Povežite se s nama

U fokusu

Uskoro Varkomova nova tvrtka-kćer, a neto plaća direktora 14.000 kn!?

Objavljeno:

- dana

DOBRA POSLOVNA ODLUKA?

Komunalna tvrtka Varkom ove godine kreće u novu investiciju, “tešku“ 50 milijuna kuna. Nakon što su na Motičnjaku dovršili kompostanu, sad pokraj nje planiraju izgraditi bioplinsko postrojenje. Međutim, ulaganje neće voditi ova tvrtka u većinskom vlasništvu Grada Varaždina i suvlasništvu ostalih jedinica lokalne samouprave iz Varaždinske županije, jer se smije baviti isključivo vodoopskrbom i odvodnjom. Da bi to mogao realizirati, Varkom će osnovati novu tvrtku-kćer, i to drugu, jer već ima Aquatehniku.

Je li to dobra i uobičajena poslovna odluka? Grad Varaždin je, naime, i većinski vlasnik Čistoće, čija je glavna djelatnost gospodarenje otpadom. Gradsko vijeće je toj tvrtki nedavno povjerilo javnu uslugu skupljanja biootpada iz varaždinskih domaćinstava, a još je lani gradonačelnik Goran Habuš najavio da će upravo oni upravljati kompostanom. Stoga je odluka o osnivanju nove tvrtke-kćeri Varkoma iznenadila, posebno ako se zna da je direktor Vlado Vlašić (HNS) već predložio da plaća budućeg direktora bude, ni manje ni više, nego 14.000 kuna neto! Na temelju kojih pokazatelja se previđa tolika plaća?

Je li nužna nova tvrtka ako već postoji Čistoća, čija je glavna djelatnost gospodarenje otpadom?

– Varkom će osnovati društvo-kćer u 100-postotnom vlasništvu, kojoj će osnovna zadaća biti realizacija projekta bioplinskog postrojenja procijenjene vrijednosti oko 50 milijuna kuna te upravljanje bioplinskim postrojenjem i kompostanom. U planu rashoda za 2016. godinu su, između ostaloga, ukalkulirani i troškovi plaće Uprave društva uzimajući u obzir potreban profil, stručnost i iskustvo za realizaciju takvog projekta (isključivo VSS). Uvjeti zapošljavanja Uprave društva-kćeri bit će propisani Izjavom o osnivanju, dok će se konkretni iznos plaće definirati ugovorom o radu koji će Uprava zaključiti s Nadzornim odborom – odgovorili su nam iz Varkoma.

Troškovi i plaća

Da je Nadzorni odbor dao suglasnost za osnivanje tvrtke-kćeri, potvrdio nam je predsjednik NO-a Saša Barbir. – Donijeli smo odluku da će biti osnovana tvrtka koja će upravljati kompostanom i budućim bioplinskim postrojenjem. Naime, prema zakonskoj regulativi Varkom se može baviti isključivo djelatnostima vodoopskrbe i odvodnje, a djelatnost nove tvrtke će biti proizvodnja komposta, kao dio procesa zbrinjavanja sekundarnog mulja koji nastaje kao nusprodukt djelovanja uređaja  za pročišćavanje otpadnih voda te zelenog otpada i biootpada, koji su neophodne dodatne komponente u procesu – naveo je Barbir.

NO Varkoma odluku o novoj tvrtki nije donio jednoglasno, a navodno je na visoku plaću upozorio predsjednik Saša Barbir

Od Uprave su dobili Poslovni plan buduće tvrtke s projekcijama prihoda i rashoda, a napomenuo je da su članovi NO-a raspravljali o elementima poslovanja i troškovima, a ne samo o plaći. – Bilo bi deplasirano sada to komentirati. Uprava Varkoma se obvezala da će od NO-a tražiti suglasnost za zapošljavanje djelatnika te za visinu njihove plaće – istaknuo je Barbir.

Predsjednik Nadzornog odbora to nije želio komentirati, no odluka o tvrtki-kćeri, neslužbeno doznajemo, nije donesena jednoglasno, pri čemu je sporna bila i predložena plaća. Navodno je upravo Barbir upozorio da je riječ o previsokom iznosu. To nam nije potvrdio, ali ni demantirao. U kuloarima se već može čuti da se ovdje vjerojatno radi o novom uhljebljivanju HNS-ovaca. Je li to točno, ubrzo će biti poznato.

“Ne treba suglasnost“

Je li direktor Varkoma Vlado Vlašić (HNS) Gradu Varaždinu kao većinskom vlasniku obrazložio zbog čega osnivaju novu tvrtku?

– Ne postoji zakonska, a niti statutarna obveza Grada Varaždina kao dioničara za izdavanje suglasnosti na osnivanje tvrtke-kćeri te s tog osnova Varkom nije niti dužan od Grada ishoditi suglasnost. Uprava Varkoma je obavijestila gradonačelnika da će osnovati društvo koje će biti nositelj projekta bioplinskog postrojenja. Napominjemo da je Varkom vlasnik nekretnina na Motičnjaku te je ovlašten samostalno s njima raspolagati. Uprava društva (direktor) kad vodi poslove društva, to čini na vlastitu odgovornost, što znači da nije vezana uputama drugih organa društva, pa ni uputama koje joj dadu većinski dioničari – odgovorili su iz Grada i napomenuli da Uprava poslove vodi na vlastitu odgovornost i prema vlastitoj prosudbi. Na pitanje znaju li da je predložena plaća budućeg direktora 14.000 kuna, nisu odgovorili, kao ni na pitanje zašto kompostanom neće upravljati Čistoća, što je najavio gradonačelnik Habuš.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Građevinska inspekcija zatvorila je radove na parkiralištu u Trakošćanskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Građevinska inspekcija zatvorila je radove na proširenju parkirališta u varaždinskoj Trakošćanskoj ulici.

Podsjetimo, tamo se ruše breze i proširuje se parkirališe od prošlog tjedna. Mnogim građanima se ovo nije svidjelo, iz niza razloga, te su upozorili na nepravilnosti gradsku upravu Varaždina.

FOTO Žena u Trakošćanskoj stala ispred stroja i ne da rušiti zdrava stabla

Gradnja parkirališta bila je i tema aktualnog sata sjednice Gradskog vijeća, održane, 22. veljače. SDP-ov Neven Bosilj tada je pitao ima li Grad sve potrebne dozvole za grdanju, ali konkretan odgovor nije dobio.

Bosilj je objavio da je on prijavio Grad građevinskoj inspekciji, a isto je učinila inicijativa Budimo grad.

Nepravilnosti su uočene i Građevinska inspekcija je zatvorila gradilište, te je postavljen njihov znak upozorenja.

– Još prošli četvrtak 18.2. sam osobno predao prijavu građevinskoj inspekciji zbog sumnje na protuzakonito uništavanje zelene površine u Trakošćanskoj koju je gradska vlast naumila pretvoriti u parking. TEK jučer (23.2.) je gradonačelnik Čehok dao nalog i elektroničkim putem je potpisan glavni projekt i prijava gradilišta. Tek je jučer, 23.2. inspekcija zatvorila gradilište i dala rok da svi nedostaci uklone – napisao je Bosilj.

Gradonačelnik Ivan Čehok potvrdio je zatvaranje gradilišta, rekao je da je Grad predao svu potrebnu dokumentaciju i očekuje vrlo brzo otvaranje gradilišta.

Nastavite čitati

U fokusu

U tijeku radovi na rekonstrukciji Trga Svetog Petra u Petrijancu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Petrijanec

U Općini Petrijanec nastavljaju se velika ulaganja u podizanje razine komunalnih usluga i standarda.

U veljači 2020. godine Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja raspisalo je Javni poziv za sufinanciranje projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda u 2020. godini. Na temelju tog poziva Općini Petrijanec je u lipnju 2020. godine odobreno sufinanciranje rekonstrukcije Trga Svetog Petra, centra i javnih površina u iznosu od 168.000 kuna.

Predmetnom lokacijom danas prolazi nerazvrstana prometnica, s koje je moguć prilaz na trg i okolne parcele uz trg. Prometnica trga urediti će se i spojiti sa novouređenom ulicom Butina. Na trg su orijentirane povijesne zgrade: zgrada Stare vijećnice i zgrada stare škole koje su upisane u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. S istočne strane na trg su orijentirane i zgrade vatrogasnog doma DVD-a Petrijanec i društveni dom Petrijanec, dok je sa zapadne strane crkva svetog Petra, a u nastavku se nalazi i zdravstvena i stomatološka ambulanta.

– Ukupna vrijednost investicije je 948.931,25 kuna. Nakon provedenog postupka nabave ugovoren je izvođač, a vrijednost ugovora o izvođenju iznosi 803.506,88 kuna. Glavne aktivnosti koje će se projektom ostvariti su rekonstrukcija postojeće nerazvrstane prometnice, parterno uređenje središnjeg pješačkog trga, izgradnja parkirališta za osobna vozila kod ambulante i uređenje površine parka te opločenje šetnih staza. Ovo je prva faza projekta uređenja trga, a iduće godine krenuti ćemo sa drugom fazom u kojoj ćemo u potpunosti urediti sve popratne površine uz trg, hortikulturno uređenje i prilaz kućama koje se nalaze na trgu – pojasnio je načelnik Općine Željko Posavec te dodao da će uređen Trg biti reprezentativan prostor uređen za mnoge sadržaje na području Općine Petrijanec.

Nastavite čitati