Povežite se s nama

Događanja

Vatrogasci, policija, hitna, gorska služba spašavanja i pas Baltazar koji može naći utopljenu osobu

Objavljeno:

- dana

MEĐUNARODNI DAN CIVILNE ZAŠTITE

Baltazar nije običan border collie. Ovaj pas dio je potražnog tima Hrvatske gorske službe spašavanja u jedinici Varaždin. Specijaliziran je za pretrage u ruševinama, ali i vodi. Njegov kolega je Nino.

Nino i Baltazar važan su dio potražnog tima Hrvatske gorske službe spašavanja. – Baltazar je nedavno sudjelovao u potrazi blizu Samobora gdje je nakon osam dana pronašao tijelo nestale žene, a dresiran je upravo za potrage u urbanim sredinama i ruševinama. Osim toga može pronaći tijelo osobe pod vodom. S nama ulazi u čamac i kada otkrije utopljenika – laje – priča nam Nino.

Uz članove HGSS-a na Korzu su danas svoje sposobnosti predstavili i Policijska uprava varaždinska, Zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije, Javna vatrogasna postrojba Grada Varaždina, Društvo Crvenog križa Varaždinske županije, Klub podvodnih aktivnosti „Drava“ Varaždin,Stanica Varaždin, radioamateri Varaždinske županije, Županijska vatrogasna zajednica, Državna interventna postrojba civilne zaštite za spašavanje iz ruševina i PUZS Varaždin.

– Ukupno u sustavu zaštite i spašavanja u našoj županiji djeluje 248 ljudi uz profesionalce. Najviše posla u prošloj godini bilo je vezano uz poplave, a naša nastojanja su da Hrvatske vode porade na prevenciji, odnosno proširivanju korita rijeka – rekao je varaždinski dožupan Alen Kišić.

Civilna zaštita od potresa u Zagrebu 1884.
Civilna zaštita u Republici Hrvatskoj bilježi svoju povijest od kasnih dvadesetih godina dvadesetog stoljeća. Dok se u drugim državama Europe svijest o potrebi razvoja Civilne zaštite javila kao posljedica masovnog stradavanja civila u Prvome svjetskom ratu, ideja o potrebi zaštite stanovništva u Hrvatskoj rodila se već 1884. godine, nakon potresa koji je zadesio grad Zagreb.Odlukom hrvatske Vlade iz 1992. godine Međunarodni dan civilne zaštite, koji se tradicionalno obilježava prvoga ožujka, postao je i Dan civilne zaštite u Republici Hrvatskoj. Od prvoga siječnja 2005. godine civilna zaštita djeluje u sastavu Državne uprave za zaštitu i spašavanje, a tim danom i u jedinicama lokalne i područne samouprave.

Izvor:
Foto: Siniša Sović

Događanja

Zlatne Gorice: Loza je “potkupljena” darovima i pjesmom, fino se jelo i pilo i nova godina u vinogradu počinje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zlatne Gorice na Varaždin Bregu bile su danas nezaobilazan domaćin za sve koji vole Vincekovo.

Udruga vinogradara i voćara „Varaždinbreg“, u suradnji sa Turističkom zajednicom Općine Gornji Kneginec, organizirala je ovo tradicionalno obilježavanje „Svetog Vinka“, zaštitnika vinogradara i vinograda.

Ceremonija obilježavanja početka još jedne marljive godine rada u vinogradu popraćena je glazbom tamburaša, finom hranom i jasno, najukusnijim kaljicama.

Da bi se umilili trsovima za najbolje grožđe, gosti su svi zajedno, praćeni tamburašima, otpjevali pučku „Trsek moj zbudi se”. Na trsje su povješani darovi, svećenik je blagoslovio lozu i nova vinogradarska godina službeno je započela.

Nastavite čitati

Događanja

Topličanci uživaju u svojoj Božićnoj priči, a mališani s nestrpljenjem čekaju sutrašnji dolazak Motomrazova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

“Toplička Božićna priča” jutros se nastavila u najljepšoj mogućoj vizuri u ovo doba godine – snježni pokrivač prekrio je grad.

Prava je to atmosfera za brojna događanja Božićne priče.Tijekom trodnevne priredbe Toplićanci i njihovi gosti mogu razgledavati Mali sajam eko proizvoda i rukotvorinama kao stvorenima za originalne božićne poklone.
U predahu šetnje u kućici restorana “Bernarda” nudi se kuhano vino, bezalkoholni i onaj jači, alkoholni punč, Križevačko craft pivo, domaća pita, hrana s roštilja i vrući, šarf gulaš.
Sinoć su posjetitelje zabavljali Neven i Leo, a večeras je na redu iznova jedan duo, Mirta i Emerik.
Poslijepodne će klinci, ali i svi koji se tako osjećaju sjesti u toplo kino i pogledati predstavu “Patuljci pojma nemaju pa se Djedici hitro spremaju”.
Nedjelja je rezervirana za svima one najdraže na Topličkom Božićnom sajmu – u 15  sati stižu Motomrazovi, čija je uzajamna ljubav s djecom velika.
Kakvi bi to Motomrazovi bili bez darova, pa će iz svojih vreća na motorima slatkim poklonima darivati mališane.
Paljenjem treće adventske svijeće u 16 sati završava se službeni dio ovogodišnje “Topličke Božićne priče”.

 

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje