Povežite se s nama

U fokusu

Već sljedeći mjesec počinje spajanje Urologije, Otorine, Očnog i Zaraze!

Objavljeno:

- dana

PILOT-PROJEKT

Opća bolnica Varaždin i Županijska bolnica Čakovec bit će prve zdravstvene ustanove u Hrvatskoj koje će se funkcionalno povezati. Spajanje četiri odjela – Urologije, Infektologije, Očnog odjela i Otorinolaringologije, počet će vjerojatno već sljedeći mjesec.

Tekst ugovora o funkcionalnom spajanju još je krajem prosinca prihvatilo Sanacijsko vijeće varaždinske bolnice, a sanacijski upravitelji će svoje potpise na njega staviti čim u Saboru bude usvojen masterplan bolnica, točnije dokument pod nazivom Nacionalni plan razvoja kliničkih bolničkih centara, kliničkih bolnica, klinika i općih bolnica u RH 2014. – 2016. Riječ je o planu koji je u saborsku proceduru uputio bivši ministar zdravlja Rajko Ostojić, a njegov nasljednik, aktualni ministar Siniša Varga ga je revidirao i poslao na konačno donošenje. S obzirom na to da će se o njemu glasovati tijekom zasjedanja koje je počelo prošli tjedan, masterplan bolnica bit će donesen najkasnije do 20. veljače. Čim se to dogodi, u Varaždinu i Čakovcu kreće provedba pilot-projekta spajanja četiri odjela.
Na koji način će spajanje odjela biti provedeno i, što najviše zanima pacijente, gdje će se i na koji način liječiti u slučaju da imaju težih zdravstvenih problema s očima, grlom, ušima, bubrezima, prostatom ili pak jednom od zaraznih bolesti?

 

Ambulante svih četiriju odjela i dalje će raditi u obje bolnice – u Varaždinu i Čakovcu

– O tome gdje će biti sjedišta pojedinih odjela još se nije razgovaralo. No sjedište će biti u onoj bolnici u kojoj su bolji materijalno-tehnički uvjeti, gdje radi veći broj zdravstvenih djelatnika i gdje se obavljaju veći zahvati. Odluka će biti donesena na zajedničkom sastanku doktora sa svih odjela – rekao je sanacijski upravitelj Opće bolnice Varaždin Mladen Smoljanec.
Usporede li se odjeli po navedenim kriterijima, ispada da bi sjedišta svih četiriju mogla ostati u Varaždinu. No teško je očekivati da će u čakovečkoj bolnici na to pristati. – Nema smisla sada spekulirati, sve će biti poznato kada odluka bude donesena – odgovorio nam je Smoljanec.

Bit će bolje?

Za razliku od toga, poznato je kako je zamišljen rad spojenih odjela. Bolesnici koji moraju ostati na liječenju ležat će u onom gradu u kojem će biti sjedište odjela. U tom gradu će ujedno biti organizirana dežurstva tijekom 24 sata. Dakle, u slučaju da, primjerice, bolesnik ima teške napade bubrežnih kamenaca poslijepodne ili tijekom noći, liječničku pomoć dobit će isključivo u gradu u kojem će biti sjedište Urologije.

Za razliku od toga, u drugu županiju neće biti potrebno putovati zbog prvog pregleda kod specijalista, kontrolnih pregleda ili dijagnostičkih pretraga. U oba grada će i dalje raditi ambulante. Isto tako, u oba grada će tijekom prijepodneva biti organizirano i liječenje putem dnevne bolnice, dakle za slučajeve kada bolesnik nije u tako teškom zdravstvenom stanju, nego je, primjerice, potrebna samo infuzija ili pak treba obaviti još dodatne pretrage kako bi se došlo do dijagnoze.

 

Spajanje počinje čim zastupnici u Saboru usvoje Nacionalni plan razvoja bolnica

– U sjedištu spojenog odjela bit će stacionirani pacijenti i tamo će biti organizirana dežurstva. Domicilni pacijenti time ništa ne gube, nego će, štoviše, imati bolju zdravstvenu skrb budući da je sada organizirana i putem pripravnosti, a ubuduće će liječnik biti dostupan 24 sata. Kad su liječnici u pitanju, oni ostaju zaposlenici bolnice u kojoj trenutno rade, dok će samo na dežurstva odlaziti u drugu bolnicu – pojašnjava Smoljanec. Najavljuje i da će nakon spajanja odjela biti objedinjene liste čekanja te će se početi raditi na novi način.

Spajanje četiriju odjela bit će tek početak funkcionalnog spajanja dviju bolnica, potvrdio je Smoljanec.
– Masterplanom su u prvoj etapi definirani odjeli, dok je u drugoj i trećoj etapi ostavljena i mogućnost spajanja drugih odjela u slučaju da se time može poboljšati učinkovitost. Čak postoji mogućnost spajanja odjela i s bolnicama za koje masterplan ne predviđa funkcionalno spajanje – navodi sanacijski upravitelj.

Odjel mora imati petnaest kreveta

Prema prijedlogu masterplana bolnica, čije se usvajanje u Saboru očekuje do kraja ovog ili sljedeći mjesec, jedan od kriterija “održivosti” odjela je minimalni broj kreveta po odjelu. Riječ je o minimalno 15 kreveta. Budući da je planom predviđeno smanjenje broja ugovorenih postelja, u varaždinskoj bolnici neodrživa postaju tri odjela: Urologija, Otorinolaringologija i Okulistika. Upravo zbog toga sada i slijedi spajanje s odjelima u Županijskoj bolnici Čakovec. Spajaju se i odjeli za zarazne bolnice, ali ne zbog manjeg broja predviđenih kreveta u varaždinskoj bolnici, nego zbog toga što je masterplanom u čakovečkoj bolnici za taj odjel predviđeno svega 10 kreveta.

Ako bolesnik ima napad bubrežnih kamenaca u noći, pomoć će moći dobiti samo u gradu u kojem će biti sjedište Urologije. Isti je slučaj i s ostala tri odjela.

I dok će bolničko liječenje biti organizirano samo u jednom gradu, ambulante spojenih odjela radit će i dalje u Varaždinu i Čakovcu tijekom prijepodnevnih sati.

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje