Povežite se s nama

Međimurje

Već su 2-godišnjaci po dva sata dnevno pred TV-om. Je li to previše?

Objavljeno:

- dana

DJECA I TELEVIZIJA

Najveći broj istraživanja u svijetu pokazuje da djeca već od druge godine gledaju televiziju u prosjeku dva do tri sata dnevno.

To ne čudi jer je televizija dostupna u gotovo svakom domaćinstvu s raznovrsnim sadržajima, velikim brojem kanala, a uz to putem DVD-a lako se mogu reproducirati razni crtani filmovi ili neki drugi sadržaji.

Djeca televiziju gledaju iz navike i dosade, identificiraju se s raznim akcijskim junacima, princezama i kraljevima. Televizija služi za relaksaciju i zabavu, putem nje djeca mogu upoznati vanjski svijet, odnose među ljudima, a da pritom ne napuštaju sigurnost kuće.

Pozitivni i negativni utjecaj

Kao što može imati pozitivni utjecaj na odgoj djece, televizija itekako može štetiti njihovom emocionalnom razvoju. Budući da i sam imam malu djecu, uz njih sam odgledao mnogo raznih crtića, no u nekima od njih ima previše nasilja, agresivnosti, strašnih likova te se negativno odražavaju i na naše emocije, a možemo zamisliti kako djeluju na djecu.

Istraživanja u svijetu nas upućuju da svakodnevno gledanje nasilja na televiziji kod djece izaziva razdražljivost, pojačanu agresivnost, a slabi im osjećaj za realni život i uobičajenu komunikaciju sa svojim vršnjacima. Danas više nego ikada mi kao roditelji trebali bismo se educirati i tražiti informacije o pravom načinu korištenja masovnih medija, a osobito televizije.

Više se “druže” s TV-om, nego roditeljima

Nažalost, mnoga djeca više vremena provode s televizijom, nego sa svojim roditeljima i braćom ili sa svojim vršnjacima te s pravom možemo postaviti pitanje, tko zapravo odgaja i formira našu djecu kao osobe.

Umjesto da djecu prepustimo televiziji, uključimo ih u aktivnosti koje će ih zainteresirati. Bavljenje sportom, igra i šetnja u prirodi, društvene igre ili briga o kućnim ljubimcima su neka od rješenja koja će ih zainteresirati i odvojiti ih od tv-ekrana.

Vodite brigu da vaša djeca ne provode više od dva sata pred televizijom, pratite koji sadržaj gledaju. Djeca će vas često u toj dobi propitivati o sadržaju koji prate. Pojasnite im što je dobro, što je loše, imajte strpljenja i vremena za njih.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Gradonačelnik Kolarek i predsjednik Udruge umirovljenika Novak potpisali Sporazum o sufinanciranju rada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek i predsjednik Udruge umirovljenika Prelog Franjo Novak potpisali su Sporazum o sufinanciranju rada.

Radi se o Sporazumu kojim se regulira zapošljavanje osobe na poslovima potrebnima za Udrugu umirovljenika Prelog, čime će se uvelike olakšati njihov rad.

– Stranke ovog Sporazuma o sufinanciranju rada (u daljnjem tekstu Sporazum) suglasno utvrđuju zajednički interes za angažiranjem osobe koja će kao zaposlena osoba obavljati tekuće poslove potrebne za redovito funkcioniranje Udruge, a posebno poslove provođenja projektnih aktivnosti na projektima Udruge – stoji u jednom od članaka Sporazuma.

Gradonačelnik Kolarek istaknuo je zadovoljstvo potpisanim Sporazumom, naglasivši veliko zadovoljstvo što su Udruga umirovljenika Prelog i sve njihove sekcije izuzetno aktivne, s velikim brojem članova koji se uključuju u brojne aktivnosti.

Nastavite čitati

Međimurje

Međimurski informatičari zabilježili još jedno drugo i treće mjesto u Hrvatskoj logo ligi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šest članova udruga Mladi informatički stručnjaci i Međimurski informatički klub sudjelovalo je nedavno na 3. kolu Hrvatske logo lige, natjecanju državnog karaktera za osnovnoškolce koje se provodi u šest kola raspoređenih tijekom školske godine, a čiji je organizator Hrvatski savez informatičara.

Najmlađi natjecatelj udruga MIS i MIK bio je Tibor Kraljić, učenik 3. razreda. S osvojenih 100 bodova kolo je okončao šestim mjestom.

Učenik 4. razreda Josip Sobočan osvojio je 5. mjesto, a u istoj kategoriji natjecao se i Ivan Rudi Drk koji je kolo završio kao šestoplasirani.

Među učenicima 5. razreda udruge MIK i MIS imale su tri predstavnika. Najznačajniji uspjeh postigao je Lovro Žagar s osvojenim 2. mjestom, Gita Radiković zauzela je 3. mjesto, dok je Fran Topolnjak natjecanje okončao četvrtom pozicijom.

Svi navedeni učenici polaznici su tečaja Algoritmi LOGO koji se odvija u sklopu Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije, programa koji udruge MIK i MIS provode s visokomotiviranim i potencijalno darovitim učenicima, a koji se odvija pod pokroviteljstvom Međimurske županije. Izvoditelj tečaja, a ujedno i mentor učenicima na natjecanjima bio je Viktor Lazar, mag. inf.

Sljedeće kolo natjecanja održat će se od 10. do 20. veljače.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje