Povežite se s nama

Tema dana

U Varkomu najviša plaća 21.400 kuna, u Termoplinu 4.500 eura

Objavljeno:

- dana

DRŽAVNA REVIZIJA U VARAŽDINSKIM KOMUNALNIM TVRTKAMA

U tvrtki Varkom je, prema izvješću o financijskoj reviziji za 2010. godinu Državnog ureda za reviziju, zaposleno bilo 340 djelatnika, pri čemu najniža godišnja neto plaća iznosi 39.461 kunu ili u prosjeku 3.288 kuna mjesečno. S druge strane, najviša godišnja plaća iznosi 256.980 kuna neto ili u prosjeku 21.415 kuna mjesečno.

Riječ je o plaći još uvijek aktualnog direktora Tomislava Kezelja, koji je novi ugovor o radu na rok od pet godina potpisao u travnju 2010. godine.

Dao dio nagrade

Prema njemu, Kezelj ima pravo i na nagradu u visini od 5 posto neto dobiti Grupe Varkom, odnosno konsolidirane dobiti.
– Direktor se odlukom iz ožujka 2011. odrekao dijela koji pripada rezultatu tvrtke-kćeri u korist direktora tvrtke-kćeri (koji je zaposlenik Društva kao tehnički direktor). Direktoru je na teret troškova plaće za 2010. obračunat iznos nagrade 194.185 kuna bruto, odnosno 74.228 kuna neto, što je isplaćeno u srpnju 2011. – navedeno je u izvješću.

Direktor Varkoma zaključio ugovor prema kojem ne odgovara za štete nastale provođenjem nezakonitih odluka

Upozorava se na još jednu točku ugovora o radu. – Ugovorom je utvrđeno da direktor ne odgovara za štete nastale poslodavcu u provođenju nezakonitih odluka nadležnih organa poslodavca, odluka koje su suprotne usvojenom planu i programu rada direktora i od kojih se direktor ogradio prilikom njihova donošenja. Prema odredbama članka 252. Zakona o trgovačkim društvima propisana je dužna pozornost i odgovornost uprave, a odobrene radnje od strane nadzornog odbora ne isključuju odgovornost – ustvrdili su revizori.
Primjedbe su imali i kad su u pitanju prava i primanja drugih djelatnika Varkoma. – Tijekom cijele godine obavljane su isplate stimulativnog dijela plaće prema više članaka Pravilnika o plaćama. Prema odredbi Pravilnika (…) taj iznos može iznositi do 20 posto radnikove mjesečne plaće (…). Stimulativni dio plaće obračunavan je tijekom godine zaposlenicima te je u pojedinim slučajevima iznos plaće za redovan rad uvećavan za 40 posto. Državni ured za reviziju nalaže uspostavljanje jasnih kriterija za utvrđivanje stimulativnog dijela plaće i novčanih nagrada te vođenje evidencije o isplatama stimulacija iz kojih bi bili vidljivi kriteriji po kojima je isplaćena stimulacija – piše u izvješću.

Iz Varkoma su istaknuli da ostvarena prosječna bruto plaća u toj tvrtki iznosi 7.000 kuna, odnosno neto 5.064 kuna te da je 9,7 posto manja od prosjeka Hrvatske. U očitovanju navode da su svi uvjeti koji određuju visinu mjesečne plaće detaljno određeni Pravilnikom o plaćama te da je moguća kontrola obračuna plaće, jer su u svakom pojedinom obračunskom listiću plaće jasno navedeni svi parametri vezani uz izračun plaće. – Također navode da upute i naloge za izvršenje rada svakom pojedinom radniku daje neposredni rukovoditelj koji mjesečno ocjenjuje izvršeni rad radnika i predlaže stimulativni dio plaće – prenose revizori.

Iz Varkoma su naveli i da prema Pravilniku o plaćama direktor može potpisati posebne ugovore o plaćama kao sastavni dio ugovora o radu s pojedinim radnicima Društva, u pravilu rukovoditeljima radnih jedinica, što, ističu, nije protivno Zakonu o radu. – Ustrojeni sustav obračuna plaća radnika primjenjuje se od 2001. godine bez primjedbi radnika, Radničkog vijeća, Sindikata, nije bilo sudskih sporova u vezi s tim te je kroz ustrojeni sustav obračuna plaća poslodavac imao mogućnost nadzora nad troškovima poslovanja koji proizlaze iz obveze isplate plaće, a vezano na ukupno raspoloživa financijska sredstva za tu namjenu s ciljem pozitivnog poslovanja Društva – očitovali su se iz komunalne tvrtke.

Prema ugovoru o radu, Ivan Topolnjak ima pravo na posebnu nagradu u visini od pet posto neto dobiti, kao i otpremninu u visini 24 plaće
 

Napomenuli su da su po sugestiji Državnog ureda pristupili izmjeni općih akata koji reguliraju područje plaća te organizacije i sistematizacije radnih mjesta te zaključili da će i nadalje kontinuirano raditi na unapređenju sustava.

Službeni automobil, dopunsko zdravstveno, troškovi liječenja…

Prosječna mjesečna neto plaća Ivana Topolnjaka, direktora i suvlasnika varaždinskog Termoplina, 2010. godine iznosila je 38.684 kune. Prema ugovoru o radu koji je s Nadzornim odborom zaključio u travnju 2010. godine, pripada mu plaća od 4.500 eura neto, a uvećava se za minuli rad, stalni dodatak i druga primanja.

Direktor ima pravo i na posebnu nagradu u visini od pet posto neto dobiti, pa mu je u skladu s tom stavkom u ugovoru 2010. godine isplaćeno 363.571 kuna, odnosno bruto 709.945 kuna.

Riječ je o podacima iz izvješća o financijskoj reviziji društva Termoplin za 2010. godinu, u kojima su pobrojene i sve druge pogodnosti koje uživa direktor varaždinskog distributera plina.
– Ugovoreno je da direktor ima pravo na teret troškova poslovanja koristiti bez ograničenja službeni osobni automobil s ugrađenim mobilnim telefonom za sve potrebe, plaćati premije za osiguranje života i invaliditeta za slučaj nesreće do iznosa godišnje premije 15.000 kuna – naveli su revizori.

Adekvatan poticaj

U slučaju opoziva, jer mu je izglasano nepovjerenje ili prilikom odlaska u mirovinu, direktor ima pravo na otpremninu u visini od 24 osnovne plaće. Ima pravo i na to da mu tvrtka plaća troškove liječenja, u što je uključeno i bolničko liječenje u izabranoj zdravstvenoj ustanovi ako ti troškovi nisu pokriveni zdravstvenim osiguranjem, kao i na dopunsko zdravstveno te dopunsko putno osiguranje. – Ugovoreno je da direktor ima pravo odobravati donacije i sponzorstva svih vrsta, koristiti mobilne telefone i laptop bez ograničenja – piše u izvješću revizora.

Državni revizori su predložili da se primanja i prava direktora svedu u realnije okvire

No nisu samo pobrojali sva primanja i prava direktora iz ugovora, nego su sugerirali da se svedu u, jednostavno rečeno, realne okvire.
– S obzirom na to da su izvori financiranja, uz sredstva Društva, sredstva građana i pravnih osoba za financiranje izgradnje plinskih mreža i plinskih priključaka, te naknada za priključenje na plinsku mrežu, plaća direktora treba adekvatno odraziti vrijeme, trud i iskustvo povezano s funkcijom, osigurati adekvatan poticaj koji uravnotežuje interese direktora s interesima vlasnika, biti određena na način da ne ugrožava sposobnost direktora da donosi odluke u najboljem interesu Društva i njegovih vlasnika (…). Državni ured za reviziju predlaže sva primanja i naknade direktora utvrditi uzimajući u obzir navedene elemente, kao i antirecesijske mjere – štednje na svim razinama, te javno objaviti u godišnjem izvješću Društva – pojasnili su revizori.

