Povežite se s nama

Novosti

Varteksu kredit, zaposlenicima zaostale plaće, ali i otpuštanja

Objavljeno:

- dana

VARTEKS

Varteks je sa svim razlučnim vjerovnicima uspio potpisati sporazum o uređenju međusobnih odnosa i dodatnom financiranju, pa uprava najveće hrvatske tekstilne tvrtke uskoro očekuje kredit od 10 milijuna eura od HBOR-a i ZABA-e. Time će se riješiti obveze prema svih ostalim bankama, kao i isplata otpremnina i zaostalih plaća prema 1.900 zaposleniku od kojih će neki ipak morati na burzu.

– Varteks je uspio preživjeti dugotrajan i iscrpljujući proces financijske konsolidacije koji je trajao više od četiri godine – naglasio je u sjedištu kompanije Zoran Košćec, predsjednik Uprave Varteksa, zahvalivši zaposlenicima, vlasnicima i dobavljačima što su zajedno zadržali „hladnu glavu u situacijama kad to stvarno nije bilo jednostavno”. U nazočnosti varaždinskog župana Predraga Štromara, gradonačelnika Gorana Habuša i zamjenice Natalije Martinčević, posebno je zahvalio na podršci i lokalnoj upravi, financijskim institucijama te Ministarstvu financija i Ministarstvu gospodarstva.

– Za Varteks je ovo izuzetno važan korak za novi početak. Varteks ima razvojni plan i naš je zadatak da ga sada provedemo, a kreditna linija čiju realizaciju očekujemo kroz nekoliko dana postavlja temelj za provedbu razvojnih projekata sa željom da budemo primjer i pokretač pozitivnih trendova u industriji i ponovo pozitivna hrvatska poslovna priča – rekao je Košćec naglasivši da će nastavkom poslovanja izvozno orijentirane tvrtke stoljetne tradicije biti očuvan značajan broj radnih mjesta.

Dobit – 2015.

Upitan hoće li nakon potpisivanja sporazuma s vjerovnicima, odnosno dobivanja kredita biti i otpuštanja, predsjednik Uprave Varteksa dao je odgovor koji ne isključuje daljnje smanjivanje broja zaposlenika.

– Vezano za razvojne i projekte restrukturiranja dobit ćete cjelovitu informaciju s obzirom na to da se radi o sustavnom procesu. Sada radimo na kreditu od HBOR-a i ZABA-e kako bismo maksimalno skratili vrijeme do njegove realizacije. Kreditnom linijom konsolidirat će se kompletan postojeći dug na bilanci tvrtke koji seže unatrag zadnjih tridesetak godina. Prema Varteksu bit će izložene samo ZABA i HBOR, a isplatit će se dvije zaostale plaće i sve druge obveze prema sadašnjim i bivšim zaposlenicima – odgovorio je Košćec. Osvrćući se na stav varaždinskog župana da će Uprava morati sada dobro raditi ili će se tražiti novo rješenje, predsjednik Uprave Varteksa rekao je da se dosada više radilo na tome kako da tvrtka preživi, a ne na njezinom razvoju.

– Veselimo se tome da ćemo se sada moći ozbiljnije baviti poslom. U vremenu koje je pred nama moći ćemo se baviti stabilizacijom poslovanja i razvojem. No valja znati da je Varteksov proces poslovanja nemoguće provesti tako da danas dođe kredit, a da je sutra pozitiva i plus. Proces do operativne dobiti trajat će nešto više od godinu dana, ali unutar okvira predstečajne nagodbe uz mali odmak zbog toga što se razvuklo potpisivanje sporazuma – ustvrdio je Košćec.

U trećem kvartalu gubitak 22 milijuna

Varteks posluje s gubitkom i nakon sklapanja predstečajne nagodbe. U trećem kvartalu, prema podacima objavljenim na Zagrebačkoj burzi, varaždinska tekstilna tvrtka ostvarila je gubitak od 22 milijuna kuna, dok je tijekom devet mjeseci ostvaren gubitak od 64 milijuna kuna. Ukupni prihodi u trećem kvartalu ove godine iznosili su 36 milijuna, što je gotovo dvostruko manje nego u istom razdoblju prošle godine. Prepolovljeni su i rashodi, koji su u trećem kvartalu prošle godine iznosili 125 milijuna kuna, a ove godine 58 milijuna kuna.

Preneseni gubitak Varteksa, prema bilanci na dan 30. rujna ove godine, iznosi 184 milijuna kuna. Dugoročne obveze najveće hrvatske tekstilne kompanije iznose 148 milijuna kuna, od čega 78 milijuna su obveze prema bankama i drugim financijskim institucijama, dok odgođena porezna obveza je 66 milijuna kuna. Kratkoročne obveze iznose 554 milijuna kuna, od čega 224 milijuna otpada na banke, 94 milijuna na dobavljače, 20 milijuna na obveze prema zaposlenicima te 192 milijuna na obveze za poreze, doprinose i sl.

Štromar: Sad rezultati ili novo rješenje

– Ovih se dana skidaju zabilježbe nekih banaka s nekretnina Varteksa jer se priprema sporazum čiji će potpisnici ostati samo HBOR i Zagrebačka banka. Oni će dati novi kredit Varteksu kako bi mogao funkcionirati – ustvrdio je varaždinski župan Predrag Štromar u utorak stanci sjednice Skupštine Varaždinske županije.
Štromar je rekao da vjeruje da će već „danas Ministarstvo financija, banke i svi ostali potpisati potrebne sporazume, a nakon toga će do isplate kredita proći određeno vrijeme”.

– Kada se ZABA i HBOR uknjiže na Varteksove nekretnine, doći će i novac. Riječ je o 10 milijuna eura kredita po povoljnoj kamatnoj stopi. Tako će menadžment Varteksa vlasnicima moći dokazati da mogu raditi, jer će konačno imati normalne uvjete. Neće imati ogromne kamate i obaveze u kreditima. Tek tada će se vidjeti mogu li dobro obavljati posao. Ako se pokaže da ne mogu, morat će se naći drugo rješenje – ustvrdio je Štromar.

Varaždinski župan i predsjednik Središnjeg odbora HNS-a ustvrdio je da je slučaj Varteksa pred rješenjem još tijekom izborne skupštine HNS-a Varaždinske županije koja je održana u Knegincu. (vms/ikr)

Izvor:
Foto:

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje