Povežite se s nama

U fokusu

Vaučeri za struju, povećanje novčanih naknada, novac za drva…

Objavljeno:

- dana

Sjednici savjeta za socijalnu skrb Varaždinske županije

Podmirenje troškova ogrijeva korisnicima zajamčene minimalne naknade te povećanje iznosa novčanih naknada korisnicima – glavne su teme o kojima su na Sjednici savjeta za socijalnu skrb Varaždinske županije razgovarali ravnatelji županijskih centara.

Sjednici su nazočile i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvenu zaštitu i socijalnu skrb Ruža Jelovac te Jasminka Hutinski, ravnateljica varaždinskog Zavoda za zapošljavanje.

 

Svakom korisniku naknade koji se grije na drva – 948 kuna pomoći. Samo jedan vaučer po domačinstvu.

Pomoć pri kupovinu drva za grijanje

Dvije navedene teme dijelom su Izmjena i dopuna Zakona o socijalnoj skrbi. Tako su korisnici zajamčene minimalne naknade ostvarili pravo na pomoć za ogrjev na drva, u iznosu od 1,39 milijuna kuna. Kad se ta brojka podijeli s 1458 korisnika, svaki će od njih dobiti 948 kuna.

Županija je taj novac već podijelila jedinicama lokalnih vlasti pa ga korisnici mogu zatražiti u svojim općinama. U četiri općine odlučili su da neće dijeliti novac već direktno ogrijev kako ne bi došlo do potencijalne zlouporabe. – Ova brojka je manja u odnosu na broj korisnika jer ima i onih koji se griju na druge vrste energenata. I inače popis korisnika “ne štima ” jer općine i gradovi ne poštuju Zakon o financiranju troškova stanovanja. Samo 20 posto jedinica lokalne samouprave poštuje tu obavezu, rečeno je. 

Vaučeri za struju

Korisnicima zajamčenih minimalnih naknada – njih 1106 ali i onima s pravom na osobnu invalidninu, 470 osoba –  bit će podijeljeni i vaučeri za električnu energiju u iznosu 200 kuna mjesećno. – U Centru se podigne vaučer, ode u FINA-u i plati struja. Vaučer se može koristiti i za nadoplatu kao i retroaktivno, pojašnjeno je uz napomenu da jedno domačinstvo može dobiti samo jedan vaučer.

Povećanje novčane naknade

Hrvatskoj postotak koji se izdvaja za socijalna davanja tek na 21% BDP-a, dok se na razini EU izdvaja 29% BDP-a.

– Novčane naknade za radno nesposobne samce, njih 11, 90 tisuća, sa 800 su se povisile na 915 kuna dok će obitelj s jednim roditeljem – kojih je u Hrvatskoj ukupno 3103 – primati 440 kuna po djetetu, rekao je Česi.  

Od lipnja se osniva Jedinstveni novčani centar kojime će se naknadama baviti uredi državne uprave. Tako će se socijalni radnici napokon, umjesto administracije, imati priliku baviti svojim poslom, zadovoljan je Siniša Česi promijenama.

Još promjena

Promijenila su se i pravila o dobivanju statusa roditelja – njegovatelja. Do sada roditelji nisu imali to pravo ukoliko je dijete više od šest sati tjedno u nekoj ustanovi. Sada je taj limit pomaknut na 12 sati tjedno.

 Korisnicima zajamčenih minimalnih naknada – njih 1106 ali i onima s pravom na osobnu invalidninu, 470 osoba, –  bit će podijeljeni i vaučeri za električnu energiju

Mogući “foliranti”?

Još jedna bitna novost je da se više neće, kao do sada, nakon dvije godine, pravo na zajamčenu novčanu nadoknadu ukidati automatizmom nakon dvije godine. – Realnost situacije dovela je do ukidanja ove odluke, rekao je Česi.

Na primjedbu o mogućim “folirantima”, Jasminka Hutinski je rekla kako “se ljudi bore za javne radove, ali o tome odlučuju načelnici Općina, koji često zbog nekih predrasuda, ne daju šansu ljudima. – U svakom slučaju najbolja bi bila zajednička suradnja po pitanju određenih stranaka. Zajedno bismo sigurno mogli nešto napraviti, rekla je Hutinski s kojom su se složili svi nazočni, između kojih i dožupan Alen kišić koji je umjesto bolesne kolegice vodio sjednicu.

Razgovaralo se i o zapošljavanju osoba s invaliditetom, što, unatoč zakonskoj obavezi, poslodavci uglavnom ignoriraju. Na sjednici se moglo čuti da tu odredbu u gotovo 100 posto slučajeva poštuju stranci – nedavno je, primjerice Calzedonia zaposlila njih 15 – dok su domaći poslodavci, sudeći prema podacima, izgleda sprmniji platiti kaznu nego ispoštovati Zakon i zaposliti određeni broj osoba s invaliditetom. 

Izvor:
Foto:

U fokusu

Zabilježeno oko 140 slučajeva gripe u Hrvatskoj, cijepljenje u studenom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zbog pandemije covida gripa nije nestala i zato je važno cijepiti se i protiv gripe, koja može uzrokovati teže oblike bolesti, rečeno je na predstavljanju javnozdravstvenog projekta “Ove sezone nosi se zdravlje”, kojim se naglašava važnost edukacije o cijepljenju protiv gripe.

Cijepljenje protiv gripe svake godine počinje u studenom, a za ovu je sezonu naručeno 650.000 doza četverovalentnog cjepiva. U Hrvatsku je ovih dana stiglo prvih 260.000 doza, čija je distribucija započela, javlja HRT.

Osim kod obiteljskih liječnika cijepiti se može i u ljekarnama, gdje je naručeno od 15 do 20 tisuća doza, što je znatno manje u odnosu na lanjskih 150 tisuća doza.

Do sada je već zabilježeno oko 140 slučajeva gripe. Simptomi se gotovo i ne razlikuju od simptoma covida.

– Za gripu je možda malo karakterističniji taj nagli skok temperature, a za covid je potpuno karakterističan gubitak osjeta i okusa – objasnio je dr. Tiljak.

Svi koji nemaju pravo na besplatno cjepivo moći će ga kupiti po cijeni od 96 kuna.

Nastavite čitati

U fokusu

Bunić nudi sporazumni raskid ugovora s Varkomom, Bosilj tvrdi da će tvrtka tako uštedjeti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Željko Bunić uskoro će biti bivši direktor Varkoma, a pod kojim uvjetima odlazi za sad ostaje nepoznanica. Pitanje vezano za uvjete odlaska, odnosno hoće li zamjena na direktorskoj fotelji Varkoma podrazumijevati i izdašnu isplatu postavili smo prošlog tjedna Gradu Varaždinu, ali do danas nismo dobili odgovor. Međutim, o tome se raspravljalo i na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

– Pitanje se odnosi na medijski istup gradonačelnika Bosilja u kojem je naveo da je s aktualnim direktorom Varkoma postigao sporazumni raskid njegove funkcije. Pitanje je tko je taj sporazumni raskid dogovorio i pod kojim uvjetima – upitao je Hrvoje Petrić iz platforme Budimo.

Gradonačelnik Bosilj na pitanje nije odgovorio konkretno.

– Gospodin Bunić je zatražio prijem kod mene kao član skupštine i većinskog dioničara i zamolio da se sporazumno raziđemo. Ja sam rekao da je to stvar Nadzornog odbora, da ja mogu Nadzornom odboru predložiti. Vjerujem da će u utorak, kada je Nadzorni odbor Varkoma, prihvatiti takav prijedlog i inicijativu s obzirom da bi gospodinu Buniću moglo pripasti puno više otkazivanjem ugovora, nego sporazumno,  tako da vjerujem da će Nadzorni odbor vidjeti na ovaj način popriličnu uštedu – objasnio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Petrić nije bio zadovoljan odgovorom.

– Na moje pitanje i njegovu nagodbu nisam dobio odgovor. Dobio sam odgovor da će biti povoljnije pa zanima me koliko je to povoljnije i po čemu ako je sam stupio u kontakt da želi ići pa zašto bi mu se platilo – rekao je Petrić.

Prošlog tjedna Gradu Varaždinu postavili smo konkretna pitanja, ima li trenutni direktor pravo na otpremninu i koliko bi iznosila s obzirom na njegov ugovor.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje