Povežite se s nama

Život i društvo

Važan sastanak predstavnika varaždinske Bolnice i udruga oboljelih o jednodnevnoj kirurgiji

udruge oboljelih sastanak Opća bolnica Varaždin

Objavljeno:

- dana

U okviru „Projekta izgradnje dnevne bolnice/jednodnevne kirurgije u Općoj bolnici Varaždin“ u utorak, 26. veljače, održan je radni sastanak s predstavnicima civilnih društava Varaždinske županije iz područja zdravstva i socijalne skrbi.

Opći cilj projekta je povećanje isplativosti i održivosti zdravstvenog sustava u Republici Hrvatskoj poboljšanjem pristupa dnevnoj bolnici/jednodnevnoj kirurgiji, a svrha smanjenje broja prijema na akutne bolničke odjele u sklopu Opće bolnice Varaždin.

Ukupna vrijednost projekta je 49.962.500 kuna, a sufinancira se sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj, kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ Projekt se provodi od 6. rujna 2016. do 6. lipnja 2020. godine. Sam projekt sadrži element usluge provedbe aktivnosti promicanja horizontalnih politika – ravnopravnost žena i muškaraca i zabrana diskriminacije koji podrazumijeva edukaciju zaposlenika Opće bolnice Varaždin na radnom mjestu o jednakim mogućnostima i nediskriminaciji.

Na radnom sastanku s predstavnicima civilnih društava ravnatelj Opće bolnice Varaždin, Nenad Kudelić, dr. med., uvodno je istaknuo da se važnost ovog projekta ne očituje samo u izgradnji nove zgrade i nabavci opreme, već i u edukaciji djelatnika i pučanstva te dodao da su svijet i Europska unija, pa tako i Hrvatska prepoznali važnost liječenja pacijenata putem dnevnih bolnica.

„Mi smo odavno prepoznali važnost liječenja pacijenata putem dnevne bolnice i danas se, više od polovice pacijenata, koji se liječe u bolnicama, liječe putem dnevnih bolnica. Ako imate velik broj pacijenata koje liječite na takav način, morate osigurati adekvatne prostore. To je prepoznala Republika Hrvatska i omogućila bolnicama poput nas da se prijave na ovaj program i da putem EU fondova financiraju gradnju i opremanje dnevnih bolnica“, rekao je ravnatelj Kudelić.

U sklopu projekta je provedeno i anketno ispitivanje korisnika usluga Opće bolnice Varaždin kako bi se dobio uvid u postojeće stanje te utvrdile teme za buduće edukacije djelatnika u dnevnim bolnicama/jednodnevnim kirurgijama. Ispitanici su većinom pokazali zadovoljstvo liječenjem u Općoj bolnici Varaždin. Većina ih smatra da se zdravstveno osoblje prema njima odnosi ljubazno, odnosno izuzetno ljubazno, a niti jedan nije smatrao da su se liječnici i medicinske sestre/tehničari prema njima odnosili neljubazno. Većina ispitanika ima potpuno povjerenje u zdravstveno osoblje.

Na sastanku predstavnika Opće bolnice Varaždin s predstavnicima civilnih društava bio je i zamjenik župana Robert Vugrin koji je izrazio zadovoljstvo rezultatima provedenog ispitivanja prema kojima bi skoro 90 % ispitanika preporučilo liječenje u Općoj bolnici Varaždin, ali i naglasio koliko je važno koristiti dugogodišnje iskustvo udruga u pripremi budućih edukacija zdravstvenih djelatnika bolnice.

„Pored rezultata provedenog ispitivanja, nužno je dobiti i povratnu informaciju od ljudi koji su i izvan bolnice u redovitom kontaktu s pacijentima. Neke od bitnih tema na koje treba obratiti pozornost su svakako psihološka pomoć pacijentima, kako se nositi s bolešću, ostvarivanje komunikacije s gluho-slijepim osobama, ali i sam pristup i psihološka potpora prije same operacije. Dodatno smo bili upozoreni na važnost upoznavanja zdravstvenih djelatnika, a kroz njih i pacijenata, o postojanju udruga, koje im i nakon otpusta iz bolnice stoje na raspolaganju“, naglasio je zamjenik župana Vugrin.

Predstavnici civilnih društva na sastanku iznijeli su niz prijedloga kako mogu pomoći u edukativnim radionicama zdravstvenih djelatnika, ali i iskustva svojih članova sa zdravstvenim sustavom. Na sastanku su bili: Ivan Vujec kao predstavnik Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina, Irena Vrdoljak i Andrea Miter kao predstavnice Društva multiple skleroze Varaždinske županije, Dražen Vincek kao predstavnik Hrvatske udruge leukemija i limfomi, Stjepan Borovec i Mijo Pokos kao predstavnici Kluba laringektomiranih Varaždinske županije, Andreja Macan kao predstavnica udruge Ludbreško sunce Udruga za osobe s invaliditetom, Mirko Andrašek kao predstavnik Zajednice udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Varaždinske županije, Marija Hrašćanec kao predstavnica Mammae klub Varaždin – Udruga žena operiranih na dojku, Jelena Čondor i Dario Poje kao predstavnici Udruge gluhoslijepih osoba Varaždinske županije i Marina Kereša kao predstavnica Udruga savjetovališta “Uz tebe sam”.

Život i društvo

U Hrvatskoj prevladava virus gripe A, u dvije županije na sjeveru ukupno 641 novi slučaj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Hrvatskoj je tijekom sezone gripe 2022./2023., zaključno s 29. siječnja, u sklopu ukupnog tjednog izvještavanja zaprimljeno ukupno 19.372 prijava oboljelih od gripe na razini države, podaci su HZJZ-a.

Od toga su 4047 prijave zaprimljene u četvrtom tjednu ove godine, odnosno od 23. do 29. siječnja.

U Varaždinskoj je županiji u ovoj sezoni gripe prijavljeno ukupno 850 slučajeva, a u posljednjem tjednu 341 novi slučaj.

Međimurje je imalo ukupno 611 slučajeva gripe, a u četvrtom tjednu ove godine 300 novih.

Tijekom ove sezone prijavljena su šest smrtna ishoda zbog gripe i njezinih komplikacija.

Najveća stopa prijave gripe na 100.000 stanovnika bilježi se u Koprivničko-križevačkoj (incidencija 1668,3), Krapinsko-zagorskoj, Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj županiji. Ova stopa za Varaždinsku županiju iznosi 531,1, a za Međimursku 579,7.

– U Nacionalnom referentnom centru za gripu HZJZ-a u uzorcima pozitivnim na virus gripe u tjednu 4. prevladava virus gripe A (96,8%), uz sporadičnu detekciju virusa gripe B. Među subtipiziranim uzorcima pozitivnih na virus gripe A, u većini uzoraka (79,4%) potvrđen je virus gripe A/H1N1, dok virus gripe A/H3N2 čini 20,6% svih subtipiziranih uzoraka – objavio je HZJZ.

Nastavite čitati

Život i društvo

APN kreće u novi krug provedbe natječaja subvencioniranja stambenih kredita

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) 1. veljače je objavila da kreće u novi krug provedbe natječaja subvencioniranja stambenih kredita u 2023. godini.

Objavili su hodogram prema kojemu po kojem je objava javnog poziva za dostavu ponuda banaka planirana za sredinu veljače, dok bi APN zahtjeve građana trebao zaprimati od 20. ožujka.

U objavljenom hodogramu 20. ožujka je naveden kao datum kada će banke u ime svojih klijenata početi s predajom zahtjeva za subvencije APN-u.

Javni poziv za građane bit će otvoren oko mjesec dana, odnosno do utroška osiguranih državnih sredstava, a procjenjuje se da će za ovu godinu biti potrebno izdvojiti oko 9.3 milijuna eura ili 70 milijuna kuna, što odgovara broju od oko 5800 zahtjeva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje