Povežite se s nama

Međimurje

Važno je ravnomjerno razvijati Međimurje

Objavljeno:

- dana

NOVI PROJEKTI

Više od pola milijuna kuna utrošit će se na dogradnju mrtvačnice u Svetoj Mariji, za izgradnju sanitarnog čvora te radnog i skladišnog prostora za skladištenje i održavanje alata i strojeva namijenjenih za održavanje komunalne infrastrukture.

Riječ je o zajedničkom projektu u koji su krenuli Međimurska županija i Općina Sveta Marija potpisivanjem Ugovora o sufinanciranju radova u općinskoj Vijećnici. Suradnju koju iščekuje više od 2.300 tamošnjih stanovnika potpisom su zaključili načelnica Općine Đurđica Slamek i župan Međimurske županije Matija Posavec.
Slamek je objasnila da radovi kreću potpisivanjem te da se očekuje kako će biti zaključeni do kraja ove godine.

Projekt sufinanciran iz županijskog proračuna, a sukladno potrebama mještana

– Projekt se sastoji od dva dijela, dogradnje te sanacije postojećeg dijela mrtvačnice. Zahvaljujem županu što je projekt uvrstio u proračun Međimurske županije, a prvenstveno zahvaljujem jer ima razumijevanja za nas male općine, koje bez pomoći Županije i raznih ministarstava ne bismo mogle realizirati svoje projekte koji su nam od velike važnosti – rekla je Slamek, koja je uvjerena u uspješnu realizaciju tog projekta, kao i projekta tržnice s kojom se svi Svetomarčani “štimaju” i koji je također pomogla realizirati Međimurska županija.

– Ovo je još jedan od brojnih projekata u općinama i gradovima Međimurske županije koji je sufinanciran iz županijskog proračuna, a sukladno potrebama naših mještana i prema dogovoru s načelnicima. Važno je osluškivati potrebe mještana, ulagati u infrastrukturu i ravnomjerno razvijati Međimurje. Vjerujem da će i ovaj projekt biti što skorije realiziran – zaključio je međimurski župan Matija Posavec te naglasio da je to tek jedna u nizu investicija koja dokazuje sustavnu i uspješnu suradnju sa svim međimurskim gradovima i općinama.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Obrtnička komora MŽ dodijelila majstorske diplome za novih 24-ero majstora i majstorica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Obrtnička komora Međimurske županije održala je svečanu dodjelu majstorskih diploma kandidatima koji su uspješno položili majstorske ispite u dva ispitna roka, u veljači i travnju ove godine.

Međimurska komora majstorske ispite organizira i provodi od 1996. godine i dosad je položeno 812 majstorskih ispita. Uz najčešće motive, otvaranje vlastitog ili preuzimanje obiteljskog obrta, razlozi polaganja majstorskih ispita su i mogućnosti dobivanja dozvole za provođenje praktične nastave i korištenje mjera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, rad u strukovnim školama na mjestu stručnog nastavnika, ali i rad u inozemstvu.

Osim kandidata s područja Međimurske županije, ispite su položili i kandidati s područja Varaždinske, Šibensko-kninske i Zagrebačke županije. Dodijeljene su im diplome u 16 zanimanja, a najviše je vodoinstalatera, instalatera grijanja i stolara.

Diplome su majstorima uručili župan Međimurske županije Matija Posavec i predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije Boris Lukovnjak, a novi majstori su: Zvonko Hižman, Josip Lugović, Melita Židov, Siniša Horvat, Robert Bergovec, Davor Rainer, Emanuel Bočkaj, Petar Bojčić, Tomislav Đurđević, Vlado Harjaček, Andrijana Kreš, Sara Miketek, Ivan Hatlak, Mladen Ivanović, Vesna Šoković-Plantak, Leonard Novak, Damir Bočkaj, Dejan Miholić, Davor Golub, Saša Baumhak, Tihomir Šestan, Fridrich Zimprich.

Dva kandidata primila su po dvije majstorske diplome, a to su Ivica Ferenc i Boris Rendić.

Nastavite čitati

Međimurje

Čuvanje tradicije: proštenje u Peklenici uz misno slavlje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pekleničko se proštenje tradicionalno obilježava prve nedjelje u listopadu i zasigurno je najveće proštenje u Međimurju.

Pekleničari, ali i mještani svih okolnih naselja, tada odlaze na svetu misu u kapelicu Blažene Djevice Marije od Krunice, a kasnije uživaju u sadržajima koje donosi samo proštenje.

Pekleničko proštenje ove se godine održalo 2. listopada pa je tako u 11 sati održana sveta misa kod kapele posvećene Blaženoj Djevici Mariji koju je predvodio velečasni Josip Blažon. Svetoj misi prisustvovali su saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, predsjednica Mjesnog odbora Ivana Maltarić te mnogobrojni građani.

Taj se crkveni spomendan i obilježava 7. listopada, a naziv Gospe od Krunice nosi od 1969. godine i pape Pavla VI. Prije toga zvao se blagdanom Gospe od pobjede, u čast velikoj pobjedi kršćanske koalicije protiv Osmanlija u bitci kod Lepenta 7. listopada 1571. godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje