Povežite se s nama

U fokusu

Vaučeri za struju, povećanje novčanih naknada, novac za drva…

Objavljeno:

- dana

Sjednici savjeta za socijalnu skrb Varaždinske županije

Podmirenje troškova ogrijeva korisnicima zajamčene minimalne naknade te povećanje iznosa novčanih naknada korisnicima – glavne su teme o kojima su na Sjednici savjeta za socijalnu skrb Varaždinske županije razgovarali ravnatelji županijskih centara.

Sjednici su nazočile i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvenu zaštitu i socijalnu skrb Ruža Jelovac te Jasminka Hutinski, ravnateljica varaždinskog Zavoda za zapošljavanje.

 

Svakom korisniku naknade koji se grije na drva – 948 kuna pomoći. Samo jedan vaučer po domačinstvu.

Pomoć pri kupovinu drva za grijanje

Dvije navedene teme dijelom su Izmjena i dopuna Zakona o socijalnoj skrbi. Tako su korisnici zajamčene minimalne naknade ostvarili pravo na pomoć za ogrjev na drva, u iznosu od 1,39 milijuna kuna. Kad se ta brojka podijeli s 1458 korisnika, svaki će od njih dobiti 948 kuna.

Županija je taj novac već podijelila jedinicama lokalnih vlasti pa ga korisnici mogu zatražiti u svojim općinama. U četiri općine odlučili su da neće dijeliti novac već direktno ogrijev kako ne bi došlo do potencijalne zlouporabe. – Ova brojka je manja u odnosu na broj korisnika jer ima i onih koji se griju na druge vrste energenata. I inače popis korisnika “ne štima ” jer općine i gradovi ne poštuju Zakon o financiranju troškova stanovanja. Samo 20 posto jedinica lokalne samouprave poštuje tu obavezu, rečeno je. 

Vaučeri za struju

Korisnicima zajamčenih minimalnih naknada – njih 1106 ali i onima s pravom na osobnu invalidninu, 470 osoba –  bit će podijeljeni i vaučeri za električnu energiju u iznosu 200 kuna mjesećno. – U Centru se podigne vaučer, ode u FINA-u i plati struja. Vaučer se može koristiti i za nadoplatu kao i retroaktivno, pojašnjeno je uz napomenu da jedno domačinstvo može dobiti samo jedan vaučer.

Povećanje novčane naknade

Hrvatskoj postotak koji se izdvaja za socijalna davanja tek na 21% BDP-a, dok se na razini EU izdvaja 29% BDP-a.

– Novčane naknade za radno nesposobne samce, njih 11, 90 tisuća, sa 800 su se povisile na 915 kuna dok će obitelj s jednim roditeljem – kojih je u Hrvatskoj ukupno 3103 – primati 440 kuna po djetetu, rekao je Česi.  

Od lipnja se osniva Jedinstveni novčani centar kojime će se naknadama baviti uredi državne uprave. Tako će se socijalni radnici napokon, umjesto administracije, imati priliku baviti svojim poslom, zadovoljan je Siniša Česi promijenama.

Još promjena

Promijenila su se i pravila o dobivanju statusa roditelja – njegovatelja. Do sada roditelji nisu imali to pravo ukoliko je dijete više od šest sati tjedno u nekoj ustanovi. Sada je taj limit pomaknut na 12 sati tjedno.

 Korisnicima zajamčenih minimalnih naknada – njih 1106 ali i onima s pravom na osobnu invalidninu, 470 osoba, –  bit će podijeljeni i vaučeri za električnu energiju

Mogući “foliranti”?

Još jedna bitna novost je da se više neće, kao do sada, nakon dvije godine, pravo na zajamčenu novčanu nadoknadu ukidati automatizmom nakon dvije godine. – Realnost situacije dovela je do ukidanja ove odluke, rekao je Česi.

Na primjedbu o mogućim “folirantima”, Jasminka Hutinski je rekla kako “se ljudi bore za javne radove, ali o tome odlučuju načelnici Općina, koji često zbog nekih predrasuda, ne daju šansu ljudima. – U svakom slučaju najbolja bi bila zajednička suradnja po pitanju određenih stranaka. Zajedno bismo sigurno mogli nešto napraviti, rekla je Hutinski s kojom su se složili svi nazočni, između kojih i dožupan Alen kišić koji je umjesto bolesne kolegice vodio sjednicu.

Razgovaralo se i o zapošljavanju osoba s invaliditetom, što, unatoč zakonskoj obavezi, poslodavci uglavnom ignoriraju. Na sjednici se moglo čuti da tu odredbu u gotovo 100 posto slučajeva poštuju stranci – nedavno je, primjerice Calzedonia zaposlila njih 15 – dok su domaći poslodavci, sudeći prema podacima, izgleda sprmniji platiti kaznu nego ispoštovati Zakon i zaposliti određeni broj osoba s invaliditetom. 

Izvor:
Foto:

U fokusu

U Općini Sračinec moraju se ponoviti parlamentarni izbori

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

DIP je 18. travnja održao konferenciju za medije na kojem su govorili i o nepravilnostima na koje su birači naišli tijekom samih izbora.

Otkrili su kako će se u dvije izborne jedinice izbori ponoviti, piše 24sata.hr.

Riječ je o III. i V. izbornoj jedinici, gdje se utvrđene nepravilnosti.

– Što se tiče III. izborne jedinice, riječ je o Općini Sračinec, a odnosi se na listu kandidata u 12 izbornoj jedinici. Što se tiče V. izborne jedinice, radi se o općini Markušica, tamo je pronađeno više glasačkih listića nego što ih je trebalo biti – komentirao je potpredsjednik Povjerenstva Josip Salapić.

Na tim će se biračkim mjestima izbori ponoviti i to ove nedjelje za predstavnika manjina.

Nastavite čitati

U fokusu

Hajdaš Dončić nedodirljiv po broju preferencijalnih glasova, drugi je Matija Posavec, a treći Stričak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U našoj III. izbornoj jedinici na parlamentarnim izborima 17. travnja glasalo je 218.591 birača, odnosno 62,63 %.

Zanimljivo je pogledati raspored preferencijalnih glasova birača. Da bi kandidati preferencijalno ušli u Sabor morali su skupiti više od 10 posto od ukupnih glasova liste. To ovaj put nije uspjelo nikome iz III. izborne jedinice. Najbliže prolazu bio je Siniša Jenkač, kandidat na listi HDZ-a i partnera koji je s 10 mjesta pokušao ˝uloviti˝ mandat.

Na listi koju predvodi SDP u III. izbornoj jedini najviše preferencijalinih glasova dobio je prvi na listi Siniša Hajdaš Dončić. Cijela lista je dobila 77.793 glasova. Hajdaš Dončić prikupio je 21.765 glasova. Drugi je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar s 5760 glasova, a treći predsjednik Reformista Radimir Čačić s 4960 glasova.

U III. izbornoj jedinici lista koju predvodi HDZ dobila je 58.346 glasova. Varaždinski župan Anđelko Stričak dobio je 9599 glasova, na drugom mjestu je gradonačelnik Novoga Marofa Siniša Jenkač s 4934 glasa, a treći je predsjednik HDZ-a Krapinsko – zagorske županije Zoran Gregurović s 4649 glasova.

Nezavisna platforma Sjever (NPS) dobila je ukupno 25.829 glasova. Najviše njih, čak 16.241, pripalo je Matiji Posavcu. Drugi po broju glasova je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić s 1502 glasa, a treći gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić s 832 glasa.

U Sabor iz III. izborne jednice prvi put ide i “Možemo”, čija je lista dobila 13.229 glasova. Najviše glasova dobio je nositelj Luka Korlaet, odnosno 1773. Varaždinka Dubravka Novak je druga s 1028 glasova, a treća je Varaždinka Dorotea Strelec s 373 glasa.

Razina države

Nakon prebrojanih 99,43 posto glasova, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković osvojio je, kao nositelj liste u I. izbornoj jedinici, 32.874 preferencijalna glasa, a više od njega dobio je Ivan Anušić, prvi na listi u IV. jedinici, osvojivši 37.520 glasova.

U koaliciji Rijeke pravde najviše preferencijalnih glasova osvojio je Siniša Hajdaš Dončić (21.755), Peđa Grbin (19.844), Arsen Bauk (16.733), Boris Lalovac (13.161) i Mišel Jakšić (12.683).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje