Povežite se s nama

U fokusu

Varkom gradi novu zgradu: dva milijuna i za prvoklasne pisoare te automatski omekšivač vode!

Objavljeno:

- dana

POPUT MILIJARDERA

Komunalna tvrtka Varkom nastavlja s ulaganjima: za novu tvrtku Čistoća gradit će novu poslovnu zgradu, dok će zgrada u Kukuljevićevoj ulici u kojoj trenutno djeluju biti ponuđena na prodaju!

To su nam potvrdili i iz komunalne tvrtke.

– Nova poslovna zgrada u Ulici Ognjena Price bit će izgrađena za potrebe Čistoće d.o.o. Zgrada u Kukuljevićevoj ulici biti će ponuđena na prodaju – kratko nam je jutros odgovorio službenik za informiranje Andrija Bedenik.

Za ponude – 14 radnih dana

Nova poslovna zgrada niknut će tik uz velebni poslovni centar, čija je gradnja koštala više od 13 milijuna kuna. Zbog toga će kuća u Ulici Ognjena Price 13, koja je u vlasništvu Varkoma, biti srušena do temelja.

Na rušenje i izgradnju „spiskat“ će oko dva milijuna kuna, jer je upravo na toliko procijenjena vrijednost poslova u postupku javne nabave. Zainteresirane tvrtke imaju 14 radnih dana da pripreme zahtjevne ponude: postupak je pokrenut 22. listopada, a otvaranje ponuda je već sljedeći tjedan, 12. studenoga.

S obzirom na to da Varkom trenutno djeluje u lijepo uređenoj poslovnoj zgradi u Kukuljevićevoj ulici, pretpostavljalo se da će u novi poslovni centar biti premješten Varkom ili će postati sjedište nove tvrtke Čistoća. Ta tvrtka bi trebala biti osnovana već krajem ovog mjeseca nakon podjele Varkoma. O tome će dioničari (Grad Varaždin te preostali gradovi i općine Varaždinske županije) odlučivati 25. studenoga na izvanrednoj glavnoj skupštini.

Iako odluka o Čistoći tek treba biti donesena, odluka da će im Varkom izgraditi novu zgradu već je donesena.

Prema glavnom arhitektonskom projektu, za „korisnike“ je ulaz predviđen iz Ulice Ognjena Price, a za „djelatnike“ s Trga bana Jelačića. U prizemlju se predviđa uređenje „kancelarije voditelja čistoće“, a u podrumu „tuš čistoća“.

(Ne)racionalno i (pre)rastrošno?

Zanimljivo je da je Varkom rješenje o uvjetima građenja ishodio još 23. kolovoza ove godine. To pokazuje da je izgradnja nove zgrade već podulje u planu, ali su čelnici Grada Varaždina, a i novi direktor Varkoma o tome šutjeli „kao zaliveni“.

Štoviše, kada je Varkom u ljeto ove godine pokrenuo javnu nabavu za opremanje novog poslovnog centra, gradonačelnik Goran Habuš je krivicu za rastrošno ulaganje prebacio na bivšeg direktora Tomislava Kezelja.

– Varkomu to baš i nije trebalo. Odluku o izgradnji donio je bivši direktor, a sada kada je objekt već izgrađen potrebno ga je staviti u funkciju – ustvrdio je tada.

Krajem rujna za direktora je imenovan Habušev bliski suradnik i stranački kolega iz HNS-a Vlado Vlašić. Međutim, on ne da nije stao na opremanju velebnog centra koji Varkomu „baš i nije trebao“, nego je odlučio da će graditi i dalje.

U podrumu i tuševi

Pritom neće štedjeti. Štoviše. U novoj građevini bit će pomno uređeno sve, od podruma do tavana. To je jasno iz glavnog arhitektonskog projekta.

U podrumu će se nalaziti spremište, čajna kuhinja, garderoba „čistoća“, sanitarije i tuševi. U prizemlju se uz ulazni hol, portu, spremište alata i nadstrešnicu za kolica, predviđa „kancelarija voditelja čistoće“. Ukupna neto površina prizemlja je stotinjak četvornih metara, baš kao i podruma, a i potkrovlja u kojem je predviđeno uređenje kancelarija.

Djelatnicima će se osigurati odlični uvjeti rada: Varkom je naručio automatski ionski omekšivač vode, a i WC uređaje prvoklasne proizvodnje u bijeloj boji, primjerice WC školjke i pisoare iz sanitarnog porculana.

 

Bez problema mogu “keširati” 6 milijuna kuna?!

Da u Varkomu nemaju problema financiranjem višemilijunskih projekata, jasno ako se pogleda vrijednost postupaka javne nabave koji nisu vezani uz ulaganja u vodoopskrbu i odvodnju te zbrinjavanje otpada. Samo u rujnu i listopadu pokrenuta su tri takva postupka. U rujnu su pokrenuli javnu nabavu za kupnju teretnih vozila do te preko 3,5 tone. Procijenjena vrijednost bila je bila 1,9 milijuna kuna. Istog mjeseca javna nabava pokrenuta je i za motorna vozila, a njihova je vrijednost procijenjena na 1,93 milijuna kuna. Ako se tome doda da je 22. listopada pokrenuta javna nabava za rušenje i izgradnju novog poslovnog objekta procijenjene vrijednosti dva milijuna kuna, ispada da Varkom bez ikakvih problema može „keširati“ gotovo 6 milijuna kuna!

Dobit zadržali za kompostanu, a dvaput više će dati za novu zgradu?!

Bit će zanimljivo vidjeti kakav će poslovni rezultat Varkom ostvariti na kraju ove godine. Prošlu godinu su završili s pet milijuna kuna dobiti. Od toga ni kuna nije uplaćena u proračun Grada Varaždina, kao ni u proračune preostalih suvlasnika, gradova i općina. Sva dobit je zadržana. Gradonačelnik Habuš je u srpnju objasnio da je takva odluka donesena zbog toga što Varkom mora krenuti u izgradnju kompostane. Varkom je krajem kolovoza već potpisao ugovor za izgradnju kompostane, točnije za „prenamjenu i dogradnju polja za sušenje mulja u građevinu za obradu biorazgradivog substrata“. To će platiti milijun kuna bez PDV-a, dvostruko manje nego što planiraju potrošiti za novi objekt u Ulici Ognjena Price 13!

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Stričak odgovorio Bosilju: “Svi su iscrpljeni od sage o balama, pa gradonačelnik računa na to da više nikoga ne zanimaju detalji…“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinski župan Anđelko Stričak reagirao je na jučerašnje navode gradonačelnika Varaždina Nevena Bosilja oko baliranog otpada.

>>Dvije godine Bosilja na vlasti u Varaždinu: fokus na rješavanju bala, vrtićima, stanovima, cestogradnji…

Stavove gradonačelnika Nevena Bosilja vezane za rješavanje problematike baliranog otpada podržao je još prije dvije, tri godine. Naime, tada je SDP, tj. tandem Marković – Bosilj prosvjedovao protiv tadašnjeg rješenja koje je koštalo oko 100 milijuna kuna, a kao razlog navodili su da je navedeno rješenje preskupo, napominje župan.

Njegovo očitovanje u nastavku donosimo u cijelosti:

Tada sam jasno iznio stav da ako imaju rješenje jeftinije i za jednu kunu, da će Klub HDZ-a u Gradskom vijeću odmah odustati od postojećeg prijedloga i podržati njihov. To smo spremni i danas.

Kao što je već nebrojeno puta javno istaknuto, resorno ministarstvo i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost izrazili su spremnost sufinancirati zbrinjavanje baliranog otpada u iznosu od 40 posto, i to kad budu ispunjeni svi zakonski uvjeti.

Vjerujem da smo svi već iscrpljeni od te sage o balama, pa se čini da gradonačelnik računa na to da više nikoga ne zanimaju “detalji” kao što su još uvijek prisutna pravna pitanja – prvotni ugovor o zbrinjavanju bala te koncesija, koju je za zbrinjavanje bala dodijelilo Gradsko vijeće.

Nadam se da je gradonačelnik Bosilj odgovoran i da neće zbog vlastite kratkotrajne promocije dopustiti da bale trunu u Brezju još jedno desetljeće.

Također, smatram bitnim naglasiti da je suradnja s gradonačelnikom Bosiljem barem dosad bila dobra. Naime, dosad se odazivao na svaki sastanak koji sam organizirao, a naročito ako su teme bile bitne i za daljnji razvoj grada.

Primjerice, tako je bilo i ovaj utorak kada sam u dogovoru s članom Uprave Hrvatskih cesta Alenom Leverićem, organizirao sastanak na koji su bili pozvani svi načelnici i gradonačelnici na čijem području HC izvodi ili priprema niz investicija. Za grad Varaždin pripremili smo set investicija i to: za istočnu obilaznicu rekonstrukciju postojećeg i projektiranje drugog kolnika, zatim početak izgradnje brze ceste od Varaždina do Cerja te izgradnju dva nova rotora u Hraščici i Gojancu. Naravno, i ovom sastanku je prisustvovao gradonačelnik Bosilj koji se složio sa svime, što može potvrditi 20-ak sudionika.

Nastavite čitati

U fokusu

Dvije godine Bosilja na vlasti u Varaždinu: fokus na rješavanju bala, vrtićima, stanovima, cestogradnji…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković održali su danas konferenciju za novinare na kojoj su govorili o ostvarenim projektima u prve dvije godine mandata te svemu što se planira narednih godina.

– Bez obzira na razne opstrukcije koje smo doživjeli u protekle dvije godine puno toga smo ostvarili. Prvo želim govoriti o balama. Sve što smo dosad napravili oko balo potpuno je koordinirano s Fondom za zaštitu okoliša i Ministarstvom gospodarstva te nismo napravili niti jedan korak mimo hodograma koji su nam oni propisali. Uspješno je proveden međunarodni natječaj za bale, odabran je izvođač, donesen je proračun, podnijeli smo zahtjev Fondu za financiranje. Uputili smo dopis Ministarstvu financija i Vladi sa zahtjevom sufinanciranja trajnog rješenja za bale. Očekujem da će navedene institucije tijekom lipnja donijeti sve potrebne odluke. Želim ponoviti da bale nisu politička tema, pa pozivam župana i saborske zastupnike da sa svoje strane javno podrže ovaj jedini, zakoniti postupak rješavanja bala koje već 18 godina stoje – na početku je pozvao Bosilj.

Među važnim projektima na koje je fokus stavio varaždinski gradonačelnik je podvožnjak Supilova  – Wissertova, odnosno rješenje za kućanske rampu, za koji postoji pravomoćna lokacijska dozvola te on očekuje raspisivanje javne nabave za glavni projekt kroz nekoliko dana. Dodao je da je sve usuglašeno s Hrvatskim željeznicama i Hrvatskim cestama. Bosilj je rekao da je proširenje istočne obilaznice potpuno usklađeno s navedenim podvožnjakom te bi to trebalo biti prometno rješenje za ovaj dio grada i novi ulaz u Varaždin gradnjom produžene Wissertove ulice. Očekuje da će glavni projekt za ovoj podvožnjak biti gotov do kraja tekuće godine te se nada financiranju Hrvatskih cesta.

U prometu treba još spomenuti gradnju rotora u Hrašćici i Gojancu, a Hrvatskim cestama dogovoren je spoj Poslovne zone Jakovec i izgradnja nove petlje čvora Beretinec – Gojanec.

Grad Varaždin je prije desetak dana dobio uporabne dozvole za reciklažno dvorište 2 i sortirnicu, napomenu je prvi čovjek Varaždina.

Fokus aktualne gradske vlasti bit će i uređenje centra Varaždina. Tamo je uređeno nekoliko ulica, Habdelićev trg te 21 pročelje. Nastavit će se uređivati HNK, pojasnio je Bosilj, a do Špancirfesta će biti maknute skele sa zgrade Gradske vijećnice te će ona za 500. rođendan zablistati u punom sjaju. Grad je prijavio na jedan europski natječaj uređenje Starog grada vrijedan milijun eura te se čelni ljudi nadaju tom novcu. Putem ITU mehanizma planiraju se projekti za Vilu Oršić, Varaždinsku kuću i sinagogu.

Gradonačelnik je dodao da se čuo s direktorom Hrvatskih voda te se pokreće gradnja nasipa od Gojanca, preko Jalkovca do Brezja, a Grad će na njemu izgraditi biciklističko-pješačku stazu, rasvjetu i solarne klupice.

Bosilj očekuje kroz koji dan i javni natječaj za gradnju vrtića u Hrašćici te bi on mogao biti gotov na proljeće 2024. godine.

Gradonačelnik je naglasak stavio na završene POS stanove u Koblenzovoj ulici te najavio gradnju novih, kao i stanova za najam za mlade. Zamjenik Marković je u kontekstu stanovanja napomenuo da grad ima zemljište u Istarskoj ulici od 12.000 metara četvornih koje planira po povoljnim uvjetima prodati građanima za gradnju obiteljskih kuća. Nakon gradnje nasipa na Plitvici razmišlja se o individualnoj gradnji u Sajmišnoj ulici.

– Radimo na svim frontovima i nadamo se da se to vidi! – završio je Neven Bosilj.

Društvene djelatnosti

Miroslav Marković nastavio je s nabrajanjem ostvarenog. Pojasnio je da su njihovom mandatu zaposlene učiteljice iz produženog boravka, izjednačene su cijene vrtića, smanjena je cijena parkiranja. Puno je uloženo je u gradske vrtiće, a najavio je da će vjerojatno biti zaposlena dva kineziologa baš u vrtićima zbog epidemije debljine kojom je pogođena i Hrvatska.

– Razmišljamo o većoj strategiji razvoja Varaždina, koji se mora širiti i privući nove ljude. To znači dobre vrtiće i škole. Zato razmišljamo o projektiranju još jednog novog vrtića upravo u kvartu iza kućanske rampe – istaknuo je zamjenik gradonačelnika Varaždina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje