Na kraku dodajmo i to da je uspješnim poslovanjem lani ukupna aktiva Varkoma povećana za 150 milijuna kuna, čime je i Grad Varaždin značajno povećao vrijednost gradske imovine.

U fokusu

Bilić: sustav je trom, treba zaposliti psihologe u školama i u Varaždinu otvoriti Ured pravobraniteljice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Saborski zastupnik Nezavisne platforme Sjever i gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić u Saboru je pokrenuo inicijativu da se u Varaždinu otvori Ured pravobraniteljice za djecu. Također, apelirao je da se ulože maksimalni napori da s osigura zaštita i adekvatna skrb za djecu, te da se na razini Ministarstva obrazovanja u svim školama u Hrvatskoj omogući i osigura rad psihologa.

U raspravi vezanoj za Izvješće pravobraniteljice za djecu Bilić je istaknuo kako je taj Ured u zadnjih dvadesetak godina puno napravio po pitanju zaštite djece, odnosno zahvaljujući njihovim preporukama napravljeni su značajni pomaci na razini države.

-Pravobraniteljica se na početku izlaganja zapitala kako bi Hrvatska izgledala da ovog Ureda nema, ja se zapravo ne usudim ni pomisliti kako bi to izgledalo – rekao je Dubravko Bilić u raspravi u ime Kluba Nezavisne platforme Sjever i Centra.

Dodao je kako je sustav previše trom i ˝prezabavljen˝ samim sobom i administracijom da bi mogao na vrijeme reagirati na sve one pritužbe korisnika, bilo da je riječ o roditeljima, skrbnicima, ljudima iz obrazovnih ustanova ili samoj djeci.

-Ova institucija je tu da upozorava i savjetuje, a brojke koje su iznesene o više od 1900 prijava zapravo govori kolika je potreba. Drago mi je da nakon ovih dvadesetak godina postoji poštovanje prema ovom Uredu, a ponegdje i strah što će pravobraniteljica reći na određene slučajeve. Vidimo da se ministarstva i javne ustanove često konzultiraju, roditelji i djeca komuniciraju s Uredom pravobraniteljice i na taj način – rekao je Bilić. Pritom je spomenuo i važnost rada u dislociranim uredima koji pokrivaju Slavoniju, Istru, Dalmaciju i Zagreb.

-To je prijeko potrebno jer ne živi cijela Hrvatska u Zagrebu i ljudi ne mogu stupiti u kontakt s pravobraniteljstvom. Molio bih da se razmisli da se jedan takav ured, koji bi pokrivao sjever Hrvatske, otvori i u Varaždinu. Tamo živi 300 tisuća stanovnika u tri sjeverne županije i bez obzira što Zagreb nije toliko daleko, nisu svi u mogućnosti doći. Uz to, postojala bi i mogućnost rada Ureda na terenu, kroz promoviranje dječjih prava – rekao je Bilić.

Napomenuo je i kako se sada zapravo raspravlja o izvješću za 2022. godinu jer se iz nekog razloga o tome propustilo raspravljati na odborima u prošlom sazivu Sabora.

-Meni je žao da se nije našlo vremena da se o ovoj važnoj temi, o djeci se ne stigne progovoriti i ona postaju nečija druga briga. To je loša poruka koju mi kao ljudi, ne kao zastupnici, nego ljudi, šaljemo prema građanima, odnosno samoj djeci – rekao je Bilić.

Rekao je i kako je zabrinjavajuće jer u spomenutom izvješću stoje i podaci da današnja djeca u velikoj mjeri osjećaju zabrinutost i pesimizam, koji vodi i do anksioznosti i do depresivnih stanja.

-To postaje pandemijski problem koji nam se desio nakon pandemije i mi kao društvo na to ne odgovaramo na adekvatan način. U ovom izvješću vidjeli smo i odgovor Vlade na ove probleme – rekao je Bilić i pohvalio Ministarstvo rada koje najčešće uvažava primjedbe pravobraniteljice.

-Veseli me da se povećava broj zaposlenih u sustavu socijalne skrbi, te se tako uvažavaju potrebe samih korisnika. Ono što me jako žalosti je Ministarstvo obrazovanja čiji sustav zakazuje – rekao je Bilić.

Djeca većinu svog života provedu u sustavu obrazovanja, od predškole, pa do završetka osnovne škole i na kraju srednje škole.

-Poražavajuće je da na 850 srednjih škola imamo 190 psihologa. Poražavajuće je da se djeca koja se suočavaju sa najvećim izazovima u odrastanju često nemaju kome obratiti jer mi nemamo psihologa. I to nije zato jer ih ne školujemo. Mi psihologe školujemo na nekoliko sveučilišta u Hrvatskoj, ali ne raspisujemo natječaje jer u Ministarstvu obrazovanja i dalje stoji da nema novog zapošljavanja. I još uvijek stoji pravilo da nakon dva odlaska u mirovinu ide jedno zapošljavanje. Kad vam jedan psiholog ode u mirovinu vi ćete čekati da ode još jedan u nekoj drugoj školi pa ćete zaposliti jednoga, odnosno svaka škola će dobiti pola psihologa. U osnovnim školama još je izraženiji nedostatak psihologa. To je suludo i to se mora mijenjati. Sustav nažalost najviše voli pronaći neki veliki tepih i sve probleme gurnuti ispod – zaključio je Bilić.

Na kraju je napomenuo i da se preko lokalnih zajednica, koje su najzainteresiranije za rješavanje problema, omogući da te probleme samostalno i rješavaju, ali pravom decentralizacjom.

Nastavite čitati

U fokusu

Slovenija produžuje kontrole na granicama za još šest mjeseci

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Slovenija će produžiti kontrole na granici s Hrvatskom i Mađarskom za još šest mjeseci, odnosno do 21. prosinca, objavio je u srijedu slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar.

Tu su informaciju jučer objavili slovenski mediji, a kao razlog navodi se nastojanje da se spriječi kriminal. Slovenija je na ovaj potez odlučila nakon što je i Italija najavila da će produžiti kontrole svojih granica.

Podsjetimo da su Slovenija i Italija te kontrole uvele još u listopadu prošle godine, a kao razlog tada se navodilo pogoršanje sigurnosne situacije na Bliskom istoku i povećana opasnosti od terorizma.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje