Povežite se s nama

U fokusu

Varkomu zasad izmaknulo pripajanje križevačkih Vodnih usluga

Objavljeno:

- dana

Premda je donedavno bilo sasvim izgledno da će varaždinska gradska komunalna tvrtka Varkom pripojiti tvrtku Vodne usluge d.o.o. Križevci, čime bi značajno proširila svoje vodoopskrbno područje, cijeli projekt se zakomplicirao prošlog tjedna.

Naime, križevački gradonačelnik Mario Rajn je dan uoči 18. sjednice Gradskog vijeća, održane 11. rujna, javno iznio novi stav gradske uprave, koja odjednom više ne smatra da je za šire križevačko područje bolje pripojenje Varkomu nego tvrtki Koprivničke vode.

– Naš stav o pripojenju Vodnih usluga je jednoglasan i one žele ostati samostalni isporučitelj na području Križevaca – poručio je s konferencije za medije gradonačelnik, koji je prije nepunih mjesec dana Upravi vodnoga gospodarstva i zaštite mora, koja djeluje pri Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, poslao dopis u kojem je nedvosmisleno zatražio podršku suradnji s Varkomom.

Štoviše, u njemu piše da „sukladno Zakonu o vodnim uslugama (NN 66/19), Grad Križevci, kao najveći suvlasnik u poduzeću Vodne usluge d.o.o. koje su postojeći vodni isporučitelj na području Grada Križevaca i Općina Sveti Ivan Žabno, Sveti Petar Orehovec, Gornja Rijeka i Kalnik, iskazuje interes i želju da se poduzeće Vodne usluge d.o.o. pripoji poduzeću Varkom d.d. s kojim bi tvorile jedno uslužno područje“.

Predomislili se preko noći

U dopisu križevački gradonačelnik, ujedno i predsjednik Skupštine Vodnih usluga d.o.o. Križevci, iznosi niz razloga zašto su zainteresirani za priključenje Varkomu.

– Varkom godišnje isporučuje nekoliko milijuna kubičnih metara vode te spada pod veće snabdjevače, a spada i pod opskrbljivače, koji su prema gubicima u vodovodnoj mreži daleko niže od prosjeka. Upravo zbog te razvijenosti cijelog sustava te postizanja ekonomičnosti i efikasnosti poslovanja, a nije zanemariva ni udaljenost između ova dva područja, kao ni otvorenost za suradnju tvrtke Varkom, molimo Vas da uvažite naše mišljenje i podržite naša nastojanja u tom smjeru – ističe Mario Rajn, koji je od sredine kolovoza ove godine bio izložen brojnim pritiscima.

Iz varaždinskog Varkoma ne žele komentirati razloge koji su doveli do po njih nepovoljne situacije te podsjećaju da je nekakva samostalnost križevačkih Vodnih usluga pod velikim upitnikom.

– Prema odredbama novog Zakona, koji jasno definira da javni isporučitelj usluge godišnje korisnicima mora isporučiti dva milijuna metara kubičnih pitke vode, Vodne usluge to ne mogu biti. Ova tvrtka se mora pripojiti većem snabdjevaču poput Varkoma, jer ih u količini isporučene pitke vode ne spašava ni famozno HNS-ovo rješenje o 800.000 m³ – pojašnjava dr. sc. Željko Bunić, direktor Varkoma.

Dodao je da je križevačka tvrtka proteklih godina na terenu imala iznimno dobre kontakte s tehničkim službama Varkoma.

– Stoga nas nije začudila inicijativa o pripajanju, koja je potekla od Grada Križevaca i njihove komunalne tvrtke. Znamo da smo najbolji „vodovod“, o čemu svjedoče brojna priznanja, i jedini smo javni isporučitelj vodnih usluga u RH koji ima zaključene ugovore i javnu nabavu za dvije aglomeracije. Ako na kraju pristanu na pripajanje, spremni smo operativno provesti i križevačku Aglomeraciju – ističe Željko Bunić.

Ujedno je političarima iz Varaždinske županije poručio da „ako ne mogu lobiranjem pomoći u ovakvim situacijama, neka svojim postupcima ne odmažu Varkomu“.

U fokusu

Grad Varaždin isplatio gotovo 25 milijuna kuna Ekos holdingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Trgovačkom društvu Ekos holding stigla je uplata od 24,7 milijuna kuna. Radi se, naime, o iznosu nagodbe kao rezultata sudskog spora iz 2014. godine.

– Prema sudskoj presudi Gradu Varaždinu je naložena isplata od 1,888.277 eura zajedno s pripadajućom zakonskom zateznom kamatom u kunskoj protuvrijednosti na dan isplate, što bi iznosilo 14.297.387 kuna, te zakonske zatezne kamate od 14.406.559,83 kune, što ukupno iznosi 28.703.947 kuna. Trgovačkom društvu Ekos holding d.o.o. isplaćeno je 14. travnja 2021. godine, temeljem nagodbe po sudskoj presudi, 24.662.960,66 kuna, od čega su 12.378.275,22 kune glavnica, a 12.284.685,44 kune iznos kamate – odgovorili su nam iz Grada Varaždina, međutim, nisu precizirali zbog čega je nastala razlika od 4.041.987 kuna, kao ni koliko iznose sudski troškovi. 

Međutim, još prije dvije godine predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan javnosti je objasnio kako su iz tvrtke Ekos holding obećali da neće ovršiti Grad te da će „spustiti tu cijenu za 4 milijuna kuna“. Treba istaknuti i kako bi svi ovi troškovi bili barem upola manji da se spor nije godinama zavlačio.

Podsjetimo, tvrtka Ekos holding je još u veljači 2014. tužila Grad i JUGS radi isplate 14,4 milijuna kuna na temelju sporazuma o kupoprodaji nekretnina na lokaciji Vilka Novaka II.

Taj je postupak bio spojen s protutužbom Grada i JUGS-a protiv Ekos holdinga radi utvrđenja ništetnosti sporazuma zaključenog 2011. godine.

U postupku su Grad i JUGS isticali da je tvrtka Ekos holding, zajedno s tvrtkom Održivi razvoj, nekretnine kupila po cijeni od 30 do 90 eura po četvornome metru, a potom im preprodala za 129 eura po kvadratu u slučaju jednokratne uplate ili 149 eura po kvadratu u slučaju obročnog plaćanja.

Gradski odvjetnici su tada tvrdili da je sklapanje tog sporazuma pravno upitno. Konkretno, novcem poreznih obveznika prodano je i kupljeno zemljište po cijeni koja višestruko premašuje realnu tržišnu vrijednost nekretnina.

Međutim, Ekos holding je tvrdio da sporni sporazum nije ništetan prema Zakonu o obveznim odnosima jer „nije protiv Ustava, prisilnih propisa i morala društva“.

Sud je u lipnju 2019. godine utvrdio da sporazum o kupoprodaji nekretnina za izgradnju POS-a na lokaciji Vilka Novaka II. sklopljen između JUGS-a i Grada Varaždina s tvrtkom Ekos Holding od 18. veljače 2011. godine nije ništetan.

Stoga je Grad morao isplatiti 1,88 milijuna eura sa zateznim kamatama.

Spomenimo da su tada, dakle prije dvije godine, samo odvjetnički troškovi u tom sporu dosegnuli 2,5 milijuna kuna, ali iz Grada ne žele komentirati je li bilo dodatnih troškova za odvjetnike ni koliko su iznosili.

Nastavite čitati

U fokusu

T. Bartolovečki: Šamec odlazi u političku mirovinu, HNS predstavio svog novog kandidata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kandidat Hrvatske narodne stranke za načelnika Općine Trnovec Bartolovečki bit će Miro Koren.

Kako je najavio na današnjem predstavljanju kandidature, nakon osam godina mandata stranačkog kolege Zvonka Šameca, nastavit će razvoj Općine i realizaciju velikih projekata.

Koren je uvodno zahvalio Zvonku Šamecu na svemu što je u proteklih osam godina učinio za mještane općine Trnovec Bartolovečki.

Podsjetio je da je najviše uloženo u Aglomeraciju Varaždin na području općine, u izgradnju i održavanje prometnica, obnovu društvenih domova. Naglasio je da je, uz velike projekte, najvažnije ulaganje u mlade.

– A kako bismo pomogli prije svega mlade obitelji s djecom povećat ćemo naknade za novorođene na 3.000 kuna za svako dijete te 1.000 kuna više za svako naredno dijete u obitelji. Sufinancirat ćemo vrtiće sa 70 %, proširiti i dograditi dječji vrtić u Trnovcu – najavio je Koren.

Dodao je da će roditelji u potpunosti biti oslobođeni plaćanja produženog boravka u osnovnim školama u Trnovcu i Šemovcu i troškova školske kuhinje za učenike iz obitelji slabijeg socijalnog statusa. Najavio je izgradnju POS stanova te besplatni priključak kanalizacije mladima za kupnju ili izgradnju prve nekretnine. U programu HNS-ovog kandidata za načelnika je i uređenje groblja u Bartolovcu, adaptacija grobne kuće u Šemovcu uz proširenje nadstrešnice te izgradnja parkirališta i prilaza groblju. Nastavit će poticanje razvoja gospodarstva i poljoprivrede. Najavio je i projekt izgradnje kulturnog i vatrogasnog centra za koji je dokumentacija pripremljena. Nastavit će s podupiranjem projekata i programa udruga te brigom za mještane treće životne dobi kojima će se uz isplatu božićnica osigurati i uskrsnice.

Nastavite čitati