Povežite se s nama

U fokusu

Varteks samo Gradu dužan gotovo 9,4 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

Agoniji Varteksa ne nazire se kraj

Od 980 vjerovnika Varteksa, koji od varaždinske tvrtke prema podacima iz FINA-e potražuju ukupno gotovo 580 milijuna kuna, na prvom predstečajnom ročištu održanom u kongresnoj dvorani  Zagrebačkog velesajma, pojavilo se svega njih stotinjak.

Uprava Varteksa zahtjev za predstečajem predala je lani 20, studenog, a sam je postupak otpoćeo 5. veljaće. Postupak bi zacijelo bio i prije otvoren da je dostavljena sva zakonom utvrđena dokumentacija, kao što je izvještaj o poslovanju, plan restrukturiranja te revizorsko izvješće. Iz te dokumentacije, koju je Nagodbeno vijeće dobilo krajem siječnja, vidljiva je sva složena situacija u kojoj se nalazi Varteks i rješenja koja za to osmislilo poslovodstvo.

Nagodbenim vijećem predsjedala je HR03 predsjedala je Tamara Jalšić uz članove Teofila Čuljka i Slaviše Penave.

Konfuzno i nepripremljeno

Ročište se može opisati jednom rječju – konfuzno. Nakon čitanja liste vjerovnika i njihovih potraživanja mnogi od prisutnih protestirali su da njihove tražbine nisu uopće spomenute, na što je  predsjednica Jalšić zbunjeno pokušavala pronaći iste. No,članovi odbora upozorili su  da utvrđene tražbine namjerno nisu čitane jer “tko bi pročitao svih 980”.

Inače, prvi dužnik koji je “preskočen” bio je Grad Varaždin pa smo između ostalih koji su prigovorili samovoljnoj prosudbi o tražbinama koje (ne)će biti pročitane bili i mi te nam je;uz neodobravanje prisutnih na novinarska pitanja, ipak odgovoreno da Grad od Varteksa potražuje točno 9.344.404.29 kune. Istovremeno dok su nas “špotali” vrlo ozbiljno je pročitan dug od 15 kuna.

Zaključiti se jedino može da su ročišta predstećajnih nagodbi vrlo neprofesionalna, uz mnoštvo nedorečenosti; tvrdnjama jedne strane da su oni, primjerice, prijavili sve tražbine i uz odgovor druge kako “nema problema, upisati će se”… Niz gafova je poduži i ne čudi skepsa i inzistiranje vjerovnika da se “zaboravljene” tražbine upišu na licu mjesta. Stoga su se vjerovnici zapitali zašto je uopće održano ročište bez zgotovljene papirologije. “Kao da se radi o 580, a ne 580 milijuna kuna duga”, komentirali su nezadovoljni vjerovnici.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Mjesečna neto plaća: Varaždinci i Međimurci zarađuju oko 500 kuna manje od državnog prosjeka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio podatke o prosječnim bruto i neto plaćama u Hrvatskoj u trećem tromjesečju ove godine, a podaci su razvrstani po zaposlenima po županijama.

Podaci o prosječnim plaćama po županijama dobiveni su obradom podataka iz obrasca JOPPD i redovito se objavljuju u tromjesečnoj periodici.

Podaci pokazuju da je prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za treće tromjesečje 2022. u odnosu na isto razdoblje 2021. porasla u svim županijama.

Prosječna mjesečna isplaćena neto na razini Hrvatske za razdoblje od srpnja do rujna ove godine iznosila je 7626 kuna. U odnosu na isti period lani rasla je za 7,5 %.

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za treće tromjesečje 2022. isplaćena je u Gradu Zagrebu, u iznosu od 8968 kuna, a najmanja u Virovitičko-podravskoj županiji, u iznosu od 6577 kuna.

U odnosu na lani najveći porast neto plaća bio je u Krapinsko-zagorskoj županiji, za 9,2 %, a najmanji u Gradu Zagrebu, za 6,1 %.

U trećem tromjesečju ove godine radnici u Varaždinskoj županiji imali su prosječnu neto plaću 7129 kuna. Podaci DZS-a pokazuju da im je plaća u odnosu na lani rasla 8,5 %, što je više od državnog prosjeka. Ipak, valja primijetiti da radnici u Varaždinskoj županiji prema ovim podacima imaju 1839 kuna manju neto plaću od radnika u Gradu Zagrebu. Također, manja je 497 kuna od nacionalnog prosjeka.

Radnici u Međimurskoj županiji u istom periodu ove godine imali su prosječnu neto plaću od 7100 kuna. I njima je plaća u odnosu na lani rasla 7,2 %. I međimurski radnici zarađuju manje od nacionalnog prosjeka – 526 kuna manje.

Nastavite čitati

U fokusu

Iz Budimo grad poručili Nevenu Bosilju da raspiše referendum, poveća plaće, sluša njihov “glas razuma“…  

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vijećnici platforme Budimo grad, Dubravka Novak i Ivan Obadić u najnovijem priopćenju za medije tvrde, da su u srijedu, 30. studenoga, bili suzdržani kod glasanja o proračunu za 2023. godinu jer je gradonačelnik stavio proračun na glasanje „iako je jasno znao da nema podršku čak ni od svojih donedavnih suradnika iz HDZ-a“.

Dodaju da je njihov prijedlog o tome da se spusti lopta, da se pitanje bala u potpunosti u ovom trenu odvoji od proračuna (i konzekventno) rebalansa, da se pokuša postići politički konsenzus dovoljnog broja vijećnika te da se odluka o problematici bala, na najdemokratskiji i najlegitimniji mogući način, prepusti građanima, a da se o proračunu onda može, zaista neopterećeno pričati, bio pokušaj glasa razuma, a ne destrukcije za što ih se optužuje.

– Pitanje bala je začarani krug kojeg nikako da prekinemo. Tvrdnje da je „svatko tko je htio biti informiran mogao pitati“ te da se javna rasprava vodila tako da su se neki članovi povjerenstva u intervjuima bavili izjavama napisanima na društvenim mrežama je, prije svega smiješna, a potom podsjeća i na neke logičke bisere bivšeg zamjenika gradonačelnika, koji je na zabrinjavajuće sličan način o istoj temi komunicirao s tadašnjim vijednicima iz SDP-a – istiu Dubravka Novak i Ivan Obadić.


I dodaju:


– Gradonačelniče, ništa nije izgubljeno. Tamo gdje ima volje, naći će se i načina, a vremena ima dovoljno. Punih 31 dan prosinca. Odvojite „bale“ od proračuna, pokrenite razgovore sa svim vijećnicima o konsenzusu, postignite ga napismeno, raspišimo referendum, potpišite kolektivne ugovore koje ste ispregovarali (čak i u slučaju privremenog financiranja tako možete ispuniti sva obećanja o povećanju plaća) i onda predložite proračun o kojem ćemo mirno i neopterećeno moći razgovarati. Jučerašnje glasanje imalo je šest suzdržanih glasova. Odrasli, obrazovani ljudi ne glasaju „suzdržano“ zato što su, „destruktivno protiv“, nego zato jer imaju ozbiljne, i kako smo čuli, ozbiljno argumentirane zamjerke vašim odlukama i prijedlozima. Pokušajte. Za iskreni pokušaj dobit ćete potporu. Najgore je ne probati. Ako to ne želite, to je Vaša odluka, ali i Vaša i odgovornost – poručuju gradski vijećnici nezavisne platforme Budimo Grad koja je umeđuvremenu i rasformirala svoj klub vijećnika radi raskola s bracom i sekom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje