Zaokruživanjem sustava upravljanja otpadnim muljem s uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) Varaždin, u Varkomu su s jedne strane uspješno riješili ekonomski i tehnološki, a s druge ekološki problem.

U proteklih 20 mjeseci puno toga se događalo u Varkomu, od rješenja problema povezanog poduzeća Aquatehnika, koje je, jednostavno rečeno, gutalo Varkomov novac, godišnje više od 10 milijuna kuna, potpisani su ugovori za sve sekundarne ugovore aglomeracija Varaždin i Varaždinske Toplice ukupne vrijednosti veće od 900 milijuna kuna, postavljeno je ukupno 10 javnih slavina, a s projektom se ide i dalje, dok je Varkom aktivno sudjelovao u obnovi Kupališta Drava i šetnice u Dravskoj šumi. Uz to, u sustav rekonstrukcija vodovodne i kanalizacijske mreže Grada Varaždina uloženo je 15 milijuna kuna, što je trostruko više nego u prošlom petogodišnjem razdoblju, operativno poslovanje stabilizirano je te je osigurano da se i dalje investira u poboljšanje sustava vodoopskrbe i odvodnje a da se pritom ne povećava cijena vodnih usluga. A da se cijena ni ubuduće neće mijenjati, izjavio je direktor Varkoma dr. sc. Željko Bunić na konferenciji za medije na kojoj je predstavio novi iskorak u Varkomovoj djelatnosti koji još dosad nitko u ovom dijelu Europe nije napravio.

– Radi se o zaokruživanju sustava upravljanja otpadnim muljem s UPOV-a Varaždin. Zahvaljujući dugotrajnom i strpljivom radu inženjera Cesarca, Mukića i Sivrića te njihovih suradnika, danas s ponosom možemo reći da smo vlastitim snagama uspješno riješili problem otpadnog mulja, koji je s jedne strane ekonomski i tehnološki problem, a s druge ekološki problem – rekao je Bunić, dodavši da velike probleme s otpadnim muljem ima Grad Zagreb, koji trenutno lagerira 450.000 tona mulja.

Ne samo da su taj problem u Varkomu riješili tako da otpadni mulj ne zagađuje okoliš i da ga ne trebaju zbrinjavati kod drugih nego su otpadni mulj pretvorili u kompost namijenjen uzgoju i prihrani travnjaka, cvijeća, ukrasnog bilja i grmlja te za revitalizaciju tla na šumskim i parkovnim površinama, koji besplatno nude svim svojim korisnicima pakiran na prikladan način u vreće od 30 litara za korištenje u dvorištima i vrtovima ne za uzgoj hrane, već za sve druge radove.

Kako do komposta

Građani do komposta mogu doći na jednostavan način, potrebno je samo da na info-pultu Varkoma u Ulici Ognjena Price, ako su podmirili svoje račune, podignu kupon za preuzimanje komposta na adresi Motičnjak bb (prostor BUPOV-a, RJ Kanalizacija). S jednim kuponom se mogu preuzeti do četiri vreće komposta, što je ukupno 120 litara.

Varaždinski gradonačelnik dr. sc. Ivan Čehok pohvalivši projekt Varkoma naglasio je kako je ovo dokaz da Grad prati sa svojim tvrtkama ono što se danas radi i može napraviti te da će ovo sigurno, uz sanaciju i rekonstrukciju samog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, biti jedno tehnološko rješenje koje može izdržati test vremena.

Da bi se do ovog proizvoda došlo, nije bio lak posao. Direktor Varkoma je simbolično rekao da je od mulja do komposta izgledalo kao od trnja do zvijezda.

– Od 2013. godine se krenulo u dobivanje građevinske dozvole, nakon što je objekt izgrađen i počelo se s probnom proizvodnjom, od 2016. godine do danas mi stalno usavršavamo postupak i rješavamo razne tehnološke izazove, primjerice kako napraviti suhu tvar, kako napraviti granulaciju, kako na kraju to sve skupa staviti u vreće. Stvari su riješene i mi sad pred vama imamo gotov proizvod – zaključio je Željko Bunić.

Na ovaj je način Varkom pokazao da prati tehnološki razvitak struke i da je nositelj novina u tom području te da se, osim osiguravanja u svakom trenutku dovoljne količine zdrave pitke i tehnološke vode, brine o pročišćavanju otpadnih voda i ostalim djelatnostima vezanima uz zaštitu okoliša.

 

FOTO: UPOV Varaždin (autor: Darko Gorenak – GODAR Photography) 

Komentari

Komentara