Povežite se s nama

Novosti

Varteks 2013. završio s 65 milijuna kuna dobiti!?

Objavljeno:

- dana

Nakon mjera predstečajne nagodbe

Varteks ustupa, odnosno prodaje 22 nekretnine za namirenje 65 milijuna kuna tražbina državi. Uz to, sukladno predstečajnoj nagodbi, država je najvećem hrvatskom tekstilnom poduzeću već otpustila 161 milijun kuna duga te otpisala gotovo 35 milijun kuna kamata, dok je svega 15 milijuna kuna tražbina pretvorila u temeljni kapital.

I ostali vjerovnici Varteksa bili su odrješite ruke, ali ipak ne toliko kao država.  Grad Varaždin otpustio je dug u iznosu od 3,7 milijuna kuna, a za milijun kuna uzet će jednu nekretninu. Financijske institucije bez razlučnog prava odrekle su se 8,5 milijuna kuna duga te 2,2 milijuna kuna kamata, a strateški i ostali dobavljači otpisali su ukupno 1,2 milijuna kuna kamata. Razlučni vjerovnici, kao što su ZABA, HBOR, PBZ, RBA i VABA, proveli su knjiženja nekretina kroz poslovne knjige.

Dio tražbina vjerovnika podmirit će se kreditom ZABA-e i HBOR-a u visini od 76 milijuna kuna za dodatno financiranje Varteksa, a ostali dug ide u reprogram na 60 mjesečnih rata i poček od godinu dana. To se odnosi na 24 milijuna kuna tražbine države, pet milijuna tražbine Grada Varaždina, 11 milijuna tražbina dobavljača i milijun kuna tražbina financijskih institucija bez razlučnih prava.

Zahvaljujući svim ovim mjerama, Varteks je dugoročne obveze smanjio s 174 na 80 milijuna kuna, pri čemu se obveze prema bankama pale sa 102 na dva milijuna kuna. Osjetno su pale i kratkoročne obveze, i to s 500 na 222 milijuna kuna. Među potonjim, primjerice, obveze za poreze i doprinose na kraju prošle godine iznosile su 8 milijuna kuna, a godinu dana ranije 140 milijuna kuna. Cijena toga je pad dugotrajne imovine koja sada iznosi 401 milijun kuna, dok je na kraju 2012. Iznosila 780 milijuna kuna. Tako Varteks sada ima zemljišta u vrijednosti od 72 milijuna te objekata u vrijednosti 278 milijuna kuna, dok je prije godinu dana imao zemljišta vrijedna 185 milijuna i objekte za 505 milijuna kuna.

Predstečajna nagodba odrazila se i na poslovanje Varteksa koji je 2013 godinu, nakon desetljeća gomilanja gubitaka, napokon završio s dobiti. Ona je, sudeći prema privremenim i nerevidiranim poslovnim izvješćima objavljenim na Zagrebačkoj burzi, iznosila čak 65 milijuna kuna.

 Iako su prihodi od prodaje lani bili za 80 milijuna kuna manji nego 2012., ostali poslovni prihodi porasli su za čak 190 milijuna kuna, tako da su ukupni poslovni prihodi na kraju prošle godine iznosili 369 milijuna kuna. Uz to, poslovni rashodi u godinu dana smanjeni su s 336 na 278 milijuna kuna, pri čemu su najviše smanjeni materijalni troškovi, i to za 130 milijuna kuna.

 

Izvor: ZSE
Foto: Siniša Sović

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje