Povežite se s nama

U fokusu

Varkom pustio u rad postrojenje koje pročišćava vodu zagađenu opasnim tetrakloretenom

Objavljeno:

- dana

VODOCRPILIŠTE BARTOLOVEC

Kako je opasno organsko otapalo tetrakloreten sredinom prošle godine dospjelo u donji vodonosnik vodocrpilišta Bartolovec, još uvijek nije poznato. No, da bi otkrili uzrok te u slučaju novih zagađenja osigurali pročišćavanje vode, odnosno dovoljne količine vode iz alternativnih zdenaca, Varkom je zajedno s Hrvatskim vodama uložio više od 3,6 milijuna kuna.

O tome su čelni ljudi Varkoma i Grada Varaždina izvijestili danas na licu mjesta.

“Filter s aktivnim ugljenom”

Na vodocrpilištu Bartolovec u probni rad je pušteno postrojenje za pročišćavanje vode, u koje je Varkom uložio 2,1 milijun kuna.

– Uređaj, koji smo ovdje instalirali kao probni, treba nam omogućiti da u slučaju bilo kakvih nepoželjnih utjecaja koji se mogu dogoditi na crpilištu, imamo odgovore: da vodu u slučaju potrebe možemo prerađivati, odnosno filtrirati te u sustav i dalje isporučivati kvalitetnu vodu – naveo je Vlašić.

Pojasnio je da riječ o uređaju koji je, najjednostavnije rečeno, “dobar filter s aktivnim ugljenom” te da je riječ o tehnologiji koja uz zagađenje tetrakloretenom, može riješiti i druge probleme koji bi se mogli pojaviti.

Iz Varkoma ističu da prvi rezultati analize pročišćene vode potvrđuju izuzetno kvalitetan rad uređaja.

– Količina tetrakloretena u pročišćenoj vodi je ispod granice detekcije i pročišćena voda u svemu je sukladna Pravilniku o vodi za piće – napominju.

Uzrok zagađenja: kante zakopane prije 10-ak godina?

No izvor zagađenja nije utvrđen, pa time nije uklonjena ni opasnost od novog prodora tetrakloretena.

– Zagađenje je manjeg karaktera i teško je utvrditi uzrok. Još uvijek se na tome radi. Zagađenja su bila u donjem vodonosniku koje je na dubini od 100 metara. To stvara određene nedoumice, jer u plitkom sloju na 40 do 50 metara zagađenja nije bilo – rekao je direktor Varkoma.

Naveo je da institucije, koje su obavljale ispitivanja, zagađenje tetrakloretenom nisu mogle dovesti u bilo kakvu vezu s balama odloženima u Brezju.

– Ta supstanca nije nađena u balama, a ni na odlagalištu. Inspekcije su obavile nadzor i u industrijskim pogonima, ali nismo dobili povratne informacije. Teško je utvrditi porijeklo. Zagađenje možda datira od prije desetak, 15 godina. Možda je ta supstanca bila zakopana u zemlju, a sada je prodrla iz posuda u podzemne vode. Međutim, to je teško sa sigurnošću utvrditi – naveo je Vlašić.
 

Istražuje se iz kojeg je smjera tetrakloreten dospio u vodonosnik

Tetrakloretenom je zagađen zdenac broj šest, iz kojeg se više od godinu dana nije crpila voda za potrebe domaćinstava u Varaždinskoj županiji. Iz sustava je isključen odmah nakon što su na pojedinim kontrolnim bušotinama, nizvodno od vodocrpilišta izmjerene koncentracije tetrakloretena iznad maksimalno dopuštenih.

Vlašić je danas izvijestio da je taj zdenac ponovno uključen u vodoopsrkbni sustav zahvaljujući postrojenju za pročišćavanje.

Da bi privremeno nadomjestili količine vode koje su se crpile s tog zdenca, Varkom je s Hrvatskim vodama uložio i 1,2 milijuna kuna u pokusno-eksploatacijsku bušotinu kapaciteta 90 litara vode u sekundi. Uz to, zajedno su proveli i vodoistražne radove na širem području vodocrpilišta Bartolovec s ciljem utvrđivanja smjerova pronosa i intenziteta zagađenja vodonosnika.

– Izvedeno je šest kontrolih točaka, od čega tri u dublji i tri u plići vodonosnik. Vrijednost radova je 350 tisuća kuna, a Varkom ih financira zajedno s Hrvatskim vodama. Do kraja ovoga mjeseca bit će realizirana i druga etapa vodoistražnih radova približno istog obima, a od kojih se očekuje odgovor o približnoj lokaciji unosa zagađivala u vodonosnik – najavio je Vlašić.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Varaždinska županija: poslodavci u prosincu najviše tražili radnike u proizvodnji, vozače taksija i konobare

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Krajem prosinca 2022. godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu
Varaždin evidentirane su 2133 nezaposlene osobe.

U odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih je manji za 0,9 % ili za 20 osoba, a u usporedbi
s istim mjesecom 2021. godine broj nezaposlenih veći je za 110 osoba, odnosno 5,4 %.

Ujedno je evidentirano i 249 osoba kao tražitelja zaposlenja. Tijekom prosinca evidentirano je 300 novih nezaposlenih osoba.

POdaci HZZ-a Područnog ureda Varaždin pokazuju da je tijekom prosinca 2022. godine prijavljeno je 504 slobodnih radnih mjesta, što je za 29,6 % (212 slobodnih radnih mjesta) manje nego u proteklom mjesecu, te 19 % (118 slobodnih radnih mjesta) manje nego u prosinac 2021.

Najtraženija zanimanja tijekom prosinca 2022. godine u Varaždinskoj županiji bila su radnik na proizvodnoj liniji (tražilo se 35 djelatnika), vozač taksija (30), konobar (24), odgojitelj predškolske djece (21) i kuhar (21).

Tijekom prosinca 2022. godine, iz evidencije nezaposlenih osoba PU Varaždin zaposleno je
ukupno 195 osoba na temelju radnog odnosa. To je 25,6 % manje nego u prethodnom mjesecu i 4,9 % manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Stopa nezaposlenosti prema administrativnim izvorima za Varaždinsku je županiju iznosila za prosinac 3.

Nastavite čitati

U fokusu

Antolić Vupora: HDZ-ovci se bave brisanjem SMS-ova, Hrvatskim šumama i softverima… AP, raspišite izbore u Varaždinu!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Saborska zastupnica SDP-a Barbara Antolić Vupora danas je upozorila kako Vlada još nije donijela odluku o raspisivanju izbora u Varaždinu. Građanima Varaždina time se uskraćuje njihovo Ustavom zajamčeno pravo na lokalnu samoupravu, ističe. 

Nema ni jednog racionalnog i razumljivog razloga zašto već do sada izbori nisu raspisani, odnosno prethodno raspušteno Gradsko vijeće i imenovan povjerenik za poslove iz djelokruga Gradskog vijeća. Grad je još 4.1. ove godine Ministarstvu uprave dostavilo dokumentaciju.

-Odluke o raspisivanju izbora u slučaju neizglasavanja proračuna Vlada je unatrag zadnjih 10 godina uvijek donosila u siječnju. Ponavljam, uvijek. Sada je već veljača a mi i dalje čekamo odgovor na pitanje zašto se odugovlači s odlukom? Hoćemo li jednog dana i o ovome čitati sms poruke i doznati pravi razlog odugovlačenja raspisivanja izbora? AP, raspišite izbore! – poručila je SDP-ova zastupnica.

Nije propustila spomenuti i HDZ-ove afere.

-Možemo razumjeti da Vlada sada ima neke svoje interne probleme s Hrvatskim šumama i softverima. Neki u redovima te stranke danima u strahu brišu mailove i poruke na svojim mobitelima, računalima. Ali za Varaždince nema važnijeg problema od rješenja bala. I da bismo konačno započeli s micanjem bala, treba pod hitno provesti izbore za Gradsko vijeće, za koje sam uvjerena da će imati puno više sluha i političke odgovornosti, pa i stabilnosti – rekla je Antolić Vupora.

Osvrnula se i na problematiku s baliranim otpadom.

-Izbori u Varaždinu posljedica su odbijanja rješenja bala koji su tamo punih osamnaest godina posijane na ulazu u grad od prijašnjih umreženih struktura vlasti. Gradski vijećnici odbili su konačno rješenje za bale. Nisu podržali naš kolektivni ugovor sa sindikatima i povećanje primanja zaposlenih u sustavu Grada. Nisu podržali povećanje iznosa uskrsnica i božićnica našim umirovljenicima, kao i besplatni javni prijevoz. Nisu imali sluha za najmlađe naše sugrađane, projekt izgradnje vrtića do gradnje dviju osnovnih škola besplatno produženi boravak u školama, a ni povećanje naknade od 1000 eura za novorođene naše sugrađane. Svi koji su imalo upoznati s procesom rješavanja tog problema od Fonda za zaštitu okoliša Ministarstva, sva stručna tijela koji su sudjelovali u svim tim procesima, znaju da je varaždinska gradska uprava predvođena gradonačelnikom, Nevenom Bosiljem, došla do rješenja na transparentan način i po hodogramu koji su zadala upravo ta državna tijela. To rješenje je sastavni dio proračuna. Ali problem je što ima rok trajanja. Čekali su 18 godina da se te bale napokon maknu. Da ovdje na tim prostorima niknu tvornice proizvodni pogoni da se Grad širi i živi, ali ovo zavlačenje dovodi u pitanje hoće li se rokovi za rješenje bala moći ispoštovati ili će se cijeli postupak vratiti u ralje HDZ-a. I na početak – kaže SDP-ova zastupnica.

Još je jednom poručila da se raspišu izbori.

-Izbore je potrebno raspisati kako bi se što prije izglasao proračun. Zavlačite, ne gradonačelnika, jer on ostaje na svojoj poziciji zajedno sa svojim suradnicima, već ljude koji žive u Varaždinu. Bez novog saziva Gradskog vijeća mogu se financirati samo nužni troškovi. I ne, ovo nije nimalo situacija slična onoj u Zadru, gdje je zbog HDZ-ovog gradonačelnika Grad u blokadi. Jedina poveznica za probleme u Varaždinu i Zadru je – HDZ. U Varaždinu su lokalni HDZ-ovci kalkulirali, igrali igrice s bivšim gradonačelnikom Čehokom koji je posijao te bale, ali i koji je i na optuženičkoj klupi – rekla je Antolić Vupora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje