Povežite se s nama

U fokusu

Uskoro Varkomova nova tvrtka-kćer, a neto plaća direktora 14.000 kn!?

Objavljeno:

- dana

DOBRA POSLOVNA ODLUKA?

Komunalna tvrtka Varkom ove godine kreće u novu investiciju, “tešku“ 50 milijuna kuna. Nakon što su na Motičnjaku dovršili kompostanu, sad pokraj nje planiraju izgraditi bioplinsko postrojenje. Međutim, ulaganje neće voditi ova tvrtka u većinskom vlasništvu Grada Varaždina i suvlasništvu ostalih jedinica lokalne samouprave iz Varaždinske županije, jer se smije baviti isključivo vodoopskrbom i odvodnjom. Da bi to mogao realizirati, Varkom će osnovati novu tvrtku-kćer, i to drugu, jer već ima Aquatehniku.

Je li to dobra i uobičajena poslovna odluka? Grad Varaždin je, naime, i većinski vlasnik Čistoće, čija je glavna djelatnost gospodarenje otpadom. Gradsko vijeće je toj tvrtki nedavno povjerilo javnu uslugu skupljanja biootpada iz varaždinskih domaćinstava, a još je lani gradonačelnik Goran Habuš najavio da će upravo oni upravljati kompostanom. Stoga je odluka o osnivanju nove tvrtke-kćeri Varkoma iznenadila, posebno ako se zna da je direktor Vlado Vlašić (HNS) već predložio da plaća budućeg direktora bude, ni manje ni više, nego 14.000 kuna neto! Na temelju kojih pokazatelja se previđa tolika plaća?

Je li nužna nova tvrtka ako već postoji Čistoća, čija je glavna djelatnost gospodarenje otpadom?

– Varkom će osnovati društvo-kćer u 100-postotnom vlasništvu, kojoj će osnovna zadaća biti realizacija projekta bioplinskog postrojenja procijenjene vrijednosti oko 50 milijuna kuna te upravljanje bioplinskim postrojenjem i kompostanom. U planu rashoda za 2016. godinu su, između ostaloga, ukalkulirani i troškovi plaće Uprave društva uzimajući u obzir potreban profil, stručnost i iskustvo za realizaciju takvog projekta (isključivo VSS). Uvjeti zapošljavanja Uprave društva-kćeri bit će propisani Izjavom o osnivanju, dok će se konkretni iznos plaće definirati ugovorom o radu koji će Uprava zaključiti s Nadzornim odborom – odgovorili su nam iz Varkoma.

Troškovi i plaća

Da je Nadzorni odbor dao suglasnost za osnivanje tvrtke-kćeri, potvrdio nam je predsjednik NO-a Saša Barbir. – Donijeli smo odluku da će biti osnovana tvrtka koja će upravljati kompostanom i budućim bioplinskim postrojenjem. Naime, prema zakonskoj regulativi Varkom se može baviti isključivo djelatnostima vodoopskrbe i odvodnje, a djelatnost nove tvrtke će biti proizvodnja komposta, kao dio procesa zbrinjavanja sekundarnog mulja koji nastaje kao nusprodukt djelovanja uređaja  za pročišćavanje otpadnih voda te zelenog otpada i biootpada, koji su neophodne dodatne komponente u procesu – naveo je Barbir.

NO Varkoma odluku o novoj tvrtki nije donio jednoglasno, a navodno je na visoku plaću upozorio predsjednik Saša Barbir

Od Uprave su dobili Poslovni plan buduće tvrtke s projekcijama prihoda i rashoda, a napomenuo je da su članovi NO-a raspravljali o elementima poslovanja i troškovima, a ne samo o plaći. – Bilo bi deplasirano sada to komentirati. Uprava Varkoma se obvezala da će od NO-a tražiti suglasnost za zapošljavanje djelatnika te za visinu njihove plaće – istaknuo je Barbir.

Predsjednik Nadzornog odbora to nije želio komentirati, no odluka o tvrtki-kćeri, neslužbeno doznajemo, nije donesena jednoglasno, pri čemu je sporna bila i predložena plaća. Navodno je upravo Barbir upozorio da je riječ o previsokom iznosu. To nam nije potvrdio, ali ni demantirao. U kuloarima se već može čuti da se ovdje vjerojatno radi o novom uhljebljivanju HNS-ovaca. Je li to točno, ubrzo će biti poznato.

“Ne treba suglasnost“

Je li direktor Varkoma Vlado Vlašić (HNS) Gradu Varaždinu kao većinskom vlasniku obrazložio zbog čega osnivaju novu tvrtku?

– Ne postoji zakonska, a niti statutarna obveza Grada Varaždina kao dioničara za izdavanje suglasnosti na osnivanje tvrtke-kćeri te s tog osnova Varkom nije niti dužan od Grada ishoditi suglasnost. Uprava Varkoma je obavijestila gradonačelnika da će osnovati društvo koje će biti nositelj projekta bioplinskog postrojenja. Napominjemo da je Varkom vlasnik nekretnina na Motičnjaku te je ovlašten samostalno s njima raspolagati. Uprava društva (direktor) kad vodi poslove društva, to čini na vlastitu odgovornost, što znači da nije vezana uputama drugih organa društva, pa ni uputama koje joj dadu većinski dioničari – odgovorili su iz Grada i napomenuli da Uprava poslove vodi na vlastitu odgovornost i prema vlastitoj prosudbi. Na pitanje znaju li da je predložena plaća budućeg direktora 14.000 kuna, nisu odgovorili, kao ni na pitanje zašto kompostanom neće upravljati Čistoća, što je najavio gradonačelnik Habuš.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Odluka Vlade: još dva tjedna cijene goriva neće rasti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je, 4. srpnja, na telefonskoj sjednici Vlade donesena Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih i veleprodajnih cijena naftnih derivata, te Uredba o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju, kojima režim određivanja najviših maloprodajnih cijene naftnih derivata ostaje isti kao i prethodnih 14 dana.

U tom kontekstu i dosadašnje smanjenje trošarina na naftne derivate produljuje se za još 14 dana. Uz sve poduzete mjere, cilj Vlade je očuvati standard građana, sigurnost opskrbe energenata, a ujedno i prihode za vrijeme turističke sezone, ističu iz Vlade.

Veleprodajne cijene se fiksiraju tako da sa svim javnim davanjima ne mogu iznositi više od krajnje maloprodajne cijene propisane Uredbom za maloprodajna mjesta izvan autocesta. Navedenom izmjenom dodatno će se zaštititi male distributere naftnih proizvoda.

Ovaj režim primjenjivat će se sljedećih 14 dana.

Evo kakve cijene ostaju:

Nastavite čitati

U fokusu

Kaznena prijava protiv pilota zločinačke JNA koji su raketirali Koprivnicu, a prije toga Varaždin i Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) podnijela je Državnom odvjetništvu RH kaznenu prijavu protiv N.N. počinitelja, odnosno pilota zločinačke JNA, koji su 7. listopada 1991. sa dva aviona (po promatračima) tipa „Jastreb“ oko 15,45 sati raketirali Koprivnicu, koja se nije nalazila u borbenoj, ratnoj zoni.

Cilj ovog zločinačkog napada bila je vojarna, koju su pripadnici JNA 30. rujna 1991. bez ispaljenog metka prepustili Hrvatskoj vojsci, u kojoj se tom prigodom nalazilo i zapovjedništvo i  nekoliko stotina vojnika slavne 117. Koprivničko-križevačke brigade.

>>Varaždin: ratnom pilotu Danijelu Boroviću svečano uručeno priznanje “Junak Domovinskog rata“

Međutim, sa avionima su napali   i područja oko vojarne nastanjene civilnim stanovništvom.

Tom prigodom smrtno je stradao David Piskor (izvan kruga vojarne), a nekoliko branitelja je ranjeno. Učinjena je i relativno velika materijalna šteta. Sve je moglo i mnogo teže završiti da pravovremeno i učinkovito nije svoj obol dala protuzračna obrana.

Važno je također istaknuti da su nakon Koprivnice ti ili drugi zločinački avioni raketirali i područje Čakovca i Varaždina, koji se također nisu nalazili u tzv. ratnoj zoni!

– U Beogradu su podigli optužnicu protiv četvorice hrvatskih ratnih pilota za navodne ratne zločine iz 1995. Oni očito znaju  tko je sve letio i činio ratne zločine na području Republike Hrvatske, pa će se stoga pretpostavljamo iznimno brzo sjetiti i optužiti  srpske, odnosno jugoslavenske ratne zločince koji su i u zrakoplovima ubijali i nanosili veliku štetu hrvatskom narodu, koji u to vrijeme nije imao ni osnovnog naoružanja, a kamoli ratne zrakoplove. Tm prije što je zločin-zločin. Nu, ako nije ratni zločin to što se 7. listopada 1991. dogodilo u Koprivnici, onda što je? – zapitao se Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje