Povežite se s nama

Međimurje

Vatrogastvu Međimurja vozilo vrijedno milijun i 700 tisuća kn

Objavljeno:

- dana

JVP ČAKOVEC

Uz blagdan Sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, u prostorima Javne vatrogasne postrojbe u Čakovcu svečano je obilježen Dan vatrogastva i održana primopredaja novoga vatrogasnog vozila.

U svom pozdravnom govoru upućenom okupljenima, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Čakovec Mladen Kanižaj rekao je da nema boljeg dana za predstavljanja nove opreme od onoga posvećenog nebeskom zaštitniku vatrogasaca.

– Mjesec svibanj je i mjesec zaštite od požara, a novo vozilo upravo će ubrzati vrijeme i kvalitetu intervencija te tako pridonijeti sigurnosti cijelog kraja – rekao je između ostaloga zapovjednik Kanižaj. Osim u slučajevima kad su potrebne intervencije kod požara, poplava i prometnih nezgoda, vatrogasci puno rade i na preventivi, edukaciji stanovništva te osposobljavanju svojih pripadnika. Stoga je Javna vatrogasna postrojba spremna za sve izazove koji mogu doći pred nju. Zapovjednik Kanižaj posebno je zahvalio čelništvu Grada Čakovca na razumijevanju i potpori koju svake godine daju dobrovoljnom i profesionalnom vatrogastvu. Zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca, ujedno i predsjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije i Grada Čakovca Mario Medved, čestitajući svima okupljenima Dan vatrogastva rekao je da je na blagdan svetog Florijana lijepo biti vatrogasac. Osim što obilježavaju Dan vatrogastva, djelatnici Javne vatrogasne postrojbe bogatiji su za novo vozilo, koje je, što je najvažnije, kupljeno vlastitim prihodima JVP-a.

Ubrzat će se vrijeme i kvaliteta intervencija te tako pridonijeti sigurnosti cijelog kraja

– Vatrogastvo u Čakovcu i Međimurju ima dugu i bogatu tradiciju, nebrojeno puta se dokazalo na raznim intervencijama spašavajući imovinu i ljudske živote. Posebno mjesto u tom sustavu sigurno ima i Javna vatrogasna postrojba, koja od sada na intervencije odlazi još opremljenija – naglasio je Medved te zahvalio svim djelatnicima JVP-e na svemu što čine u sustavu zaštite i spašavanja. Ključeve novog vozila zapovjedniku JVP-e je uručio predsjednik Vatrogasne zajednice MŽ Mario Medved, a posvetio ga je gvardijan franjevačkog samostana u Čakovcu fra Željko Železnjak. Vozilo marke Ziegler namijenjeno je za tehničke intervencije, posebice kod gašenja požara otvorenih prostora, ali i za intervencije kod, primjerice, prometnih nesreća. 

Ukupno je stajalo milijun i 700 tisuća kuna, a u potpunosti je opremljeno najmodernijom opremom. Ovo vozilo i pripadajuća oprema podići će spremnost jedine profesionalne vatrogasne postrojbe u Međimurskoj županiji te dodatno jamčiti stanovnicima Čakovca i Međimurja sigurnost prilikom požara, prometnih nezgoda ili nekih drugih intervencija.

CEREMONIJA

Ključeve vozila zapovjedniku JVP-e je uručio predsjednik Vatrogasne zajednice Mario Medved

Izvor:
Foto:

Međimurje

Usred noći 27-godišnji vozač stisnuo papučicu gasa i Malom Suboticom projurio sa 133 km/h

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave međimurske u razdoblju od 15. do 21. travnja 2024. godine proveli su pojačane aktivnosti iz akcije “Nadzor brzine kretanja vozila”.

Tijekom akcije utvrđeno je ukupno 262 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega:

  • 142 prekršaja nepropisne brzine kretanja,
  • devet prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola,
  • sedam prekršaja nepropisnog zaustavljanja i parkiranja,
  • pet prekršaja nepropisne uporabe svjetala u prometu,
  • sedam prekršaja nepropisne uporabe mobitela tijekom vožnje,
  • jedan prekršaj tehničke neispravnosti vozila,
  • šest prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom,
  • tri prekršaja upravljanja vozilom nakon isteka važenje prometne dozvole za više od 15 dana,
  • jedna prekršaj upravljanja za vrijeme izrečene zabrane upravljanja motornim vozilima,
  • 56 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa te,
  • 25 ostalih prekršaja.

Najveća brzina od 133 km/h utvrđena je u subotu, 20. travnja, u 2:44 sati u Maloj Subotici, Glavnoj ulici (brzina ograničena na 50 km/h), kod 27-godišnjeg vozača osobnog automobila, čakovečkih registarskih oznaka. Odredbom članka 53. Zakona o sigurnosti prometa, vozač koji se u naselju kreće brzinom koja je za više od 50 km/h veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1320 do 2650 eura ili kaznom zatvora do 60 dana. Također, za spomenuti prekršaj predviđena je i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od 3 do 12 mjeseci.

Nastavite čitati

Međimurje

Autohtoni doživljaji kod Spomen doma rudarstva Cimper

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu turističko – volonterskog programa Turističke zajednice Međimurske županije „Z cugom v zeleno Međimurje“, turistima – volonterima predstavilo se i Mursko Središće i Spomen dom rudarstva „Cimper“.

Grad Mursko Središće, Centar za kulturu „Rudar“ i Turistička zajednica područja „Mura i gorice“ uz podršku Društva žena Mursko Središće i Udruge međimurska žganica „Tepka“ turistima – volonterima su približeni autohtoni sadržaji koje mogu upoznati samo ovdje.

Po razgledu interpretacijskog centra Spomen dom rudarstva „Cimper“, krenulo se u radionicu izrade tradicijske maske cimeri, maske koja svoje korijene ima upravo u rudarskoj mitologiji. Radionicu su držale članice „Društva žena Mursko Središće“, koje i baštine tradiciju izrade maske. Nekoliko metara dalje pekla se prava međimurska žganica, što su prezentirali članovi Udruge međimurska žganica „Tepka“, a u drugom kraju parkića ispred Spomen doma kuhao se pravi međimurski grah, za što je na području Murskog Središća već tradicionalno zadužen Rudi Mesarić.

Ovaj oblik volonterskog turizma jedinstvena je prilika da se uz razgledavanje povijesnih vrijednosti osjeti i sudjeluje u pravim autohtonim aktivnostima ovog kraja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje