Povežite se s nama

Općine i gradovi

Već tri parcele prodane ove godine u Poduzetničkoj zoni Ljubešćica

Objavljeno:

- dana

Općinsko vijeće Općine Ljubešćica 31. ožujka održalo je svoju posljednju sjednicu u aktualnom sazivu.

Vijeće je prihvatilo godišnji obračun za 2020. godinu, koji je imao oko 12 milijuna kuna prihoda te isto toliko rashoda.

– U konsolidiranom proračunu, u kojem su Dječji vrtić i druge institucije, imali smo 168 kuna plusa. Iza nas je povijesna godina, u kojoj smo imali velike investicije, a uz naših 3,2 milijuna kuna vlastitih poreznih prihoda, dobili smo oko 7 milijuna kuna pomoći. Zbog koronakrize naši su porezni prihodi bili manji za oko 700.000 kuna. Tijekom 2019. godine provodili smo velike projekte, najveće u povijesti Ljubešćice, poput Poduzetničke zone i rekonstrukcije vodovoda, u koje je uloženo više od 14 milijuna kuna – istaknuo je Nenad Horvatić, načelnik Općine Ljubešćica.

Ugovor Hrvatskih voda – sanacija klizišta u Vinogradskoj ulici

Vijeće je prihvatilo neophodne planove gradnje infrastrukture, pokrenulo postupak donošenja Programa ukupnog razvoja Općine za razdoblje od 2021. do 2026. godine te je donesena odluka da će se istog datuma kad i lokalni izbori održati i izbori za vijeća mjesnih odbora, da se ne stvaraju dodatni troškovi.

Također, napravljen je javni poziv za sve mještane koji su prošli na natječaju za energetsku obnovu kuća, a odlukom Vijeća Općina će sufinancirati dodatnih 10 %, odnosno do 10.000 kuna po kućanstvu.

Isto tako, Vijeće je donijelo odluku o suglasnosti za provedbu projekta dječjeg igrališta u Ljubešćici, čije financiranje u potpunosti ide preko LAG-a „Prizag“ u iznosu od 200.000 kuna. Horvatić dodaje da je posljednja sjednica bila prigoda da vijećnike izvijesti što su svi zajedno uspjeli napraviti u protekle četiri godine te što se očekuje u budućnosti.

Projekt “Unapređenje komunalne infrastrukture kroz sanaciju i modernizaciju nerazvrstanih cesta”

– Prošla godina bila je teška, ali Općina Ljubešćica ispunila je sve obveze. Nismo smanjivali sredstva udrugama, stipendije su bile redovite, osigurali smo božićnice u iznosu od 200 kuna za sve naše umirovljenike, a ugostiteljima smo vratili 50 % poreza plaćenog na alkoholna pića te smo poduzetnike oslobodili plaćanja komunalne naknade. Također, kada je vrtić bio zatvoren, s plaćanjem smo “uskočili” roditeljima te je produženi boravak išao dalje u Osnovnoj školi. Zaključno, možemo biti ponosni na godinu koja je iza nas – jasan je načelnik.

Poduzetnici

U Općini Ljubešćica zadovoljni su što je Poduzetnička zona Ljubešćica, u koju je uloženo oko 7,5 milijuna kuna, pred samim završetkom. Ostalo je samo postavljanje prometne signalizacije i sijanje trave. Horvatić očekuje da će za Zonu do 15. travnja predati zahtjev za uporabnu dozvolu.

Investitori su prepoznali pogodnosti Zone

– Time je projekt Zone doveden do kraja. Posebno mi je drago da su ove godine ondje već prodane tri parcele. Na prvoj sjednici Općinskog vijeća smo tvrtki Ferro Brant prodali zemljište površine veće od 5500 metara četvornih, a na posljednjoj sjednici potvrđena je prodaja za još dva kupca. Prvi investitor je Mehanika Štriga, koja već posluje u našoj Zoni, ali je dokupila oko 2000 metara četvornih, a drugi kupac je tvrtka MDR Tech iz Podruta, koja kupuje 3300 metara četvornih. Ovo je već sedmi investitor koji je došao u Poduzetničku zonu. Imamo povoljne cijene zemljišta, poticajne mjere i smatram da će Zona i dalje privlačiti investitore – rekao je Horvatić.

Spremnik pitke vode za naselje Ljubelj Kalnički

Vodovod

Općina Ljubešćica javila se na natječaj Ministarstva regionalnoga razvoja te dobila 450.000 kuna za modernizaciju nerazvrstanih cesta na svom području, a planiraju prijaviti drugi dio cesta na natječaj Ministarstva graditeljstva, što bi ukupno donijelo 1,1 milijun kuna. Također, načelnik je nedavno u Trakošćanu, u prisutnosti premijera Plenkovića, s Hrvatskim vodama potpisao ugovor za nastavak sanacije klizišta u predjelu Radan. Od države za to stiže 360.000 kuna, a Općina daje oko 200.000 kuna.

– Naravno da smo mi pokrenuli neke vlastite projekte, poput izgradnje vodovodne mreže, postavljanja vodospreme u naselju Ljubelj Kalnički i drugog. Priprema se i novi razvoj Općine Ljubešćica u razdoblju od ove do 2030. godine, koji će oko 5. svibnja biti predstavljen mještanima Ljubešćice – ističe Nenad Horvatić.

Općine i gradovi

Općina Sračinec se kontinuirano brine o starima i nemoćnima te umirovljenicima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Sračinec posebnu brigu vodi o starijim sumještankama i sumještanima.

– Želja nam je maksimalno pomoći našim starijima, ali i uključiti ih u društveni život Općine – rekao je načelnik Božidar Novoselec.

Općina je 2001. dodijelila Udruzi umirovljenika Sračinec – Svibovec na korištenje preuređeni Društveni dom, odnosno bivši Vatrogasni dom.

Općina je 2001. dodijelila Udruzi umirovljenika Sračinec – Svibovec na korištenje preuređeni Društveni dom, odnosno bivši Vatrogasni dom

Taj objekt potpuno je uređen 2015. godine, a energetskom obnovom uređeno je krovište te je postavljena nova fasada i stolarija. Projekt u vrijednosti od 250.000 kuna je sa 160.000 kuna sufinanciralo Ministarstvo graditeljstva.

Objekt je potpuno je uređen 2015. godine, a energetskom obnovom uređeno je krovište te je postavljena nova fasada i stolarija

– Udruga umirovljenika je kroz proračun kontinuirano dobivala sredstva za djelovanje, a pošto smo došli do saznanja da su pojedinci, tj. vodstvo, nepošteno koristili sredstva, odlučili smo se radije na povećanje iznosa povodom podjela božićnica i uskrsnica kako bi sredstva dobili oni kojima stvarno trebaju – objasnio je Novoselec.

Tako su i povodom ovogodišnjih uskrsnih blagdana podijelili uskrsnice, 150 kuna po korisniku onima koji imaju mirovinu do 2500 kuna, a isto toliko iznosit će i božićnice, za što Općina u proračunu godišnje osigurava više od 250.000 kuna.

Krunoslav Lukačić, zamjenik načelnika Općine Sračinec

Briga za starije i nemoćne bila je među prioritetima u našem radu. Kod toga ne mislim prvenstveno na uređenje prostorija za druženje i razne aktivnosti, već na to da smo u fokus stavili pojedinca i pokušali pomoći svakomu komu je bilo potrebno. Naši umirovljenici i osobe starije dobi zaslužuju standard dostojan normalnog života jer su svojim radom uvelike doprinijeli razvoju našeg kraja – dodaje Krunoslav Lukačić, dosadašnji zamjenik načelnika.

Općina preko svojih udruga redovito organizira druženja povodom praznika, primjerice za Dan žena ili Majčin dan, a uz to organizirani su i medicinski pregledi.

Osim toga, načelnik Novoselec ističe i dobru suradnju s Udrugom „Kap dobrote“, koja se zajedno s Općinom brine o onima kojima je pomoć najpotrebnija.

– Istaknuo bih jedan od možda i najboljih projekata Udruge, a to je posjet povodom 80. rođendana svim žiteljima, gdje ih se dariva prigodnim poklonima. Zadovoljstvo i radost slavljenika su neopisivi, pošto sam i sam jedne godine sudjelovao u obilascima – ističe Novoselec.

Načelnik se pritom prisjetio i nekih zanimljivosti s posjeta starijim sumještanima.

– Zanimljivo je da smo neke ljude iznenadili kad smo ih posjetili povodom rođendana. Rekli su nam da bi zaboravili na rođendan da nismo došli jer su više navikli slaviti imendane. U Općini imamo više od 180 osoba starijih od 80 godina i uvijek je posebno lijepo i emotivno posjetiti ih. Svaka sitnica ih razveseli i svima nama to je dobra poruka da je skromnost vrlina i kako je lijepo vidjeti osmijeh na njihovim licima – prisjetio se Novoselec.

Spomenuo je još jedan uspješan projekt, „Zaželi“, te iskoristio priliku da zahvali vrijednim gerontodomaćicama koje nesebično daju svoje vrijeme i energiju te pomažu starijim sumještankama i sumještanima. Projekt je započet prije više od pet godina, a sad je obnovljen te ga provode s Crvenim križem.

– Naših pet gerontodomaćica obilazi tridesetak obitelji, a osim oko opskrbe namirnicama i lijekovima, te vrijedne žene često se brinu i o poslovima oko kuće, pa i o čišćenju i uređenju prostora – rekao je Novoselec.

Spomenimo i da je preko EU projekta s Crvenim križem osigurano šezdesetak paketa s hranom i kućnim potrepštinama koji se dijele dva puta godišnje. Tako i ovih dana dijelimo određeni broj uskršnjih paketa, a planirana je podjela još šezdesetak tijekom ovog mjeseca.

Nastavite čitati

Općine i gradovi

U Općini Petrijanec se uspješno razvrstava otpad

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Korištenje mobilnog reciklažnog dvorišta u Općini Petrijanec povećala se količina pravilno zbrinutog problematičnog otpada

Općina Petrijanec, u suradnji s davateljem javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada, omogućila je prikupljanje glomaznog otpada u dvorištu Općine Petrijanec te korištenje mobilnog reciklažnog dvorišta.

– S ove dvije inicijative omogućili smo mještanima da razvrstavaju i, prije svega, pravilno zbrinu gotovo sav otpad od problematičnog otpada do ulja, maziva i krupnog, odnosno glomaznog otpada – priopćili su iz Općine Petrijanec.

Na području Općine Petrijanec predviđeno je 7 lokacija na kojima se nalazi mobilno reciklažno dvorište svake četvrte srijede, četvrtka i petka prema rasporedu koji Općina objavljuje na www. petrijanec.hr i oglasnim pločama u općini Petrijanec.

– U odnosu na referentnu vrijednost količine prikupljenog miješanog komunalnog otpada 2015. godine, u Općini bilježimo smanjenje miješanog komunalnog otpada, što je upravo rezultiralo razvrstavanjem otpada, kako na kućnom pragu, tako i kod mobilnog reciklažnog dvorišta. U mobilno reciklažno dvorište tako je prošle godine prikupljeno gotovo 26 tona opasnog otpada – kažu u Općini.

U mobilno reciklažno dvorište tako možete zbrinuti problematični otpad opasnih tvari, otapala, kiselina, lužina, kemikalija, otpad koji sadrži živu, ulja i masti, baterije, akumulatore, otpadno staklo, metale, papir, tekstil i plastiku. Također u reciklažno dvorište možete spremiti i električnu i elektroničku opremu, tonere, otpadne gume, građevinski materijal.

Cilj odlaganja otpada u mobilno reciklažno dvorište je smanjenje količine miješanog komunalnog otpada i očuvanje prirode. Nabavom i funkcioniranjem mobilnog reciklažnog dvorišta zajedno sa općinama Vinicom, Cesticom i Sračincom potičemo i povećavamo odvajanje i prikupljanje problematičnog otpada iz kućanstava te njegovu odgovarajuću oporabu ili zbrinjavanje, odvajanje električnog i elektroničkog otpada, prikupljanje glomaznog otpada manjih dimenzija i mase te nastojimo povećati prikupljanje posebnih kategorija otpada kao što je naprimjer otpadno ravno staklo koje se ne prikuplja u vrećama a može se pravilno zbrinuti u mobilno reciklažno dvorište.

– Sve to radimo kako te vrste otpada ne bi završile u spremnicima za prikupljanje miješanog komunalnog otpada i na taj način uzrokovale manju stopu odvojenog otpada, ali i dodatni trošak za zbrinjavanje istog na teret svih građana. Općina Petrijanec sufinancira zbrinjavanje azbesta putem mobilnog reciklažnog dvorišta temeljem Zakona o održivom gospodarenju otpadom. U prošloj godini tako je bilo zbrinuto gotovo 8 tona azbesta – govori načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec

Boljim informiranje i educiranjem građana, obavještavanjem o dostupnosti mobilnog reciklažnog dvorišta djelovati će se na bolje selektiranje i odvajanje otpada u kućanstvima i smanjenje otpada koji završava na odlagalištima ili čak nepropisno odbačen negdje u okolišu oko nas.

Spomenimo da su iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u Općinu isporučene žute kante za prikupljanje plastike. Na području Općine Petrijanec 1035 domaćinstava koristi uslugu prikupljanja komunalnog otpada i vidi se napredak u razvrstavanju otpada te samim time i smanjenje količine miješanog komunalnog otpada.

Nastavite čitati