“Poslovanje ekonomično i produktivno”

Ostvarena prava direktora opisana na istinit i vjerodostojan način – naveli su iz Termoplina u očitovanju na nalaz i mišljenje revizije vezan uz primanja direktora te tvrtke.
– Društvo u očitovanju navodi da je kod utvrđivanja poslovanja propušteno konstatirati činjenicu da je broj novih priključaka i naknada za priključenje u velikom padu, da Društvo nije smanjilo investicije u rekonstrukciju i izgradnju plinske mreže, da posluje s najnižom tarifom distribucije i da je tu bitnu činjenicu trebalo dovesti u vezu s tarifama preostalih 38 opskrbljivača, kao i činjenicom ekonomičnog i produktivnog poslovanja. Navodi da se djelatnost drugih opskrbljivača ostvaruje znatno višim tarifama koje na koncu godine rezultiraju poslovnim rezultatom na granici rentabilnosti, a pojedini bilježe i gubitke. Također, navodi da prava i obveze direktora na razdoblje od pet godina potvrđuje Nadzorni odbor – predstavnici vlasnika, jer se ovdje radi o trgovačkom društvu i to u ovisnosti od poslovnog uspjeha i rezultata poslovanja – prenosi se u revizorskom izvješću očitovanje Termoplina na njihov nalaz.

Izvor:
Foto:

Glazba

Porin ove godine slavi četvrt stoljeća, među nominiranima su čak tri iz Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

porin

Nagrada Porin ove godine doživljava jubilarno, 25. izdanje, a među nominiranima su i tri imena iz Međimurja.

U kategoriji nagrade Porin “Novi izvođač godine” nominirana je Carla Belovari iz Svete Marije, pri čemu su u toj kategoriji nominirani i bend Fluentes te Boris Štok. Osim Carle, nominirana je i mlada Zsa Zsa, pravim imenom Jelena Žnidarić, iz Pušćina. Njezino se ime našlo u kategoriji “Najbolja vokalna suradnja”. Zsa Zsa je u duetu s Vannom otpjevala singl “Tragom svojih tragova”. U istoj kategoriji nominiran je i duet Olivera Dragojevića i Željka Bebeka (“Ako voliš ovu ženu”) te Bang bang feat. Saša Antić (“Kako stoje stvari”).

Mirko Švenda-Žiga sa suradnicima, Krunoslavom Lajtmanom te Tonijem Eterovićem, nominiran je za “Najbolji album popularne duhovne glazbe”. Radi se o albumu “Tri kralja jahahu”.

porin

Toni Eterović, Krunoslav Lajtman i Mirko Švenda Žiga

Najviše nominacija, čak 9, ove godine ima Mia Dimšić i suradnici. Nominacije i nagrade raspoređene su u 35 kategorija, a pristiglo je 1645 prijava. Pobjednici će biti proglašeni na svečanoj dodjeli 23. ožujka u splitskoj Spaladium Areni.

Nastavite čitati

Tema dana

Uspješno odrađen kamp

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KOŠARKA

Košarkaški kamp u organizaciji KK Grafičar opravdao je svoje postojanje.

U sedam dana mladi ludbreški košarkaši, uz pomoć kvalitetnih trenera s područja naše i susjednih županija kao te posebno gostujućih trenera iz KK Cedevita napravili su veliki pomak u svom košakšakom znanju. Zanimljivo ej bilo i gostovanjre prof. Ante Tomas, a među demonstartorima bili su sadašnji i budući prvoligaški igrači. Kroz kamp je prošlo sedamdesetak mladih, a izdvojio je dvojac Grafičara Vađunec i Virag, od kojih u klubu mnogo očekuje u sljedećim sezonama. Mladi trenerski kadar ludbreškog kluba odradio je najveći dio posla oko kampa a u tome su sudjelovali Siniša Beser i trener mlađih kategorija Tomislav Horvat, a svoj udio dali su i trener Danijel Papp te Igor Dijanošić.

Izvor:
Foto:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje