Povežite se s nama

U fokusu

Varkomova voda za piće iz Bartolovca po potrebi se filtrira aktivnim ugljenom

Objavljeno:

- dana

Varaždinci mogu biti sigurni da piju zdravu, pitku vodu iz svojih vodovoda – zaključak je to konferencije za novinare održane u srijedu na vodocrpilištu u Bartolovcu.

Naime, varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok i njegov zamjenik Zlatan Avar, direktor „Varkoma“ Željko Bunić i tehnički direktor Marijan Cesarec, novinarima su predstavili novo filtersko postrojenje s aktivnim ugljenom kojim će u slučaj potrebe iz vode biti filtrirana sva eventualna onečišćenja.

Pohvale vodstvu, inženjerima i djelatnicima Varkoma koji su sami konstruirali i izveli uređaj izrekao je gradonačelnik  Čehok.

I još dodao:

– Ovo je jedno rješenje koje nam osigurava sigurnost od zagađenja tetrakloretenom, a može se prilagoditi i za druge potrebe kao što je primjerice denitritizacija. Vodocrpilište nam osigurava kvalitetnu pitku vodu. Ističemo da Varaždinci piju kvalitetnu pitku vodu, nema nikakvih havarija ni štetnih utjecaja. Ovakve tehnološke inovacije i investicije potvrđuju da Varkom stalno brine o kvaliteti vode pa sa sigurnošću možemo reći ako bi se i pojavilo onečišćenje mi bi to mogli prevenirati i spriječiti – rekao je Čehok.

Tehnički direktor Varkoma Cesarec je potom dao potrebno objašnjenje.

– Kontrolnim ispitivanjem kvalitete vode tijekom 2014. godine na jednom od bunara i piezometarskih bušotina vodocrpilišta Bartolovec pronađena je povišena koncentracija  lakohlapljivih organskih otapala – tetrakloretena. Bunar Zd-6 je odmah iskopčan iz vodoopskrbnog sustava, sve do izgradnje privremenih filterskih postrojenja posuđenih iz zagrebačkog vodovoda – objasnio je Cesarec.

Ponovno zagađenje tetrakloretenom na zagrebačkom vodocrpilištu Sašnak, ukazalo je na potrebu za investicijom u vlastito filtersko postrojenje, a prema izvršenim prethodnim analizama i istraživanjima utvrđeno je da se većina hlapljivih ugljikovodika kao što su trikloreten, tetrakloreten i drugi mogu ukloniti iz vode ovakvim najjednostavnijim postupkom – tehnologijom aeracijom vode, adsorpcijom aktivnog ugljena ili kombinacijom ovih postupka.

Izgradnjom novih vlastitih filtarskih jedinice za filtraciju vode, poduzet je još jedan korak ka visokoj sigurnosti i dostupnosti kapaciteta zdrave vode za piće u slučaju zagađenja. Sustav je projektiran sa dva filterska spremnika svaki kapaciteta pročišćavanja Q = 50 l/s, tako da po potrebi termičke reaktivacije aktivnog ugljena ili održavanja prve filterske jedinice, onaj drugi može preuzeti proces filtracije, odnosno u slučaju potrebe oba mogu biti u paralelnom radu i povećati kapacitet filtracije.

Zbog pojačane kontrole rada postrojenja i samog crpilišta, izrađen je terminski plan uzorkovanja i mjerenja kvalitete vode u piezometrima i zdencima te, mada je koncentracija tetrakloretena  u sirovoj vodi prema Zakonu o zdravstvenoj ispravnosti vode za ljudsku potrošnju u dozvoljenim granicama, filtersko postrojenje dodatno uklanja onečišćenje organskim otapalima što i potvrđuju sve provedene analize.

Vrijednost investicije je 2,5 milijuna kuna.

U fokusu

Nazvao hitnu i lagao da je član obitelji jako bolestan, stigla mu optužnica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

hitna pomoć

Mladića se tereti za kazneno djelo lažne uzbune, a zbog toga je Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu podiglo optužnicu.

– Optužnicom se okrivljenog 22-godišnjaka tereti da je 2. lipnja 2022. u mjestu kraj Čakovca, mobitelom nazvao zavod za hitnu medicinu i rekao kako je član njegove obitelji u jako lošem zdravstvenom stanju iako to uopće nije bila istina, nakon čega je liječnička ekipa zavoda za hitnu medicinu poduzela intervenciju i pristupila na dojavljeno mjesto događaja radi pružanja hitne medicinske pomoći – objašnjavaju u DORH-u.

Nastavite čitati

U fokusu

Grad Varaždin sufinancira troškove odvoza otpada, evo koji su uvjeti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin objavio je Javni poziv za dodjelu prava na sufinanciranje dijela iznosa cijene po računima za javnu uslugu prikupljanja komunalnog otpada.

Poziv se odnosi na troškove za razdoblje od lipnja do prosinca ove godine, a zahtjeve mogu podnijeti građani iz svih socijalno ugroženih skupina. Detalji poziva objavljeni su na gradskim mrežnim stranicama.

Prijava za potporu podnosi se na jedan od tri načina: ispunjavanjem online obrasca, pisanim putem (osobno ili putem pošte) na adresu: Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12, Varaždin, uz prilaganje potrebne dokumentacije, ili slanjem skeniranog zahtjeva s popratnom dokumentacijom na e-mail: [email protected].

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje