Povežite se s nama

Život i društvo

Već dva puta prodao kuću, a još će je pet godina otplaćivati!

Objavljeno:

- dana

NA SUDU ZBOG PRODAJE KUĆE

Da treba biti iznimno oprezan kod prodaje, a i kupnje nekretnina, pokazuje slučaj umirovljenika J. M. iz Varaždina. On je još 2006. godine odlučio prodati kuću i tada je pronašao prvog kupca s kojim je sklopio Predugovor o kupoprodaji nekretnina.

Međutim, budući da je došlo do brojnih problema vezanih uz isplatu, kuću je naposljetku odlučio prodati drugom kupcu. Nije ni slutio da će to dovesti do brojnih zavrzlama i dugotrajnih sudskih sporova.

Pogrešni potezi

Spor na Općinskom sudu u Varaždinu izgubio je još prije pet godina, no time cijela drama nije završena, jer je ove godine došlo do ovrhe, a zatim i dogovora: sljedećih pet godina će naš čitatelj zajedno sa suprugom iz malih mirovina svaki mjesec morati plaćati 1.200 kuna.

Čitatelj je ogorčen. No iz presude se može zaključiti da je “vukao” pogrešne poteze koji su na kraju i doveli do ovrhe.

Ogorčen je zbog svega. No iz presude Općinskog suda se može zaključiti da je „vukao“ pogrešne poteze koji su na kraju i doveli do ovrhe.
Kako je sve počelo? Našem se čitatelju javio zainteresirani kupac s kojim je 26. svibnja 2006. godine sklopio Predugovor o kupoprodaji nekretnina. Kupac mu je na ime kapare isplatio 7.500 eura, a ostatak je trebao biti isplaćen do 14. srpnja te 2006. godine.

Da bi mogao isplatiti ostatak kupoprodajne cijene, kupac je trebao prodati svoj trosobni stan. No stan je bio pod hipotekom, pa je kupac prenio hipoteku na kuću, s čime se naš čitatelj složio.

Do problema je došlo jer je Ministarstvo obrane kasnilo s obradom zahtjeva za prijenos hipoteke, pa je između stranaka dogovoreno da će Z. R. isplatiti 2.500 eura, a potom 2.900 kuna mjesečno na ime kamata na nepodmireni iznos kupovine, a sve dok MORH ne riješi njegov zahtjev i do konačne isplate. Do toga ipak nije došlo.
– Rok za isplatu bio je 14. srpanj, ali kupac se nije pojavio. Čekali smo dva-tri dana, a on je stalno govorio da će platiti sutra, da nedostaje još jedan potpis, pa sutradan opet kako je odgovorna osoba iz Ministarstva na službenom putu, pa je idući dan ta osoba još bila na putu… I tako je to trajalo otprilike tri mjeseca. Tada sam ga pozvao na razgovor da bih ga pitao što je s isplatom i hoće li kupiti kuću. Jasno mi je odgovorio da neće i ne može kupiti kuću te neka radim s njome što znam. Pitao me hoću li prodati kuću drugome, savjetovao mi da kuću ne prodam jeftino jer je velika i u dobrom stanju te smo dogovarali povrat hipoteke – tvrdi J. M.

 

J. M.: Drugog kupca sam našao nakon što mi je prvi rekao da kuću ne može kupiti i da radim s njom što znam

Naglašava da mu je kupac nekoliko puta jasno naglasio kako neće kupiti kuću i da je može prodati drugome kupcu. Umirovljenik je pokrenuo i dobio parnicu kojom je ishodio zabranu upisa hipoteke, a budući da mu je trebao novac, ponovno je dao oglas za prodaju kuće. Javili su se novi kupci i nekretnina je bila prodana.
Ubrzo nakon toga tužio ga je prvi kupac, tereteći ga da je Predugovor naprasno raskinuo, jer je očito već tada imao novog kupca. U sporu je glavno pitanje bilo tko je kriv za raskid ugovora. Sud je početkom lipnja 2009. utvrdio da su tuženici ti koji su odustali od kupoprodajnog ugovora te da kupcu trebaju isplatiti 132.930 kuna, a uz to i zatezne kamate i troškove postupka.

Nove komplikacije

Do kolovoza 2009. godine čitatelj je isplatio 108.400 kn, ali to nije bilo ni blizu ukupnom iznosu. Tada nova komplikacija: umirovljenik i supruga su sa sinom sklopili ugovor o dosmrtnom uzdržavanju, koji je tužitelja onemogućio da naplati preostala potraživanja. Tada je podnio novu tužbu, kojom je utvrđeno da mu J. M. mora platiti 93.094,37 kune sa zakonskom zateznom kamatom. Na temelju te presude varaždinskom umirovljeniku stigla je ovrha. Nakon godina sudskih sporova i međusobne netolerancije i nerazumijevanja, dvije su strane ipak postigle dogovor.

 

Problem je što je umirovljenik tijekom spora činio i govorio brojne kontradiktornosti

– Meni i sinu su došli plijeniti, zaplijenili su razne stvari po kući. Moj sin se tada dogovorio s prvim kupcem da ćemo svaki mjesec sljedećih pet godina plaćati 1.200 kuna. Supruga i ja imamo po 600 kuna mirovine te sada nemamo ni lipe mirovine i živimo od 350 kuna socijalne pomoći – ističe J.M.
Jadan je zbog svega i još mu nije posve jasno kako je do svega toga došlo i zašto je u ovoj priči stalno na gubitku.
– Htio sam obavijestiti javnost o tome kako sam prevaren. Nije mi jasno zašto sam kriv i osuđen kad je on odugovlačio s plaćanjem i kad je on jasno naglasio da neće kupiti kuću te da s kućom mogu raditi što hoću – zbunjen je i nakon devet godina. Međutim, u sudskoj presudi navedene su brojne kontradiktornosti koje je činio i govorio tijekom spora, što je na kraju rezultiralo gubitkom spora.

PRESUDE

Prema presudi iz 2009. J. M. je prvom kupcu trebao isplatiti 132.930 kuna plus zatezne kamate i troškove postupka. Uspio je isplatiti 108.400 kn. Kupac je potom podnio novu tužbu, dobio ju je i umirovljenik je dužan platiti 93.094,37 kune plus kamate. Ove godine stigla mu je ovrha, no tada je uslijedio dogovor o obročnoj otplati.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

FOTO Udruga “Životni zov”: Brinemo se o 80-ak mačaka u Varaždinu, bespomoćni smo jer ih više nemamo gdje smjestiti

Objavljeno:

- dana

I dok naveliko najavljivan projekt izgradnje skloništa za mačke na prostoru Beli kipi kod rijeke Drave još uvijek postoji samo kao ideja, više od godinu i pol od njegova predstavljanja Udruga “Životni zov” još je uvijek jedina organizacija u Varaždinu koja se brine o napuštenim mačkama.

Na konferenciji za medije održanoj u veljači prošle godine tadašnja zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica, tadašnji direktor Čistoće Davor Skroza i tadašnji predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan rekli su da se početak realizacije projekta očekuje krajem prošle ili početkom ove godine, no to se nije ostvarilo, iako je zakonska obveza jedinice lokalne samouprave da osigura sklonište za životinje, u ovom slučaju mačke jer, što se tiče pasa, konce u rukama drži Udruga “Spas”.

Zbrinjavanje životinja

Udruga “Životni zov” službeno je osnovana u veljači 2020., a jedine dvije stalno aktivne članice trenutno su Jasenka Gott i Martina Grabar, uz nekolicinu vrijednih volontera koji im pomažu. S aktivnijim radom započele su otprilike pola godine prije osnutka Udruge, a obje se odmalena bave zbrinjavanjem napuštenih životinja. Naposljetku su se odlučile samo za mačke jer za njih u gradu nije bilo nikakvog skloništa, rekla je Jasenka Gott.

U njezinoj vikend-kući, koja je u početku bila jedini smještaj, trenutno se nalazi 60-ak mačaka, a još ih je 20-ak na uređenim hranilištima.

– Počeli smo od nule, bez ijednog transportera, da bismo danas imali 10-15 transportera i kaveza, a prostor je bio samo moja vikend-kuća. Nedavno smo napravili četiri otvorena boksa s drvenim kućicama, u kojima trenutno imamo 18 zbrinutih mačaka, a pri kraju je grijani zatvoreni prostor od 24 kvadrata, gdje ćemo smjestiti male mačke i one koje su najhitnije. Međutim, to nije adekvatan smještaj jer moramo imati prostor za izolaciju, prostor gdje su odvojene mačke dobnih granica, bolesne, ovakve, onakve, ali moramo biti zadovoljni i s ovim s obzirom na to da prije nismo imali ništa – ispričala je Jasenka Gott, dodavši da su lani od Grada i Županije dobili malu, ali vrijednu financijsku pomoć, a ove godine od Grada nešto veću, što im je pomoglo da pokriju veterinarske troškove i započnu s izgradnjom navedenih prostora.

Apel građanstvu

S obzirom na to da se dnevno brinu o 80-ak mačaka, ta jednokratna pomoć Grada nije im ni blizu dovoljna, pa konstantno ulažu vlastita sredstva, a vrlo su zahvalni i građanima na donacijama, bez kojih sve što su postigli ne bi bilo moguće.

– Moram reći da se građani sve više uključuju. Trebalo je vremena da doznaju za nas, ali svejedno, probudila bih Varaždince jer vidim da dosta donacija stiže od svih iz okolice, a iz Varaždina puno slabije – ističe Gott.

Osim u donacijama, Udruzi “Životni zov” pomoć je potrebna i u ljudstvu. Apeliraju na ljude dobre volje da im dođu pomoći, prije svega baviti se mačkama, ali i uskočiti oko marketinga, promidžbe, nabave materijala za dogradnju prostora, dati pokoji savjet… Ako pak netko želi pomoći, ali nema vremena, i donacija u vrijednosti od jedne kave od velike je pomoći.

– Što se tiče donacija, ljudi su ponekad skeptični jer su imali jako neugodnih iskustava s udrugama. Međutim, nas svatko može pratiti, tražiti informacije u svakom trenutku, sve ćemo vam pokazati i dati. Ne želimo probleme jer nam je u interesu da stvarno zbrinemo što veći broj mačaka. Prvenstveno nam nedostaje hrane, koje na dnevnoj bazi trošimo velike količine – otkriva Gott.

Apel Gradu

Ipak, najveći problem je smještaj. Ove godine, govori Gott, više je napuštenih mačaka nego prošlih godina. Njih dvije problem ne mogu riješiti same.

– Broj koji smo mi zbrinuli zvuči puno, ali mislimo da ih ima puno više, oko 500, koje mi, nažalost, ne možemo nigdje smjestiti. Problem je kod tvornica i tvrtki… mnogo je mačaka koje se iz godine u godinu razmnožavaju, nisu sterilizirane i završavaju pod kotačima, pojedu ih lisice ili umru od bolesti, i to u velikim mukama. Mislili smo da se to smanjilo zbog apela da građani steriliziraju svoje mace, ali prevarili smo se – objašnjava Varaždinka te dodaje da i druge udruge u Hrvatskoj i svi koji se time bave pucaju po šavovima.

– Onda sjednete i razmišljate koju mačku danas mogu preuzeti, koju ne mogu, gdje da ih smjestim, gdje da nađem komadić prostora. Mačka s ceste ne može odmah među ostale; mora neko vrijeme biti u izolaciji da se vidi u kakvom je stanju i da ne bismo ugrozili ostale mačke. A svaki dan imamo dojava nebrojeno puno… – bespomoćna je Gott.

Tu trebaju pomoć prvenstveno od Grada, navodi. Za početak to ne treba biti ogromno zdanje, već je dovoljna neka kuća koja se može preurediti za te potrebe. Zašto je projekt od početka priče stao, ne znaju, kao ni jesu li sredstva osigurana ili ne.

– Priče su bile velike, azil je već odavno trebao biti izgrađen. Mi sad pregovaramo s njima da vidimo što se dogodilo i čekamo termin za sastanak da nas se sasluša. Varaždin se predstavlja kao grad kulture, cvijeća i baroka, brinemo se o svemu. Zašto ne bismo bili i grad koji se brine o napuštenim životinjama? – dodaje i ujedno apelira na građane da pomognu tako da kada pronađu malu mačku, ne ostave je na cesti, već da je smjeste kod sebe barem na dan-dva jer Udruga često nije u mogućnosti istog trena doći po životinju, najčešće zato što je nemaju gdje smjestiti.

Za koji dan već će se organizirati i pronaći neki drugi privremeni smještaj te pokriti veterinarski troškovi i troškovi hrane.

Udomljavanje

No, da bi mogli stalno zbrinjavati nove mačke u uvjetima koje imaju, najprije moraju neke od njih udomiti.

– Molimo građane da se jave za udomljavanje, to ide jako slabo. Jednu udomimo, tri dobijemo. Jednu udomimo, dvije dobijemo. Pa dvije udomimo, četiri dobijemo, i tako stalno. Oko hranilišta su ljudi također skeptični. Ako ne možete udomiti, napravite zimske kućice, ostavite im posudice s hranom. To je za prvu silu jako dobro, a mi ćemo ih kastrirati ili sterilizirati, to je obvezno. Razmišljanje da će se ti mačići i mačke sami snaći u prirodi i preživjeti, to više ne stoji. Vremena su se promijenila, one to više nisu u stanju… preživjet će možda dvije-tri godine i nakon toga se razboljeti. Osim toga, ljudi misle da će mačke zagaditi prostor, no upravo je suprotno. One će ga čistiti, brinuti se o tome da se oko zgrada, kontejnera i kanti ne skupljaju miševi i štakori. One će okoliš održavati čistim, ali trebaju našu pomoć – zaključila je Jasenka Gott.

Edukacija građana s fokusom na mlade

Između ostaloga, plan Udruge je edukacija građana svih dobi, s fokusom na mlade.

– Dobili smo nekoliko poziva iz osnovnih i srednjih škola. S nekima sam razgovarala i održala mala predavanja, to je početak. No, definitivno bismo se htjeli fokusirati na mlađu dobnu skupinu jer treba usaditi tu ljubav prema životinjama i dobar odnos prema njima, da ne budu grubi, da im ne rade zlo, nego da se brinu o njima i pomažu im – otkriva Gott.

Nastavite čitati

Život i društvo

Udruga mladih Hiperaktivni Cestica poziva na kestenijadu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga mladih Hiperaktivni Cestica nastavlja druženja u jesenskom tonu.

Za subotu, 23. listopada, pripremili su kestenijadu kod skloništa u Cestici. Početak je od 17 sati. Svirat će treš.

– Sve je osigurano osim dobre volje, to jedino tražimo da ponesete sa sobom. Vidimo se! – poručuju iz Udruge mladih.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje