Povežite se s nama

U fokusu

Varteks mora dobiti odgovor u idućih nekoliko dana!

Objavljeno:

- dana

Zoran Košćec, predsjednik Uprave najveće domaće tekstilne industrije

Prosvjed razumijem, kao i ogorčenje radnika jer ogorčen sam i ja, ustvrdio je Zoran Košćec, predsjednik Uprave Varteksa povodom prosvjeda zaposlenika najveće domaće tekstilne kompanije koji su obustavili rad nezadovoljni kašnjenjem plaća za rujan, listopad i studeni.

Uprava poduzima sve, kako naglašava Košćec, da bi osigurala plaće za rujan čija je isplata već počela zaposlenima u pogonima Gornja odjeća i Proizvodnja odjela. Isto tako ulažu se napori za rješavanje nelikvidnost sukladno prijedlogu koji je predložen resornim ministarstvima i Vladi.

„Još uvijek traju pregovori koje smo započeli prije gotovo tri godine s prošlom Vladom i za koje smo prijedlog rješavanja u potpunosti prilagodili tadašnjim zakonskim propisima. Prijedlog i način rješavanja problema isto tako smo prilagodili i zakonskim propisima i mjerama koje je definirala aktualna Vlada. Tim prijedlogom smo nastojali zaokružiti rješenje po ukupnom dugovanju, dakle ne samo za državu već i za ostale ključne vjerovnike te smo prijedlog rješenja revidirali i sukladno propisima koje je aktualna Vlada definirala. U zadnjih nekoliko tjedana pregovori, kao i pokušaj pronalaženja zajednički prihvatljivog rješenja vrlo su intenzivni, ali činjenica je ono što i ovaj današnji prosvjed i ogorčenje radnika pokazuju da vremena više nema, upozorava Košćec.

Predsjednik Uprave Varteksa apelira da se što prije nađe rješenje da bi tvrtka mogla poslovati.

„Varteks u sljedećih nekoliko dana mora dobiti odgovor. Očekujemo da će rješenje biti usmjereno prema tome da tvrtka može nastaviti s radom. U situaciji koja je izuzetno teška, moramo pokušati naći rješenje kroz podršku i odgovornosti svih uključenih strana. Mi smo napravili sve što možemo i sad na temelju toga što smo predložili, čekamo odgovor. Problem je moguće riješiti jedino ako se u njegovo rješavanje uključe sve zainteresirane strane. Ovim putem apeliram na resorna ministarstva i Vladu da je neophodno da dobijemo odgovor u narednih nekoliko dana, naglašava Košćec.

 Vezano uz poslovno restrukturiranje tvrtke, predsjednik Uprave Varteksa priznaje da se  odvija usporeno s obzirom na to da je za isto također potrebna likvidnost.

„U okviru rješenja koja nudimo postoji i rješenje za problem nelikvidnosti koji je prisutan u tvrtki. Problem nelikvidnosti je ozbiljan, ali rješenje koje smo ponudili rješava i problem nelikvidnosti čime bi se omogućilo da se u potpunosti stabiliziraju poslovni procesi unutar tvrtke i dovrši restrukturiranje, veli Košćec.

Izvor: Varteks
Foto: Siniša Sović

U fokusu

Mjesečna neto plaća: Varaždinci i Međimurci zarađuju oko 500 kuna manje od državnog prosjeka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio podatke o prosječnim bruto i neto plaćama u Hrvatskoj u trećem tromjesečju ove godine, a podaci su razvrstani po zaposlenima po županijama.

Podaci o prosječnim plaćama po županijama dobiveni su obradom podataka iz obrasca JOPPD i redovito se objavljuju u tromjesečnoj periodici.

Podaci pokazuju da je prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za treće tromjesečje 2022. u odnosu na isto razdoblje 2021. porasla u svim županijama.

Prosječna mjesečna isplaćena neto na razini Hrvatske za razdoblje od srpnja do rujna ove godine iznosila je 7626 kuna. U odnosu na isti period lani rasla je za 7,5 %.

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za treće tromjesečje 2022. isplaćena je u Gradu Zagrebu, u iznosu od 8968 kuna, a najmanja u Virovitičko-podravskoj županiji, u iznosu od 6577 kuna.

U odnosu na lani najveći porast neto plaća bio je u Krapinsko-zagorskoj županiji, za 9,2 %, a najmanji u Gradu Zagrebu, za 6,1 %.

U trećem tromjesečju ove godine radnici u Varaždinskoj županiji imali su prosječnu neto plaću 7129 kuna. Podaci DZS-a pokazuju da im je plaća u odnosu na lani rasla 8,5 %, što je više od državnog prosjeka. Ipak, valja primijetiti da radnici u Varaždinskoj županiji prema ovim podacima imaju 1839 kuna manju neto plaću od radnika u Gradu Zagrebu. Također, manja je 497 kuna od nacionalnog prosjeka.

Radnici u Međimurskoj županiji u istom periodu ove godine imali su prosječnu neto plaću od 7100 kuna. I njima je plaća u odnosu na lani rasla 7,2 %. I međimurski radnici zarađuju manje od nacionalnog prosjeka – 526 kuna manje.

Nastavite čitati

U fokusu

Iz Budimo grad poručili Nevenu Bosilju da raspiše referendum, poveća plaće, sluša njihov “glas razuma“…  

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vijećnici platforme Budimo grad, Dubravka Novak i Ivan Obadić u najnovijem priopćenju za medije tvrde, da su u srijedu, 30. studenoga, bili suzdržani kod glasanja o proračunu za 2023. godinu jer je gradonačelnik stavio proračun na glasanje „iako je jasno znao da nema podršku čak ni od svojih donedavnih suradnika iz HDZ-a“.

Dodaju da je njihov prijedlog o tome da se spusti lopta, da se pitanje bala u potpunosti u ovom trenu odvoji od proračuna (i konzekventno) rebalansa, da se pokuša postići politički konsenzus dovoljnog broja vijećnika te da se odluka o problematici bala, na najdemokratskiji i najlegitimniji mogući način, prepusti građanima, a da se o proračunu onda može, zaista neopterećeno pričati, bio pokušaj glasa razuma, a ne destrukcije za što ih se optužuje.

– Pitanje bala je začarani krug kojeg nikako da prekinemo. Tvrdnje da je „svatko tko je htio biti informiran mogao pitati“ te da se javna rasprava vodila tako da su se neki članovi povjerenstva u intervjuima bavili izjavama napisanima na društvenim mrežama je, prije svega smiješna, a potom podsjeća i na neke logičke bisere bivšeg zamjenika gradonačelnika, koji je na zabrinjavajuće sličan način o istoj temi komunicirao s tadašnjim vijednicima iz SDP-a – istiu Dubravka Novak i Ivan Obadić.


I dodaju:


– Gradonačelniče, ništa nije izgubljeno. Tamo gdje ima volje, naći će se i načina, a vremena ima dovoljno. Punih 31 dan prosinca. Odvojite „bale“ od proračuna, pokrenite razgovore sa svim vijećnicima o konsenzusu, postignite ga napismeno, raspišimo referendum, potpišite kolektivne ugovore koje ste ispregovarali (čak i u slučaju privremenog financiranja tako možete ispuniti sva obećanja o povećanju plaća) i onda predložite proračun o kojem ćemo mirno i neopterećeno moći razgovarati. Jučerašnje glasanje imalo je šest suzdržanih glasova. Odrasli, obrazovani ljudi ne glasaju „suzdržano“ zato što su, „destruktivno protiv“, nego zato jer imaju ozbiljne, i kako smo čuli, ozbiljno argumentirane zamjerke vašim odlukama i prijedlozima. Pokušajte. Za iskreni pokušaj dobit ćete potporu. Najgore je ne probati. Ako to ne želite, to je Vaša odluka, ali i Vaša i odgovornost – poručuju gradski vijećnici nezavisne platforme Budimo Grad koja je umeđuvremenu i rasformirala svoj klub vijećnika radi raskola s bracom i sekom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje