Za još kvalitetniji rad vatrogascima s područja Varaždinske županije neophodna je izgradnja Regionalnog centra za civilnu zaštitu, u kojem bi bile smještene sve žurne službe

– Na području Varaždinske županije do 31. prosinca 2019. zabilježeno je 707 vatrogasnih događaja, što u usporedbi s istim razdobljem 2018. godine predstavlja povećanje broja vatrogasnih događaja za 17,1 %. Na intervencijama je 239 puta intervenirala Javna vatrogasna postrojba Varaždin, a 468 puta postrojbe dobrovoljnih vatrogasnih društava. U 2019. godini zabilježena su 362 požara, 318 tehničkih intervencija i 27 ostalih intervencija, što je povećanje od 17,1 % u odnosu na isto razdoblje 2018. godine, kada je zabilježeno 186 požara, 351 tehnička intervencija i 67 ostalih intervencija. Na gašenju požara 108 puta je intervenirala Javna vatrogasna postrojba i 254 puta postrojbe dobrovoljnih vatrogasnih društava – stoji u Izvješću o stanju zaštite od požara na području Varaždinske županije za 2019. godinu.

Naime, ovo izvješće na 15 stranica iznosi sve detalje o radu vatrogasaca u Varaždinskoj županiji, a predstavljeno je vijećnicima Županijske skupštine Varaždinske županije na sjednici koja je održana 9. srpnja.

Na području Varaždinske županije djeluje Vatrogasna zajednica Varaždinske županije, koja okuplja, koordinira rad i rukovodi radom 28 članica, od kojih je šest vatrogasnih zajednica gradova, 17 vatrogasnih zajednica općina i pet dobrovoljnih vatrogasnih društava (Beretinec, Donja Voća, Klenovnik, Ljubešćica, Svibovec Podravski) kao jedinih vatrogasnih postrojbeina području svojih općina direktno udruženih u Vatrogasnu zajednicu Varaždinske županije.

U cijelom sustavu djeluju jedna javna vatrogasna postrojba (Grad Varaždin), jedna profesionalna postrojba u gospodarstvu (Varteks Varaždin) i jedna profesionalna vatrogasna postrojba u ispostavi Hrvatskih autocesta d.o.o. u Varaždinu, 28 središnjih dobrovoljnih vatrogasnih društava, 89 ostalih vatrogasnih društava i četiri vatrogasne postrojbe u gospodarstvu (Kaznionica u Lepoglavi, Zdravstvo i Varteks u Varaždinu te Knauf Insulation u Novom Marofu).

10.073 vatrogasca

Na području naše županije ukupno su evidentirana 10.073 člana/vatrogasca u vatrogasnim društvima i Javnoj vatrogasnoj postrojbi, od kojih je 2005 pomažućih članova.

Razmještaj vatrogasnih postrojbi na teritoriju Varaždinske županije je takav da se dolazak vatrogasne postrojbe na intervenciju do najudaljenijeg mjesta područja koje se štiti svede na dopuštenu granicu do 15 minuta.

U Vatrogasnom operativnom centru (VOC), ustrojenom pri JVP-u Grada Varaždina, osigurava se stalno dežurstvo radi koordinacije vatrogasnih snaga te dojava požara i ostalih ugroza na telefonski broj 193 za područje cijele Županije. Na ovim poslovima JVP Grada Varaždina upošljava pet djelatnika, četiri operativno-dežurna vatrogasca i voditelja VOC-a, za čiji rad financijska sredstva osigurava Grad Varaždin. Do 31. prosinca 2019. VOC JVP-a Grada Varaždina zaprimio je ukupno 707 dojava o vatrogasnim intervencijama, od kojih je 19 dojava koje su evidentirane kao lažne dojave, izvid ili vraćanje vatrogasaca s puta.

Podaci o odrađenim slučajevima u izvještajnom razdoblju govore da VOC JVP-a Grada Varaždina tijekom 2019. godine prosječno odrađuje 19 namjenskih slučajeva po mjesecu i od tog broja 16 % otpada na vatrogasne slučajeve Varaždinske županije, a 84 % na vatrogasne slučajeve za Grad Varaždin.

Iako VOC JVP-a Grada Varaždina trenutno pokriva 24-satno dežurstvo, još uvijek ne odrađuje sve vatrogasne slučajeve za Varaždinsku županiju jer dio slučajeva preuzima centar 112 na drugoj lokaciji u Varaždinu.

Ipak, za još kvalitetniji rad vatrogascima s područja Varaždinske županije neophodna je izgradnja Regionalnog centra za civilnu zaštitu, u kojem bi bile smještene sve žurne službe kako bi se osigurala brzina izlaska na intervenciju te zadržao nivo organizacije primanja dojave, uzbunjivanja i koordinacije vatrogasaca.

I ove godine varaždinski vatrogasci pomažu na moru

Ivica Labaš

Prema zapovijedi glavnoga vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića, redovna dislokacija vatrogasnih snaga s kontinenta na priobalje i otoke počela je 25. lipnja. U Divuljama su smješteni vatrogasci iz Osječko-baranjske i Varaždinske županije. Smjene traju po 15 dana, do sredine rujna, odnosno dokle će postojati povećana požarna opasnost. Ove će godine u Divuljama pomagati samo vatrogasci JVP-a Varaždin, a prva skupina od četiri vatrogasca s pick-up vozilom otišla je 25. lipnja. U četvrtak, 23. srpnja, prema obali otišla je treća skupina naših vatrogasaca. Kako nam je rekao Ivica Labaš, zapovjednik JVP-a Varaždin, prva skupina nije imala puno posla, ali zato se druga borila s požarom kod Vodica koji je planuo 17. srpnja.

Opremljenost

Iz unesenih podataka u aplikaciju VATROnet po pitanju opremljenosti vozilima izvučeni su sljedeći podaci za Varaždinsku županiju:

  • 10 zapovjednih vozila
  • 79 navalnih vozila
  • 17 autocisterni
  • 4 autoljestve
  • 7 specijalnih vozila
  • 105 kombi vozila
  • 30 ostalih vozila
  • 332 vatrogasne pumpe (motorne, električne potopne i sl.)

Varaždinskim vatrogascima nova cisterna vrijedna 1,8 milijuna kuna

Predsjednik Gradske vatrogasne zajednice Varaždin dr. sc. Tomislav Bogović u četvrtak, 16. srpnja, potpisao je ugovor za kupnju nove vatrogasne cisterne s tvrtkom Ziegler iz Zagreba.

Nabavna vrijednost vozila iznosi 1.808.705 kuna, a vozilo će biti isporučeno u roku od 300 dana.

Riječ je o najsuvremenijem vozilu s karakteristikama šumskog vozila koje može učinkovito djelovati na teže pristupačnim terenima, a raspolaže sa 6000 litara vode i svom opremom za gašenje požara.

Takvo vozilo povećat će operativnu sposobnost varaždinskih vatrogasaca, poglavito u zahtjevnijim intervencijama gdje je potrebna veća količina vode, ali i u slučajevima kad je potrebno osigurati pitku vodu građanima u vrijeme elementarnih nepogoda ili havarija na vodoopskrbnom sustavu.

Vozilo će biti financirano sredstvima Gradske vatrogasne zajednice Varaždin koja Grad Varaždin izdvaja za redovan rad dobrovoljnih vatrogasnih društava. Ovo je dvanaesto novo vozilo koje je nabavljeno u proteklih osam godina u Gradskoj vatrogasnoj zajednici Varaždin.

Komentari

Komentara