Povežite se s nama

Međimurje

Već na prvome natjecanju uzele srebro, a otad neprestano osvajaju medalje!

Objavljeno:

- dana

LIJEPA SPORTSKA PRIČA

Neke vole “letjeti”, druge ih vole bacati, rijetko koja će reći da najviše voli skokove, ali sve one vole svoje treninge i nastupe s varaždinskim Cheearleaders klubom “Bravo”.

Sinergija ljubavi i napornih treninga redovito ih dovodi do medalja na natjecanjima. Zadnje su osvojile prošlog mjeseca u Sloveniji, na međunarodnom Ljubljana open natjecanju, gdje su zlato dobile obje kategorije kluba – kadetkinje i juniorke.

Kad nam netko spomene cheerleadersice, automatski si predočimo navijačice na sportskim utakmicama. Ali nema to nikakve veze sa zahtjevnom koreografijom uz mnoštvo elemenata ritmičke gimnastike kojom se bave natjecateljice cheearleadinga.Cure iz kluba “Bravo” prije deset je godina okupila i vježba ih trenerica Dunja Ščapec, kineziologinja s radnim mjestom profesorice tjelesnog u Srednjoj strukovnoj školi Varaždin.

Sport je izuzetno kompleksan. Ima elemenata gimnastike, akrobatike, ples

Lutanja
Sve je počelo slučajno. Dunja Ščapec je tražila sport koji bi napokon, nakon lutanja od sporta do sporta, zadovoljio njezine kćeri. 
– Razmišljala sam čega nema u Varaždinu, pa sam doznala da u Čakovcu djeluje  ekipa cheerleadera, koju su također vodili kolege kineziolozi. Ubrzo smo otišli na kamp u Čakovec, usvojili osnove, napravile prve korake i krenule. Stvorila se grupica oko jedne kćeri, pa oko druge i ubrzo smo imali desetak djevojčica različitog uzrasta. Danas ih je 50-ak – priča Dunja Ščapec. 

“Flyerice” u zraku rade piruete, škorpione, arabeske, okrete, salta…

Cure su propustile prvu natjecateljsku godinu, ali su revijalno nastupile na državnom natjecanju. I tad su počele s ozbiljnijim treningom. – Zainteresiranih djevojčica je bilo sve više. Sport je izuzetno kompeksan. Ima elemenata gimnastike, akrobatike, plesa. One se u tome pronalaze. Nije suhoparno, dinamično je – doznajemo. 
Djevojčice posebno vole natjecateljski cheerleading, jer u ekipi može biti 25 članica, što pridonosi dinamici. – Djevojke ne selektiramo, nego se djelomice napravi “prirodna selekcija”. No, ostaju djevojčice koje nikad nisu bile u sportu, pa radimo njima primjereniju koreografiju – pojašnjava.

Da je baš ime “Bravo” prikladno ime za varaždinske cheerleadersice, govore rezultati koje članice ostvaruju na brojnim međunarodnim natjecanjima. Već na prvom većem natjecanju u Parizu kadetkinje su osvojile srebro. 

– Bio je to pozitivan šok. To su velika natjecanja u organizaciji međunarodne agencije, vezane uz cheerleading. Predlani su kadetkinje u konkurenciji 15 europskih ekipa osvojile prvo mjesto u Berlinu. Moram reći da smo tad pobijedile i čakovečku ekipu od koje smo učili. One su osvojile srebro, iza nas su bile i Ruskinje, Njemice, Austrijanke, Norvežanke, jake Slovenke – ponosna je na svoje cure Dunja Ščapec. 

Pet sudaca ocjenjuje skladnost, preciznost, težinu koreografija, sinkroniziranost, umjetnički dojam i zadane elemente, u koje mora biti uključena gimnastika. 
– Moramo imati podizanja, piramide, skokove i ples unutar 2,5 minute koreografije – pojašnjava trenerica, ujedno i koreografkinja u “Bravu”. 

– U početku mi je oko koreografija pomagala starija kći, a sad mlađa. Radimo na glazbu koja se sastoji od nekoliko melodija spojenih u jednu. Koncentracija je jako bitna. Ne znam jeste li ikada vidjeli podizanje u koreografiji. U kadetskoj kategoriji nastupa 25 djevojčica. Njih četiri imaju jednu “flyericu” koju dižu, bacaju, ona radi pirueta, škorpione, arabeske, okrete, salta… Baza u nekom trenutku treba precizno postaviti ruke, zadržati ih, biti čvrsta – navodi.

Skupljaju novac…
Trenutno se s djevojkama priprema za Europsko prvenstvo u Beču, ali uz uvjet da skupe novac. Unatoč odličnim rezultatima, sponzora nema previše, pa većinu toga financiraju roditelji. 

– Nešto dobijemo od Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina, ali to je malo u odnosu na troškove. Samo autobus do Berlina stoji 20 tisuća kuna, recimo. Iznenađena sam kako roditelji prepoznaju vrijednost tih putovanja, pa oni koji imaju uopće ne dvoje kad treba platiti – navodi. 

Ako roditelji i nemaju novac, nijedna djevojčica neće ostati doma. Novac će se rasporediti tako da mogu putovati svi, jer Dunja Ščapec ne želi da novac bude uvjet za odlazak na natjecanje. – Na takvim natjecanjima djeca stječu kompetencije za cijeli život – ističe.

Cheerleading je 2013. proglašen sportom                                                                                                                                                                                                                   Jedina sličnost između “sideline cheerleadersica” (navijačica na sportskim utakmicama) i natjecateljica je u – kostimima. – Kostime nam radi gospođa Melanija Rusak iz Varaždina, koja se orijentirala uglavnom na sportske kostime – kaže Dunja Ščapec. 
Cheerleading je 2013. godine službeno postao sport te je iste godine postao član Hrvatskoga olimpijskog odbora kao neolimpijski sport.
Ovo će biti četvrta godina održavanja Cheerleading kampa koji se održava u vrijeme Špancirfesta, kad se tijekom dva dana uče razne tehnike iz cheerleaders koreografije. Dolaze treneri iz Slovenije, zemlje koja podupire i financira svoje cheerleadearse. Iako ih posljednjih godina varaždinske cheerleadersice sustižu u broju osvojenih zlata na prvenstvima, na snažniju financijsku potporu – još čekaju. 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Međimurje

U Međimurju 21 novi slučaj zaraze koronom, raste pritisak na zdravstveni sustav

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata PCR testiranjem evidentirana su 3 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, priopćio je 25. listopada županijski Stožer civilne zaštite.

Tijekom vikenda brzim antigenskim testovima testirano je 306 osoba te je evidentirano 18 pozitivnih nalaza, što je 5,88% od broja testiranih.

Međimurska županija bilježi sve veći broj pozitivnih nalaza.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije dr. Marina Payerl-Pal na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Međimurske županije istaknula je da se pozitivitet kreće oko 30%, što se odražava na 7-dnevnu incidenciju koja iznosi 417, dok 14-dnevna incidencija iznosi 570 pozitivnih na 100.000 stanovnika.

– Međimurje je i dalje u samom vrhu procijepljenosti među županijama te smo na 59% cijepljenih. Građani se mogu cijepiti svakim radnim danom od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije te od 13 do 18 sati u Županijskoj bolnici Čakovec, a cijepljenje se odvija i svake treće subote u mjesecu – kazala je ravnateljica Payerl-Pal, dodavši da se građani u spomenutim terminima mogu docijepiti i s trećom dozom, dok se imunokompomitirani pacijenti za cijepljenje trećom dozom moraju javiti svojim liječnicima obiteljske medicine.

Uskoro će započeti i cijepljenje protiv gripe koje će obavljati liječnici obiteljske medicine.

U protekla 24 sata oporavilo se 39 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 468.

Voditeljica Epidemiološke službe ZZJZ-a MŽ dr. Višnja Smilović upozorila je na važnost pridržavanja epidemioloških mjera jer samo cijepljenje nije dovoljna garancija i sigurnost, već je nužno pridržavati se svih propisanih epidemioloških mjera, od nošenja maski u zatvorenim prostorima, održavanja higijene ruku do održavanja distance.

Povećan broj pozitivnih nalaza reflektira se na stanje u Županijskoj bolnici Čakovec u kojoj je hospitalizirano 37 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata hospitalizirana su 4 pacijenta, otpuštene su 2 osobe, nema pacijenata na invazivnoj respiraciji te nema preminulih osoba.

Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec dr. Igor Šegović naglasio je da je zdravstveni sustav opterećen hospitaliziranim COVID pozitivnim osobama.

– Želimo i dalje održati najvišu kvalitetu pružanja usluga u našoj bolnici, no zbog COVID situacije moramo se više posvetiti hospitaliziranim osobama koji su često s vrlo teškom kliničkom slikom. Zato je važno da se cijepimo i štitimo, radi nas samih, ali i radi naših starijih i najugroženijih – rekao je Šegović.

Zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Branko Sušec i ravnatelj Doma zdravlja Čakovec dr. Branko Vrčić uputili su apel svim Međimurkama i Međimurcima da se cijepe te tako zaštite sebe, svoje bližnje, ali i cijeli zdravstveni sustav.

Nastavite čitati

Međimurje

Na čelu Pjevačkoga zbora Grada Preloga dvije Anice!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Studio VIPRO

Članovi i članice Pjevačkoga zbora Grada Preloga sredinom rujna održali su izbornu sjednicu Skupštine, na kojoj je imenovano novo vodstvo Udruge.

Za predsjednicu Udruge izabrana je Anica Trstenjak. Za tajnicu i rizničarku izabrana je Anica Antolek Hrgar. Prošla je godina dana od zadnjeg nastupa Pjevačkog zbora Grada Preloga. Zbog korone članovi nisu mogli održavati probe i nastupe.

– Želja nam je da se naš zbor pomladi i da s novom godinom započnemo novo razdoblje. Stoga pozivamo sve koji žele pjesmom obogatiti život da se nam pridruže. Svojom ćemo pjesmom doprinijeti kulturnom bogatstvu grada – istaknula je Anica Trstenjak.

Svi koji im se žele pridružiti, mogu se javiti predsjednici Udruge Anici Trstenjak na broj mobitela 098/162-4033 ili adresu elektroničke pošte [email protected]

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje