Povežite se s nama

Međimurje

Vatrogasna zajednica Međimurske županije: jedini na Državnome natjecanju u Zadru sudjelovali s osam ekipa

Objavljeno:

- dana

U prostorima Javne vatrogasne postrojbe Čakovec održana je 6. sjednica Predsjedništva i Nadzornog odbora Vatrogasne zajednice Međimurske županije.

Tom je prigodom razmotren i usvojen Program rada i Financijski plan za 2019. godinu, raspodijeljena su sredstva premija osiguranja županijske Vatrogasne zajednice za ovu godinu te predstavljeni uspjesi na Državnome natjecanju vatrogasne mladeži u Zadru. Posebnu pozornost privukle su informacije o predstojećoj izmjeni Zakona o vatrogastvu.

Raspoređena su i sredstva iz premije osiguranja za nabavku navalnih i kombi vozila

Naime, od iduće godine Hrvatska vatrogasna zajednica izmjenom postojećeg Zakona o vatrogastvu postaje krovna organizacija za vatrogastvo u Hrvatskoj, a na čelu bi joj bio glavni vatrogasni zapovjednik. Na taj način vatrogastvo u Hrvatskoj bilo bi autonomno, što bi pridonijelo učinkovitosti sustava i povećanju spremnosti.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije Mario Medved predložio je Financijski plan za 2019. godinu.

Dotacija Međimurske županije je povećana za 50.000 kuna te će ukupno iznositi 750.000 kuna, što će se iskoristiti za nabavku opreme i vozila

– Prihodovna strana uvećana je za 50.000 kuna temeljem dogovora sa županom Međimurske županije. Dotacija Međimurske županije će iznositi 750.000 kuna, a navedeno povećanje bit će utrošeno za nabavku vatrogasne opreme i vozila – rekao je Medved.
Predsjedništvo je također prihvatilo i Prijedlog programa rada za iduću godinu te pohvalilo ekipe, mentore, suce, tehničko osoblje i predstavnike međimurske Vatrogasne zajednice na organizaciji ekipa za Državno natjecanje.

– Međimurska vatrogasna zajednica jedina je na Državnome natjecanju imala osam ekipa, a zahvaljujući velikom angažmanu ekipa i mentora postignuti su odlični rezultati. Ekipa ženske mladeži DVD-a Šandorovec osvojila je 2. mjesto, te će zahvaljujući tom rezultatu braniti boje Hrvatske i Međimurja na Maloj olimpijadi CTIF-a, koja će se dogodine održati u Švicarskoj.

Također, ekipa muške mladeži DVD-a Krištanovec osvojila je 2. mjesto, a muška mladež DVD-a Gardinovec 3. mjesto – istaknuto je na sjednici. Raspoređena su i sredstva iz premije osiguranja za nabavku navalnih i kombi vozila. Dobrovoljnim vatrogasnim društvima koja su ove godine nabavila vozila novac će biti isplaćen, a razlika za nabavku vatrogasne opreme bit će pokrivena do kraja godine.

Međimurje

Desetljeće djelovanja Međimurske udruge za ranu intervenciju u djetinjstvu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prije deset godina u Međimurskoj županiji nastala je jedinstvena priča iz područja rane intervencije u djetinjstvu. Inicijativom i volonterskim angažmanom stručnjaka, edukacijskih rehabilitatora, psihologa, logopeda i odgojitelja nastala je Međimurska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu – MURID.

Jedini licencirani

Međimurska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu pruža stručnu podršku djeci rane dobi, njihovim roditeljima i obiteljima, kao i edukaciju te senzibilizaciju okoline i javnosti na specifične potrebe obitelji i djece s razvojnim i socijalnim rizicima na području Hrvatske i regije. Prije pet godina usluge MURID-a prepoznate su na nacionalnoj razini je Udruga postala jedini licencirani pružatelj usluga rane intervencije u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Trenutno zapošljava 26 djelatnica koje putem svoga rehabilitacijskoga rada i prepoznatljivi organizacijski sustav stvaraju ogledni primjer sustava rane intervencije u Republici Hrvatskoj, a više od 300 volontera tijekom deset je godina darovalo svoje vrijeme, znanja i vještine MURID-ovim korisnicima. Usluge koje nude su savjetovalište, individualni edukacijsko-rehabilitacijski i logopedski programi te programi radne terapije, intenzivni edukacijsko-rehabilitacijski programi u poludnevnim boravcima te grupni rad uz trening socijalnih vještina.

Samih početaka MURID-a prisjetila se njegova izvršna direktorica Silvija Pucko.

– Ideja o MURID-u razvila se prije dvadesetak godina te se neminovnim pokazalo osnivanje ovakve udruge koja bi stvarala sustav rane intervencije. U vrijeme našeg osnivanja ni zakon socijalne skrbi Republike Hrvatske tu vrstu usluge nije prepoznao pa je inicijativa civilnog društva bila pokretačka snaga MURID-a – rekla je Pucko.

U 2017. godini primili su nagradu za najbolji lokalni EU projekt pod nazivom Agenti 0-7, u 2018. godini u Međimurje su doveli volontersku priču „Pripovjedači priča za laku noć – Tete i stričeki pričalice“ koja je u 2020. primila nagradu „Ponos Hrvatske“. Te godine održali su i prvi Festival medvjedića za vrijeme manifestacije Porcijunkulovo, koji je postao njihova najveća volonterska akcija okupljajući više od 40 volontera u tjedan dana provedbe. Prije dviju godina organizirali su svoj prvi kongres pod nazivom „S.M.A.R.T. pristup u ranoj intervenciji“ te su izdali prvu slikovnicu „Sretna priča jednog medvjedića“ kao nastavak Festivala medvjedića koji je osvojio nagradu za Naj naj akciju Hrvatske u 2019. godini.

Potpisan ugovor

Danas iza sebe imaju niz nagrada, projekata i licenca na međunarodnoj razini, što je dokaz da su zaista primjer dobre prakse u Hrvatskoj, no spomenuti rezultati teško bi bili ostvarivi bez potpore jedinica lokalne samouprave. Međimurska županija podržava rad MURID-a od samog početka, a od 2017. sufinanciraju uslugu rane intervencije za sve korisnike s područja Međimurske županije, što je stvorilo temelje za sustavno pružanje potrebnih usluga. Župan Međimurske županije Matija Posavec povodom obilježavanja deset godina djelovanja potpisao je s direktoricom Silvijom Pucko ugovor o sufinanciranju za 2021. godinu vrijedan 350.000 kuna.

U prvih deset godina postojanja u rehabilitacijske programe rane intervencije uključilo se više od 800 djece, a dodatnim programima podrške i edukacije podržano je više od 2000 djece iz sjeverozapadne Hrvatske i šire. Župan Posavec istaknuo je važnost djelovanja MURID-a koji stvara uvjete za bolji život djece te je pohvalio transformaciju njihovih usluga u virtualni način za vrijeme epidemije COVID-a 19. Za provođenje usluge virtualne rane intervencije dobili su suglasnost nadležnog Ministarstva, a kvalitetu prilagodbe prepoznao je i regionalni Ured UNICEF-a iz Ženeve koji je podržao izradu e-learning platforme za učenje o virtualnoj ranoj intervenciji kojoj je pristupilo više od 1200 stručnjaka iz svih zemalja regije.

U svibnju 2020. započeli su projekt Centar stabilne podrške s ciljem širenja mreže socijalnih usluga na još tri županije sjeverozapadne Hrvatske (Koprivničko-križevačku, Bjelovarsko-bilogorsku i Virovitičko-podravsku), a pred njima je još niz projekata i planova među kojima je zasigurno najvažniji izgradnja Regionalnoga centra za ranu intervenciju MURID vrijednoga 20 milijuna kuna.

Nastavite čitati

Međimurje

Turistička zajednica Grada Preloga ima novu mrežnu stranicu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iako je 2020. godina bila izazovna, Turistička zajednica Grada Preloga i Grad Prelog ulagali su u daljnji razvoj Preloga kao turističke destinacije te poboljšanje prepoznatljivosti toga grada na turističkoj karti Hrvatske.

Uz postavljanje Info punkta u središtu Preloga i uz suradnju tvrtke Smart Tourist razvijena je i internetska stranica www.tz-prelog.hr na kojoj su predstavljeni turistički aduti Grada Preloga.

Sadržaj stranice će se tjedno nadopunjavati, proširivati i mijenjati. Stranica je neiscrpno vrelo ideja i ponude Grada Preloga. Svi dionici u turizmu na području Grada Preloga pozvani su na suradnju s Turističkom zajednicom Grada Preloga u svrhu kreiranja sadržaja i proširivanja ponude.

Javite im se na [email protected] ili [email protected] ili na broj telefona 040/638-694.

Nastavite čitati